Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Onkohan julkinen terveydenhoito n i i n hyvää...

Ruth on yhdeksissäkymmenissä. Hän on erittäin tyytyväinen Jyväskylän terveyspalveluihin. Kun häneltä tivaa, mikä niissä on heikkoa, hän ei keksi niissä ainoatakaan puutetta.

Tyytyväisyys ei johdu pelokkuudesta, epärealistisuudesta eikä miellyttämishalusta. Ruth on viisas, reipas ja huumorintajuinen, ja hän on edelleen mukana monessa. Hän tietää ja ymmärtää. Tämä entinen pikkulotta on ollut ikänsä kaiken työmyyrä, joka on aina tullut hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Hänen elämänsä ei ole ollut helppoa, mutta hänellä ei ole valittamista. 

Työvuosinaan Ruth oli poikkeuksellisen terve, mutta nyt on ilmaantunut monia sairauksia. Jotkut niistä vaativat lukuisia hoitokertoja, ja hän menee mielellään lääkärille ja terveydenhoitajalle. Kivuliaatkaan toimenpiteet eivät harmita eivätkä pelota häntä. Diagnoosit, toimenpiteet, lääkekuurit, lääkärit jne. ovat siististi tekstattuina hänen muistiinpanoissaan, jotka hän ottaa aina mukaan käydessään terveyskeskuksessa. 

Olen yrittänyt kysellä Ruthilta, miksi juuri hänelle järjestyy aina nopeasti aika terveyskeskukseen ja miksi hän saa siellä niin hyvää hoitoa. Vastausta ei oikein ole löytynyt. Kerran hän sanoi leikin varjolla, että hän käyttää terveyskeskuksessa hyväkseen supliikkia... Ehkä sitten niin, onhan hän aina ollut sanavalmis ja mukavaa seuraa.

  • Miksi Ruth saa niin hyvää palvelua ja hoitoa? Onko se parempaa kuin kaikilla toisilla vanhuksilla? Hän on nimittäin ainoa tuntemani vanhus, joka ei ole moitiskellut sitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olen pohtinut tätä kysymystä nyt jo vuosikymmeniä. Joskus tulee mieleen, olisiko äitini PÄÄTTÄNYT olla reipas ja olla tuottamatta meille huolta... Hänen asenteensa on joka tapauksessa hänelle luontainen, ja se on teeskentelemätön.

Toimituksen poiminnat