Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miksi akateeminen ja ikätyöttömyys kasvaa ja kiinnostus siihen vähenee?

Työttömyys on tabu, paitsi nuorten. Eikö äänisaalis kasva, jos muistaa ikä- ja akateemiset työttömät?

Suomi on ennätysmäinen kouluttaja: akateeminen työttömyys ponkaisi uuteen ennätykseen. Aihe vaan ei ole oikein trendikäs, joten sitä eivät ilmeisesti ole yhdenvertaisuus, järjenkäyttö eikä oikeudenmukaisuus.

Sotaveteraanit, vanhukset ja Suomen suurin lahtari ovat arvossaan. Entä ikätyötön?

---

Potki mummo päivässä - mummojen potkinta, trendikäs harrastus josta voit saada työpaikan...

Potki mummoja, niin saat palkankorostuksen tehokkaana huippuosaajana. Mitalisade verhoaa sinut.

 

Suosittu harrastus

Mummojen potkinta on valtakunnan suosikkiharrastus, eikä syyttä. Säännöt ovat helpot, pisteet saa nopeasti kotiin ja palkkiot omalle pankkitilille.

Moni on kehittynyt huippuosaajaksi ja toisten valmentajaksi, ja Suomi on näinä viikkoina noussut Euroopan, ei vaan maailman johtoon tässä lajissa.

 

Aloita näin 

Jos työpaikallasi on mummo, totuta hänet pelin henkeen päivittäisellä sanan säilän käytöllä ja muulla henkisellä väkivallalla. Levitä hänestä jatkuvasti perättömiä valheita, mitä härskimpiä, sitä parempi. Vastaan ei ole tullut työkaveria, johon toisto ei tepsisi.

 

Harjoitus tekee mestarin 

Kaikki eivät usko vielä 20. juorua, mutta jokainen uskoo jo 200. valheen.

Valmenna alaisesi ja esimiehesi, vahvista heidän uskoaan ja menettelytapaansa, varmista heille bonukset, ja menestys on taattu.

Huolellinen esityö takaa onnistuneet potkut mummolle.

 

Luota itseesi - olet oikealla asialla

Jos sinulle tulee jonain yönä painajainen ja epäilet itseäsi, katso tilastoja. Ne vakuuttavat sinut siitä, että kaikki muutkin  tekevät samaa.

  • Muista - mummot eivät nouse barrikadeille. He jäävät sinne minne heidät on potkittu.
  • Tulevaisuus on sinun.
  • Olet oikealla asialla - ole innovatiivinen arvotoimija ja keinosi hallitseva kilpailija - käytä yhteiseksi hyväksi kaikkia mahdollisia keinoja!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Maisteristyöttömyys kasvoi vuodessa kymmenisen prosenttia, vastavalmistuneilla yli 20 %.

http://www.akava.fi/tutkimukset/akavalaisten_tyott...

Onko tästä ollut lööppejä, suuria uutisia, dokumentteja, laajoja haastatteluja jne.?

Pekka Heliste

Akateemiseti koulutettuja on n 500000 ja työttöminä heistä on 35000 eli n 7 % eli samaa tasoa kuin keskimäärin väestöllä

Ei siis poikkeavaa

Mitä tulee akateemiseen koulutukseen niin USA:ssa,Japanissa, Kanadassa koulutetaan vieläkin enemmän ikäluokasta.

Mutta ongelma on,että nykyään valmistuneet ovat kirjanoppineita,jotka kyllä osaavat sujuvasti pistää 1000 hevosenpaskaa peräkkäin ja puhua viisaita,mutta eivät osaa tehdä mitään hyödyllistä

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Liian harva taitaa ja haluaa siivota Augeiaan tallit, niin välttämätöntä kuin se olisikin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pahin pulma ei ole akateemisen työttömyyden kasvu vaan sen aiheuttajat - Augeiaan talleihin ulostaneet elukat, jotka eivät maisteriksi valmistuessaan osanneet sanoa tentissä, kuka on Orfeus. Mutta jotka kylläkin sitten repivät orgioissaan Orfeuksen kappaleiksi (ks. Publius Vergilius Maro, Publius Ovidius Naso ja muodonmuutokset).

Veikko Vitikainen

Mitä helvettiä maisteri tekee sillä tiedolla kuka on tuo helvetin Orfeus. Maisterin pitää osata ja omaksua mielestäni vain tämän päivän "orfeukset". Eli mahdollisimman vähän historian ja tarpeettoman tiedon aluetta. Kaikki muu tieto löytyy Gooklettamalla. Kirjallisuutta ei kannata tarpeettomasti päntätä rajalliseen opiskelijan kaaliin, koska tänä päivänä erikoistutaan kaikille aloille entistä kivaampaan tahtiin. Ei ole mitään järkeä olla kirjallisuuden asiantuntija, jos on esim. kirurgi tai insinööri.
Nyt minä ymmärrän miksi Katriina on Sossu.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Kaikki muu tieto löytyy Gooklettamalla."

Kaikki tarvittava löytyy oksentamalla, kun emo ja iskä oksentavat poikasen kitaan.

Jukka Mäkinen

Suomen talous kaatuu akateemisiin naisiin ja heidän aikaansaannoksiinsa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olet löytänyt viisasten kiven. Ketä heität sillä?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mitä ihmettä sinä Katriina nyt puhut? Vanhusten asiat, työttömyys ylipäätään, on ollut otsikoissa ja poliitikkojen huolenaiheena vaikka kuinka pitkään. Nuorisotyöttömyydestä ollaan tietenkin eniten huolissaan, koska ns. nivelvaiheet siirryttäessä elämänvaiheesta toiseen ovat suurin riski jäädä ulkopuolelle ja lipua syrjäytyneeksi jopa ennen ensimmäistäkään tutkintoa tai työpaikkaa. Sieltä on paljon vaikeampi nousta takaisin kuin pitkän työuran tehneen joka jää vaikkapa teollisuuden töiden hiipuessa vaille työpaikkaa. Syrjäytymisriski näillä kahdella on lähtökohtaisesti aika eri luokkaa. Luulisi että ainakin pienen pohdinnan jälkeen ymmärrät miksi näin on.

Akateeminen työttömyys selittyy pitkälti sillä että meillä on paljon sellaista akateemista osaamista joka on työpaikkana sitten apurahoitettua tai hyvin hankalasti hyödynnettävissä liiketoiminnan muodossa, jolloin itsensä työllistämisen mahdollisuudet ovat siltä osin heikot. Siinä olisi hyvä miettiä kiintiöitä uusiksi, en oikein jaksa uskoa että edes tieteensisäisessä katsannossa nykyinen määrä on järinkään arvokas uhrattavaksi. Asiaa ei myöskään paranna se että akateemisissa piireissä asenne yrittäjäksi ryhtymiseen on kovin kielteinen ylipäätään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työelämätaitoja sopii opettaa opiskelijoille, miksi ei yrittäjyyttäkin. Mutta miten ja millaista, kenen ehdoilla ja kenen eduksi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hiukan sivuraiteelle,

Lapset kävivät viikonvaihteessa perheineen kylässä. Kaikkea höpistiin, mutta pisti korvaan, kun esikoinen väitti totisella naamalla, ettei 50 vuoden päästä ole yliopistoja tai vastaavia laitoksia. Tällä hetkellä saa paremman tiedon melkein valon nopeudella netistä kuin sammaltavien professoreiden luennoista. Netistä löytyvät jo nyt maailman huippuluokan professoreiden luennot, eikä maksa mitään. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö tutkimuslaitokset olisi edelleen olemassa ja voisivat hyvin. Sen sijaan akateemisuus on häviä luonnonvara. Tieto-taito on kaivettava esiin ja rahastettava heti, ei voi jäädä haikailemaan paremmasta virasta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ihmiskunta on vuosituhansia voinut mukavasti ilman ensimmäistäkään yliopistoa.

Hallitus on päättänyt, että Suomi pikapuoliin on maailman osaavin maa. Korkea koulutus on myös tähtäimessä. Miksi?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yliopistopolitiikka on Suomessa tärkeimpiä politiikan alueita. Harmi vaan, että päättäjät ja muut eivät tiedä siitä juuri mitään. Ne jotka tietävät, vaikenevat.

Viimeksi alue oli vahvasti esillä, kun kokoomuslainen yliopistouudistus synnytettiin ei-kenenkään muun kuin kätilöittensä ja keskusta-oikeiston hyväksi. Silloin ei auttanut asiantuntijoitten järkipuhe, eivät julkaisut, artikkelit, kirjat, blogit, seminaarit, vetoomukset eivätkä kokoomuslaisen opetusministerin uraa hänen ensiesiintymisestään alkaen kehystäneet mielenosoitukset.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tohtori- ja professorikirjailijat esittävät muuten teoksissaan rajua yliopistokritiikkiä. Henri Broms kirjoittaa Neljässä kaupungissa:

Uusi maailma syntyy
samalla kun vanha vajoaa yöhön,
kun Euroopan yliopistot vajoavat peliluoliksi.

-

Kuva elämästä pelinä on tavallinen postmodernismissa, ja kuva yliopistosta pelien, juonittelujen ja taistelun kenttänä, jossa Suomen kansallinen kulttuuri ja etu pannaan matalaksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tunnen yliopiston ja yliopistopolitiikan 40 vuodelta. Blogitan yliopistopolitiikasta lähiaikoina lisää.

Yhdenvertaisuudesta ja eriarvoisuudesta kertovassa kirjassa on siitä jokunen loistava artikkeli. Kirja lähti juuri painoon ja julkistetaan lähiviikkoina. Palataan asiaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

PS NL, DDR ja natsi-Saksa satsasivat paljon korkeaan koulutukseen, yliopistoihin ja kansainvälisyyteen. Nekin.

Toimituksen poiminnat