Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Opiskella saa ympärivuotisesti - miksi kerrotaan vääriä tietoja?

Onko väärien tietojen levittäminen yliopistoista tahallista vai osoittaako se vain asiantuntemattomuutta?

Opiskelijalla ei ole luppoaikaa hyvin organisoidussa yliopiston yksikössä. Harjoituksia ja suorituksia otetaan vastaan kaikkina kuukausina. Hyvä opettaja ja tutkija joustavat opiskelijan parhaaksi kaikessa mahdollisessa. Opiskelijat soittavat kotiin kaikkina vuorokaudenaikoina saadakseen tukea, neuvoja ja ohjausta.

Olen opettanut yliopistossa 30 vuotta, ja tiedän tämän tarkoin. Ainoatakaan oikeaa kesä- tai muuta lomaa ei näihin vuosikymmeniin ole sisältynyt, koska pestiin kuuluu olla aina valmiina gradujen tarkastamiseen yms. tehtäviin. Dosentti ja yliassistentti tekee samoja tehtäviä kuin professori, mutta murto-osalla tämän palkasta. Opiskelijan paras on etusijalla hyvissä yksiköissä.   

  • Kenen etu on jakaa asiasta vääriä tietoja ja syyttää yliopistoväkeä nuorten opintojen pitkittymisestä, saksiniekkojenko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kuten kaikessa propagandassa, avaus oli tarkoitushakuinen. Se liittyy kysymykseen opiskelijoiden käytöstä työvoimana. Suomessa on piirejä, joissa halutaan etenkin yliopisto-opiskelijat pois vähän koulutusta vaativista matalapalkkaisista työtehtävistä, kuten kauppojen, hampurilaisravintoloiden ja videovuokraamoiden kassoilta, siivouksesta ja varastotöistä, jotta nämä työt "vapautuisivat" vähän koulutusta omaavien pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen.

Joitakin jyrkemmän luokkayhteiskunnan perään haikailevia harmittaa myös se, että yliopistoihin pääsee yleensä sisään paljonkin henkilöitä, joilla ei ole omasta ja vanhempiensa takaa niin paljoa rahaa, että he olisivat immuuneja sellaisille raha- ja asunto-ongelmille, jotka nykyisellään pakottavat heidät opiskeluaikaiseen työhön.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyse on siitä, että
- opiskeluajat ovat Suomessa pitempiä kuin muualla ja
- viime päivinä on annettu väärä kuva tämän ilmiön syistä.

Aina kun vääriä tietoja levitetään, asiantuntijalla on oikeus ja velvollisuus oikaista ne.

Kirjoituksessa ei oteta kantaa siihen, miten pitkään tulisi opiskella, mistä pitkät opiskeluajat johtuvat, ovatko ne liian pitkiä ja saisiko opiskelija/tulisiko hänen työskennellä palkkaduunissa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Minäkin tätä ihmettelin. Havaitsin tosin vasta kun se oli liian myöhäistä, että kesäisinkin voi opiskella, ammattikorkeakoulussa tapahtuu siten että tehdään kesän opintosuorituksille oma suunnitelmansa. Kukaan ei koskaan puhunut asiasta, eikä siitä missään järin näkyvästi mainittukaan. Koska pääsääntöisesti koulutus rakentuu kiinteään lukukauteen ja erilaisiin taukoihin jolloin luento-opetusta ei järjestetä. Siksi mielestäni on outoa kutsua näitä "lomiksi" sillä oppivelvollisuuden ulkopuolella esimerkiksi "syysloma" ja "hiihtoloma" ovat ainoastaan viikkoja jolloin ei järjestetä tenttejä tai luentoja. Toki ne voi käyttää vapaa-ajan viettoon ja usein käytetäänkin, mutta mistään velvoitteettomasta ajanjaksosta ei sinänsä ole kysymys.

Kesäkuukausista joidenkin käyttämisen opiskeluun olisi hyvä jakaa laajemmin suosituksia, sillä aikataulutettua tavoiteaikaa nopeampi valmistuminen tai lisäajan saaminen lopputyön tekemiseen kevyemmän luentomäärän kuukausina lisäisi oletettavasti myös laadullista puolta opinnäytetöissä eri koulutusasteilla. Onhan koulutusaloja joissa "kesäloma" on jopa neljäkin kuukautta, pääsääntöisestikin se on yli kaksi kuukautta. Näistä vaikkapa toisen käyttäminen työskentelyn ohella muutamien helposti sisällöltään avautuvien kurssien suorittamiseen toisi mahdollisuuksia myös laajempaan opintomäärään kuin siihen joka tutkinnon minimiksi on säädetty. Tietysti tapauskohtaista onko siitä lisäkurssituksesta hyötyä, joskin tiedän että on valinnaisia opintoja joissa hyöty on yleisluontoista ja kuitenkin syventää näkemystä omasta suuntautumisvaihtoehdosta.

Puhun nyt siis vain ammattikorkeakoulun kaupallisen koulutuksen sisällöistä, yliopistokokemusta minulla ei henkilökohtaisesti ole. Vielä siis ainakaan, onhan se vaihtoehto näin kuusi vuotta valmistumisen jälkeen toki mielessä yhä tiiviimmin pyörinyt.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

Ongelmaksi muodostuu ainakin ammattikorkeakouluissa, joissa läsnäolo on pääsääntö kursseilla, ettei etenkään pakollisten kurssien toteutuksia kovinkaan kattavasti järjestetä kesäisin. Itselläni ei ole ollut tarvetta kesäsuorituksiin, mutta tätä ovat monet valittaneet, jotka olisivat halunneet edistää opintojaan kesällä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yliopistoväki on oikeutetusti kapinoinut jo vuosia. Seminaarit, puheenvuorot, mielenosoitukset, pamfletit, kirjat, tutkimukset, selvitykset, artikkelikokoelmat eivät ole auttaneet. Mikä auttaisi?

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Korkeakoulujen+he...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hajoittamalla hallitseminen on huonoa hallintoa. Muuhun ei Suomessa ole enää 10 vuoteen pystytty. Alat, oppilaitokset, niiden yksiköt, tiedekunnat, laitokset, oppiaineet, tutkimussuuntaukset jne. pannaan taistelemaan keskenään.

Miksi?

Kuka hyötyy?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomalaiset toivovat tolkun menoa hallitsemiseen, kouluihin, oppilaitoksiin - tervettä järkeä ja oikeudenmukaisuutta. Kummankaan suuresta määrästä ei päättäjiä voi moittia.

Pari päivää sitten Marjukka Liiten kirjoitti Helsingin Sanomissa erinomaisen jutun "OAJ: opetusalalle on palaamassa 90-luvun lama-aika", joka päättyy näin:

"Opetusalalla on myös alkanut kiivas yt-neuvottelujen aikakausi. Ammattikorkeakouluista jo noin puolessa on käyty tai käydään yhteistoimintaneuvotteluja henkilöstön vähentämiseksi.

Vielä huonompi tilanne on ammatillisessa aikuiskoulutuksessa, jossa työskentelevien opettajien keskimääräinen työttömyysaste on jo 19 prosenttia.

Työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta leikattiin jo tänä vuonna yli 70 miljoonaa euroa."

Toimituksen poiminnat