Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Vihreä utopia - oikeistolainen helvetti

Vihreä satu on utopia. Demarin päätoimittaja kirjoittaa osuvasti:

 • "Kokoomus toisella puolella ja vihreät toisella puolella ja muut katsomossa." Tässäpä vihreiden visio kansanedustaja Osmo Soininvaaran muotoilemana. Hänen ryhmätoverinsa Pekka Haavisto täydentää tulevaisuudenkuvaa uumoilemalla, että maakunnissa moni pohtii perussuomalaisten ja vihreiden välillä. Vihreät poistaisivat näin ollen pelistä poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen.
 • Kaupunkien vähäväkisten puolustajilla ei ole sijaa vihreässä utopiassa – ellei perustulokampanjoijia katsota sellaisiksi.

Utopian teoriaa ja käytäntöä aika tavalla tutkineena näen vihreiden utopian Suomen kannalta dystopiana. Helvettinä, jollaiseksi dystopia konkretisoituu kirjallisuudessa. 

Vallanhimossaan vihreät ovat jo merkanneet itselleen median ja netin. Mikä on heidän osuutensa ei-virtuaalisessa maailmassa eli tässä, jossa me muut elämme?

Mitä vihreät ovat saaneet aikaan esim. seuraavien alojen kehittämisessä:

 • kansanvalta,
 • työllisyys,
 • terve työelämä,
 • koulutus,
 • sosiaali- ja terveydenhoito,
 • Suomen parasta palveleva osaava, laaja ja tuloksellinen yhteistyö? 

 

Niin kauan kuin olen kirjoitellut täällä, aika kauan siis, olen toistuvasti maininnut vihreiden ja PS:n samankaltaisuudesta.

Demarin päätoimittaja kirjoittaa:

 • -- vihreiden hallitustyöskentelystä ei ole kovin paljon kerrottavaa. 
 • Lähinnä  mieleen tulevat vaalipiirijako ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Heidi Hautalan kompastelut. Helsingin kunnallispolitiikassa vihreiden päällimmäinen vaatimus on saada  itselleen vapautunut  apulaiskaupunginjohtajan virka.  
 • JHL:n vaaleissa vihreillä oli samanlaista uhoa kuin perussuomalaisilla Metallissa, mutta lopputulos oli yhtä laiha. Talous-, työllisyys- ja työmarkkinapolitiikka ovat kaikki pitkäjänteisyyttä vaativia taitolajeja. 

"Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa..." Vai onko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Viime hallituskaudelta vihreiden "työskentelystä" taas olisi paljonkin kerrottavaa. Vai onko joku unohtanut kikattelevan, hirmutekojaan tehneen työministerin?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kuuntelin eilen pari tuntia vihreiden puheita perustulosta. Halusin testata, miksi monet kohdat vihreiden mallissa ovat minulle niin vaikeita ymmärtää ja suorastaan epäilyttäviä. Asia ei selkiintynyt vähääkään, oikeastaan päinvastoin. Epäilyni vihreiden mallia kohtaan kasvoi. Siinä on paljon mystiikkaa kuten yleisön joukosta muutama yrittikin sanoa. Nimenomaan yritti sanoa tullakseen keskeytetyksi. Tilaisuuden vetäjät eivät kuunnelleet vastaväitteitä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Verkostossa, jossa luulisi kuunneltavan köyhää ja työtöntä, kirjoittaa kuin työkseen vihreä naiskansanedustaja (vai hänen avustajansa?). Sama edustaja, joka uutterasti julistaa US:ssa. Muistaakseni hän joitakin kuukausia sitten kertoi täällä etsiskelevänsä avustajaa, jonka hommiin kuuluu nettityö. Oliko kyseessä valtion kustantama kansanedustajan avustaja, ja kuuluuko valtion ihan ei-vihreiden oikeasti kustantaa sellainen propaganda?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Vaikea sanoa persuista vielä mitään, koska he ovat vanhoille valtiaille niin vastenmielisiä, että kukaan ei halua leikkiä heidän kanssaan, edes eduskunnassa. Sen mitä olen pari kertaa katsellut suoraa lähetystä eduskunnasta, paistaa lujasti silmään tuo asetelma.

Vihreä aate on oikealle ympäristön ystävälle aivan kammottava utopia. Yhdistettynä sosialidemokraattiseen utopiaan siitä tulee myrkyllinen ja kokoomuslaiseen utopiaan tappava. Keskusta ei ole Kekkosen jälkeen tiennyt mitään suuntaa, joten se on toiminut vain prosessia voimistavana reagenssina.

Koska kaikki nämä utopiat ovat vieraantuneet käytännön elämästä (nimensä veroisesti), joudumme perustamaan poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattoman yhteisön, jonka jäsenet ajavat ainoastaan toistensa etua hedelmällisellä kasvualustalla. Noin henkisessä mielessä ainakin.

Pääsemme ainakin määrittelemään olosuhteiden keskeisen sisällön ilman poliittista painolastia, mikä näkyy olevan hirvittävä taakka ainakin sen ulkopuolisille ihmisille.

Sitoutumattomin terveisin

Timo I

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yhteistyö kaikkien parhaaksi olisi tärkeä juttu. Ainakin ennen se on Suomessa osattu aika hyvin. Sopisi taas opetella.

Ei ole utopiaa, kun työskennellään esim. sosiaali- ja terveyspalvelujen, sivukirjastojen ja työllisyyden hyväksi.

Harva ehtii leikkiä vihreiden ja PS:n kanssa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Katriina, juuri tuo on sosialidemokraattinen utopia. Se toteutetaan toisten rahoilla, eivätkä ne tule mitenkään riittämään, kuten velkaantumínen osoittaa. Eivätkä ihmiset jaksa sitä toteuttaa ja palavat loppuun taloudellisessa ahdingossaan.

Yhteisömme sisällä sivukirjasto hoidettaisiin siten, että hankitaan kilpailutuksen jälkeen monipuolinen padi jokaiselle ja hankitaan materiaali pelkästään sähköisessä muodossa. Itse asiassa se on maailmanlaajuinen pääkirjasto. Ei tarvita ainuttakaan työntekijää ja hyvin vähän taloudellisia resursseja. Samalla padilla hoidetaan työajan seurannat ja kaikki mahdollinen sisäinen kommunikaatio, josta on yhteisölle hyötyä.

Vanhuuden turva taas järjestyy sillä, että eläkeikää ei varsinaisesti ole, vaan työnteko vähenee suorituskyvyn laskiessa ja henkilö saatetaan hautaan saakka kunniallisesti ja hänen elämäntyötään kunnioittaen. Todella pieni eläke riittää kun perusturvallisuus on kunnossa.

Nuorison taas soisi peruskoulun ohella tutustuvan työelämään ja opiskella kiinnostuksensa mukaisesti työn ohella koko ikänsä. Koulun penkkiä siihen oppimiseen tarvitaan loppujen lopuksi hyvin vähän.

Työikäiset tekevät monipuolisesti yhteisöä hyödyttäviä töitä yhdessä, kannustaen toisiaan hyvien elämäntapojen etsinnässä. Tämä taas pudottaa terveydenhoitomenot jokseenkin olemattomalle tasolle, henkisen ja fyysisen stressin vähenemisen ansiosta. Ne kun ovat tämän päivän kansansairauksien perussyy. Lääkärit hoitavat yleensä vain näiden oireita.

Mikään ei estä toimimasta tällä tavalla valtiotasolla, paitsi poliittis-historiallinen painolasti ja kulkeminen laput silmillä. Vain oma agenda nähdään tärkeänä. Säälittävää yksisilmäisyyttä, joka johtaa vain yltyvään vastakkainasetteluun. Tuloksena sekavia mietintöjä, joiden toteutusyritykset päätyvät sekasortoon tai massiivisiin kustannuksiin yhteiskunnalle. Yleensä molempiin.

Edelleen sitoutumattomin terveisin

Timo I

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Heikki Lindforsille:

Todellakin, vihreät lienevät myötävaikuttaneet tuulivoimatariffin syntyyn. Mutta onko se kunniaksi tai hyvä asia? Minä sanoisin että ei ole. Tuulivoimasta on tulossa pienehkön liikemiespiirin saalistuskohde ja tämä saalistus maksatetaan väkisin koko kansalla. Tällainen peli ei ole oikeutettua. Kävin tänään UPM:n yhtiökokouksessa. He korostivat moneen kertaan että UPM:n uusiutuvan energian hankkeet (Lappeenrannan biodiesel ynnä muut) toteutetaan ilman tukiaisia ja tariffeja. Kunnioitettavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset