Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Koulutuksen arviointikeskus, Tuula Peltonen ja Martti Ahtisaari

Koululaiset oppivat sovittelemaan toistensa riitoja vertaissovittelijoina. Martti Ahtisaari -päivä 8.11. toi esille Suomen tien, joka on rauha ja sopiminen. Verso eli vertaissovittelu on ratkaisukeskeinen menettely - niin helppo, että lapsikin sen oppii. Martti Ahtisaari -koulussa oppilaat ovat jo viikossa hieroneet sopua nimittelijöiden ja irvistelijoiden välillä, tuloksena useita allekirjoitettuja sovintopapereita. Tarkemmin tästä.

Tuula Peltonen on tuntemistani kansanedustajista sovittelevin. Hän on Euroopan demarinaisten puheenjohtajistossa ansioittensa nojalla.

Ahkera ja yhteistyökykyinen Tuula on hoitanut monta asiaa kotiin meille kansalaisille. Nyt hän on koulutuksen asialla ja toiminnan hajautuksen puolella. RadioCity kertoo: 

  • Selvitysmies Markku Mattila esitti opetusministeri Jukka Gustafssonille koulutuksen arviointikeskuksen sijoittamista Helsinkiin ja Jyväskylässä jatkettavaksi osaa arviointikeskuksen toiminnasta. Jämsäläisestä demarikansanedustajasta Tuula Peltosesta parasta olisi, jos Jyväskylään sijoitettaisiin arviointikeskus kokonaisuutena. Nykyisin arviointisihteeristö toimii Jyväskylässä.
  • Peltonen vaatii opetusministeriä harkitsemaan tarkkaan Jyväskylän asemaa suunnitelmassa. Hänestä Jyväskylän on saatava entistä suurempi ja painavampi osuus arviointitoiminnasta, jos toimintaa aiotaan edelleen hajauttaa.

Toivottavasti opetusministeri tekee viisaan päätöksen. Köyhä suurtyöttömyyden Keski-Suomi on kuulolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jyri Terttu

Miksi tällaisia virastoja ylipäänsä pitää perustaa? Meillähän on jo opetushallitus.

Tapio Neva

Uusia virastoja pitää perustaa sen vuoksi, että yli jääneillä sosialidemokraattisilla virkamiehillä olisi töitä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

HSn pääkirjoittaja toivotti tällä viikolla "maalaisyliopistot" huitsin nevadaan. Kirjoitus herätti ankaraa vastustusta myös Helsingin yliopistossa.
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Maalaisyliopiston...

Tapio Neva

Oliko kyseessä Mikael Pentikäinen vai joku naispääkirjoittaja? Minusta syrjäyliopistot ovat jo valmiiksi niin kaukana Erottajasta, että ne jo ovat kuin "Nevadassa" tai "Kamtšatkalla".

T. O. N.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eihän se ollut edes pääkirjoitus vaan Matti Apusen kolumni. Ei kai edes pääkirjoitussivun kaikilla teksteillä ole pääkirjoituksen asemaa. Mielipide on mielipide, pääkirjoitukset ovat erikseen. Niiden kai sitten pitäisi jollain tapaa kuvastaa lehden näkemystä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #5

Piste tarkkuudesta! Laitoin jutun pääkirjoitukseksi tahallani. Toki tiesin sen kolumniksi, onhan siitä sen ilmestymisestä lähtien taitettu peistä yliopistopiireissä. Fiksuimmat professoripiireissä luulivat ensin koko kolumnia pilaksi, niin hurja se on. Jopa maailman amerikkalaisimmassa maassa.

Matka pääkirjoituksesta kolumniin ei kumminkaan ole tässä tapauksessa pitkä.

Eikö pääkirjoitus ole mielibidee? Vai pravdako se on?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

Kuten sanoin, pääkirjoituksen mielipiteiden pitäisi kai kuvastaa jossain määrin lehden 'virallista' linjaa. Mutta ainakin sananvapauteen vakavasti suhtautuva julkaisu voi antaa jopa pääkirjoitussivullaan tilaa kirjoitukselle, jonka mielipiteet ovat nimenomaan kyseisen kirjoittajan mielipiteitä.

Toimituksen poiminnat