Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Taantumuksellinen uskovaisuus, eriarvoisuuden kasvualusta

Sosialidemokratia on intohimoa oikeudenmukaisuuteen ja ylisukupolvista tasa-arvon rakentamista. Heti kun jotakin on rakennettu, auringonlaskun sakki yrittää repiä sen.

USAlainen uskonnollisuus sisältää ajatuksen naisesta miehensä ja lastensa palvelijana, jonka ei kuulu hankkia sivistystä. Lahko ja mies antavat hänelle, mitä hän tarvitsee. Suomen taantumuksen asenteet ja puheenaiheet ovat yllättävän usalaisia. Toisaalta ne ovat kuin Suomen 1700- ja 1800-luvulta.

Suomalainen hyvinvointi ja yhdenvertaisuus on saatu aikaan edistyksellisten yhteistyöllä, taantumuksellisten haratessa vastaan joka askeleella.

Hyvä esimerkki on tyttöjen ja naisten oikeus koulutukseen. Patriarkaalisessa systeemissä he olivat miesten palvelijoita, joille oppi ei kuulunut. Varattomat naiset ansaitsivat leipänsä mm. maataloudessa, teollisuudessa ja palvelijattarina. Tavallista oli myös ompelijan, pyykkärin, kylvettäjän ja myyjättären työ.

Naisillekin tarkoitettujen opettajaseminaarien perustaminen oli patavanhoillisten vastustuksen vuoksi lähes ylivoimainen urakka. (Muutos)vastarinta oli kova köyhässä Suomessa. Suuret katovuodet horjuttivat talouselämää juuri sillä vuosikymmenellä, jolla Jyväskylän opettajaseminaari syntyi. Useimmat katsoivat, että seminaari kasvattaa tytöistä tyhjäntoimittajia, ja myös kansakoululaitosta arvosteltiin ankarasti. Seminaarista virtaava muutosvoima voitti vastustuksen vain hitaasti: tyttöjen koulutuksen laajentaminen vaati vuosikymmenien ajan järjestelmällistä työtä ja asenteen muokkausta. Sekä säätyläiset että maaseutuväki ja työläiset osoittivat vielä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa yleisesti ennakkoluuloa tyttöjen kouluttamista kohtaan.

Papisto piti naisen aseman parantamista Raamatun vastaisena. Venäläisillä vallanpitäjillä oli syynsä vastustaa naisten korkeampaa koulutusta. He pelkäsivät oppineita naisia, koska sellaiset olivat Venäjällä usein poliittisesti radikaaleja ja siis vaarallisia.

Kun yhteiskunta on nyt taantunut asenteissaan 1930-luvulle ja siitä 1800-luvulle, on aika herätä. Opin ottaminen usalaisesta ja unkarilaisesta äärioikeistosta on aika lopettaa.

Kannattaa tehdä yksinkertaisia kysymyksiä, sellaisia kuin tämä:

  • Kuuluvatko samat ihmisoikeudet naisille ja miehille, porvareille ja demareille, nuorille ja vanhoille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos ja kunnia ay-liikkeelle ja sosialidemokraateille menneiden vuosikymmenten saavutuksista tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa.

Mutta eiköhän se ollut kristillinen kirkko, joka aloitti ja loi pohjan Suomessa kansan opetukselle, sosiaalityölle (diakonia) ja sairaiden hoidolle paljon ennen ay- ja sd-liikettä!

Ikävä on todeta sekin, että 1990-luvun lopulla Suomi muuttui pikku-usaksi. Silloinen sd-pääministeri vei maamme Irak-sotakoalitioon ja toteutti perusturvan leikkaukset (eläkkeiden ja tukien leikkaukset "Liisan listan" mukaisesti), valtionyhtiöiden alasajon, rikkaiden verokevennykset, yksityisen terveydenhuollon tukemisen julkisin varoin, jne. Todella vanhoillista politiikkaa vasemmistopuolueiden toimesta! Nyt Suomessa on satojatuhansia köyhyysrajalla eläviä ihmisiä ja perheitä tuon politiikan seurauksena.

Kataisen hallituksessa on hieman suunta muuttunut. Pieniä parannuksia on tehty, mutta edelleen aate on hukassa suomalaiselta vasemmistolta, jolle tärkeimmäksi asiaksi on tullut Välimeren maiden hallitusten kautta tukea saksalaisia ym pankkeja ja suursijoittajia.

Kaipaan todellista sosialidemokratiaa, sitä, jolla on hieno menneisyys!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Niinhän sitä luulisi, juu. Kirkon sivistys oli kumminkin aina papin pohjaton säkki, kirkkopakko, jalkapuu ja ajattelun kielto.

Ilman kirkkoa Suomi olisi aina ollut vapaa maa, jossa vallitsisi luonnollinen asenne ihmiseen ja elämään. Vanha kulttuuri olisi tallella, eikä saamelaisten ja muiden perinteitä olisi miekkalähetyksellä tainnutettu. Naisia ei olisi poltettu noitina, eikä rutiköyhien pennosista olisi pakolla anastettu papille osaa.

Olen tutkinut tällaisia asioita ja kirjoittanut opettajaseminaarin asioista pari kirjaakin, joten tiedän niistä jotain. Esille on tullut monelta kannalta myös papiston nuiva suhtautuminen kansanopetukseen ja naisten koulunkäyntiin. Ja eiköhän olisi aika puhua paljon kokoomuksen sinnikkäästä taistelusta peruskoulua ja sen ja keskustan sotimisesta muuta yhdenvertaisuutta vastaan.

Eivät kaikki Suomen klassikkokirjailijat suotta järkiään ole kirkon ankaria arvostelijoita.

---

Kirkon kaltaisia systeemejä ovat kaikki porvari-Suomen instituutiot. Missä muualla kuin porvari-Suomessa palkittaisiin niin korkeasti mies, joka vähän lainvastaisestikin kokosi tietoja yliopistoväen poliittisista mielipiteistä? Keskusta-oikeistolainen yliopistolaitos ei ole nähnyt tarpeelliseksi ottaa asiaa puheeksi saati tutkia. Mitähän se vaikutti monen ihmisen elämään ja tulevaisuuteen. Köyhä kaikki näkee ja vaivainen kaikki kokee.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Tästä olen ehottomasti samaa mieltä:

"Niinhän sitä luulisi, juu. Kirkon sivistys oli kumminkin aina papin pohjaton säkki, kirkkopakko, jalkapuu ja ajattelun kielto.

Ilman kirkkoa Suomi olisi aina ollut vapaa maa, jossa vallitsisi luonnollinen asenne ihmiseen ja elämään. Vanha kulttuuri olisi tallella, eikä saamelaisten ja muiden perinteitä olisi miekkalähetyksellä tainnutettu. Naisia ei olisi poltettu noitina, eikä rutiköyhien pennosista olisi pakolla anastettu papille osaa. "

Lopusta en tiedä

-Rauhaa

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lopusta ja sen jatkuvuudesta yksi ja toinen tietää.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Neuvostoliitossa ei kirkolla ollut toimintaoikeuksia. Miten siellä toteutui ihmisoikeudet ja miten kävi koko systeemin?

Kristinusko on luonut erinomaisen pohjan oikeudenmukaiselle ja tasa-arvoiselle yhteiskunnalle. Vrt. arabimaiden naisten asemaa tai em. Neuvostoliiton ateistista systeemiä tai tämän päivän Pohjois-Koreaa!

Ihmiset monet papit mukaanlukien ovat tehneet vääryyttä ja pilanneet asioita, mutta se ei tee tyhjäksi protestanttisen kristillisyyden arvoa yhteiskunnassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onneksi on protestanttinen demarimoraali ja kristillisyyden läpitunkema demariliike. Muuten valas olisi nielaissut Suomen aikapäiviä eikä olisi edes sylkäissyt sitä kolmentana päivänä sisikunnastaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

SDP on siitäkin erinomainen puolue, että sillä on maan korkeimmin koulutetut työttömät. Alansa "huippuosaajat", kuten taantumukselliset sanoisivat.

panutaneli kuusi

Taitaa tämä jako olla menettämässä merkitystään pikkuhiljaa.Nimittäin oikeisto vasemisto jako.Vielä 1930-lla olisin ehdottomasti äänestänyt kokoomusta mutta nykykokoomus on varsin kaukana alkuperäisestä.Yhtenä esimerkkinä vaikka presidentin valtuudet.Kokoomus ajoi ahvaa presidenttiä ja onnistui.Sen ansiosta Risto Ryti onnistui saamaan ikaan sen kuuluisan Ribbentrop sopimuksen joka pelasti Suomen.Nykyään tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi SDP puollustaa presidentin valtaoikeuksia.Lipposen aikana vallitsi vahva usko siihen että kaikki ongelmat voitaisiin ratkaista rahalla.Tämä on minusta todella huono lähtökohta.

Aloittajalta tuntuu menneen sekaisin kirkko ja uskonto jotka eivät ole ollenkaan sama asia.Toiseksi Amerikkalainen kristillisyys on hyvin erilasta kuin suomalainen.Me suomalaiset kristillisdemokraatit emme voisiikinä kannattaa kuolemantuomiota.

Kirjoitus kuulostaa kovin feministiseltä. Naisten aseman parntuminen on hieno asia,mutta muistutan että oikeistopresidentit Mannerheim,Ryti ja Kekkonen sekä Paasikivi pelastiat Suomen itsenäisyyden.

Demokratiaa nykyine SDP ei tunnu paljoa kunnioittaan.Se on tehnyt kaikkensa estääkseen vaalilain muuttumisen demokraattisemmaksi.Se haluaa sulkea autistiset ihmiset päätöksenteon ulkopuolelle.aalipirien takia aspergerien taimuiden on lähes mahdoton menestyä tai päästä eduskuntaan ellemme kätke erilaisuuttamme koska altaäestö vierastaa meitä.Mikäli aalipiirejä ei olisi voisi asperger tai muu sellainen nousta muiden samankaltaisten special äänestäjien äänillä eduskuntaan.SDP kuitenkin haluaa säilyttää vaalipiirit puollustaa apartheidvaalijärjestelmää.Toki tärkeintä teille taitaa olla estää uusien puolueiden syntyminen.Mutta se ei mitenkään muuta asiaa.Minun mielestäni kaikille myös autistelle kuuluvat samat oikeudet ja oikus saada ääensä kuuluville ja siksi en voikaan oll demari.SDP
onmyös ollut säätämässä kunnille toinentoistaan typerämpiä lakisääteisiä elvoitteita minkä uoksi ne ovat konkurssin partaalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kun kerroit. On tärkeätä saada äänensä kuuluville.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Toivoisin demareilta selkärankaa viedä kunnialla päätökseen Forssan puoluekokouksen päätökset, ja erottaa kirkko valtoista. Ensiksi poistaa kirkkojen erityisasema perustuslaista, ja sitten kumota kirkkolaki. Eli saattaa kaikki uskonnolliset yhteisöt oikeasti tasavertaisiksi toistensa kanssa.

-Rauhaa

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nuoret demarit ja monet kaikkein vanhimmat ajavat jämäkästi kirkkoa eroon valtiosta. Ja monet muutkin, ei sen puoleen.

Rauhaa, niin!

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Oikein hienoa, lisää pökköä pesään sitten vaan, viettäähän Forssan puoluekokous kohta 109v päiviä. Ensi vuonna, 2013, olisi sopiva lakialoitteelle aiheesta.

-Rauhaa

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Toimi Kankaanniemelle

Tästä olisi kirjoitettava oma blogijuttunsa, mutta alkuun lyhyesti:

Eikös siinä hallituksessa, jonka aikaisista asioista kerroin, ollut KD-ministeri Keski-Suomesta? Hallituksessa, jonka kokoomuslainen ministeri ja hän varmaankin tiesivät yliopistoväen poliittisten kantojen vähän niin kuin laittomasta listaamisesta ja listojen lähettämisestä pääkallonpaikalle eli Helsinkiin. Ja myös porvarillisten tahojen keskitettyyn "päämajaan" yliopistoissa, pääkallonpaikalle jossa lahjakkaimpienkin kutsumusopettajien työura sitten katkaistiin ja edelleen katkaistaan, jos keskusta-oikeistolaisto päättää? Se mikä on toiselle paratiisi, on Golgata toiselle.

Meno jatkui kumminkin vähän eri muodoissaan jo vuosikymmeniä aikaisemmin. Jo opiskeluaikanani keskusta-oikeistolaiset opettajat kyselivät meiltä opiskelijoilta toistemme poliittisia kantoja... Ja kun erään professorin äkkikuoleman jälkeen hänen huoneessaan oli hänen nuoremman, vasta myöhemmin professoriksi kivunneen kollegansa antama julkaisu, omistuksessa luki "NN NN:lle sosialidemokratian vastaisen taistelun merkeissä".

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Yliopistoväen poliittisten kantojen vähän niinkuin laittomasta listaamisesta ja listojen lähettämisestä pääkallonpaikalle 1990-luvun alkuvuosina en ole kuullut koskaan aiemmin. Minkälaiset näytöt tuosta on? Kiinnostaa kovasti. Saattoi olla niin, että kokoomuslaiset ilakoivat liikaa sosialismin romahduksesta. Olihan Neuvostoliitto just kaatunut.

Tuolloin ei tietosuojalainsäädäntö ollut nykyisellä tasolla, joten rikollista se ei kirjaimellisesti olisi ollut, mutta tuomittavaa siitä huolimatta. Mutta pitääkö paikkansa?

Olin Tampereen yliopistossa 1970-luvun alkuvuodet. Siellä ei ihmisarvoa ollut, ellei kuulunut taistolaisiin tai Sonk:iin eli Sdp:n opiskelijajärjestöön. Muut olivat mustalla listalla. Siellä oli silloin äärimmäisen taantumuksellinen ja ahdasmielinen meno vasemmiston diktatuurin alla. Onneksi päättyi melko lyhyeen.

Eiköhän 1990-luvun listaukset olleet, jos niitä edes oli, aivan eri luokkaa kuin 1970-luvun!

Kaikki poliittiset tai muut listat ovat tuomittavia. Ne eivät kuulu demokratiaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Näistä on ollut eri kertoja "sanomalehti Keskisuomalaisessa". Jutuissa on kerrottu nykyisen kokoomuslaisen kaupunginjohtaja (maan korkeapalkkaisimpia alallaan) Markku Anderssonin ahertaneen taannoisesti Jyväskylän yliopistossa näitten asioitten merkeissä. On myös kirjoitettu, että hänen jättämänsä paperiaineisto olisi vasta hiljattain tuhottu yliopistossa. Näistä on kirjoitettu ja keskusteltu paljon ja monessa yhteydessä ja foorumissa. Niissä on myös viitattu tapahtumien aikaiseen kokoomuksen nimekkääseen ministeriin, joka hoiteli koulu- ja yliopistoasioita kokoomuslaiseen tapaan, ja on muistutettu hänen KD-ministerikollegastaan. Istuneeko Andersson yhäti yliopiston hallinnossa.

Taantumus osaa ja uskaltaa. Lehti ja kyseinen KD-valtuutettu itse ovat kertoilleet KD-valtuutetun ratkaisseen kaupunginjohtajavaalin. Kuten valtuutettu on itse eri kertoja kirjoittanut, hän sai vessassa kesken kokouksen käskyn äänestää kandidaatti Anderssonia, ei Arvajan, Asikaisen ja muiden puoluelaisten kanssa sovitusti professori Kalevi Olinia, jyväskyläläisten kannattamaa ja arvostamaa, luotettavaa yhdenvertaisuusmiestä. Vaan kun KD pelkäsi sosialidemokraatiaa, häntä vessassa käskettiin äänestämään tätä vastaan, kävi kuin kävi. Miehen kertoman mukaan häntä viisattiin vessassa hänen rukoillessaan. Se on taantumuksella aina ollut oma Jumala.

Samoin sanomalehti Keskisuomalainen on ollut auttamassa alkuun yliopiston viestintätieteiden syntyä ja nousua ja monia muita yliopiston asioita. Myös eräät yliopistossa nyt jo pitkään vaikuttaneet tahot ovat saaneet keskustalaisen "puolueettomalta" sanomalehti Keskisuomalaiselta reilusti tuuppaustukea ja myönteistä julkisuutta vuodesta, ei vaan vuosikymmenestä toiseen.

Iso raha on aina maailmassa omalla asiallaan, ei demokratian asialla.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Niin juu,

Kannatan edottomasti myös että kehitysapu kohdennettaisiin pääsäntöisesti kehittyvien maiden ihmisten koulutukseen. Ja erityisesti tyttöjen ja naisten koulutukseen. Koulutus on tehokkain tapa rajoittaa syntyvyyttä, ehkäsitä lapsikuolemia, kohottaa elinoloja ja -tasoa, kehittää demokratiaa, vähentää konflikteja sekä lisäämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Se toimii tosin pienellä viiveellä, mutta varmasti, eikä se ole yhtä seksikästä kuin traktoritehtaan tai puunjalostuskombinaatin avaamisseremonia. Tosin niistä tulee hyöty myös kotimaiselle vientiteollisuudelle.

-Rauhaa

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Joo niin, tärkeä asia, tärkeitä asioita: oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, sosiaalinen omatunto ja järjenkäyttö.

Eero Tillanen

"Sosialidemokratia on intohimoa oikeudenmukaisuuteen ja ylisukupolvista tasa-arvon rakentamista."

Johan blogisti vitsin murjaisi! Sosialistit ovat pitkän valtakautensa aikana lisänneet epätasa-arvoa monin keinoin. Näistä esimerkkinä hyväveli-käytäntö, valtionyhtiöiden johtajien katottomat optio-ohjelmat ja valtionvelan nollaamatta jättäminen Soneran osakekannan vähemmistöosuuden myynnillä vuosituhannen vaihteessa. Tämän torppasi Erkki Tuomioja, SDP.

Sosialistien on aivan turha yrittää esiintyä minään tasa-arvopuolueena.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Väitän, että tässä kuvattu "kirkko" ja "Usan äärioikeisto" ovat vasemmiston narratiivisia luomuksia, olkinukkeja, joita ei ole oikeasti, mutta joiden päivittäisestä kaatamisesta vasemmisto on rakennellut henkisen urheiluharrastuksensa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Väitä vaan.

Vuosikymmenet kaikissa eri suuntauksissa, niiden kokouksissa, käyneenä tunnen asiat kantapään kautta. USAn äärioikeistolaisesta "kristillisestä" hurmoksellisesti eriarvoistavasta, sosiali- ja muun demokratian vastaisesta liikkeestä on jatkuvasti saatavilla Suomessa tietoa, niin ihan aitoa näyttöä vaikkapa räikeän taantumuksellisesti politisoidulla TV7-kanavalla, jota seuraan päivittäin, että dokumentteja muilla kanavilla.

Juuri TV7ssa, nettikeskustelujen lisäksi, viljellään taantumusta ja väärää todistusta sosialidemokraateista. SDP on kristillisin kaikista tuntemistani suuntauksista. Kristillisin verrattuna kaikkiin puolueisiin ja myös verrattuna uskonsuuntiin. Ei niinkään sanassa mutta teossa.

Edes olkipukki jouluna ei vedä vertoja kristillisdemokraateille.

panutaneli kuusi

Tunnut edelleen rinnastavan kristillisdemokraatit usan äärioikeistoon.Yhtä perustelta olisi rinnastaa sosiaalidemokraatit kommunisteihin.Voitaisii ottaa esille kaikki Stalinin vainot ja lyödä demareita niillä.Mitähän tuo olkipukkivertaus sitten tarkoitaa.Mitähän tuo väärä todistus on.Muuten muistutan että vuonna 2004 Sosiaalidemokraatit uhosivat kaatavansa koko komission jos siellä on yksikin kristillisiä arvojedustava komissaari.Kristillisiä koulujakin demarit vastustavat.Sukupuolineutraalia avioliittoa kannattavat.Abortteja tukevat.Vieläpä valtion kassasta.Uskonnonopetustakin ajavat alas.Monet islamistitkin ovat kristillisempiä.SDP kyllä minun käsittääkseni edustaa hyvin vahvasti arvoliberaalia sekularismia.Mistäköhän olet käsityksesi kristillisyydestä hankinut

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No ainakin poliittista kristillisyyttä on esim täällä "suunvuorossa". Ja se on oikeistolaista. Mitäs muuten tykkäsit Hasardin blogista keskiviikon iltalehdessä. Hän osoitti millaista vallankäyttöä uskonnolliset liikkeet melkein vahingossa harrastavat. Uskonto ja sananvapaus onko se edes mahdollinen pari?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sä oot sit sitä mieltä että Suomessa ei ole kristillistä oikeistoa ja että sitten itsekin lähinnä olet Sadinmaalainen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jyväskylän vapaaseurakunnassa järjestetty homojen "eheyttämis""missio" on näinä viikkoina saanut osakseen maailmanlaajaa huomiota.

Toimituksen poiminnat