Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Mitä ostit valmistujaisten lahjarahoilla?

Koulun parhaana ylioppilaana sain lakin ensimmäiseksi - ylläni tädin vanha, minulle korjattu leninki. Lahjoista muistan parhaiten kirjat.

Lahjarahoja kertyi runsaasti. Ostin niillä jouluksi äidilleni hienon talvitakin, jossa oli oikea turkiskaulus. Kun luokkakaveri kertoi hankkineensa rahoillaan oman korituolin ja selvästi kehuskeli valintaansa ja järkevyyttään, en tohtinut kertoa omasta ratkaisustani. Jotenkin nolotti, ei tosin omasta puolestani. 

Yliopistoon selviydyin pääsykokeitta, mikä oli poikkeuksellista. Opiskelin sitten velaksi. Jotenkin onnistuin säästämään sen verran, että ostin äidilleni syntymäpäiväksi kultakellon.

  • Gaudeamus igitur!
  • Onko raha Sinusta hyvä lahja, ja miten Sinä käytit valmistujaisrahasi?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Raha on tosiaan hyvä lahja, vaikka sitä oli ennen juhlia vaikea sanoa omaisille ja tuttaville. Minullekin tuli pari stipendiä. Toista en muista, mistä se oli. Olisikohan summa ollut silloinkin 300 markkaa. Toinen oli kirja erään kielen erinomaisesta kirjoittamisesta.

Markku Talikka

Vielä kun hallitsisit suomalaiset yhdyssanat, niin Reksa olisi parhaimmista paras.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Reijo, en minäkään olisi halunnut ylioppilaaksi. Isä olisi antanut mennä ammattikouluun, mutta äiti pakotti käymään oppikoulun.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tässäpä vastaus Siikalan Pekan toiveeseen, että ihmiset kirjoittaisivat asioita elävästä elämästä. Tarina osoittanee, että minulla ei ole koskaan ollut kunnian-, vallan- eikä rahanhimoa. Kaikki kilpailu on vieras ajatus.

Tallessa ikä eletty, sen puoleen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kaksisataa markkaa. Kaksisataa! Oli kai sillä v. 1979 jonkinlainen ostovoima, vaikka en enää osaa suhteuttaa sitä mihinkään. En nauttinut lakkiaispäivästä ollenkaan, enkä ole käyttänyt sitä riivatun lippistä varmaan viittä minuuttia tuon pönötyspäivän jälkeen. Mihinköhän ne rahatkin menivät?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Merkillisiä muistoja nousee esille asiasta kuin asiasta. Olihan juhla mukava, kun saapui vieraita toiselta puolelta maata ja jopa ulkomailta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Sain onneksi silkkaa rahaa enkä jotain lahjakortteja. Ostin mäyräkoiria ja myöhemmästä illasta en muista mitään.

Toimituksen poiminnat