Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Voiko köyhyyttä poistaa kuntapolitiikalla?

Jyväskylässä on

  • noin 33 200 köyhää*,
  • työttömiä 14,72 %,
  • kaupunki maksaa sakkoa Kelalle hoitamattomasta tytöttömyydestä 7 milj euroa vuodessa (lähde: JTYn vpj, SDPn valtuutettu Kimmo Suomi).

Porvarillinen kuntapolitiikka pahentaa tilannetta. Kun pitkäaikaistyöttömyys on pahin köyhyyden aiheuttaja ja kun köyhä työtön kuolee 12-13 vuotta nuorempana kuin muut, tilanteen säilyttäminen ja pahentaminen ovat tappolinja. 

Vasemmistopuolueilla on toiset otteet.

Mistä köyhyys syntyy ja ketkä ovat köyhiä? Keski-Suomen entinen maaherra Kalevi Kivistö kysyy tätä kirjoituksessaan Kansan uutisissa. Köyhyys ei määräydy iän vaan sosiaalisen aseman nojalla. Kivistö mainitsee erityisesti työkyvyttömyyseläkkeellä olevien rankasta köyhyydestä. Eläkkeiden nostosta ja yleisestä varakkuuden noususta huolimatta köyhät köyhtyvät.

Kivistö kokoaa aihepiirin linjat näin:

  • – Toimeentulovaikeuksien vähentäminen edellyttää erityisesti pienituloisimpia suosivaa sosiaalipolitiikkaa ja toimeentuloturvan perustason nostamista kaikissa ikäryhmissä. Sukupolvien ristiriitaa lietsomalla vain peitetään varsinainen ongelma.

___

* Laskettu EU-kriteerein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kalevi Kivistö jakoi Facerbookissa kokoomuksen mainoksen, sen homejuustopakkausen näköisen, jossa lukee: Sano kyllä yhteistyölle. Kivistö kommentoi kuvaa: Enkä sano!

Kivistö on fiksuin ja yhteistyökykyisin tuntemistani ihmisistä. Liittäisin tähän kuvan hänestä ja hänen puolisostaan karonkassani, mutta se ei ole digi-muodossa.

Jaakko Tuononen

Totta kai voi, jos kunnallispolitiikkaa tehdään kokonaan ilman kuntia. Kunnat ja niiden byrokratia on kaiken kehityksen syöpä ja este. KAIKKI kunnat pitäisi heti lakkauttaa Suomessa. Ei kuntia tarvita. Pitäisi rakentaa toimintayksiköt palveluja varten. Kylät pitäkööt nimensä.

Pidän esimerkkinä pääkaupunkiseutua. Täällä on kolme kuntaa, jotka pitäisi heti yhdistää samaksi talousalueeksi. Ja sitten yksi ihmeellinen saareke Kauniainen Espoon sisällä. Eikö se olekin sairasta?

Kuitenkin, kaikki tällä alueella asuvat ja elävät ihmiset oikeasti mieltävät asuvansa samassa yhteisössä ja samalla talousalueella. Miten ihmeessä tarvitaan neljän kaupungin byrokratia, joka ihan varmasti vain sotkee pääkaupunkiseudun kehityksen.

Kaavoitusta, liikennettä, rakentamista ja sosiaali- ja terveysasioita tulisi todellakin miettiä vain yhteisen päätöksenteon kautta. Ilman, että jokainen kunta yrittää saada itselleen ne rikkaimmat veronmaksajat. Kokonaisuuden kannalta se on tuhoisaa, ja siitä on niin, niin hyvät esimerkit olemassa. Liikkukaa hieman ja katsokaa pääkaupunkiseutua kriittisin silmin. Miten ihmeellisen typerästi kaikki on kaavoitettu, ja miten ihmeellisen typerästi liikenne toimii.

Miten ihmeessä sitä paitsi hyväksytään tämä asumisen kalleus, joka on täysin tietoisesti luotu pääomanomistajien ja rakentajien vedätys. He ovat kuin loisia, jotka jossain vaiheessa tappavat elättäjänsä. Tätäkö halutaan? Mistä sitten ne Sari Sairaanhoitajat tänne, jos asuminen on niin kallista, ettei suomalaisen (itse maksavan) enää kannata tulla tänne, ja jos tuletkin, niin kulutukseen ja hyvään elämään ei jää enää rahaa. Kaikki menee seiniin tai pääoman omistajalle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuntien tehtävä on tuottaa asukkailleen hyvinvointia, turvallisuutta, koulutusta jne. Ihan tärkeitä tehtäviä.

Jaakko Tuononen

Kuka on määrännyt, että se on kuntien tehtävä? No, ehkä onkin, mutta kunnat eivät todellakaan enää vastaa todellisuutta. Ne ovat vain jäänne jo menneetä ajasta. Suurimmalta osaltaa vain kylien nimiä.

Paikallishallinto voidaan, ja pitäisikin, rakentaa kokonaan muulle pohjalle, kuin kunnille. Katsoa todellakin vain karttaa ja väestöpohjaa. Kun paikallishallinto rakennettaisiin ilman kuntia, niin se jo itsessään poistaisi kaikki intohimot kuntien nimistä ja muusta hömpästä. Kysymyshän on vain peruspalvelujen järjestämisestä - ei mistään muusta, eikä saa ollakaan. Nyt kuntapolitiikkaa on Kepun show, joka on niin kaukana itse asiasta kuin ikinä voi olla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #7

Sunnuntaina käydään puolue- ja peruspalveluvaalit. Ainoa vaihtoehto nykymenolle ovat vasemmistopuolueet.

Jaakko Tuononen Vastaus kommenttiin #8

Toivottavasti. En vain ole vielä löytänyt sellaista ehdokasta, joka olisi hirveästi puhunut niistä asioista, joista itse olen kiinnostunut. Asumisen kalleudesta pääkaupunkiseudulla ja pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisestä. Kaikki pelaavat vain omaan pussiin.

Olen demaripuolueen jäsen, mutta en tiedä. Jotain puuttuu. Oikea asenne ja ohjelma pääkaupunkiseudun kehittämiseksi. Eero Heinäluomakin joskus puhui Santahaminan saamisesta Helsingille. Mutta nyt tuntuu unohtaneen asia. Mielestäni se on edelleen aktuelli ja tärkeä asia, ja sitä pitäisi koko vasemmiston ajaa.

Vasemmistoliittohan on jo menetetty Kokoomuksen puisto-osastolle - siis vihreille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #9

Hyviä ehdokkaita riittää. Sellaista ei kuitenkaan löydy, jonka kanssa olisi kaikesta samaa mieltä. Tärkeintä on äänestää, se vahvistaa demokratiaa.

Jaakko Tuononen Vastaus kommenttiin #10

Enpä tiedä. Eiköhän me tässäkin olla tulossa uuteen aikaan, jossa ihminen asettaa itsensä joka heti yhteyteen muiden kanssa. Sitähän nämä blogitkin tarkoittavat.

Uusi yhteys ja uusi demokratia. Ihmiset ovat toisiinsa yhteydessä ilman näitä valtarakenteita. Minusta tuntuu, että esim. Eduskunta ja muut valtarakenteet ovat jo menettäneet suurimman osan vallastaan suoralle demokratialle, jonka kärjessä on media. Joka sekään ei tietenkään edusta itse kansaa.

Mutta tiedonvälityksen ja kommunikaatioteknologian kautta, kun ihmiset oppivat sitä käyttämään, syntyy oikea demokratia. Kansanvalta.

Uskon, että rahatalous tulee katoamaan, koska se ei todellakaan täytä ekologian vaatimuksia :) Mutta sen sijaan teknologia, tehokas energiatalous ja muu tekninen kehitys tulee ratkaisemaan ihmiskunnan kohtalon. Ei suinkaan mikään taantuminen luomuun ja ydinvoiman vastustaminen.

Luomu-harha on aivan naurettavaa. Vain tehokkaan geenimanipulaation kautta kasveja ja jopa ihmistä voidaan kehittää kestämään tulevaisuus. Ja vain ydinteknologian kehityksen kautta voidaan päästä seuraavalle tasolle - fuusioon tai muihin saastuttamattomiin energioihin. Risuja polttamalla taanumme apinatasavallaksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #11

Valtuustolla ja eduskunnalla on edelleen paljon valtaa tärkeissä asioissa.

Jaakko Tuononen Vastaus kommenttiin #12

Toivottavasti ei. Politiikassa ratkaisee populismi. Todellisuudessa läntistä maailmaa on vienyt eteenpäin vain teknologian kehitys. Eihän sekään ole hyvä, jos sillä ei ole johtajaa. Mutta ihan varmasti poliittinen järjestelmä ei hallitse, eikä millään tavalla määrää kehityksen suuntaa tänä päivänä.

Ehkäpä vielä Kekkosen aikana politiikalla oli jokin rooli yhteiskunnan kehityksessä. Mutta hyvin vähän tänä päivänä. Politiikot eivät enää päätä taloudesta, eivät uusista innovaatioista, eivät kehityksestä. He ovat vain rahanjakoautomaatteja ja kumileimasia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #13

Ikävä kyllä poliitikoilla on valtaa enemmän kuin he huomaavat. Ja ikävä kyllä he liian usein päättävät asioista, joista he eivät tiedä tarpeeksi. Sitä paitsi valta kuuluu valtuustoille ja eduskunnalle, ja perimmälti kansalle.

Jaakko Tuononen Vastaus kommenttiin #14

Hyvä ystävä. Poliitikkojen valta on täysin näennäistä nykyisessä yhteiskunnassa. Totta kai voi äänestää jostain asiasta jossain valtuustossa (muiden mukana). Mutta varsinainen kehitys ja yhteiskunta menee ihan muualla.

Kun joku tyyppi kehittää uuden vehkeen ICT-aluella tai muuten, niin se on paljon tärkeämpää yhteiskunnalle, kuin jonkun kyläpoliitikon pähkäilyt.

Ja jos media haluaa jonkun poliitikon pois kuvioista, niin ihan varmasti onnistuu. Samoin kuin uuden nostaminen tilalle. Jos jossain käpykylässä on yrittäjä, joka työllistää 100 duunaria. Niin ihan varmasti hänellä on enemmän valtaa siinä kylässä, kuin yhdelläkään kunnanvaltuutetulla.

Nykyisessä yhteiskunnassa KAIKKI valta on taloudellista- tai infokratian valtaa. Mutta toivottavasti pääsemme tämänkin vaiheen yli.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #15

Joka päivä tulee esille vuoden, parin takaisia valtuuston päätöksiä, jotka nyt osoittautuvat oikeiksi tai vääriksi. Seuraukset ovat kauaskantoisia.

Myös lautakunnilla on huomattava valta. Lautakunnat ja valtuustot päättävät mm. kirjastojen ja terveyskeskusten kohtalosta, ja - sanoisiko - vielä paljon suuremmista jutuista.

Jorma Laine Vastaus kommenttiin #15

Tuononen:

"Nykyisessä yhteiskunnassa KAIKKI valta on taloudellista- tai infokratian valtaa. Mutta toivottavasti pääsemme tämänkin vaiheen yli."

On totta, että itressipiirit on lisänneet valtaansa verrattuna aiempaan aikaan. On samalla myöskin tottas, ettei yksikään itresiipiiri toimi yhdenkään kunnan alueella JOS siihen ei ole kunnan suostumusta, vähintäänkin hiljaista sellaista. Tässä on valtuuston ja hallituksen valta niin halutessaan. Samon halutessaan, sillä ymmärrän mistä Tuonosenkin skeptisyys kumpuaa; Monet poliitikot kunnissa(kin) on lähteneet rahan kelkkaan, osin tosin pakostakin.

Vallanjako kunnissa on kuin paritanssia; Kun molemmat osaavat askeleet, niin hyvä tulee... Toisaalta ei kaverin varpaille kovin montaa kertaa tarvitse astua, kun parin vaihtokin tapahtuu. Askeleet on vain sovittava yhdessä.

Kunnan toimielimien valta on tosiaan kaventunut siinä mielessä, ettei ne enää ole sellaisia sanelu-auktoriteetteja kuin ennen. Ja se on mielestäni hyvä asia että nykyisin kuntalaisellakin on mahdollisuus kyseenalaistaa päätöksiä eikä enää tarvitse nöyristellä valtuutettujen edessä. Sillä viimekädessähän valtuutetut on meidän palvelijoitamme, ei toisinpäin.

äänestäjän vastuulla on äänestää tervepäisiä edustajia valtuustoihin, ei haihattelijoita, eikä unelmoijia.. Realisteja niihin tarvitaan. Valitettavasti maailma on täynnä erilaisia ihmisiä jotka äänestävät enemmän sydämellään kuin järjellään. Tämä on toki sallittua Demokratian nimissä. Siksipä vanhan sanonta pitääkin paikkansa:

"Kansalla on juuri sellainen [hallitus, edustajisto] kuin kansa ansaitsee."

Jorma Laine

KK On vanhanliiton änkyräkommari, joiden paikan änkyräosastolla on perineet PS:n porukat.

Ei silti, Kivistollä on aikaa myöden ollut muutamakin ihan asiallinen pointi asioihin, sellainen realistinen.. ilman ideologisia laseja ajateltu... Kansan mies, kyllä.. toivottoman moskova-dogmaattinen vain.. ainakin aktiiviaikoinaan.. aivan kuin nuorennettu painos Ministeri Ele Aleniuksesta tai Aarne Saarisesta.

hyvä mies siin, kumminkin. :)

Niin joo, meinasi unohtua.. Köyhyys paranee vain toitä (työpaikkoja) lisäämällä tähän maahan. Se on ainoa keino.
Ainakin ellei Suomalaisten asennetta ns. paskaduneihin osata korjata.. ja sitä epäilen..

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kivistö oli maaherrana ja on ollut sen jälkeisessä toiminnassaan kaikkien arvostama. Hän hoitaa tänäänkin kaikki tehtävänsä esimerkillisesti, mm. Ainola-säätiön hallituksen puheenjohtajuuden.

Olisi hyvä alku, jos kunnat hoitaisivat työllisyyttä edes lakisääteisen velvoitteensa verran.

Jorma Laine

Kunnilla on lakisääteisiä velvotteita paljonkin. Monetkaan kunnat ei ole siinä kunnossa että ne pystyisivät hoitamaan velvoitteensa kunnolla, osa jopa jättää lakisääteiset velvollisuutensa osin hoitamatta rahapulassaan.

Kunnan lakisääteinen työllistämisvelvoite on yksi niistä joista kriisikunnissa(kin) tingitään, koska sen suorat kustannukset on suhteellisen korkeat, eikä valtioltakaan tule muuta kuin valtionosuuksien leikkauksia. Kunnat on usein puun ja kuoren välissä tässä; vaikka laki velvoittaa ja haluakin olisi, ei ole rahaa toteuttaa näitä.

Tässä on yksi syy, mihin tarvitaan kuntauudistusta. Se sitten MITEN se toteutetaan, onkin jo toinen asia. Onko karttaan piirrettyjen rajojen siirtely tehokasta, tuoko se säästöjä? Tuskin.
Vai olisiko alakohtaisten hallintorakenteiden yhdistämisellä kuntien kesken positiivisemmat vaikutukset?
Vaikkapa niin, ettei kunnilla olisi enää rakennusvirastoja, vaan rakennushankkeiden lupakäsittely siirrettäisiin maakunta tasolle ja kuntiin nimettäisiin vain paikallinen tarkastaja joka tuntee alueen.

Tai terveyspuolella säilytettäisiin suurin osa terveysasemista, mutta hallinto remontoitaisiin huolella ja yhdistettäisiin vaikkapa maakuntatasolle tai jopa läänitasolle. Tällöin meillä voisi olla muutama kansalaisten terveysarkisto koko maassa joista lääkäri voi hakea henkilön sairauskertomukset sähköisesti, hankinnat keskitettäisiin (Mahd. paljousalennukset yms.) Ja onko kaikki Johtajat ihan aikuisten oikeasti tarpeellisia siellä?kun on johtajia ja johtajien johtajia jne..

Tottakai tälläinen toisi tilapäisesti työttömyyttä hallinnosta, mutta koulutuksensa ja kokemuksensa vuoksi, uskon ettei heillä olisi hätäpäivää sijoittuessaan muualle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miljoona tuntee köyhyyden ja neljännesmiljoona työttömyyden, ei teoriassa mutta käytännössä. Varakkailla menee entistä paksummin, köyhillä kehnommin. Kuilu on syventynyt 1990-luvulta alkaen. Asiaan on perehtynyt Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija Marja Riihelä.

Tuloerot kasvavat, köyhyys lisääntyy ja pitkittyy. Viime lamassa sosiaaliturvalla estettiin tuloerojen kasvu, mutta enää näin ei ole. Sosiaaliturva ja verotus eivät ole tehokkaassa käytössä köyhien hyväksi.

Isäni muisteli 30-lukua, jolloin ei päässyt edes rakennukselle töihin, ellei ollut kokoomuslainen. Onko tämäkin ylisukupolvista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset