Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Mistä näitä "rätyjä" taas tuleekaan

Työyhteisö ulkoistaa pahuuden itsestään yhteen tai muutamaan työkaveriin. Irtisano yksi räty, ja tilalle nousee kymmenen uutta.

 

  • On työpaikkoja, joista kukaan ei moneen vuosikymmeneen ole jäänyt eläkkeelle psyykkisesti eikä paljon muutenkaan terveenä. Muualta tullut työntekijä sairastuu siellä 3-5 vuodessa. Ensimmäisestä päivästä asti häntä mobbataan, ja missä kaksi tai kolme on koolla, hänestä valehdellaan.. Jos hän kaverustuu jonkun kanssa, näitä kahta mustataan toisilleen, kunnes heidän kaverustumisensa loppuu lyhyeen.
  • On yhteisöjä - ja onko muunlaisia yhteisöjä - joissa seuraava mobbin kohde on jo valmiiksi katsottuna yhden sairastuttua tai tapettua itsensä.
  • Työsuhde ja muu yhteistyökuvio muistuttaa mobbareilla rakkaussuhdetta: aluksi toinen sijoitetaan arvioissa kaiken muun yläpuolelle, lopulta kaiken muun alapuolelle. Hirviö syntyy, kun synnytetään, ja se on aina katsojan silmässä, katsojassa. 

Työyhteisöt tuottavat rätyjä kuin muurahaispesä muurahaisia. Kihisee, kuhisee, kun muura muurahainen kortta kuljettaa. Kohta on valmis räty komea, muura muurahainen "työssä" ahertaa.

 

 

Parempi räty pivossa kuin kymmenen rätyä. Kymmenen kumminkin tulee ovesta samalla avauksella kuin se yksi lähtee. Räty-rihmastot leviävät maan alla, ja ne ovat satoisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tunnen yhden kuninkaantekijän. Rädyntekijöitä tunnen leegion.

Olli Kankaanpää

Olen aina pitänyt niin sanotusti heikomman osapuolen puolta. Ja tulen pitämään jatkossakin. Maailma ei ole niin paha miltä se näyttää.

kati sinenmaa

Minä pidän vastaavasti vahvemman puolta,
koska haluan, että ihmisistä tulee vahvempia.

Markku Talikka

Rätyjä sikiää turkin hihasta, kunhan siellä ensin aikansa hautuuvat.

Heikki Ojala

kanalan pitäjä esitteli kaupunkilaiselle kanalaansa
- Kauheaa miten tuo kana on nokittu tuollaiseksi
- Tuo nokittu kana on parvessa alimpana, sitä jokainen käy nokkimassa
- Hirveää, eikö sitä voi ottaa suojaan
- Sitten ne vaan valitsevat seuraavan nokittavaksi

Toimituksen poiminnat