Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Runeberg ja dosenttien valiokaarti

Radikaali dosentti J.L. Runeberg oli joutua karkotetuksi Venäjälle ja pakotetuksi siellä sotaväkeen. Syynä oli kateellisen toverin tekemä ilmianto. Se koski tapahtumaa Aleksanterinkadun  konditoriassa joulukuussa 1830, Beethovenin syntymäpäivänä.  Dosentit J. L. Runeberg ja J. J. Nervander joivat siellä maljan kapinoivien puolalaisten kunniaksi. Se ei ollut tsaarin mieleen, kuten ilmiantaja tiesi. Venäläiset virkamiehet panivat likoon kaiken neuvottelutaitonsa, ja miehet pelastuivat.  

-

Runeberg pelastui myös Helsingin yliopistosta, tai oikeammin sanoen Helsingin yliopisto menetti loistavan dosenttinsa. Professorit ja muut kadehtijat eivät katsoneet suopeasti Runebergin professoripilkkaa, kuten hänen kreikaksi kirjoittamaansa pilaeeposta naurettavasta professori Johan Walleniuksesta ja tämän pitämästä akateemisesta kuulustelusta.

 

Mikä on dosentti?

  Dosentiksi voi hakea tohtori, joka on väitöskirjan jälkeen meritoitunut reilusti. Yleensä siihen tarvitaan erinomainen väitöskirja ja lisäksi toinen väitöskirjan veroinen tutkimus sekä muuta tieteellistä julkaisu- ym. toimintaa. Henkilön koko siihenastisen tieteellisen toiminnan, myös kaikki julkaisut, arvioi kaksi tiedekunnan määräämää henkilöä, yleensä kaksi kokenutta ja ansioitunutta professoria. Tavallisesti kiinnitetään erityishuomiota hakijan meriitteihin yliopiston opettajana.

Tiedekunnan kokous monine professoreineen yms. arvioi virallisen raadin hyväksymän opetusnäytteen jälkeen, onko henkilö tutkimustoimintansa, asiantuntijalausuntojen ja opetusnäyteraadin antaman arvostelun nojalla pätevä dosentiksi. Dosentti on professorista seuraava alaspäin. Asiantuntijalausunnot ovat virallisia ja kohdettaan usein hyvinkin seikkaperäisesti arvioivia asiakirjoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hän ei vertaa J.B´ia Runebergiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Runeberg on mielenlaadultaan solidaarinen. Hän arvostaa työtä ja oikeudenmukaisuutta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ettei vain kelpo Mikael Agricola olisi samaa sarjaa valiodosenttien kanssa.

Agricolan runo November

Talvi tuli, niinkuin vuotit.
Se kysyy kesältä: "Mitä tuotit?"
Yötä on pitkään, päivää hetki,
sangen raskas on köyhän retki.
Älä kylvä, lemmen töitä vältä
jos terveyttä tahdot elämältä.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Entäpä jos dosentti Runeberg olisikin joutunut Venäjän sotaväkeen? Ja sen mukana ihan oikeaan sotaan. Olisiko "Vänrikki Stoolin tarinoista" tullut vähemmän mahtipontinen?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pertti Alanen kirjoitti tästä asiasta hyvän kommentin Aamulehden blogissani: "Sen jälkeen kun professoreiden pätevyysvaatimuksia löysennettiin ja nimiprofessoreja alkoi ilmestyä milloin minnekin, vuoteen 1998 saakka akateemisissa piireissä sanottiinkin, että dosentti oli ylin akateeminen arvo, jonka sai vain ja ainoastaan tieteellisin ansioin."
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ru...

Uuden lain aikana dosentiksi voidaan ottaa ei-tohtori ja kaikkia muitakin kriteerejä on väljennetty. Yliopistoilla on asiassa yhä eroja. Minut nimitettiin dosentiksi tiukimpien vaatimusten mukaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yliopistopolitiikka on Suomelle tärkeä mutta vähän tunnettu alue. Korkea koulutus on yksimielisesti otettu maalle päämääräksi. Lakeja ja periaatteita on samalla muutettu radikaalisti ilman, että ihmiset tietäisivät siitä paljoakaan. Onkohan se ollut tarkoituskin? Huono tietämys palvelee demokratian kaventumista, samoin yliopistouudistus.

Toimituksen poiminnat