Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Vartiotornit vai vapaa sanojen virta

Politiikka - toisten puolueitten näykkimistä vai yhteistyötä? Puolue - menestystä, julkikuvan luomista ja rahan haalintaa vartenko? Poliitikko - kasvojen kohottaja ja sitten niiden menettäjä vai ihminen naamiotta?

En halua puolueeseen, jossa pikku oravien ja mykrien työnä ja huvina on maan kaivaminen toisen puolueen alta. Olen ainoassa puolueessa, joka pystyy itsekritiikkiin, julkiseenkin. Keskustelussa ajatukset eivät ole oman puolueen äänenkannattajasta tai nokkamiehiltä lainassa. Ihminen saa olla oma itsensä, ja poliitikko kestää kritiikkiä.

Jyväskylän työväenyhdistys on avannut ovensa ja ikkunansa keskustelulle ja tuuletukselle. Siellä pyydetään ja melkein vaaditaan kritiikkiä. Ajatuksena on, että kriittinen pitää olla, jotta voisi uudistua. Niin siellä toivotaankin arvostelevia kannanottoja SDPn ja työväenliikkeen tilasta. Ilman hyminää ja liturgiaa.

Uutta ei synny, jos vanhasta pidetään kiinni kynsien ja purren. Versot eivät vartu valheen mustassa mullassa.

Fasismissa ja kommunismissa on tärkeintä Puolue, Johtaja ja jokaisen alistaminen niille. Ajattelijat eli toisinajattelijat ("Ajatella voi vain toisin", Harry Forsblom) ovat tarkkailtavina ja sitten eristettyinä, getotettuina ja leirillä.

Mutta ajatukset eivät pala keskitysleirin uunissa, eivätkä ne lopu ampumalla ihmisiä. Ne nousevat aina uudelleen, tuorein muodoin. Mikään sanelupolitiikka (diktatuuri) ei tukahduta niitä, ja jokainen diktatuuri sammuu. Ajatuksen liekki leimahtaa aina ja aina.

Demarius ei ole seisovaa vettä, mutta jos avoin keskustelu ja kritiikki tyrehdytetään, demariliikkeen elimellinen kasvu pysähtyy.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Oikein hienoa. Noin asioiden puolueissa pitää ollakin. Se on aitoa demokratiaa.

Takana ovat ne ajat, jolloin Sdp:n eduskuntaryhmästä kansan valitsema edustaja varoitusten jälkeen erotettiin ainakin määräajaksi, jos hän ei alistunut ryhmäkuriin.

Vasemmistoliitossa vielä tällä vaalikaudella kaksi vaalilupaustensa mukaisesti äänestänyttä rangaistiin erottamalla eduskuntaryhmästä pysyvästi.

Toimituksen poiminnat