Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kirjoittamisen oikeudesta

Tämä blogi on alkanut entistä enemmän kiinnostaa ryhmää, joka haluaa rajoittaa ajattelun ja sanomisen vapautta. Heille muutama huomio seuraavassa.

Ihmisellä on syntyjään ajattelun ja sanomisen oikeus, joskaan ei kykyä. Elämä, lahjakkuus, yhteistyökyky ja itsepäisyys sekä sopivasti annostellut kokemukset ja ihmissuhteet ne parhaastaan kehittävät sitä kykyä. Ajattelua oppii ajattelemalla, kirjoittamista elämällä, lukemalla ja kirjoittamalla. Antamalla eri säitten tulla ja mennä ja tuulien tuivertaa ja laantua.

On lukemattomia ryhmiä, joissa sanomisen rajat ovat tiukat ja sen suunnan määräävät eräänlainen vanhimmisto, kardinaalikunta ja muut niihin rinnastuvat tahot.

Hierarkkinen järjestelmä ei ruoki sanomisen ja ajattelun kykyä kuin niissä, joissa sitä on jo muutenkin. Hierarkkisessa systeemissä sanomisen ja ajattelun kykynä ja oikeutena pidetään sitä, minkä korkeimmalla edessä istuvat sanelevat (dictare). Eräänlaisina koirakouluttajina he määräävät ja valvovat, mitä tarhassa tapahtuu.

Minulle se vain ei sovi, olla liekassa ja kennelissä.

Se mihin olen syntynyt ja kuulun on ihmissuku. Siinä jokaisella on samat oikeudet eikä hierarkioita ole. Kukin on saman vertainen kuin jokainen muu.

Jopa johonkin puolueeseen kuuluvalla on minusta ihmisoikeudet.

Ainoa demari, jonka kanssa olen vaihtanut ajatuksia kirjoittamisesta, tekstien julkaisemisesta ja oikeudesta siihen, on Kalevi Olin. Ja se tapahtui kauan, kauan sitten. Hänestä ainoa aihepiiri, jossa kannattaa olla varovainen, on ulkopolitiikka. Hän ja minä emme halua kirjoittaa sellaista, mikä vahingoittaa Suomea. Kalevi Olin, joka tuntee minut pitkältä ajalta ja tarkemmin kuin monet, sanoi: Anna palaa. Minua ei ole koskaan kiinnostanut, mitä minusta puhuvat koirakouluttajat ja ne, jotka eivät ollenkaan tunne minua, mutta voi olla että sekin alkaa kiinnostaa. Elämä kun on oppimista alusta loppuun, ja on mukava oppia uutta.

Terveisiä sylttytehtaalle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Ari Hämäläinen

Kirjoitat tärkeästä asiasta, mutta varsin ympäripyöreästi, joten konkreettista keskustelua tästä on hankalaa käydä. Esitän tässä pari kysymystä, mikäli sopii?

"Tämä blogi on alkanut entistä enemmän kiinnostaa ryhmää, joka haluaa rajoittaa ajattelun ja sanomisen vapautta."

1. Tarkoitatko yllä omaa blogiasi vai yleisesti koko Uuden Suomen blogisivustoja?

2. Keitä ovat mainitsemasi sensuroijat ja miten he voivat rajoittaa sinua vapauttasi esittää omia mielipiteitäsi? Onko Huusko sensuroinut kirjoituksiasi?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En tunne ketään Huuskoa. Kukaan ei muistaakseni ole koskaan sensuroinut kirjoituksiani saati ajatuksiani. Suomen opettaja yritti, kun hänen mielestään lähetin Helsinkiin väärän kahdesta ylioppilasaineesta. Muita ei tule mieleen, joten mitään konkreettista ei ole kerrottavana.

Tässä runo, jonka siskoni kirjoitti ylioppilasaineensa alkuun ja loppuun, kirjoitelman aiheena Biologinen tasapaino luonnossa. Palautteena: improbatur tulee, kun laittaa runoja asia-aineeseen. Teksti ilmestyi valioaineissa.

Myrttejä, siilejä, simpukoita,
juuria, oksia, etanoita
toistensa ylle ja alle rakoon,
elämää etsien, kuolemaa pakoon.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Mihin se kirjoituksesi yliopistoväen suomenkielen taidon heikosta tasosta katosi? Poistettiinko se?

Ari Hämäläinen

Markku Huusko on Uuden Suomen päätoimittaja. Hyvää kevään jatkoa sinullekin.

Lauri Korhonen
Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Minua on sensuroitu niin vasemmalla kuin oikealla ja sanomisiani yritetään rajoittaa yhä. Joten tiedän mistä on puhe. En ole kuitenkaan antanut kenenkään lannistaa itseäni. Minun suuni sulkee vain kuolema:)

(Kalevi Olin on minun pikkuserkkuni. Kerro terveisiä.)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jonkun kommentin poistaminen ei ole kai huolestuttavaa.

Viime päivien kirjoituksesi nuorten poliitikkojen rahoista oli loistava. Levitimme sitä Facebookissa.

Joo, no ilmankos. Kalevi Olin on upeimpia koskaan tuntemiamme ihmisiä (mieheni ja minun tuntemia). Arvostamme häntä suuresti. Nyt hän on muuttanut toiselle puolelle maata, emmekä juuri tapaa häntä enää. Ainutlaatuinen yhdenvertaisuusmies ja yhteistyön osaaja.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kiitos. Hauska kuulla.

Varsin paradoksaalista on tietenkin se, että nykyisin täällä blogistaniassa minulla on enemmän sananvapautta kuin vasemmistossa koskaan.

Jonkun puheenvuoron voi tietysti aina poistaa, jos menee törkeyksien puolelle. Yleensä facebookissa towerit ovat poistaneet minut:))

Pekka Manner

Mielenkiintoinen ajankuva on se, että ennen vapauksista melunnut Kokoomus on nykyään yksi pahimpia sananvapauden rajoittajia.

Puolue haluaa estää keskustelun vaikeista asioista ja on saanut valtamedian tuekseen, viittaan tällä mm. Dragsvik-tapaukseen, EU:n demokratiakehitykseen, ja "populisti"-kortin jatkuvaan heilutteluun EU-asioissa.

Matti Jalagin

Hyvä alku voisi olla se, ettet poista omista blogeistasi viestejä vaan annat myös nokkosten kukkia.

Toimituksen poiminnat