Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Työttömyys ja köyhyys - poliitikkojen tietoisesti rakentamia

Johtava köyhyystutkija Jouko Karjalainen vieraili Huhtasuolla Jyväskylän Talvessa. Tilaisuudessa tuli esille, että suhtautuminen työttömiin on muuttunut. Valtava pitkäaikaistyöttömyys on hyväksytty, täystyöllisyydestä puhutaan vain ennen vaaleja.

Jouko Karjalainen muistutti, että työttömyys voitaisiin hoitaa poliittisesti ja ilman, että inflaatio nousee. Hän korosti, että joku tarvitsee työttömyyttä. Se olisi poistettavissa, jos haluttaisiin.

Suomeen ei ole hetkessä ilmestynyt 900 000 köyhää. Kuten Karjalainen tähdensi, tuloerojen Paavo Lipposen hallitus aloitti tuloerojen kasvatuksen.

Kirjoitan sarjan blogijuttuja tästä aiheesta. Toivottavasti ne lukee myös aamu-tv:ssa hymyillen esiintynyt poliitikko. Hän piti myönteisenä sitä, että hallitus kannustaa työttömiä heikentämällä heidän etujaan.

Uusimmassa Keski-Suomen Viikossa on Päivi Ketolaisen erinomainen artikkeli Työttömyys, kenen vika? Se kertoo Jyväskylän Talven työttömyys-tapahtumasta.

 

Palaan aiheeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän harrihaavisto kuva
Harri Haavisto

Köyhiä ja huono-osaisia kannustetaan kepillä, kun taas rikkaita ja hyväosaisia porkkanalla- sehän on jo nähty!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Parijonoon järjestettiin jo leirin ovella. Toiset uuniin, toiset duuniin.

Työttömyys on tuomio. Jopa kuolemantuomio.

Jouni Haimi

Työtömyys kuolemantuomo?? ei nyt sentään vaan osalle se on mahdolisuus jos sen oikein osaa käyttää. työttömyys on myös vedenjakaja joka erotta luuserit selviytyjistä.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Katriina Kajannes on nyt erittäin hyvällä asialla!

Jokin aika sitten uutisoitiin, että Suomessa puolet toimeentulotukeen oikeutetuista ei saa tätä heille kuuluvaa viimeistä apua. Valtio ja kunnat säästävät 600 miljoonaa häpeällistä euroa vuodessa. Siitä johtuvat jo vuosikymmeniä vain kasvaneet leipäjonot.

Tuo on äärimmäisen häpeällinen asia ja osoittaa Uuden Seelannin ministerin olleen oikeassa: Suomi ei kykene, eikä edes halua ruokkia kansalaisiaan!

Ruotsissa huomattiin samoin joidenkin ihmisten (ei läheskään puolet) jääneen vaille sosiaalitukea ja heiltä päätettiin tiedustella miksi he eivät olleet hakeneet tuota heille kuuluvaa apua ja ottavatko he sen vastaan.

Suomessahan tuota apua ei vain myönnetä, kikkaillaan byrokratialla ja pilkkua viilataan. Tämän on köyhyystutkija Markku Laatu todistanut.

Tämän takia joka päivä jossain päin Suomea ryöstetään kioskeja ja Siwoja ja ryöstäjät ovat nimenomaan suomalaisia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yhä useampi työtön konkari putoaa minimituelle
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/276359...

Kusari on rehellinen, entä muut lehdet?

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Monetaristiseen taloustieteeseen kuuluu ns. työttömien tasapainoasteen käsite NAIRU (non-accelerating inflation rate of unemployment). Sen mukaan yritys painaa työttömyysaste alle tietyn talouden rakenteiden määrittelemän tason kohottaa inflaatiota. Suomessa 2000-luvun alussa työmarkkinoiden NAIRU-tasona pidettiin noin 7-8 prosenttia.

Onko työttömiä juuri nyt siis sopivasti? Jos työttömyysastetta yritetään painaa alemmaksi, se aiheuttaa (Monetarismin mukaan) inflaation kohoamisen, joka taas hidastaa talouden tasaista kasvua. Tasaisella kasvulla on puolestaan suunniteltu pidettävän Suomen velkaantumista kurissa ja sen varaan on myös laskettu säästyttävän muilta talouden leikkauksilta. Säädelläänkö "aktiivisella työmarkkinapolitiikalla" työllisten ja työttömien määrää sopivaksi, jolloin voidaan osoittaa Suomen mallikelpoisuus talouden hoidossa.

http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83698-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset