Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kuvataide, "kulttuuri"ministeri ja laillistettu ryöväys

Kannattaisikohan "kulttuuri" jakaa kahtia ja jättää ministerille jääkiekko ja jalkapallo? Eero Tarastille annettaisiin se toinen puoli hoitoon.

Silloin ns. kuvataide ei jatkaisi ryöstöretkiä halki kaupunkien, sivistymättömien yliopistojen ja museoiden. Eikä se riistäisi ainoatakaan virkaa, oppituolia, luentosarjaa eikä kaupunki-imagoa kirjallisuudelta ja musiikilta.

  • Kautta Kiven ja Merikannon, nykypeli ei vetele.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tohtori- ja professorikirjailijat esittävät muuten teoksissaan rajua yliopistokritiikkiä. Henri Broms kirjoittaa Neljässä kaupungissa:

Uusi maailma syntyy
samalla kun vanha vajoaa yöhön,
kun Euroopan yliopistot vajoavat peliluoliksi.

-

Kuva elämästä pelinä on tavallinen postmodernismissa, ja kuva yliopistosta pelien, juonittelujen ja taistelun kenttänä, jossa Suomen kansallinen kulttuuri ja etu pannaan matalaksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hupaisaa vaan ei hupaa on kaupungin julistaminen arkkitehtuuri- ja kuvataidekaupungiksi, vaikka sieltä on yhtä lukuunottamatta purettu kaikki vanhat rakennukset ja sitä ainoaa vainotaan vuosi, pari jatkuvalla virkamies- ja lautakunta(t)yöllä.

Ilpo Nuorula

Elät muuten kulttuurikuplassa !

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kulttuuria se on uusikin Suomi, ja kaikki muu.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kulttuuria tietysti on kaikki mitä tapahtuu ja tehdään.

Mutta entä jos toemperrää annetaan hengenviljely yliopistoissa, kaupungeissa, kouluissa ja muualla ihmisten keskuudessa hengenviljelijöiden, ei pelimiesten kontolle? Ihan kuten tähän mennessä on Suomessa aina ollut.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuka suojelisi kulttuuria kulttuuriministeriltä ja (nyky)kulttuurin-, kuvataiteen- ja mediantutkijalta?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyse on lasten ja itse asiassa kaikkien ihmisten suojelusta. Rahavalta ja pelimiehet ovat kaikille uhka, - uhka ovat ne joilta raha, asema ja valta ovat sumentaneet ymmärryksen ja moraalin.

Missä se virkamies, oppinut ja poliitikko, joka ymmärtää olevansa kaikkien palvelija?

Lapset ja nuoret tarvitsevat muuta kuin kilpailua ja muunlaisia opettajia kuin koneihmisiä ja koneita. Koulu ei tule kuntoon, jos opettajainkoulutus ei tule kohdalleen. Ja se ei tule kohdalleen, jos yliopisto ja politiikka eivät tervehdy.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jääkiekko ja jalkapallo kuitenkin vetää yleisöä enemmän kuin kuvataide ja pianon pimputtelu yms. eliittikulttuuri yhteensä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Silläpä juuri. Jäinen meno / kylmä kyyti vie ministerinkin aikaa niin paljon, että hän ei ehdi lainkaan käyttää sitä musiikkiin eikä kirjallisuuteen. Jätettäköön ne suosiolla ET:lle, joka hoiteleikse ne oto.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jos suomalaisen henkisen kulttuurin edustajat antavat joukkonsa haljeta kahtia kuvataiteeseen yhtäältä ja teatteri/musiikkitaiteeseen toisaalta jonkun tennistossuisen taistelu-urheilufriikin toimesta, on kulttuurin kentän hajoaminen ihan itse ansaittu sota.

Kaikki istuvat vessassa ja pelaavat salaa älypuhuelimillaan peliä, jossa linnut tappavat vihreitä sikoja siksi, että siat ovat ryöstäneet linnuilta munat.

Alma mater = "Jos minun pitää valita totuuden ja äitini välillä, valitsen äitini"

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jotkut myyvät äitinsä, isoäitinsä ja totuuden. Palkaksi saavat he tappion sielullensa ja lastensa ja lastensa sielulle hamaan lasten ja muiden ihmisten perikatoon asti.

Kun haukkaa hampaansa styroksiin, ei siitä paljon ravinteita saa.

Tämä on vielä Erkki Palménin tarkastamaa:

Sanat Amica veritas ovat osa tunnetusta latinankielisestä mietelmästä Amicus Plato sed magis amica veritas, jonka uskotaan syntyneen eräänlaisena tiivistelmänä seuraavasta Aristoteleen Nikomakhoksen etiikassa esiintyvästä pohdiskelusta: ”On ehkä tutkittava universaalista hyvää ja mietittävä, mitä sillä tarkoitetaan, vaikka tämän tehtävän tekee vaikeaksi se, että ideateorian esittäjät ovat ystäviämme. Mutta on ehkä silti parempi ja jopa velvollisuus totuuden nimissä kumota myös se, mikä on itselle läheistä, varsinkin kun olemme filosofeja, viisauden ystäviä. Sillä vaikka molemmat ovat rakkaita, on hurskasta enemmän kunnioittaa totuutta.” Aristoteles 1981, 34 (Nikomakhoksen etiikka. Suom. Simo Knuuttila. Helsinki: Gaudeamus). Mietelmään sisältyy ajatus, että Aristoteles arvostaa opettajaansa Platonia mutta vielä enemmän totuutta.

Platon arvosti Sokratesta syystäkin: tämä puhui totuutta.

Ketä Sokrates arvosti?

Kysymyksesi oli helppo, kuten Sokrates-kysymyskin. Kai Laitisen vastaväitöksessä kysymyksistä yksi oli helppo, kuten hän suoraan sanoi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tarkennusta sitä kaipaavalle:

Lisäksi suosittelen kirjallisuudenopetusta. Koska meillä on sitä Euroopan vähiten, on mentävä sivistysmaihin sitä saadakseen. Niihin, joiden opiskelijat opiskelevat ilmaiseksi Suomen yliopistojen englanninkielisissä kone- yms. maisteriohjelmissa. Mistä "yli"opistomme puolestaan saavat rahaa. Joka ratkaisee.

Kävelyä suomalaisissa kaupungeissakin suosittelisin, mutta niin ilkeä en ole, että siihen käskisin. Silmiä vilkaisu niihin ja niiden budjetteihin tosin avaisi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuten kirjallisuuden lukija tietää, suomalainen yliopisto lepää kuusikerroksisen maanalaisen labyrintin päällä. Labyrintin ytimessä on... Mikä siellä on, sen tietää jokainen Euroopan ja Suomen myyttien ja kirjallisuuden osaaja. Ariadnea ei kumminkaan ole, eikä siten tietysti hänen rihmakeräänsäkään.

Mukana olijat vaikenevat saadakseen olla mukana. Keskeneräisistä asioista ei saa puhua. Päätöksistä ei saa valittaa. Ne jotka tietävät, ovat jäävejä.

Toimituksen poiminnat