Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Haistaako joku Jyväskylässä poliittista ajojahtia...

Kukaan ei kiellä, että Jyväskylän talous on heikoimmilla suurista kaupungeista, työttömyys ja varsinkin pitkäaikaistyöttömyys kukoistavat. On tuskin paikallaan syyttää tästä niin täysillä kaupunginjohtaja Markku Anderssonia, kuin näinä päivinä on tehty.

Kokoomuslainen Andersson on reilu ja avoin johtaja alaisilleen. Kaupunginkansliaa  vuosikymmenien ajalta tuntevan lähiomaiseni kautta tiedän, että miehestä pidetään. Olen itsekin ollut neljän yhdistyksen puheenjohtajana yhteistyössä Anderssonin kanssa, ja se on poikkeuksetta sujunut hyvin ja ollut tuloksekasta.

Oli keljua, kun Andersson pari vuotta sitten halusi lakkauttaa sivukirjastot, mutta hän kuunteli asiassa kuntalaisia, ja ne säilyivät. Suuri ansio tästä kuuluu demarien Kalevi Olinille, maltillisen ja viisaan yhteistyön henkilöitymälle. Vain harva muistaa hyvällä Anderssonin taannoisia toimia yliopistoväen poliittisten kantojen selvittelyssä ja niitä koskevien tietojen siirtämisessä tahoille, joille ne eivät mitenkään kuulu.

  • Silti ei ole oikein, jos aloitetaan poliittinen ajojahti kaupunginjohtajaa vastaan. Poliittisten toimijoiden tulisi olla rehtejä ja pystyä vaikeassakin tilanteessa hyvään toimintaan kaikkien kanssa. Ovatko yhteistyötaidot hakusessa? Mikä on tähtäimessä? Onko oma poliittinen ura ennen kaikkea muuta?
  • Mihin Riitta Mäkinen ja Kimmo Suomi pyrkivät parjauskampanjallaan? Vaikka se jatkuu ja jatkuu, siihen ei ota tottuakseen. Heidän toimintansa on vastakohta demariaatteelle ja -arvoille, joiden vuoksi minäkin puolisoni kanssa liityin puolueeseen Kalevi Olinin kaudella. Onko puolueen/yhdistyksen/Riitta Mäkisen tavoite oma esilläolo ja räksytys? Vuoden aikana Jyväskylän työväenyhdistyksen touhu on muuttunut pitsinnyplääjien ja keskinäisen kehun sisäpiirikerhoksi. Luulin, että esim. eduskuntavaaleissa päämäärä olisi ensisijaisesti ollut demariaatteen, puolueen ja maakunnan etu, ei vain yhdistyksen paras eikä nuoren, kokemattoman poliitikon nousu muita leimaamaan ja määräilemään. Viimeksi mainitusta on kyse hänen eilisessä pääkirjoituksessaan. En ole ennen nähnyt minkään julkaisun pääkirjoituksessa vaatimusta "rivien pysymisestä suorina" (lue: ryhmäkurista); samalla tärkeimpänä päämääränä on oman yhdistyksen edustajan saaminen erääseen elimeen. Luulin, että toimitaan maakunnan ja maan parhaaksi.
  • Antavatko Riitta Mäkinen ja Kimmo Suomi tukensa aikaansaavalle, viisaalle ja yhteistyökykyiselle maakunnan kansanedustajalle, jonka Suomen demarinaiset ovat  asettaneet ehdokkaakseen puolueen varapuheenjohtajavaalissa? Tai saako kukaan muukaan antaa hänelle tukeaan? Jos vastaus edes toiseen näistä kysymyksistä on kielteinen, se on samalla vastaus Jyväskylän työväenyhdistyksen tulevaisuutta koskevaan kysymykseen. Nurkkakuntaisuus ja oma etu vai maakunnan ja maan etu, vanha vai uusi aika, leimaaminen vai yhdenvertaisuus, hyvä vai huono johtaminen?
  • Pääkirjoittaja jakaa puoluesihteeriehdokkaat vuohiin ja lampaisiin: hänellä on vara leimata jotkut sellaisiksi, että heillä on keskeisenä motiivina oman poliittisen uran edistäminen.
  • Monenlaista johtamista olen nähnyt, mutta en vielä koskaan ennen tällaista. 
  • Pääkirjoittaja pohtii jäsenen vaikutusmahdollisuuksia. Siihen minunkin on puututtava seuraavissa kirjoituksissani. Onko toiminta rehtiä, miten suhtaudutaan aloitteisiin ja esimerkiksi työttömään jäseneen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaupungissa on vaakalaudalla kaksi terveyskeskusta. Julkisuudessa on tiedotettu, että Andersson ehdottaa niiden lakkauttamista. Hän ei kuitenkaan asiasta päätä.

Kaksi kansanedustajaa kirjoitti tänään Keskisuomalaisessa Säynätsalon terveyskeskuksen puolesta, mitä yleisö olikin lehdessä jo pyytänyt. Olisin mielelläni stilisoinut kansanedustajien kirjoitusta, mutta ilmaisua verrattomasti arveluttavampaa oli tekstin sisältö ja sen paljastama arvomaailma. http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset...

Säynätsalon asuntojen neliöhinta on vuodessa noussut huimasti, ylivoimaisesti eniten Jyväskylässä. Säynätsalo oli ainoa iltapäivälehtien listalle kivunnut kaupungin alue. Kyse oli vertailusta, jossa listattiin neliöhintojen nousua. http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2012/04/21/na...

Miksi kansanedustajat korostivat Säynätsaloa? Toinen lakkautettavaksi kaavailtu terveyskeskus on Huhtasuolla, kaupungin köyhimpien kaupunginosassa, jossa kukoistavat työttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienituloisuus ja eläkeläisten ja syrjäytyneiden ongelmat. Huhtasuo on työttömien getto.

Mihin Huhtasuo unohtui kansanedustajilta?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tämä on ensimmäinen kirjoitus sarjassa, jossa pohdin demariliikkeen arvoja. Eilisessä Jyväskylän työväenyhdistyksen lehdessä toivottiin tätä keskustelua. Tuleman pitää.

Olen pääkirjoittajan kanssa samaa mieltä muutamasta asiasta:
- oma poliittinen ura ei saa olla pääasia demarille,
- arvokeskustelu on välttämätöntä ja
- keskinäinen/omakehu ei enää riitä.

Vanhan suuren työväenyhdistyksen olisi muutettava radikaalisti suuntaansa. Yhteistyötä periaatteena ja toimintatapana ei saa hylätä yhdenkään poliittisen toimijan menestykselle. Yhteiskunnan muuttaminen tulisi aloittaa yhdistyksen uudistamisella, mutta ei millaisella tahansa. Kannattaisiko ensi töiksi tarjota - sanokaamme - kuusi kertaa puhe- ja laulutilaisuus maakunnasta olevalle ansioituneelle ja yhteistyöhakuiselle ja -kykyiselle kansanedustajalle?

Jos tilanne on politiikassa seuraavanlainen, muutetaan suunta:
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/politiikka/poli...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ryhdy Katriina harrastamaan kuorolaulua ja unohda politiikka!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olen koko ikäni harrastanut intohimoisesti mm. musiikkia ja yhteisten asioitten hoitamista eli politiikkaa. Ei ole ainoatakaan syytä luopua niistä eikä muista harrastuksistani. Maailma ei ole vielä valmis.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Olen seurannut Anderssonia Kuntaliitossa, Lappeenrannassa ja Jyväskylässä.
Se, mikä Jyväskylässä on romahtanut, on finanssi-kapitalismi (siis it- ja raskas teollisuus).
Työpaikat.

Se, mikä ei pikku vähässä Jyväskylässä romahda on Andersson.

Siinä kurimuksessa, johon Suomessa kunnat ovat joutumassa aivan varmasti, Anderssonin kaltaiset johtajat ovat painonsa arvoisia kullassa.
Puoluekannastaan riippumatta (kunnissa, Tamperetta lukuunottamatta, on vain yksi puolue: kuntapuolue).

Varmuuden vuoksi ja vastaansanojille valmiiksi vastauksena:
Jos Jyväskylä, Kouvola, Salo, Oulu ja Rovaniemi eivät olisi jo tehneet "kuntauudistustaan", nuo paatit uisivat niin syvällä, että ihmisille tulisi todella kiire "muuttaa muualle" (ja se ei tarkoita muuttoa maaseudun rauhaan vaan sellaiseen metropoliin, jossa kuntaveroa vielä kertyy ja palvelut voidaan tuottaa laadukkaina pienemmälläkin omalla, ei valtion, rahalla).

Pitäkää siellä Lutakon vaiheilla johtajistanne huolta niinkuin hekin ovat pitäneet huolta teistä.

Onnea matkaan.

Nyt on kivisen ja kapean tien aika.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Demarit, kokoomus ja vasemmmistoliitto ajavat suurkuntia ja vääjäämättä tämän seurauksena on reuna-alueiden terveyskeskusten lakkauttaminen. Tämä on demareiden, kokoomuksen ja vasemmistoliiton pienen ihmisen alistamisen politiikkaa.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

@Nahkamäki

Reuna-alueiden palvelut lakkaavat riippumatta siitä, onko tuottajana pieni vai suuri kunta.

Ne loppuvat siksi, ettei kunnalla ole enää rahaa tai huokuttelevuutta palveluiden ylläpitoon - eikä valtiolla rahaa sinne kuntaan.

Valtiokin kun saa rahansa kansalaisilta: asuvat he missä tahansa.

Ja jos rahaa ei ole (siis työtä tai eläkerahastoja), ei sitä ole.

Kävin katsomassa Kreikassa ja pelästyin todella isosti.

Kannattaisi muidenkin poiketa (ei siis Kosilla, Rhodoksella tms vaan tavallisessa kreikkalaisessa "jyväskylässä", siellä niitä on ja paljon).

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kimmo Suomen mukaan Markku Anderssonilla on ajolähdön aika ja paikka. Kenelläköhän se on? Liikuntatieteellisen tiedekunnan professori Kimmo Suomi keskellä eturivissä, poispäin katsovana. Riitta Mäkinen edessä puheenjohtajan paikalla selkä katsojaan.

http://yle.fi/uutiset/andersson_kovan_arvostelun_k...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kansanedustaja Tuula Peltosen kolumni tänään Keskisuomalaisessa. Hän on SDPn naisten ehdokas puolueen varapuheenjohtajaksi.
http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/tyon-taitaji...

Tuula Peltosen ansioita, niitä jotka ovat listattavissa. Tärkeimmät niistä eivät ole.
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hex5000.sh?hn...

Tuula Peltonen - tee elämäsi paras valinta
http://tuulapeltonen.fi/kolumnit-ja-puheet/

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos ajatuksia herättävistä kommenteista. Yksi poikkeuksellisen hyvä kommentti on tehokkaampi kuin sata kirjaa [tieto- tai tiedekirjaa (kaunokirjallisuutta taas ei mikään peittoa)] tai tuhat televisio-ohjelmaa tai kymmenentuhatta blogikirjoitusta. Ja tässähän niitä erinomaisia kommentteja tuli Liikkaselta kaksi.

Huono johtaminen on Suomen suurin ongelma, josta muut ongelmat nousevat. Eikä ikävä kyllä voi sanoa tässä asiassa: "Aina paremmaksi kaikki muuttuu..." Vaan toisin perin. Mikä ihme meitä "huippuosaajakansaa" typertää.

http://anttiliikkanen.blogs.fi/2012/04/29/925-940-...

Toimituksen poiminnat