Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Joko otit iltamömmösi, pamisi ja unilääkkeesi?

Katso su uusittavasta Inhimillisestä tekijästä, miten medikalisaatio sairastuttaa. Moni suomalainen tulee sairaaksi lääkärien määräämistä lääkkeistä. Lääkehuollon lehtori Alli Puirava kertoo ohjelmassa, että meillä käytetään uni- ja rauhoitelääkkeitä kolme kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, dementikkovanhuksia kuolee käytöshäiriöhoitoina annettuun psykoosilääkitykseen ja parkinsonlääke voi aiheuttaa voittamattoman pelihimon. Jne.

Monet lääkkeet aiheuttavat vähänkin pitempään käytettyinä riippuvuutta ja samalla pahentavat oireita, joihin niitä määrättiin. Puiravan mukaan lääkärit väittävät potilaan luulotteluksi väitettä, että oireet johtuvat lääkkeestä, vaikka se olisi totta.

Olen kirjoittanut lukemattomia blogikirjoituksia tästä aiheesta. Olen kertonut viisaista eri vuosikymmeniltä olevista lääkäreistä, jotka ovat neuvoneet ja neuvovat käyttämään mahdollisimman niukasti kovan koulun lääkkeitä. Olen kirjoittanut siitäkin ohjelmassa kerrotusta asiasta, että medikalisaatio on vallankäyttöä. Tästä aiheesta ei voi kirjoittaa liian usein.

Miksi Suomessa arvostetaan lääkäreitä? Ovatko he inhimillisiä tekijöitä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Kari Ahlava

Tuttua kieroilua, ei tämmöisillä otsikoilla pitkälle pötkitä. Siellähän Lipposen hallituksessa istui, mikäs se nyt olikaan nimeltään, Riitta Uosukanen, joka vähensi lääkäreiden koulutusta jollain toiminnallaan.

Nyt on ulkomaalaisia lääkäreitä joka puolella. Koettakaa nyt olla ihmisiksi jo sosdemit.

Lipposen perinnöstä ei voi nousta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Joko otit iltalääkkeesi, vai mistä demarivainosi kumpuaa? Ketähän ja mistä puolueista lääkärit muuten yleensä ovat, ja heidän kouluttajansa, ja lääketehtaissa työskenteöevät tutkijat. Tuskin heissä on demareilla ylivaltaa.

Kari Ahlava

Kumpuaa Lipposen tekemistä siirroista, joilla eriarvoisuutta alettiin rakentaa oikein olan takaa. Tärkeänä osana hän itse tovereineen nosti omat palkkionsa ja eläke-etuutensa ökylukemiin.

Siitä se alkoi ja siitä seurasi paljon muuta, mutta olkoon nyt vähän aikaa vielä käsittelemättä.

Tuo otsikointi onkin juuri se mistä sanoin, ettei tuollaisella pitkälle pötkitä. Ei ihmisiä sillä hämätä, että sosdemit olisivat jotenkin kääntämässä suuntaansa - miten se menikään - pari piirua ihmisen suuntaan.

:D

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Medikalisaatio ei ole suomalaisten keksintö, kyllä suomalaiset ovat sen ihan muualta apinoineet ja sitten moninkertaistaneet.

Eikä lääkärien yliarvostus ja -palkkaus ole demarien keksintöä.

Eikä se, että suomalaisia hallitaan keskusta-oikeiston ja suomalaisen kansainvälisen suuren rahan masinoimalla viihteellä, oikeistolaistavalla koulutuksella, medialla, atk:lla ja medikalisaatiolla, jotka tyhmistävät ja passivoivat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nimimerkki Kari Ahlava

Kirjoitat: "Ei ihmisiä sillä hämätä, että sosdemit olisivat jotenkin kääntämässä suuntaansa - miten se menikään - pari piirua ihmisen suuntaan."

Elävässä elämässä ja netissä on päivittäin esimerkkejä toimijoista ja kirjoittelijoista, jotka eivät pidä demareita edes ihmisinä. Samoin on myös historiassa, niin meillä kuin muuallakin. Niin lähihistoriassa kuin etäämpänä. Olisikohan suhtautumisen aika muuttua?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Voit katsoa ohjelman myös Areenasta. Ellet jo ottanut uninappiasi, tai sen moninkertaista annosta, jonka pitempiaikaisessa käytössä monesti joutuu ottamaan.

Kalle Kuusivuori

Nyt kyllä Kata ampuu väärään maaliin. On totta, että vanhuksia ylilääkitään. Mutta on myös totta, että eräät ei syö lääkkeitä joita heidän tulisi syödä.

On myös totta, että ulkomaalaiset lääkärit eivät osaa määritellä oikeaa lääkitystä. Mutta tämä ei ole puolue poliittinen kysymys. Muualla kuin työttömien gethossa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on paljon hyvin ulkomaalaisia lääkäreitä.

Ihmisellä on oikeus päättää itse, mitä lääkkeitä hän syö ja mitä hoitoja ottaa.

Kari Ahlava

Kirjallisuuden dosentti? Otsikoinnissa on ongelmia. Taitaa olla pullollinen jo tässä vaiheessa ja ne omat pamit asialla. :D

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Päätä, vihaatko enemmän demareita, työttömiä vai dosentteja. Mieti sitten, miksi vihaat heitä. Mieti vaikka vain itsesi takia, sillä vihasi vahingoittaa sinua. Voisitko päästää itsesi vapaaksi kahleesta, jonka olet ripustanut yllesi? Silloin elämässäsi olisi enemmän liikkumavaraa. Onko sinulla varaa siihen?

Kun vihaa demaria, työtöntä, ikääntyvää naista tai dosenttia, tulee vihanneeksi jotakin omassa elämässä tai elämänpiirissä olevaa. Kannattaa miettiä, mitä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eeva Vasenius

Jätä minut rauhaan. Olisin vastannut blogiisi, jossa taas kerran mustaat minua, mutta olit estänyt vastaamisen.

Olet valehdellut Uudessa Suomessa, että olisin "saanut fudut" [sanontasi] työstä ja että potisin masennusta, kuten sitä sanojesi mukaan potee NN. Sama, joka sanojesi mukaan potee paniikkihäiriötä.

Toimituksesta minulta kysyttiin jo kauan sitten, pyydänkö sulkemaan blogisi. En pyytänyt, vaan annoin armon käydä oikeudesta. Ensi kerran kun toimitus kysyy sitä minulta, mietin tarkemmin.

Toivon sinulle ja kaikille muille ihmisille hyvää. Jätä siis minut rauhaan, vaikka vain omaksi parhaaksesi. Jos et kunnioita minua tarpeeksi tehdäksesi sen, kunnioita edes itseäsi ja läheisiäsi. En tule mukaan rakentelemiisi kuvioihin enkä vastaa pahaan pahalla, en ole luonteeltani kaunainen. Jo pikkulapsena sisarukset harmittelivat, kun en suostunut riitelemään vaan unohdin nopeasti koko jutun.

Nykyistä parempaa jatkoa sinulle.

PS Ainoa minulla oleva diagnoosi on allergia. Kauan sitten saatu astmadiagnoosi on epävarma. Nykyään lääkärit sanovat, että se tuskin pitää paikkaansa. Heidän mukaansa kokeilla, joihin se perustuu, ei voisi edes diagnosoida astmaa. Voisit myös miettiä, onko oikein ja laillista, että jakelet muille diagnooseja.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Voi sinua, jos nyt oikein sanon törkimustä. Pilkkaat meitä, jotka joudumme todella turvautumaan lääkkeisiin ja saame niistä apua.

Sanonpa, että pidä suusi soukemmalla äläkä tuomitse kanssaihmisiäsi. Kyllä se sauna vielä palaa sinultakin vanha kansa sanoi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Älä sano väärää todistusta. En tuomitse ketään. Siinäkin suhteessa olen järnefeltiläinen. Arvid Järnefelt luopui valmiina odottavasta tuomarin urasta, kun hän alkoi ottaa todesta Kristuksen sanat. Myös tämän: Älkää tuomitko.

Mitä lääkitsemiseen tulee, siinäkin suhteessa Kristuksen ohje on selvä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Syökää kaikki lääkäreitten määräämät lääkkeet kolesterolilääkkeitä myöten, jotka auttavat yhtä ihmistä tuhannesta, ottakaa kaikki rokotukset ja syökää ruokateollisuuen moskaruokia.

Totta kait teillä on oikeus uskoa lääketeollisuuteen, Suomen THL perustuu juuri teidänlaisiin luottavaisiin ihmisiin.

Tai avatkaa silmänne ja alkakaa tutkia, oliskohan sittekki toisin. Tsemppiä vaan kaikille lääkäreille ja ihmisille, jokkei usko käypähoitosuosituksiin.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Kannatan silmien avaamista ja tarkkaakin tarkempaa pohdintaa/selvittelyä, mikä on hyväksi, mikä vain pahentaa tilannetta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hyvä, Anne, ei pitäisi joutua tai saattaa toista tilanteeseen, jossa lääkkeestä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Oma tapaukseni on hyvä esimerkki. Kieltäydyin vahvoista, vuodesta toiseen tuputetuista lääkkeistä astmaan, joka nykytiedon mukaan oli väärin diagnosoitu. Kun viimeksi kävin erinomaisella työterveyslääkärillä, tämä piti ratkaisuani oikeana. Hän sanoi, että kyseisistä lääkkeistä ei olisi minulle mitään apua ja että hän ei niitä minulle kirjoittaisi.

Tavallasi suosittelen kaikille silmien avaamista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Juuri niin, Hilkka, ihmisellä on oikeus päättää.

Lääkärit ovat kovilla, varmaan myös omantuntonsa kanssa. Siksi he hoitavat itseään ja ongelmiaan lääkkeillä ja alkoholilla silloinkin, kun toinen valinta olisi parempi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tämäki liittynee tähän ja tässä hyvä kommentti, kannattaa lukea:

http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, Hilkka, mielenkiintoista. Sama nimimerkki on siis taas kerran ihan eri mieltä asiasta sen mukaan, kenen blogissa liikkuu. Ilkka Kantola pani merkille, että Uudessa Suomessa vastataan samasta asiasta eri tavalla eri kirjoittajille. Monelle demari, työtön, ikääntyvä nainen ja dosentti eivät ole edes ihmisiä. Siksi he potkivat näitä kuin koiraa.

Olen aina kannattanut ihmisen vapaata valintaa ja oikeutta vaihtoehtoihin, myös vaihtoehtoiseen lääketieteeseen. Olen kannattanut niitä niin kauan kuin muistan, ihan pikkulapsesta asti. Niin oli silloinkin, kun en ollut edes kuullut niistä. Kai tieto ja ymmärrys sitten olivat synnynnäisiä. - Äitini muistaa tilanteita, joissa yllä mainittu asenne näkyi minussa pikkulapsena, ja muistan itsekin.

Ihminen on jotakin muuta ja enemmän kuin moni luulisi.

Jokainen meistä tuo syntyessään maailmaan repullisen jotakin. Tapio Kaitaharju oli sitä mieltä, että minulla se oli repullinen kultaa jaettavaksi toisille ihmisille. Moni muu on sanonut minusta samaa. En ota asiaan kantaa.

Jaetaan siis iloa, valoa ja rakkautta - ne eivät jakamisesta vähene.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Hyvä kirjoitus!
Ikäihmisten lääkkeistä olen minäkin silloin tällöin mussuttanut.
Kyllä siitä hommasta kokonaisuuden hallinta puuttuu.
Puuttuu todella!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ohjelmasta kävi ilmi, että kokonaisuuden hallitsijoita ei ole Suomessa. Reseptin naputtelijoita taas riittää.

Sotaveteraanilla, lotalla ja pikkulotalla saattaa olla yli neljäkymmentäkin tabua päivässä. Lääkkeitten sivuvaikutuksista sairastunut voi sitten olla neurologisella osastolla viikon tutkimuksissa oireista, jotka loppuisivat lääkkeenoton loppuessa.

Joku tästä kaikesta hyötyy ja rikastuu. Ei yhteiskunta, ei potilas. Vaan...?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Marjatta, kiitos linkistä! Kirjoitus on erinomainen. En ollut aiemmin huomannut tekstiä. Blogittajat ovat niin ahkeria, että vain murto-osan ehtii lukea. Hyviä juttuja kannattaa linkittää jakeluun vielä aikojen päästäkin.

Veikko Penttinen

Itsellinen elämä on haastavaa. Ei se kaikille sovi. Lääkäri/medikalisaatio-uskoisuus on auktoruteettihakuisuuden yksi muoto. Paetaan omaa vastuuta, uskomalla asia lekurin ja apteekin huomaan.

Vääjäämätön tosiasia on, että valtaosa taudeistamme on tavalla tai toisella itse hankittuja. Liikaa tai väärää ravintoa, liikaa tai liian vähän työtä ja harrastuksia. Liikaa löhöilyä ja liian vähän liikuntaa. Tähän kun lisää sosiaaliset ja henkiset jutut, jotka vaatisivat nekin jonkun verran itsellistä viitseliäisyyttä, niin eipä ihme, että käynti lekurilla ja sitten apteekissa vaikuttaa helpommalta ratkaisulta.

Vapaus on raskas kantaa, mutta on se kyllä sen arvoinenkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jokainen ansaitsee itsellisen elämän. Muualla Euroopassa siihen kannustetaan ja kasvatetaan, ei meillä. Muualla on myös mielenilmauksia ja kampanjoita pakkovaltaa vastaan, ei meillä. Mikä mursi miehen mielen Suomessa, lääkkeetkö?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jotu, lääkekoukkuun jää helposti. Kenelläkään ei näy olevan varaa vapauttaa siitä ihmisiä. Liekö halujakaan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

On ihmisiä joiden ainoa pelastus esim. unen saantiin on benzodiatsepiini niin on epäkorrektia leimata heitä tällaisilla otsikoilla. Ihmismielen hoidossa ko. lääkkeet ovat ensiarvoisia ja tuovat monelle avun. On toinen asia sitten, että lääkkeitäkin voidaan väärinkäyttää, mutta ei ole syytä heittää lasta pesuveden mukana.

Viime vuonna söi Kelan korvaamia masennuslääkkeitä 437 000 henkilöä – tässä olisi kenties kritiikin varaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

30 vuotta tuleville opettajille tekstin tulkintaa opettaneena en näe otsikossa mitään leimaavaa. Sen toki tiedän, että pirukin osaa lukea raamattua.

Voisin analysoida otsikkoa tässä, mutta olkoon. Kuten äitini sanoi meille pikkulapsille: joka ei puolta sanaa ymmärrä, ei koko sanaa käsitä. Hyvä ohje tekstin tulkitsijalle.

Mömmö ei varsinaisesti kuulu sanavarastooni. Nappasin sanan erään psykiatrin blogista. Se ei ole hänellä leimaava eikä arvottava.

Kunnioitan mielipidettäsi. Vielä enemmän kunnioitan tietoa: "lasten leluja ihmisten mielipiteet" (Herakleitos, suom. Pentti Saarikoski). Mm. niiden lääkärien tietoa, jotka ovat kokemuksensa, tietojensa ja ammattietiikkansa nojalla eri mieltä nykykäytännöstä. Tielleni on osunut heitä paljon, ihan neutraaleissa yhteyksissä. Esim. erään ystäväni luona kutsuilla jne.

Miksi yhteiskunta on niin masentava, olisi ajankohtainen kysymys, ja miksi joka käänteeseen tarjotaan pilleriä. Entä miksi terveen leimaaminen sairauden nimikkeillä on tänään kaikkialla yleistä, ja mitä sairaat siitä ajattelevat.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Käsittääkseni iltaisin, jos otetaan diapamia niin ei enää oteta nukahtamislääkkeitä, jotka juuri usein ovat benzodiatsepiinijohdannaisia (esim. Tenox kuuluu benzodiatsepiineihin). Varsinaisia unilääkkeitä kenties joudutaan ottamaan kuten esim. Levozin, joka taas on neurolepti. Mitä nämä muut mömmöt ovat, sitä en tiedä mitä kirjoittaja niillä sitten tarkoittaa, mutta mömmöä pidän halventavana sanana lääkkeistä.

Veikko Penttinen

Jarmo esittää suomalaisen asenteen tylsintä puolta. Aina on joku jossakin, joka voi ottaa herneet nenäänsä, jos joku sanoo suorat sanat jostakin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Asiallinen keskustelu on tärkeää - kuorolausunta ei olisi sellaista.

Lääkärikuntaa mollaamatta tulee monenlaista mieleen. Ainakaan minä en voisi katsoa peiliin, jos kirjoittelisin koneellisesti reseptejä ja samalla epäisin, onko se parasta hoitoa. Ja jos tietäisin aiheuttaneeni monelle hankaluuksia lääkekeskeisyydellä, kenties jopa kuolemantapauksia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyllä lääkkeitä aika vapaamielisesti nappaillaan, ovat ne sitten katukaupassa, kavereilta tai lääkäriltä saatuja. Olen kuullut varsin - miten sen sanoisi - arvostettujen, menestyneiden jne. ihmisten neuvovan mm., että kaikkia lääkkeitä voi ottaa alkoholin kanssa.

On hauska ajatella ihmiskuntaa, joka on elänyt kauan ja pitkään nappaamatta ainoatakaan pilleriä, siis ennen kuin ne keksittiin.

Lääkkeet eivät liene sillä tavalla pyhä asia, että niistä ei saisi heittää pientä herjaa.

Eilisestä ohjelmasta jäi mieleen, miten moni on kuollut lääkkeisiin. Samoin se, että riippuvuus kehittyy nopeasti ja että silloin lääkkeet ovat ongelma ja aiheuttavat sivuoireita ja että niitä otetaan silloin yhä enemmän.

Medikalisaatio, automatisaatio, tietotekniikka yms. seikat ovat muuttaneet oleellisesti kulttuuria ja ihmistä. On tärkeätä yhä uudelleen kysyä, mihin suuntaan. Mitä sivistyneempi maa, sitä enemmän tästä keskustellaan. Suomessa sivistys on käynyt entistä ohuemmaksi.

Mieluummin näkisin yhteiskuntaa kehitettävän oikeudenmukaiseksi kuin lisättävän automatisaatiota, medikalisaatiota ja konekulttia.

Jokainen päättää puolestaan. Minulla ei ole tarvetta olla oikeassa eikä tarvetta kieltää tai käskeä ketään näissä asioissa. Toivoisin kuitenkin, että eri asioita punnittaisiin eikä otettaisi valmiiksi annettuina.

Aihe on niin tärkeä, että olen naputellut siitä monesti. Olen myös kertonut lääkäreistä, jotka ovat neuvoneet käyttämään lääkkeitä mahdollisimman vähän. Yksi heistä oli professori Palmén, erään opettajani ja ystäväni isä. Mies, joka kansalaissodan aikaan oli vaatimassa kunnollista hoitoa sekä punaisille että valkoisille sairaille ja haavoittuneille. Tosin turhaan ja lähes henkensä uhalla.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

”Lääkkeet eivät liene sillä tavalla pyhä asia, että niistä ei saisi heittää pientä herjaa. ”

Vain lyhyt kommentti. En oikein osaa ottaa huumorilla sitä, jos esimerkiksi epilepsiapotilaan lääkkeistä heitettäisiin herjaa, sillä ottamattomasta lääkkeestä voi melko pian seurata kohtaus, joka joka kerta voi olla hengenvaarallinen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuten sanoin, en ole juuri käyttänyt mömmö-sanaa. Se on jäänyt mieleen psykiatrin kirjoituksesta, jossa ei ollenkaan näkynyt sitä käytetyn hänen jutussaan kielteisessä merkityksessä. Se on toki ihan yleinen sana (vrt. roskaruoka).

En ole koskaan kuullut, että joku olisi heittänyt herjaa epilepsia-potilaan lääkkeistä.

Tähän olisi paljon lisättävää, mutta en taida juuri nyt ehtiä tämän enempää.

Tiedän näistä asioista paljon, sillä ne ovat yksi sadoista ellei tuhansista elämänmittaisen mielenkiinnon ja harrastuksen kohteista minulla.

Veikko Penttinen

Aina vaan tuota tylsää - ei saa syyllistää. Laihtumisesta ei saisi puhua, koska joku anorektikko voi saada siitä lisäintoa ja huh mikä kauheinta joku läski loukkaantua. Lääkkeistä ei saa varoittaa, ettei sairaat luulisi, että nyt heistä saivarrellaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Siirretään keskustelun painopistettä lääkkeiden tarpeellisuudesta lääkitsemisen tarpeellisuuteen.

Moni toki saa apua lääkkeestä/lääkkeistä mutta paljonko esimerkiksi vaivoista johtuu suoraan lääkitsemisestä?

Yhteisvaikutukset OVAT yleinen lääkehoidon ongelma

Jopa viidennes sairaalahoidetuista potilaista altistuu sopimattomalle lääkeyhdistelmälle. Lääkeyhteisvaikutukset lisäävät lääkkeiden aiheuttamien haittavaikutusten riskiä, mutta voivat myös heikentää lääkehoidon tehoa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) vuodeosastopotilailla tehdyissä selvityksissä havaittiin, että jopa viidennes potilaista altistuu potentiaalisesti haitallisille lääkeyhdistelmille.

Yleisimpiä epäsopivat kombinaatiot olivat kipulääkkeiden kodeiini ja tramadoli sekä tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitettujen sulfonyyliureoiden käyttäjillä.

Kodeiinin ja tramadolin aktiiviaineiden pitoisuutta pienentävät lääkkeet heikentävät kivunhoidon tehoa. Sulfonyyliureoiden pitoisuutta nostavat lääkkeet tehostavat näiden diabeteslääkkeiden verensokeria alentavaa vaikutusta lisäten haittavaikutusten, kuten vakavan hypoglygemian, riskiä.

Rasvalääke statiinien sekä verenohennuslääke klopidogreelin lääkeinteraktioita tutkittiin TYKSin lisäksi myös kansallisella tasolla.

Tutkitut lääkeinteraktiot osoittautuivat yleiseksi sairaanhoidolliseksi ongelmaksi. Yhteisvaikutukset koskevat tavallisia käytössäolevia lääkkeitä.

Lääkeyhteisvaikutusten riski lisääntyy potilailla, joilla on käytössään paljon eri lääkkeitä. Yleensä tällaiset potilaat ovat iäkkäitä, mikä osaltaan lisää haittojen riskiä. Lääkehoidon kokonaisarviointi on tärkeää. Lääkkeiden määräminen on aina lääkärin vastuulla. Potilaan itsensä on tärkeä muistaa kertoa lääkärille kaikista käytössään olevista lääkkeistä, myös reseptivapaista käsikauppalääkkeistä.

Aiheesta on tehnyt väitöskirjan FM Tuire Tirkkonen.

http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukset.nsf/6134...

eli voisi sanoa, että kommunikaatiossa ainakin on parantamisen varaa. Samoin on kokonaiskuvan hahmottamisessa.

Ystäväni Pirkko muuten juuri kuluneena lauantaina kertoi omasta ystävästään, joka ei enää päässyt kipujen ja lihasheikkouden kävelemään. Syy löytyi parin vuoden takaa: kolesterolilääkitys, joka
tuhosi lihaksia.
Tuo ystävä on sairaanhoitaja ja oli sairaalassa työssä, kunnes jalat lähtivät alta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos arvokkaasta kommentistasi, jonka huomasin vasta nyt. Sinulla on paljon tietoja tältä alalta.

Samalla paljon onnea erinomaisesta tv-esiintymisestäsi! Perheineni huomasin sattumalta, että ohjelma oli tulossa, ja katsoimme sen ahmien. Olit selvästi päähenkilö ja asiantuntijataho, jota toimittajat ja muut kunnioittivat. Näkisipä Sinua useammin televisiossa. Olisi hienoa kuulla etukäteen, jos sellaisia on luvassa.

Luen kommenttisi tarkasti ja syventyen. Täyttä asiaa siinä on. Näistä asioista ei vielä ole tarpeeksi kirjoituksia ja kirjoja. Moni lukisi niitä ahmien. Ehkä julkaiset kirjankin aihepiiristä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tärkeä aihe, voi kuinka tärkeä!

Toimituksen poiminnat