Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Narsisti, v-mäinen vastustaja

Breivik on narsisti, 4 suomalaista 10:stä on sitä lievästi. Narsistin omatunto on yleensä puhdas – se on käyttämätön, on Pidä puolesi –kirjan takatekstissä.

 

Narsismi tulvii armeijassa, lahkoissa, yliopistossa, kirkossa ja eräissä muissa laitoksissa. Alistajat, pelolla johtajat ja manipuloijat, häikäilemättömät hyväksikäyttäjät ja nöyryyttäjät pesivät niissä. He janoavat valtaa ja joutuvat oman vallanhimonsa uhreiksi: se syö heistä inhimillisyyden ja empatian.

 

HS:ssa narsisti kertoo:

 

Voin esi­mer­kik­si käyt­tää mui­ta ih­mi­siä hy­väk­se­ni pa­ran­taak­se­ni omaa elä­män­laa­tua­ni. Mie­les­tä­ni se ei ole vää­rin. Jos jo­ku elää liian nöy­räs­ti ja jää elä­mäs­sään al­ta­vas­taa­jak­si, se on hä­nen va­lin­tan­sa. [- -] Olen myös hel­ve­tin kos­ton­hi­moi­nen. En ihan he­ti unoh­da, jos mi­nul­le teh­dään vää­ryyt­tä. So­kea rai­vo nou­see sil­loin no­peas­ti, ei­vät­kä mo­raa­li­set pi­däk­keet tai pel­ko vir­ka­val­taa ja sään­tö­jä koh­taan es­tä mi­nua ha­ke­mas­ta it­sel­le­ni oi­keut­ta. Se te­kee mi­nus­ta ai­ka vit­tu­mai­sen vas­tus­ta­jan.  

 

Media, koulutus, politiikka ja keskimääräinen ihanteenmuodostus ovat oiva, sopivasti lannoitettu ja kasteltu taimitarha narsisteille. So what – vai mitä?

 

Ei se ihan noin saa mennä, että so what. Vaan:

  • tarvitaan käänne kohti tervettä työelämää ja tervettä koulu- ja opiskeluympäristöä, mediaa ja arvoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Terveestä työelämästä & koulutuksesta olen kirjoittanut täällä jo vuosia. Sitä ei voi lopettaa, ennen kuin ne alkavat tervehtyä.

Terveys on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen tasapainotila, yksilöllä ja yhteisöllä. Sitä kannattaa tavoitella.

Ei siis minä vaan me, ei mea res vaan res publica. Ei kilpailu ja kovuus vaan yhteistyö ja avunanto.

Toinen ihminen ei tieltä raivattavana esteenä vaan ihmisenä, yhtä arvokkaana kuin jokainen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Erään - mielestäni varsin kattavasti - narsismista kirjoittavan nettikirjoittajan mielestä narsistissa ei ole sinäänsä mitään vikaan, vaan ihmisissä, joiden omiin narsistisiin piirteisiin hän vetoaa. Narsistin valta on narsismissa meissä. Hän tunnistaa sen, vaikkei mitään muuta tunnistaisikaan ja käyttää sitä, ruokkii fantasioitamme ja harhojamme. Hän on täysin vailla valtaa ihmisisten kanssa, jotka eivät vähempää välitä hänen maagisesta maailmastaan tai omista itse sellaista.

Narsisti lakkaa menestymästä tasan tarkkaan siinä kohtaa, kun kukaan ei enää samaistu häneen tai näe hänessä tai hänen arvostuksissaan mitään erityistä.

Käänne kohti tervettä on tunnustaa ja arvostaa keskinkertaisuutta ja pyrkimystä suurimpaan mahdolliseen tarkkuuteen. Kykyä erotella tarinasta olennainen ja jättää huomiotta kaikki ylimääräinen. Henkilöiden, tittelien ja materiaalisten arvojen palauttaminen niiden äärimmäiseen minimiin.

Ihminen mukautuu ja löytää tavan pärjätä maailmassa. Jos se maailma on itsessään narsistinen, ihmisen narsismi vahvistuu.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaunista on selittely. Kaunista ei ole karu todellisuus narsistien uhrina, joka menettää heidän vuokseen liian paljon.

Työyhteisö voi olla niin sairas, että siellä narsistit piinaavat aina uutta uhria, oli entinen sitten surmannut itsensä, sairastunut, kuollut äkillisesti kohtaukseen tai sysätty työttömien gettoon.

Media, yhteiskunta kaikkineen sairastaa narsismia. Ei se parane sormia napsauttamalla.

Kari Laine

Ei kai ihmiset myöskään äänestäisi tai suostuisi vallalla olevaan puoluepoliittiseen järjestelmään (esimerkiksi) - tai maksaisi valtamediasta (ainakaan vapaaehtoisesti), jos olisivat terveitä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vanha uljas maailma on läpikotaisin narsistinen. Antiikissa kilpailu, agon, oli pyhä, ei paha. Vangitut pantiin taistelemaan keskenään, hengestään, ja se oli katsojille ylintä huvia. Sieltä lähtien ja ihmispsyyken pahimmista viettymyksistä kumpuaa vuoden 2012 narsismi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kenen uljas maailma se oli? Oliko se ainut maailma? Ainut todellisuus?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Narsismi leimasi antiikkia kauttaaltaan. Se oli ainut todellisuus. Se leimasi kreikkalaista demokratiaakin, joka pakotti Sokrateen itsemurhaan.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Ajatuksen puhtaasta ja käyttämättömästä omastatunnosta on KTT Jarmo R. Lehtinen toistakymmentä vuotta sitten käymänsä keskustelun seurauksena julkaissut kirjassaan "ajatuksia".

Narsistillakin on taatusti omatunto. Sosiopaatilla sen sijaan ei ole omaatuntoa. Onko narsistista lainata joltakin ajatus ja tuoda se omanaan, vaikkei se täydellisesti istuisikaan. Tämä siis minun ajatukseni. Sosiopaatilla ei ole omaatuntoa, mutta narsitin käyttämätön omatunto ei istu ja uskon että ajatus on lainattu ja yritetty jotenkin sovittaa yhteyteen johon se ei mielestäni sovi. Tämä siis minun mielipiteeni. Voin olla väärässä. Olenko narsisti, kun minua vaivaa jos epäilen jonkun markkinoivan toisten hengentuotteita ominaan?:D

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Narsistillakin on taatusti omatunto."

Rohkenen olla eri mieltä.

Myös muut getotetut ja leiritetyt ovat.

Mieleen tulvii kokemuksia narsisteista, jotka nauravat aiheuttamalleen toisten kärismykselle. Sille, jonka he ovat määrätietoisesti aiheuttaneet.

---
Kysymykseesi ja pohdintaasi: ei uutta auringon alla. Samat ajatukset omastatunnosta ja sen turtumisesta löytyvät mistä hyvänsä ikivanhasta opista ja uskonnosta.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Eikö ole hiukan harhaanjohtavaa, jos 4:llä kymmenestä on lievää narsismia ja sitten kirjoitetaan että narsistin omatunto on puhdas ja käyttämätön, koska sellaisia henkilöitä, joiden narsismi on katumukseltaan psykopaatin luokkaa ei voi olla kovin yleistä. Montako tuollaista narsistia tässä maassa voisi olla?
Toisaalta on kyllä henkilöitä joille omien etujen ajaminen menee toisten ja jopa lapsen etujen edelle rikkoen lapsen synnynnäisiä oikeuksia, mutta onko kyse narsismista ilman omaatuntoa vai tietämättömyydestä ja harhaanjohtamisesta?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tottahan toki: väärin sytytetty, väärin sammutettu, sytytty, sammuttu, väärin oltu olemassa, väärin lakattu olemasta, jos olija/tekijä vaan on demari. Toista, jos PS, kok, vih, kep tai kd.

Eikun puolustautujaksi vaan on hänet saatava, tuo demariperkele.

Niin toimii porvari- ja vasemmistonarsismi. Tuo ristusperkele.

---
Montako narsistia oli natsi-Saksassa, Stalinin NL:ssa? Montako narsistia on lahkoissa, yliopistossa, lääkäristössä, papistossa, intissä, poliisissa jne.? Kannattaako mieluummin käydä sanasäilällä heidän (eli Aatun klaanin) vai heidän uhriensa (juutalaisten, demarien, homojen, romanien) kimppuun?

Heli Hämäläinen

Narsisti voi myös kaapata uskonnon taakseen ja määritellä milloin tabua on rikottu. Narsisti voi määrittää, että vain hän on sopiva tulkitsemaan uskonnollisia lakeja ja määrittämään milloin niitä on rikottu. Tabun särkymättömyys on edellytys vallan olemassaololle. Siksi tabun rikkomisesta narsisti rankaisee, koska hän menettää vähän valtaansa toisen yli. Narsisti hallitsee tabujen avulla. Ihmiset oppivat varomaan tabuja, he luopuvat jopa omasta minuudestaan, jotta eivät rikkoisi tabua.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olet villakoiran ytimessä. Vallasta on kyse, siitä ja sen hingusta. Tabusta usein kahdessakin merkityksessä. Narsisti rankaisee paremmudesta, eettisestä, älyllisestä, tekojen ja tapojen paremmuudesta. Kilpailu ja kateus ovat narsistin käyttövoima.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

""Narsistillakin on taatusti omatunto."

Tuota minäkin vahvasti epäilen. Tuntemani narsistit eivät voi/osaa tuntea edes syyllisyyttä mistään koska kaikki syylliset ovat niitä muita ihmisiä, eivät he koskaan.

Näytä peiliä narsistille, niin saat hänestä ikuisen vihamiehen, jolle mitkään tosiasiat ja selvätkään näytöt "syyllisyydestä" eivät mene perille. Narsisti on juuri kuten Katriina kirjoitti - - paras ja virheetön, jolla on selitykset aina valmiina puolustamaan nimenomaan itseään.

Toimituksen poiminnat