Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Fyysinen - metafyysinen - fyysinen

Runoilija ja lapsi tietävät, että elämä on samalla kertaa arkea ja satua. Suurin osa meistä on nähnyt enkeleitä, ja läheisen kuolema on tuonut useimmille kokemuksen, joka on ns. yliluonnollinen mutta ihan luonnollinen.

Taiteilijat ja lapset voivat nähdä kirkkaampia värejä kuin me muut, ja heillä voi olla useita ulottuvuuksia.

Tämä on luonnollista. Ei ihmistä pidä rajoittaa, eikä maailmaa. Vielä eivät ole tulleet vastaan ihmisen rajat taidoissa, ymmärryksessä, näkemisessä ja kasvussa. Luokittelu ei päde ihmiseen.

Moni on nähnyt enkeleitä, eikä se ole ihmeellistä. Runoilija toisensa jälkeen kuvaa ihmisetkin enkeleinä, ja niin on jo Raamatussa. Lapsi ja runoilija tietävät, että fyysinen ja metafyysinen jatkuvat toisiinsa ja itse asiassa ovat toisiaan.

Miten tämä tulisi ottaa huomioon toisen ihmisen kohtaamisessa ja esim. kasvatuksessa ja koulutuksessa, ihmisen ainutlaatuisuus ja suuruus? Monellakin tapaa, jos vain opettaja osaa ja ymmärtää.

Tästä ei voi puhua opetussuunnitelmissa, opettajainkoulutuksessa eikä oppitunneilla. Silti  kannattaisi ottaa huomioon elämän, ihmisen ja kaikkein tärkeimpien asioitten määrittelemättömyys. Kuka voi sanoa, mitä ihminen on ja mitä ihmisen suhde toiseen, toisiin?

Myös politiikassa ja yhteistyössä ihmisen arvon tulisi näkyä.

Jokaisellahan on luonnollisia yliluonnollisia kokemuksia. Minulla oli sellainen hetkenä, jona Aili-tätini menehtyi kohtaukseen kotonaan. Olin nuori, ja olin silloisen rakkaimpani luona. Iltayöllä ihan hereillä näin, kuinka jokin aika sitten edesmennyt isäni tuli seinän lävitse huoneeseen ja puhui minulle paljon ja monenlaista. Olen kirjoittanut sen muistiinkin. Merkillisiä elämyksiä oli mm. isoäitini kuolinvuoteen äärellä muutamina päivinä, hänellä ja meillä muilla. Paljon ja monenlaista kokemusta on elämän mittaan kertynyt, sillä ihminen on tuulikannel. Se ei ole ihmeellistä. Ihan luonnollista se on.

Enkelit ja muut sellaiset eivät ole kulttuurisidonnaisia. Kaikkiallahan heitä on, kuvattuina ja kohdattuina.

Ihminen on monien voimien ympäröimä, ja elämän energia virtaa hänessä. Voima se on joka jyllää.

En halua kirjoittaa näistä asioista tämän tarkempaan, miksi haluaisin. Mutta ne ovat osa elämää siinä missä kaikki muukin. Ei liene mitään, mistä ei voisi kirjoittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Käsittääkseni aiemminkin merkittävät poliitikot ovat profiloituneet myös kirjoittajan kokemasti yliluonnollisissa merkeissä.
Bush nuorempi kyseli neuvoja henkimaailmalta, jotenkin näin muistelen.

Ihmisen aivot ovat monimutkaisempi laitos kuin ymmärrämme, ja ne vaistojemme avittamina voivat näyttää meille näkyjä jos jonkinlaisia.

"Miten tämä tulisi ottaa huomioon toisen ihmisen kohtaamisessa ja esim. kasvatuksessa ja koulutuksessa, ihmisen ainutlaatuisuus ja suuruus? Monellakin tapaa, jos vain opettaja osaa ja ymmärtää.
Tästä ei voi puhua opetussuunnitelmissa, opettajainkoulutuksessa eikä oppitunneilla. Silti kannattaisi ottaa huomioon elämän, ihmisen ja kaikkein tärkeimpien asioitten määrittelemättömyys. Kuka voi toiselle sanoa, mitä ihminen on ja mitä ihmisen suhde toiseen, toisiin?"

Aivan oikein, meidän kannattaa ottaa huomioon, että jokainen voi nähdä maailman omien aivojensa ja siihenkasvatettujen ennakkoluulojen luomana kuvaelmana todellisuudesta.

Esimerkkinä voisi olla viaton kysymys liivikaverille pyöränsä vierellä: onko sun mopon pakoputkea viritetty kun siinä on noin kovat äänet? Kuulija tilanteessa saattaa tulkita kysymyksen aivan toisin kuin mitä se on tarkoitettu, ja lopputulos voi olla ikävä.

Tämän enempää enkeleistä ei minun mielestäni todellakaan kannata keskustella opettajainhuoneissa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ihmiskäsityksestä ei kylliksi puhuta luennoilla ja opettajainkoulutuksessa, ei liioin tunteista ja intuitiosta. Ns. yliluonnolliset kokemukset sen sijaan ovat tuiki tavallinen tutkimuskohde. Ne ovat hyvin yleisiä, niitä on lähes kaikilla.

Opettajan työssä tarvitaan viisautta ja ymmärrystä ihmisestä. Ilkeyttä, ivaa ja pirullisuutta siinä ei tarvita.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

"Ihmiskäsityksestä ei kylliksi puhuta luennoilla ja opettajainkoulutuksessa, ei liioin tunteista ja intuitiosta."
Komppaan täysin, olet oikeassa.

Aivan, aivomme muodostavat myös "yliluonnollisia" kokemuksia, niitä ei saa kieltää, vaan niistä tuleekin keskustella.

"Opettajan työssä tarvitaan viisautta ja ymmärrystä ihmisestä. Ilkeyttä, ivaa ja pirullisuutta siinä ei tarvita."

Tässäkin olen samaa mieltä, ja olisin toivonut tilanteeseen parannusta ihan omista kouluajoistani lähtien. Joskus taas käyn Eeron haudalla, Pulkkiska oli aika pirullinen halutessaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Millainen tajunta, sellainen maailma. "Maisema ulkona ja sisällä on sama", palautan kirjailijalle tuon'ilmaisiin sitaatin, joka on kirjani nimi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Aivan, aivomme muodostavat myös 'yliluonnollisia' kokemuksia, niitä ei saa kieltää, vaan niistä tuleekin keskustella."

Aivomme eivät ole luoneet maailmaa, ainoastaan tulkintoja siitä. Sellaisiakin, että ... Niin, sellaisia, joita kommenttisi viestivät.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mahtuuko sydämeen maailma kaikkeuksineen, vai onko ihminen ulkoistanut koneisiin sen, mikä hänessä on arvokkainta?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Näinkin voidaan elämän kultakangas katkaista:

http://www.hs.fi/ulkomaat/Ahdistus+voi+lis%C3%A4t%...

Jotkut työ-, netti- ja muut yhteisöt vain ovat sairaita ja kuolettavia, sellaiset joissa ihminen ja hänessä vallanhimo ja pahuus riehuvat kalmaantanssittajina. Ja sellainen media, jossa tehdään ja tapahtuu tuota samaa.

On myös terveitä yhteisöjä ja myönteisiä voimia.

Ihmisellä on henkilökohtainen vastuu jokaisesta kohtaamastaan ihmisestä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Rauha, yhdenvertaisuus, kunnioitus, kulttuuri ja arvot ovat teonsanoja.

Tarja Halonen: "Oma äitini - korkeampia kouluja käymätön kansannainen - vastasi meidän lasten napinaan, että onhan se elämä epäreilua, mutta juuri siksi me ihmiset olemme olemassa: että me tekisimme tästä maailmasta paremman." http://www.ilias.fi/raami115.html

Syksyllä ilmestyy uusi Lassi Nummi -kirja ihanine artikkeleineen. Nuorilta ja vanhoilta, kaiken ikäisille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ujouden voi tulkita yksilön tavaksi suojella poikkeavaa kokemusmaailmaansa.

Asta Tuominen

Tulin henkisyyteni kaapista ulos jo yli 10 vuotta sitten, ensin lähipiirissä, sitten foorumeilla ja lopuksi omalla nimelläni, kun rohkeus kasvoi ja tajusin, että on turha piilotella itseään - parhaiten ihmisiä palvelee olemalla se, kuka aidosti on.

Minut on äärimmäisen helppo leimata huuhaaksi lukemalla kokemuksistani, täällä:
http://www.luxonia.com/messages/2-luxonia-en

En löydä enää kotia uskonnoista, koska ne ovat liian ahtaita. Tämänhetkinen kotini onkin kvanttifysiikka, joka sallii moniulotteisuuden ja tieteellisen selityksen mm. "sattumalle". =)

*Lempeitä energioita kaikille niitä halajaville.*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset