Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Työn ja oikeudenmukaisuuden kuntapolitiikkaa

Kiitos 50-100 kommentin keskusteluista, jotka oikovat väärinkäsityksiä. Nyt on aiheena SDPn kuntapolitiikka. Sunnuntaina on kunta- ja puoluevaalit. Niissä ei ratkota EUn, ulkopolitiikan eikä eduskunnan asioita. Kommentit käsillä olevien vaalien kysymyksistä ovat paikallaan.

Jyväskylän työväenyhdistyksen nuori puheenjohtaja Riitta Mäkinen on koonnut asioita viime kirjoituksissaan niin hyvin, että seuraavat näkökohdat on poimittu häneltä. Riitta on  kaupunginvaltuutettu ja perusturvalautakunnan puheenjohtaja. Vuonna 1888 perustettu JTY taas on suurin maan yli tuhannesta SDPn paikallisosastosta. Se on maltillinen, rakentava ja keskusteleva. Mäkinen arvostaa avointa ja kriittistä dialogia pohjana yhteistyölle. Hän kirjoittaa:

  • Mediassa on toistuvasti painotettu syksyn kuntavaalien olevan ennen kaikkea peruspalveluvaalit. Taloustutkimuksen selvityksen mukaan meille suomalaisille omassa kunnassa tärkeimpinä palveluina pidetään sosiaali- ja terveyspalveluja, päivähoitoa ja koulua. Peruspalvelut ovatkin selkeästi eniten vasemmiston ja oikeiston näkemys- ja arvoeroja esille tuova asia. Erityisesti nämä erot liittyvät palvelujen tuottamistapaan. Yhsinkertaistaen vasemmisto tunnustaa kunnallisten palvelujen arvon ja merkityksen sosiaalista tasa-arvoisuutta ylläpitävänä. Oikeisto ei.

Riitta muistuttaa, että peruspalvelut ovat demarien vahvaa osaamisaluetta: Me haluamme säilyttää sosiaalisesti oikeudenmukaisen, julkisen palvelujärjestelmän, joka luo hyvinvointia tasapuolisesti kaikille.

Hän korostaa

  • kuntatalouden tasapainottamista,
  • kaupungin tulopohjan vahvistamista,
  • aktiivista elinkeinopolitiikkaa ja
  • aktiivista työllisyydenhoitoa.

Nämä asiat ovat samalla hyvin suomalaisia, eivät vain paikallisia. Mutta millaisessa Jyväskylässä JTY toimii? Kaupungissa on

  • noin 33 200 köyhää,
  • työttömiä 14,72 %,
  • kaupunki maksaa sakkoa Kelalle hoitamattomasta tytöttömyydestä 7 milj euroa vuodessa (lähde: JTYn vpj Kimmo Suomi).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Martti Laines

>julkisen palvelujärjestelmän, joka luo hyvinvointia
>tasapuolisesti kaikille.

Eli kerätään rahat kansalaisilta 'palvelujärjestelmään' ja
jaetaan virkamiehen arvion mukaisesti takaisin.

>kuntatalouden tasapainottamista,
Mistä karsitaan, jos ei kaikkeen riitä rahaa ilman uutta velkaa?

>kaupungin tulopohjan vahvistamista,
veroja korottamalla vai miten?

>aktiivista elinkeinopolitiikkaa ja
Aktiivista politiikkaa vai aktiivisia toimia? Minkälaisia toimia?

>aktiivista työllisyydenhoitoa.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, ja miten se eroaa
'tempputyöllistämisestä'?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lyhyesti:

Tavoite on täystyöllisyys. Hyvinvointivaltio rakentuu mahdollisimman monen työpanokselle. Hyvinvointi ei rakennu palkkoja polkemalla, ei kokoomuksen ja eräiden muiden kannattamalle nuorten palkka-alelle. Yrittäjyyttä on tuettava koulutuksen ja verotuksen keinoin. Juuri käynnistynyt pitkäaikaistyöttömien työllistämishanke etsiikin työpaikat yrityksistä.

Kenenkään ei saa antaa pudota pysyvästi työelämän ulkopuolelle. Emme hyväksy sellaisia joustoja, jotka heikentävät turvallisuutta ja suunnitelmallisuutta. Solidaarinen palkka- ja veropolitiikka parantaa tasa-arvoa, eivät suurituloisten verohelpotukset. Tavoite on, että jokainen voi tulla palkallaan toimeen.

Jokaisella on oikeus mielekkääseen työhön ja hyvään työelämään.

Pitkälle päästään, jos kunta alkaa täyttää lakisääteiset tehtävänsä esim. terveyden- ja hammashoidossa, työllisyydenhoidossa jne.

Harmaa talous on kitkettävä juuria myöten. Näistä asioista on Jyväskylän ehdokkaista kirjoittanut viime päivinä varsinkin Ahti Ruoppila, SAKn aluejohtaja. Hän korostaa kunnan koulutuspolitiikkaa yrityksille ja työllisyydelle tärkeänä asiana, samoin liikenneyhteyksiä. Kunnan olisi näytettävänä esimerkkiä työllistäjänä ja epätyypillisten työsuhteitten normalisoijana. Työhyvinvointi on sekin SDPn osaamiskenttää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Asumiskulut, bussimatkat jne. ovat Jyväskylässä muuten kalliit,
ks. esim. http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194767919668/ar...

Näistä asioista on paljon tietoa saatavilla, tässä vain yksi pieni lähde.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommentoija kysyy, mistä menoja karsitaan.

Tilanteeseen on monia ratkaisuja. On tärkeää uudistaa rakenteita, jotta palveluista ei tarvitse tinkiä. Tämä työ on pohjustettu ja aloitettu Jyväskylässä mm. perusturvalautakunnan ideoitten ja toiminnan mukaisesti. Kaupunginosien terveyskeskuksia ei ole täytynyt lopettaa, mutta niitä on uudistettu mm. hoitajamallia vahvistamalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommentoija kysyy, miten kaupungin tulopohjaa vahvistetaan. Siihen on monia keinoja. Niihin kuuluu myönteinen yritys- ja elinkeinopolitiikka, jossa työpaikkojan säilyminen turvataan ja niitä luodaan lisää. Nuorisotakuun tarjoamat välineet otetaan tosissaan käyttöön, ja laaja pitkäaikaistyöttömien työllistämisohjelma toteutetaan osaavasti. Siinä autetaan mm. yrityksiä työllistäjinä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tässä Ahti Ruoppilan Keskisuomalaisen kirjoituksesta, jonka linkki on yllä:

"Palvelujen tuottaminen on kuntien keskeinen tehtävä. Vielä tärkeämpää olisi keskustella ja esittää uusia ideoita siitä, mitä Jyväskylä ja muut kunnat voivat ja mitä niiden pitää tehdä työllisyyden parantamiseksi.

Tämä vähentäisi myös kunnan menoja, sillä esimerkiksi Jyväskylän kaupunki maksaa niin sanottua Kela-sakkoa korkeasta työttömyydestä vuosittain 5-9 miljoonaa euroa.

Kunnan tehtävä on auttaa uusia yrittäjiä alkuun, luoda yrityksille mahdollisuuksia investointeihin ja liiketoiminnan harjoittamiseen. Keinoja ovat muun muassa sujuva kaavoitus, riittävä tonttien tarjonta ja uusien yritysten neuvontapalvelut.

Kasvukeskuksena Jyväskylässä tarvitaan ripeitä toimia myös kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisäämiseksi.

Jyväskylä on mukana kokeilukuntana työllisyyden parantamisessa.

Ennakkoluulottomasti ja yhteistyössä on löydettävä keinot torjua erityisesti nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyttä. Mielekkäämpää on suunnata resurssit työttömyyden katkaisuun kuin jakaa vastikkeetonta ja usein syrjäyttävää toimeentulotukea."

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olen nyt saanut Riitta Mäkiseltä näistä asioista ja muusta kaupungin tilanteesta tärkeää ajantasaista tietoa. Palaan aiheeseen lähipäivinä.

Viikon, parin aikana olen nähnyt Riitan haastatteluja ja puheenvuoroja ja lukenut hänen kirjoituksiaan. On ilo huomata, että hän on nyt moneen kertaan lunastanut paikkansa JTYn ja perusturvalautakunnan pjna. Tärkeissä suurissa kysymyksissä lautakunta on hänen johdollaan tehnyt päätökset yksituumaisena.

Riitta menestyi hienosti Uuden Suomen kuntavaalikiertueen paneelissa. Hän sanoo siitä tehdyssä lehtijutussa, että toistaiseksi on puuttunut poliittista tahtoa asioitten panemiseksi kohdalleen
ks. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/54291-rahahana-jyv...

Toimituksen poiminnat