Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Taistolaisuuden, SKDLn ja kekkoslaisuuden pitkä varjo

Mikä on taistolaisten yms. äkkiväärien asema, vaikutus ja vaikutuskanava Suomessa tänään? "Missä kuljitte kerran", ja mitä tapahtui mm. kylmän sodan vuosina... Täytyy selvittää juuria myöten ja hoitaa mahdolliset mätäpesäkkeet juurihoidolla. Noiden miesten mielessä kun sota, kylmä tai kuuma, se jatkuu, jatkuu...


Olen mieheni ja muiden kanssa pohtinut ns. taistolaisten ja tietysti SKDL:n äärisiiven osuutta Suomen vaiheissa. Onko sitä koskaan selvitetty? Suunnan miehiä nääs tiedäs on tänäänkin passipaikoilla määräilemässä muita, käyttämässä silloin oppimiaan keinoja ja vaikuttamassa laajasti eri instituutioissa, puolueissa, yhdistyksissä, laitoksissa ja yhteyksissä. Keinot ovat vieraita eräissä muissa puolueissa totutuille, vai ovatko?

  • Mitä nämä stalinistis-taistolaiset keinot taas ovatkaan? Osaisitko luetella kolme, viisi tai kymmenen niistä?

Ketä entisiä SKDL:n miehiä on tänään eri puolueissa nokkaukkoina ja nokittelijoina? Tai vaikkapa nettihirmuina? Kuka uskaltaa antaa vaikka 50 nimeä? Se olisi hyvä alku.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ihmettelin tänään ystävien kanssa, miksi näistä asioista ei puhuta. Mieheni, joka on perehtynyt historiaan, arveli syyksi, että taistolaisuuden ja SKDLn varjo osuu liiaksi yksiin kekkoslaisuuden varjon kanssa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Papanoita jättääpi loikkaaja jälkeensä, ja niistä hänet tunnistaa. Eivätkä ne ole onnen papanoita.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Taistolaiset keskittyvät nykyisin rasisminvastaiseen toimintaan ja tutkimukseen. Vesa Puuronen yksi heistä -siis tutkijoista.

Stalinismista monikulttuurisen Euroopan puolustamiseen on pitkä matka -liian pitkä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Etkös Hemmo sinä ole sekä nettihirmu että entinen SKDÄllän jäsen, vai muistanko väärin? - Näitähän blogisti kyselee ;)

Hyvää juhannusta sinne!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Stalinismia ja taistolaisuutta kandeis selvitellä. Tiedä mitä nousisi haaviin. Terkkuja Hemmo pohjoiseen, voi kun pääsisi sinne.

Harri Rautiainen

Satu Hassi

Heidi Hautala

Anni Sinnemäki

R. Tyyne Kuusela

Hautala ei ole ollut taistolainen. Yrität vihjata, että taistolaisuus olisi ollut feministiliikettä, "halonperkelismiä". Ei ollut. Taistolaisliike oli irtisanoutuneena miesvastaisesta äärifeminismistä noin vuodesta 1972 vuoteen 1980, jolloin Satu Hassi rupesi SOL:n Soihdussa uudelleen(?) peräänkuuluttamaan tunnusta "seksillä sosialismiin!" (joka ei ollut taistolaisten tunnus, ja jota minä olin aina luullut vitsiksi), ennen kuin loikkasi Virheisiin. Minä tiedän tämän, koska "rupesin taistolaiseksi", kun ne selvittivät kantansa feminismiin (vaikka asia ei minulle kauhean tärkeä lopulta ollutkaan) ja lopetin tunnustautumasta taistolaiseksi, kun siihen "palattiin" (vaikka eivät sen takana taistolaisten nimissä ne hassitkaan olleet olleet).

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hm. Onko sitten niin että kerran taistolainen (annilainen tms.), aina sitä? Oliko annisinnemäkinen toiminta työttömiä vastaan taistolaista, vihreyttä vai mitä? Mitähän ihmisluonnonnuuskijat tähän sanovat.

R. Tyyne Kuusela

Noin ei voi sanoa, koska taistolaisuus ei ollut mikään "perusideologia, vaan sillä oli marxismia, mutta myös kaikenlaista muuta kohellusta, erityisesti kulttuuriradikalismia. Sillä taas oli hyvin vähän jos lainkaan tekemistä NL:n kanssa. Tuossa suhteessa taistolaisuus muistutti sosiaaliselta ja atteeliselta kokoonpanoltaan "eurokommunismia", mutta oli erotukseksi tästä neuvostoliittojohtoista. Tuossa valossa ei voi kuin ihmetellä SKP:n jaon ehdottomuutta julkisuudessa. Marxisteja oli myös muualla: revisioniteissa, maolaisissa ja jopa demareissa. Marxilaiset eivät laske mitään minkään "ihmisluonnon" varaan, vaan juuri tuo käsitys viime kädessä erottaa demareita ja marxilaisia.

Saisiko kysyä, mitä HARMIA tai vahinkoa sinulle henkilökohtaisesti oli taistolaisuudesta? Mistä moinen kammo?

Jaakko Anttila

SDP hakeutui CIA:n rahoituslähteille Yhdysvaltoihin muuttaneen Oskari Tokoin välityksellä jo vuonna 1949. Oskari Tokoi oli eduskunnan puhemies (1913-1917)ja maailman ensimmäinen sosialidemokraattinen pääministeri (vuonna 1917). Suoran rahoitusavun lisäksi CIA toimitti SDP:lle muun muassa kahvia, jota SDP myi säännöstelyn aikana vuosien ajan 100 % voitolla.

CIA:n peitejärjestö rahoitti SDP:n oman ammatillisen keskusjärjestön SAJ:n toiminnan alusta loppuun saakka.

Metalliliiton demarien kuriirit kantoivat Ruotsin sosialidemokraattien, Saksan sosialidemokraattien sekä CIA:n lahjoittamia rahasalkkuja ulkomailta Suomeen siihen saakka, kunnes Metalliliiton demarien kuriirit jäivät kiinni Arlandan lentoasemalla ilmiannon perusteella vuonna 1975.

SDP käänsi takkinsa vuoden 1966 vaalivoittonsa jälkeen. Väinö Leskinen lähti Canossan matkalle Moskovaan. Oikeistodemarit kärsivät tappion vuoden 1966 eduskuntavaaleissa ja vuonna 1972 oikeistodemarit syrjäytettiin lopullisesti SDP:n ja SDP:n eduskuntaryhmän johdosta. SDP vyörytti Keskustapuolueen valta-asemat ulkoministeriössä. Ulkoministeriöön nimitettiin vasemmistodemareita, jotka väittivät 1970-luvulla, että YYA on liittosopimus ja että Suomen armeija on rauhan vihollinen.

SDP:n äärivasemmistolainen harharetki huipentui Jyväskylän puoluekokouksessa vuonna 1975. ”Me sanomme, että kyllä, me olemme sosialisteja. Taloudellisia ongelmia ei voida ratkaista ilman sosialistista ajattelua ja ilman sosialistisia toimia.” Sanat lausui SDP:n puheenjohtajaksi valittu Kalevi Sorsa Jyväskylän puoluekokouksen päätösjuhlassa 7.6.1975. Puolue hyväksyi myös puolueen suunnittelujohtajaksi nousseen Paavo Lipposen ja Sorsan strategin Aimo Kairamon valmisteleman julkilausuman, jossa annettiin konkreettinen sisältö SDP:n sosialismille: ”Lähivuosina on siirrettävä energiatuotanto kokonaan yhteiskunnalle, saatettava liikepankit ja vakuutuslaitokset säätiöineen kansanvaltaiselle pohjalle sekä otettava lääkkeiden valmistus ja maahantuonti valtion haltuun.”

Aloittaja voisi vaihteeksi tutustua Lasse Lehtisen (SDP) tutkimukseen "Aatetta jaloa ja alhaista mieltä. SDP:n ja Urho Kekkosen suhteet 1944–1981." Väitöskirja. Helsinki 2002. ISBN 978-951-0-26705-9.

Aloittaja voisi vaihteeksi tutustua Osmo Apusen (SDP) tutkimukseen "Linjamiehet. Paasikivi-seuran historia." Keuruu 2005. ISBN 951-31-3161-0.

Vasemmistodemarit, joilla oli täydellinen hegemonia SDP:ssä, olivat taistolaisten stalinistien kyytipoikia Suomessa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oks jotain pahaa mitä vasemmistodemarit ja oikeistodemarit ei ois voineet olla tehneitä? Kysyn nyt kun asiantuntija selvästi sattui paikalle.

Tällaista tämän historian tutkinta ja jopa esitutkinta on, että Jatunin hurttain on poimiminen muru murulta Tietoa/Totuutta eli Pravdaa taistolaisten pöydän kulmalta, odottaen tietenkin lattialle potkittuna Tiedon Antajien anteja.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nykyisin on kai helpointa ymmärtää taistolaisten ja vasemmistodemarien suhdetta esim. siten, että edelliset olivat koulukiusaajia, jälkimmäiset tukijoita, nyökyttelijöitä, hyväksyjiä ja ns. yhteistoimintamiehiä:)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaikella kunnioituksella:
Sen jälkeen, kun Berliinin muuri 1961 rakennettiin, oli vaikea kuvitella, että joku voisi vielä olla osallinen "siitä suuresta erehdyksestä, joka liittyi Neuvostoliiton olemuksen arviointiin".
Stasi-ongelmamme on myös eräs näistä pitkistä varjoista, joita Jaakko Anttila edellä vähän valaisi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oi Valaistut! Kautta Brechtin ja Wuolijoen & kirjoittajahaamujen, kiitos kun kerroit että Stasi on ongelmamme tai että meillä Stasi on ongelma, en ois tienny.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ajattelin kertoilla niitä nimiä, mutta enpäs taidakaan:)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nämä salakavalat köyhien puolella olijat eivät ymmärrä, että ei köyhiä pidä puolustaa, vaan rikkaita. Mitä enemmän rikkaat rikastuvat, sitä enemmän he käyttävät rahojaan, ja kuluttavat, sitä enemmän rahaa valuu myös köyhille.

Kun rikkaat ovat tarpeeksi rikkaita, niin näitä yliheruvia rahoja riittää niin paljon, että yksihuoltajaäiti voi elättää lapsensa ja itsensä osa-aiaktyöllä, ilman että täytyy mitään lapsilisiä, sosiaalitukia, kunnallista päivähoitoa ym. järjestää ex-kommunistien tahdon mukaan.

Kommunistit tekivät aikanaan laulun kahdestakymmenestä perheestä. Herlin oli niiden joukossa. Nyt on aika tehdä listat köyhiä puolustavista ihmisistä, jotta kansa näkee, ketkä yrittävät siirtää rahaa köyhille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Rohveetta tykkänään rohveetta. En tosiaankaan soisi että päivähoito järjestyy exän eli Nallen anteeksi Karhun toiveen laatuisesti. http://fi.wikipedia.org/wiki/Taistolaisuus

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Haikailet siis Suomeen mustia listoja ihan McCarthyn tapaan? Ehkä lisäksi virkakieltoja ja maanpetossyytteitä näin vähän jälkijunassa?

Taistolaisuutta käytetään Suomessa terminä ihan Al-Quaidan tapaan: mikä vain, mikä vaikuttaa epäilyttävältä ja vaaralliselta on Al-Quaidan tai taistolaisten aikaansaannosta. Sellainen ajattelu muistuttaa minua James Bond tai Aku Ankka -tasoisesta ihmiskuvasta, johon meidät on tosielämässäkin johdateltu. Ja tuollainen kansan ajatusmaailma jos mikä on valtiaille hunajaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ei tokkiisa, mulla ne on välit hyvät kaikkien ryhmien ihmisiin. Mulle jokainen ihminen on ihan yhtä arvokas, miten Sulla. Olen järjestänyt lähes sata keskustelutilaisuuttakin, että myös he ymmärtäisivät toisiaan. Kokoomus ja kommunistit on mulle ihan jees.

Historia ja elämä perustuu ihmisellä aika paljon muistamiseen. Jokainen varmaan tietää ja muistaa teiniliiton, yliopisto-opiskelijoiden ja erityisesti keskustalaisten ja taistolaisten toiminnan ennen(ei-niin)vanhaan. Millaista se oli, mitkä olivat toiminnat ja tavat ja missä kuljitte kerran.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Helsingin kauppakorkeakoulussa ryhmä "Ryhdikkäät pohjoismaiset sosialidemokraatit" julkaisivat jopa sanaston (v. 1971-72), jonka avulla saattoi edes hämärästi ymmärtää taistolaisopiskelijoiden monisteita, joita tehtailtiin kokolailla ahkerasti.
Monta hupaisaa hetkeä se sanasto on sittemminkin antanut:)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Iankaikkinen kiitos sano kakkomummu. Viljavat vastaukset kertoivat taistolaisten toimintatavoista paremmin kuin vielä yksikään tutkimus.

Juhannus- muttei vainovalkeita kaikille! Tasapuolisesti, veljellisesti ja miten se taas meneekään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kannattaisi varmaan lukea Rislakin kirjoja.

Ihan tiedoksi:
NL ei mielellään värvännyt SKDL:n riveistä ulkopoliittisista syistä, koska aina jos joku jäi kiinni syntyi tavaton skandaali.
Varmimmat ja halutuimmat "tiedottajat" olivat Kokoomuksen, Demarien ja Keskustan jäseniä. Kuinka monta "So what?"-tyyppiä jäi kiinni ja joiden asiat painettiin villasella, sitä ei luonnollisestikaan ole tietoa.
Jos joku SKDL:n tyyppi olisi jäännyt kiinni, siitähän riemu olisi syntynyt. Hesari olisi revitellyt asiaa viikon ja iltapäivälehdet tonkineet "jatkoja" kuukauden.

Tästä ymmärtänette myöskin miksi Tiitisen listaa ei julkaista vaan Koivisto ja Halonen yms. pitää asiaa valtionsalaisuutena.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näistä asioista HS pyrkii keskustelemaan oikein aukeaman verraan, jotta ei vain olisi keskusteltu EVM:sta.

On vielä muistettava, että HS joskus vuonna 1997 kertoi mitä Euroopan maita vastaan USA olisi käyttänyt ydinaseita, jos konflikti olisi syntynyt.
USA myöns, että silloin julkaistu kartta "oli 1960-luvulla eräs skenaario", muttei se ollut enää ajankohtainen. Ikävää, ettei Hesari silloin revitellyt asiasta aukeamaa, vaikka Suomi, Balttianmaat ja Puola olivat tämän "harmaan käytävän" maita.
Muistan tapauksen hyvin, koska FSB pyysi minulta kyseistä artikkelia (jota en toimittanut). Tottakai heillä oli tämä, mutta halusivat minun ensin tuovan jotakin 'viatonta' jne.

Ihan tiedoksi: kun olin Ukrainassa, oli eräs saksalainen "liikemies" hyvin kiinnostunut tekemisistäni ja lupasi katsoa voiko hän "auttaa" minua. Yhden puhelun Saksasta sainkin, joka selvästi ei ollut mikään "treidari".
Halusin vain kertoa, että tämä on hyvin yleistä.
Venäjällä, melkein mihin kaupunkiin vain asetut asumaan, tulee ennenpitkään "autonkuljettaja" tarjoamaan palveluksiaan.

Henry

Toimituksen poiminnat