Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä syvenee

Miljoona tuntee köyhyyden ja neljännesmiljoona työttömyyden, ei teoriassa mutta käytännössä. Varakkailla menee entistä paksummin, köyhillä kehnommin. Kuilu on syventynyt 1990-luvulta alkaen. Asiaan on perehtynyt Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija Marja Riihelä.

Tuloerot kasvavat, köyhyys lisääntyy ja pitkittyy. Viime lamassa sosiaaliturvalla estettiin tuloerojen kasvu, mutta enää näin ei ole. Sosiaaliturva ja verotus eivät ole tehokkaassa käytössä köyhien hyväksi.

  • Isäni muisteli 30-lukua, jolloin ei päässyt edes rakennukselle töihin, ellei ollut kokoomuslainen. Onko tämäkin ylisukupolvista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Kari Ahlava

Sosialidemokraatti Lipposen aikaan alettiin ajaa Suomeen suurempia tuloeroja. Sosialidemokraatti Lipponen oli johdossa ja leikkasi kansan eläkkeitä ja sosiaaliturvaa samalla kun nosti omia palkkioitaan pilviin.

Kyselkää siellä sosdemeissa toisiltanne, että miksi Suomessa on tälläistä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Demarit kutsutaan apuun, kun muut ovat sössineet asiat. Koska muut sössivät ne, Suomessa on tällaista.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Mihin tilastoon perustuu, että köyhyys on lisääntynyt Suomessa? Ovatko kaikkein köyhempien euromääräiset ansiot pudonneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana? Mihin perustuu tuloerojen kasvu? Ovatko tuloerot nousseet (tai laskeneet) viimeisen kymmenen vuoden aikana? Viime lamassa perusturvasta leikattiin, mutta ansiosidonnainen pidettiin ennallaan - miksiköhän?

Onko kyseessä jonkinlainen nollasummapeli? Kaverin euro on minulta pois?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömyysturvaa olisi nostettava kolmanneksella, jotta se olisi taannoisella tasolla. Tästä on näissä blogeissa kirjoitettu kymmeniä kertoja. Hemmo on esittänmyt asiasta tarkat tiedot eräiden muiden ohessa kommentoidessaan ja kiittäessään blogiani.

Työllisissä on entistä enemmän sellaisia, jotka eivät pärjää tuloillaan. Sori kauheasti, kun en viitsi kaivaa tilastoja esille. Kaiva Sinä, jos ne ovat Sinulle tärkeitä. Minulle ovat tärkeitä ihmiset, eriarvoistetut ja väärin kohdellut ihmiset.

Ikävää, jos kaverin euro on Sinulta pois, ja jos pelaat pelejä tappioksesi.

PS Koneellani ja mapeissani on näistä jutuista paljonkin aineistoa, ja moninkertaisesti sitä on meidän kummankin ympärillä elävässä elämässä. Tilastoja, tutkimuksia, uutisia STT-tiedotteita yms. on riittämiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kokoomuksen ja keskustan kova ja taitamaton politiikka estää sosiaalisen tasa-arvoisuuden ja vauhdittaa eriarvoistumista.

Jukka Kaulanen

"Isäni muisteli 30-lukua, jolloin ei päässyt edes rakennukselle töihin, ellei ollut kokoomuslainen. Onko tämäkin ylisukupolvista"?

"Isäni oli kirvesmies ja 2010 jälkeen ei päässyt rakennuksille töihin, jos ei ollut virolainen tai iivana". Noin voi minun poikani sanoa.

Kunnat käyvät raakaa kilpailua hyvistä veronmaksajista ja köyhät potkitaan ulos kaikkialla:

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/...

Pekka Pylkkönen

Poistitko esittämäni tilastofaktat koska ne eivät sopineet esittämiisi väitteisiin?

En minä mitään pahaa tarkoittanut, yritin vain sanoa että politiikkaa tehtäessä on syytä pitäytyä faktoissa. Jos tämä teksti saa vielä olla tässä, laitan tähän vielä pääpointit:

- Rikkain kymmenys väestöstä tienasi 1966 noin 7 kertaa enemmän kuin köyhin kymmenys. Vuonna 2010 rikkain kymmenys tienasi noin 5 kertaa enemmän kuin köyhin kymmenys

- Kaikkien väestöryhmien - myös työttömien - reaalinen ostovoima on kasvanut merkittävästi vuodesta 1990 lukien.

Itse näen myös ongelmia esimerkiksi sosiaaliturvassa ja tulonsiirroissa. Ne tulisi hoitaa tasapuolisesti ja opiskeluun, yrittäjyyteen ja osa-aikaityöhönkin kannustavalla tavalla. Perustulo olisi tähän sopiva tapa. Työttömyysturvan nostaminen olisi monella tapaa ongelmallista. Esimerkiksi jo nyt tutkintotavoitteisiin opintoihin siirtyminen on monelle vaikeaa ihan jo siksi, että työttömyyskorvaus on merkittävästi suurempi kuin opintoetuudet. Yrityksen perustamiseen liittyvää epäonnistumisen riskiä (ja alkuvaiheen rahoitusvaikeuksia) voisi pienentää myös samalla perustulomallilla.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

miksi yrität vääristellä tilastoja? - "politiikkaa tehtäessä on syytä pitäytyä faktoissa" - niin juuri :

Miksi tuloerot ja köyhyys lisääntyvät? :

http://www.heinola.fi/oksa-projekti/dokumentit/Mik...

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

"Kari Ahlava : Sosialidemokraatti Lipposen aikaan alettiin ajaa Suomeen suurempia tuloeroja."

Tuo pitää täysin paikkansa. Lipposen ajoista lähtien SDP on ajanut oikeistolaisempaa tulo-politiikkaa kuin heidän "sisar-puolueensa" RKP ja KOK.

Katriina Kajannes, olisi hyvä tutkia viimeisen 15 vuoden ajalta asioita , eikä sokeasti ladella samaa "liirum-laarumia", mitä SDP:n puoluejohtokin.

Kylmä tosiasiahan on, että tämä hallituskin on keskittynyt vain euro-pankkien rahoittamiseen ja kaikki muu on "SDP ja KOK pölhöpopulismia".

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hieman Keskustan linjasta:

Kilpailuetu keskittämisen sijaan tasapainottavalla hajautuksella :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1154...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset