Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Jyväskylän Talvi sen kun jatkuu, vai mitä

Talvi alkoi Vakiopaineessa, kun kirjailijat ja tutkijat keskustelivat Keijo Siekkisen johdolla yhteiskunnan tilasta. Esille tuli myös naistenlehtien rooli itsekkyysarvojen välittäjänä. On se Siekkisen Keijo sitten, on sen. Ei itsekkyysarvojen välittäjä, mutta muitten.

 

Huhtasuolle Talvi siirtyy 17.3. Siellä kuullaan valtakunnan salaisuus. Lopettaako kaupunki työttömiltä kylätoimiston, kuten viimeksi ruokatilat? Vaan ehtineekö alustavasti luvattu kaupungin edustaja tilaisuuteen. Kiireet ovat kovat virkamiehillä kaupungissa, jossa työttömyys ei kun rehottaa. Eivät kumminkaan työllisyydenhoidon kiireet.

 

Huhtasuo on työttömien getto. Toivottavasti siellä ei kuulla kolmannen valtakunnan salaisuutta. Jos kylätoimisto nyysitään, tarjoaisikohan kirkko sysityille olohuoneen. Näin ristin kantajatkin voisivat kokea hitusen osallisuutta. Edes keskenään.

 

Kuullaan Huhtasuolla Gandhistakin, rauhanaatteesta ja poliittisesta yhteistoiminnasta.

 

Sunnuntaki kävelyttää Talvea työväentalolta sinne, missä vanhimman suomenkielisen lyseon jälkeläislaitos ainakin vielä majailee, sitten sinne missä punaisia teloitettiin, ja vihdoin hautuumaalle punaisten ja valkoisten sankarien muistomerkeille.

 

Takaisin tultua kuullaan, onko aukkohakkuille vaihtoehtoa ja miten maa makaa. Sen jälkeen kysytään: Entäs nyt, Marx? Entäs nyt, vasemmisto?  Sitten pääsee lavalle Tarinateatteri. Illaksi sovittu Tuula Peltosen työväenlauluilta häätyi ikävä kyllä toisen ohjelmanumeron tieltä. Ensi keväänä Tuula tähdittänee tilaisuutta sytyttävällä laulullaan.

 

Minna Canthin ja tasa-arvon päivän Koulu uudistuu –seminaari ei ole Talvea, mutta järjestäjiin kuuluvat samat neljä yhdistystä. Yliopiston päärakennuksessa pohditaan mm., onko tuntijakouudistus  vuoden vedätys.

 

Talvi täyttää 2013 puolipyöreitä. Talven 2012 järjestävät yhdistykset ovat yhteistyössä kaikkien niiden kanssa, jotka ovat siihen halukkaita. Niiden toimijat ovat ajatelleet neuvotella Talven jatkamista. Yhtä hyvin voisi aloittaa jotakin ihan uutta.  Jyväskylän Kevät tai Jyväskylän Maaliskuu olisi raikas vaihtoehto. Nimi, toiminta-ajatus ja organisaatio voisivat olla tuoreita.

 

Toivottavasti Talvi kumminkin elpyy. Tärkeintä on laaja yhteistyö ja monipuolinen ohjelma. Klassinenkin musiikki ansaitsisi populaarin ohessa tilaa. Lisäksi olisi syytä antaa puheenvuoro niille, joilta se puuttuu. Vaikka Minna Canthille: ”Elämä on taistelua, ihanaa taistelua.”

  • Vaikka toisaalta... Ja taas toisaalta... On se Siekkisen Keijo vaan aikamoinen. Ja myös ovat sellaisia Tapani Kaakkuriniemi, Vesa Oittinen sun muut Talviset. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat