Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

+5-kymppiset, joilla kolli pöydän pyyhki

Työpaikoilta häipyi huomaamatta suuri ryhmä, yli viisikymmenvuotiaat naiset. Samalla meni tilastoihinmahtumaton määrä osaamista, elämänkokemusta, kehityskelpoisuutta, ammatti- ja ihmissuhdetaitoa. Ainutlaatuisia, viisaita ihmisiä, persoonallisuuksia joita ei kukaan toinen korvaa.

Miksi heistä vaietaan? Anteeksi, että seuraava vertauskohta on epäasiallinen ja epämiellyttävä eikä ollenkaan sovi tähän yhteyteen. Joka tapauksessa myös saksalaiset vaikenivat, kun ’juutalaisongelma’  poistettiin heidän oikeuslaitoksistaan, yliopistoistaan ja muista julkisen alan instituutioista, kohti lopullista ratkaisua. Siinähän vapautui heille - Teille - uusia asemia ja työpaikkoja.  

 

Ankkalammikossa

Tunnetko työttömiä naistohtoreita? Heillä ei kenties ole aina leipää tai ei ainakaan sen päällä voita. Mutta ääntä he eivät itsestään pidä. Syitä on yksi: he häpeävät niiden puolesta, jotka eivät itse osaa. Työttömillä +50-vuotiailla naisilla ei ole syytä hävetä omasta puolestaan, eivätkä he teekään niin.

Samaan aikaan toisaalla… Ankat lekottelevat lammikossa. Lehdet ja televisio kertovat Suomesta kilpailukykyisenä, tasa-arvoisena, naisvaltaisena maana, jossa asioista keskustellaan avoimesti.

Nuoret lojuvat työtöminä. Tai heidät nostetaan kultatuolissa asemaan, johon heillä ei ole pienintäkään edellytystä. Poikasten ja tyttösten hallitsemasta maasta on hyvä kuvaus William Goldingin Kärpästen herrassa. Sivistyneistö eli 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat ovat sen lukeneet, nyt myös kokeneet.

 

Mitä sanoikaan kolli

Mitä sanoikaan saapasjalkakolli, kun akalla pöytää pyyhki, ja aloitti letkeästi virnistellen puhtaalta pöydältä. Siltä, jonka ääressä akka oli äsken istunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Viiksiään nuollen se maireasti naukui: Virkavalinnasta ei voi valittaa.

Jukka Mäkinen

"Työpaikoilta häipyi huomaamatta suuri ryhmä, yli viisikymmenvuotiaat naiset"

Mihin tietoon tämä väite perustuu?

Jukka Mäkinen

Periaatteessa yli viiskymppisten syrjäyttäminen johtuu uudistetusta eläkelainsäädännöstä. Viimeisten vuosien karttuma jää pois ja maksettavaksi tulee huomattavasti pienempi eläke. Suunniteltua toimintaa.

ulf fallenius

Sosiaalidemokraatit hehkuttaa että korot ja työttömyys pientä Suomessa ja tasa arvo on toteunut ja rikkailta saadaan solidarisuusvero joka korjaa kaikken.Maassa on asiat hyvin ja sosialiturvaa korotettu niin miten nyt joku oli 50 vuotias voisi täällä hyvinvointivaltiossa olla ilman työtä.Kysy vaikka Urpilaiselta ja vakuudetkin löytyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset