Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Onko SDPllä Akavan/Tuula Peltosen vai SAKn/Ahti Ruoppilan työttömyys-kanta?

Jyväskyläläinen valtuutettu Ahti Ruoppila suosittaa kuntia ottamaan käyttöön uuden lisän vaikeasti työllistyvien hyväksi. Hän on SAKn aluejohtaja Keski-Suomessa.

Akava tuli syvältä maan pinnalle ehdottaessaan ikätyöttömän etujen heikennystä. Jämsäläinen kansanedustaja Tuula Peltonen, Keski-Suomen Akavan pj, ei näe liittonsa ikäsyrjintäisessä pyrkimyksessä mitään ongelmaa.

Kumpi on  SDPn kanta? Myyvätkö demarit äitinsä akavaisittain, vai puolustavatko he SAKlaisittain kaikin keinoin yhdenvertaisuutta ja jokaisen oikeutta työhön?

Ahti- ja Jaakonsaari muuten taistelivat Suomeen lain, joka pakottaa kunnat edes jokisin aikaa työllistämään ikätyöttömänsä.

  • Peseekö demari tänään kätensä ikätyöttömien kohtelusta ja siitä, että päättäjien väärämielisyyden vuoksi meillä on ikätyöttömiä paljon enemmän kuin muualla – vai pukeeko demari rukkaset käteensä ja panee asian reilaan, järjestää työtä työttömille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Liityin SDPhen, koska minulla oli kuva siitä työn puolueena, joka tekee kaikkensa myös täystyöllisyyden saamiseksi maahan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mitkä ovat ikätyöttömän edut, joiden heikentäminen ei Tuula Peltosta hetkauta? Niillä ei elä - niillä ei sekä asu että syö. Työttömän tulot ovat vuonna 2011 vähentyneet 11,5 %. Jo sitä ennen ne ovat olleet siinä jamassa, että 15 vuotta sitten ne olisivat tarvinneet kolmanneksen suuruisen indeksikorotuksen.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Hetkinen, miten tämä nyt pitää ymmärtää. Taisteleeko tässä kaksi, tavalla tai toisella demarikiinnitteistä ay-toimintaa keskenään?

Keskisuomalaisesta jäi mieleen otsikko noin parin viikon takaa, jonka mukaan Tuula Peltoselle ei Jämsän kunnallispolitiikasta enää löytynyt mitään olennaisia luottamustoimia?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ei Akavalla ole SDPn kanssa mitään tekemistä.

---
Vastaukseksi vielä. Hän pyysi minua kampanjaansa joksikin päälliköksi ja sitten myöhemmin, mielensä muutettuaan, "tiedotusvastaavaksi" (mikä sana!). Mieheni kanssa olen tehnyt hänen hyväkseen sanomattoman määrän hommaa ja tunteja. Olen joutunut loputtomasti puolustelemaan häntä kaikille. Ehkä rankinta on ollut yhä uudelleen puolustella häntä vanhalle viisaalle äidilleni...

Minua ei voi syyttää, jos Peltoselle ei riitä luottamusta Jämsässä.

Olen vuosia tukenut häntä ja jokaista muuta demaria mieheni kanssa yötä päivää. Eniten kumminkin häntä ja erästä jyväskyläläistä miespoliitikkoa. Ehkä hän on mielissään kun hänen "tiedotusvastaavansa" on ollut maan korkeimmin koulutettu työtön? Mutta miksi hän haluaisi alentaa tulojani, jotka eivät nytkään riitä elämiseen?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #6

"Ei Akavalla ole SDPn kanssa mitään tekemistä."

Entä SAK? Kuinka suuri osa SAK:n jäsenistä on SDP:n jäseniä? Tai edes kuinka suuri osa SAK:n jäsenistä äänestää demareita? Miksi SAK on demarien "järjestö"?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommentissa on paha virhe:

Työttömän tulot vähenivät vuonna 2011

15,3 %.

Pekka Heliste

Pitää muistaa että ikätyölliset ovat julkisen sektorin palveluksessa.
Julkisen sektorin henkilöstöä on työvoimasta n 25 % mutta +55-vuotiaissa jo 50 % luokkaa ja + 60-vuotiaissa jo 70 % luokkaa

Ja ikääntyneiden työllisyysasteen nousukin johtuu julkisen sektorin vanhenemisesta , julkisen sektorin työntekijöistä on +50-vuotiaita jo liki 50 %

Akavan jäsenistä taas liki 60 % on töissä julkisella sektorilla ja ykistyiselläkin aseissa, joista harvemmin joutuu työttömäksi iän myötä

Niinpä Akavan jäsenet ovat turvassa ikäsyrjinnältä, itse asiassa he ovat niitä ikärasisteja

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tällä kertaa tunnen tietolähteesi - Hevosmiesten Tietotoimistohan se.

Pekka Heliste

Lähteitä on useita esim Kuntaliiton antama ikäjakauma.

Tilastokeskuksen sivuilta löytyy työllisyyskatsaus, josta voi valita raportteja

Ja kun näitä lukuja ynnäillään yhteen niin luvut ovat lähellä totuutta

Akavan sivuilta löytyi aikoinaan tuo työnanatjajakauma, mutta kun hieman irvailin niin se häipyi

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #10

Ei ole pitkä aika siitä, kun esim. yliopistossa jokaiselle kunnolla työnsä tehneelle järjestettiin jatkoa. Me pikku assistentit olimme vallan kiltisti, ja onnellisina ja uutterina työskentelimme työpätkissämme pyhät arjet nälkäpalkalla. Minullekin esimiehet tiedekunnan johtoa myöten lupasivat yhä uudelleen, että talon parhaimpiin kuuluvana työntekijänä saan työtä eläkeikään asti.

Vanhempia työntekijöitä ja kaikkia muita kollegoja siinä kunnioitettiin ehdoitta, koskaan vastaan sanomatta ja kaikessa palvellen. Ei nöyristelystä vaan rakkaudesta työhön ja rakkaudesta ja kunnioituksesta toisiin ihmisiin.

Yhtäkkiä koitti aika, jona ikääntyvät työlliset (jos olivat naisia ja kirjallisuuden kotimaiselta linjalta), heitettiin kortistoon.

Pekka Heliste

Mienelenkiintoinen on myös Filatovin esitys:Ikääntyneet pitää savustaa ulos työkkäristä lattioita likaamasta ja sen jälkeen heidät on pistettävä Ihalaisen orjaksi kaivamaan ammulla monttu ja illalla täyttämään se.

SDP:n resepti: Ensin 40 vuotta täysillä ja sen jälkeen 5-10 vuotta orjana

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Laitat varmaan linkin tietolähteeseesi. En ole koskaan kuullut tuollaista.

Pekka Heliste

http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/tyo-ja-talou...

Hän on valmistellut asiasta kokonaisen mietinnön, löytyi jostain tem sivuilta

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #9

Kunnat ovat erilaisia työllistäjiä. Jossakin niistä asia hoidetaan mallikkaasti. Esim. Jyväskylä maksaa vuosittain jättisakot työllisyydenhoitovelvoitteensa laiminlyönnistä.

Olisi väärin laittaa lisää työllistämisvastuuta Jyväskylälle. Niin jättityöttömyys kuin siellä onkin.

Ja niin maan korkeimmin koulutetut ja työssään ansioituneimmat työttömät kuin siellä onkin.

Niinkin korkeasti koulutetut (esim. kansanedustajiin verrattuna), että sopisi heiltä itseltäänkin kysyä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sellaistakin puhutaan, että ikätyöttömät ajettaisiin kuin karjalauma eläkkeelle = uuniin. Ei siis duuniin. Se olisi huutava vääryys joka suhteessa.

Koska he eivät elä työttömyyskorvauksella, miten he eläisivät siitä määräytyvällä eläkkeellä?

Pekka Heliste

Ei noista kuntien orjatöistäkään eläkettä juuri kerry.
SDP on ikärasiteinen ja pyrkii vain luuttuamaan ikääntyneet työttömät lattian rakoon ja pois häiritsemästä hienon työkkärin tädin kynsien viilausta

Työkkärin tärkeimmät tehtävät ovat aivan omien kokemusten perusteella:

1.Työttömien kyykyttäminen, osaamista ja työkokemusta vähätellään

2. Työvoimasta ulos potkiminen.

Erityisesti ikääntyneet pitää potkia kiireen vilkkaa ulos työvoimasta ja sossun luukulle tai orjatöihin Filatovin/Ihalaisen orjaksi.

Ihmettelin ensin miksi minua kohdeltiin työkkärissä ihmeellisesti, mutta kun tapaan säännölliseti muitakin kohtalotovereita,
niin havaitsin, että kun muitakin uhreja on, niin sillä on joku tarkoitus

Näin työkkäri tekee ikääntyneestä työvoimaan kuulumattoman

a) Nykyiset ikääntyneet sukupolvet ovat koulutettuja ja työn mukana olemme joutuneet pitämään ammattitaidon korkealla tasolla
Minunkin teknillisessä opistossa saatu koulutus vanheni jo 1979,joten jos en olisi opetellut uutta digitaalitekniikka niin olisin ollut työtön jo siitälähtien
Sen jälkeen teknologia on muuttunut 5-10 vuoden välein ja vaatinut merkittävän määrän opiskelua.

Sen lisäksi olen ollut töissä eri puolilla maailmaa yli 10 vuotta ja kokemusta on suurten kansainvälisten projektien ja organisaatioiden johtamisesta

Jotenkin tätä työn kautta saatua oppia ja kokemusta ei juurikaan arvosteta eikä hyväksytä osaamiseksi
Opiskelin 90-luvun alussa tietotekniikka yliopistossa, mutta sitäkin oppia katsottiin ylen työkkärissä

Eli kun menin työkkäriin niin virkailija katsoi cv:ni ja heitti sen roskikseen,koska sillä ei kuulemma ole merkitystä ????
Ilmeisesti työ, työkokemus ja työn ohessa opiskelu eivät kasvata ammattitaitoa????

Tärkein paperi ja ansio oli 40 vuotta aiemmin suoritettu insinööritutkinto ja kun toimitin paperin niin virkailija totesi, että kylläpä ammattitaitosi onkin vanhentunut ???

b) Työkkärissä tehtiin osaamiskartoitus

Siinä kysyttiin,josko minulla on tulityölupa, VTT:n märkäsertifikaatti, ensiapukoulutus,työturvakortti ,kuorma-autokortti etc
Ei varmaan ollut mitään, kun olin työskennellyt tietoliikenteen asiantuntija-johtotehtävissä

Kun minulla ei ollut mitään em osaamisista niin minut määriteltiin ammattitaidottomaksi ?????

c) Tarjotaan mahdollisimman epä sopivaa koulutusta

Koulutukseksi tarjottiin levyseppä-hitsaajan kurssia ??? Siis 60-vuotiaana raskaan metallin hommiin ???

Kun pidin ajatustaehkä hauskana,mutta lähinnä typeränä niin työkkäri sai aiheen merkitä minut haluttomaksi uudellenkoulutukseen ja työllistymiseen !!!

Olin suorittanut opettajatutkinnon 2010 keväällä,mutta ei sekään kiinnostanut työkkärin virkailijaa.
Olin sijaisena Heltech mutta sielläkin tehtiin organisaatiouudistus ja vanhat saneerattiin nurkkiin ja määräaikaiset, kuten minä,ulos

Pyrin vielä laajentamaan osaamista sähköalaan,kuuluuhan sähkö oleellisena osana tietoliikenteeseen.
Tein sähkötöitä harjoitteluaikana ja heti valmistumisen jälkeenkin.Vuosina 1986 -1991 perustin ja vedin sähköurakointiakin kun sisäverkkourakointi vapautui ja ne siirtyivät sähköurakoihin
SETI katsoi kuitenkin kokemuksen vanhentuneeksi.Työkkäri ei auttanut mitenkään pätevyyden saannissa

Näin työkkäri pääsee eroon ikääntyneestä ja voi luokitella hänen koulutuksensa vanhentuneeksi ja henkilön ammattitaidottomaksi ja haluttomaksi.

3. Työttömien rankaiseminen.

Suomessa työttömiä rankaistaan eniten EU-maista
.Työkkäri kyttää pientäkin virhettä, jotta voi rangaista.

Eipä ihme, että työnvälityksestä ja työllistämisestä on tullut sivuhomma

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kannattaisiko viedä muut todistukset kopioineen eduskuntaan henkilöstön paskapapruiksi ja hakea työtä ylioppilastodistuksella?

Peijakas, sekin on mulla liian hyvä. (Helsingissä yksi kuudesta ällästä tippui magnaan. Keskiarvo oli, oliko se nyt 9,4, vaikka asenteellisen jumppamaikan antama numero pudotti sitä.)

Jukka Neva Vastaus kommenttiin #16

Taisit lintsata pitkän matematiikan ja hankit viisi laudaturia lyhyellä matematiikalla. Voit olla kyllä hyvä, mutta älysi ja aikaisi olet kyllä sijoittanut melko kummalliseen tieteeseen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä ketju herätti niin paljon ajatuksia, että kirjan voisi kirjoittaa.

Katriinalle ja Pekalle haluaisin kertoa miten minä ratkaisin asian:

- ensinnäkin kaikki puolueet (täällä) tietävät, etten missään olosuhteissa sitoudu mihinkään puolueeseen.
- toiseksi; en tiedä onko niin järkevää enää yli 55-vuotiaana *kenenkään* miettiä saisiko töitä. Pitää keskittyä oleelliseen:
- jos ja kun talous romahtaa (esim. joissain Euroopan maissa), ei ole mitään syytä olettaa, etteikö täälläkin mossahda. Ja juuri kun olet päässyt jonkinlaiseen työhön, sinut "vanhana ja kankeana" heitetään taas pihalle.
- vedä kulut minimiin. Jos on kesämökki, jonka voi eristää talviasuttavaksi, yritä saada tämä tehtyä. Jos mahdollista, laajenna jos on kovin pieni. Jokatapauksessa, kun sähköstä on kapelo, ei kerrostaloissa voi lämmittää puilla. Etsiydy siis maalle, jos on kämppä kaupungissa, jonka (vielä) voi myydä. Esim. J:kylä on hyvin laaja kunta - maaseutua riittää.
- suunnittele peruna-/ryytimaa, kimppa sellainen tai vuokraa jyväjemmarilta pieni pläntti.
- opiskele. Tietsikkaosaamista tarvitset hautaan saakka - se on ihan vissi juttu. Muista opiskella salaa, jottei työkkäri reagoi.
- suunnittele kuinka elätät itsesi samanlaisessa tilanteessa kuin ihmiset olivat suuren laman aikaan. Hommaa leipäpuuhusi työkalut.

Minulla on:
- vuokra alta 100 € kuukaudessa per lärvi.
- kuivamuonavarasto noin kahdeksi kuukaudeksi. (jota jatkuvasti kartutan)
- puutyö- ja rakennustyökaluja
- pottumaahan optio joka pitää.
- suunnitelma A ja B, meni talous mihin tahansa.
- Halu oppia ja luoda uutta.
- 1.11. tänä vuonna pääsen eläkkeelle. Perustan välittömästi T:mi Pimeä Duuni ja katson miten tämä yhteiskunta reagoi. Kirjoitan mahdollisesti aiheesta kirjan.
- liiketoimintasuunnitelma
- olen valmistutunut 'yhteiskunnalliseen sekasortoon'. Nimittäin oppimattoman prekariaatin osuus koko (jatkuvasti kasvavassa) prekariaatissa on hälyyttävän korkea.

Tee näin:
Mene R-kioskille. Plärää joitain lehtiä. Kysy itseltäsi, "jos artikkelit kuvastavat puheenaiheita ja ajattelutapoja yhteiskunnassamme, niin olenko minä vai muut pihalla todellisuudesta?"
Jos vastaus on hivenenkin epäselvä, varaudu pahimpaan shokkiin mihin koskaan olet langennut. Koet sen aikanaan sitten muutaman miljoonan muun kansalaisen kanssa. En kuitenkaan usko, että vastausta tarvitsee edes miettiä.

Kaikista tärkeintä tällä hetkellä on uusia koko ajattelumallinsa.
Laivassa ei ole tarpeeksi pelastusveneitä ja koko miehistö on jonkinasteisessa kuluttajakännissä ja heidän krapulansa muuttuu hysteriaksi. Sieltä ei ole mitään apua odotettavissa. Pelkkää taakkaa ja kuollutta lastia.
Rakenna salaa oma lautta.

Henry

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kerrassaan kiintoisa kommentti.

Jossain lehdessä oli tällä viikolla arvelu, että Helsingistä voi alkaa massiivinen joukkopako. Täällä ei voi elää koska se on niin kallista. Onko Helsinki käynyt ekologisesti, kustannuksellisesti mahdottomaksi? Ja onko jopa luontevaa antaa sen tyhjentyä!

Tältä kannalta esim. hallituksen kuntauudistus (ympäröivät alueet pitäisi uhrata keskuskaupunkien pelastamiseksi) on järjetön.

Myös cityekologit, ympäristöministeriö, vihreät hokevat tiivistämistä ja keskittämistä muka ekologian nimissä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Juhani,

Jyväskylä ainakin on käynyt kustannuksellisesti mahdottomaksi. Maan kallein vesi, silmissä kasvavat asumiskulut ja kalliit bussimatkat ovat pikku esimerkki mahdottomuudesta.

Ainoa mahdollisuus ainakin minulla on elo minimimäistä eläkettä nauttivan paremman puoliskon siivellä. Ja luopuminen puhelimesta, kaikista lehdistä, hedelmistä, jokaisen vaatteen, kenkäparin, kirjan ja kaiken muun ostosta, lyhyestäkin reissusta, tämän ikäiselle jo sopivista hieronnoista yms. Tavanomaisesta joulunvietosta luopuminen on sekin jouluhullulle suomalaiselle kumma kokemus.

Kuolema on paras ratkaisu: sairastua ei auta. Terveyskeskuksen kierrän kaukaa, koska en halua kartuttaa kaupungin kuluja ja koska tyly lääkäri siellä toteaa silmätulehduksen etäältä tuoliltaan, silmiin lähemmin katsomatta, ja uusii verenpainelääkereseptin verenpainetta mittaamatta.

Sairastua ei tosiaan kannata. Kaupunki irtisanoi juuri sopimukset omaishoitajien kanssa.

Olen ollut yli kaksi vuotta hammashoitojonossa. Laitontahan se on, mutta myönnän rikollisuuteni: en ole suostunut kuolemaan sinä aikana.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Henry,

Miksi ei miettiä työn saamista, kun on kutsumusopettaja ja -tutkija? Kumma on lukea Fssa yliopiston- ja aikuisopettajien valitusvirsiä. Heille opetuksen alku loman jälkeen on maailman pahin rangaistus. Minulla se ja jokainen luento oli elämän suurinta juhlaa.

Olisi se vain hauska asua satasella kuussa. Isoja laskuja tulee joka tai joka toinen päivä.

Onneksi on... Miten virkkeen alkua pitäisi jatkaa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nimenomaan sitä ei kannata miettiä. Hakea toki voi: Katsoo MOL-sivut ja kirjoittaa vaikka kirjeen päivässä - johonkin. Siis yli 300 kirjettä vuodessa. Rutiinilla siihen mennee noin 3 minuuttia + 10-30 minuuttia riippuen kirjeen vastaanottajasta ja kuinka hyvin osaa kirjeen palikoida "henkilökohtaiseen muotoon".

Lopun aikaa ei sitten kannata asiaa murehtia vaan kysellä itseltään: "Mikä on suunnitemani tässä kuussa? kolmen seuraavan kk:den aikana? vuoden aikana? Mihin pyrin?"
Ja sitten jatkaa suunnitelmallista puurtamista. Siis siihen suuntaan, jossa olet täysin riippumaton ulkopuolisesta avusta (paitsi siippa tietenkin). Ja siksi pitää myös siippaa ajatella - huomattavasti enemmän kuin sitä "jospa kaikki olisi syksyllä toisin".

Ja opettaa voi netin kautta kuinka paljon tahansa. Teen tätänykyä oppitunteja nettiin n. 10 tuntia vuorokaudessa. Pari tuntia opiskelen. Muuta en sitten teekkään. Olen myös rajoittanut kirjoituksiani tänne Usariin, jotta aikaa valmistautumiseen olisi enemmän.

Oota vaan kun räjähdän käyntiin 1.11. ;=)

Henry

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #24

Hienoa, Henry, olet kehittänyt itsellesi arvokkaan elämäntavan. Teet hyödyllistä, autat muita, siirrät hyviä asioita tulevillekin polville. Onnea eteenpäinkin tässä kaikessa!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tärkeintä on, että työlliset menevät duuniin pää kainalossa 3. jalkana. Liksaa ei tule ilman sairaustodistusta, ja sitä taas ei saa. Tästäkin SAK kantaa huolta:

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/puuttuva-laakar...

ulf fallenius

Demarit eivät hoida työväen asioita sitten yhtään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vielä:

Kaikki työ mikä on tehty yhteiskunnan hyväksi, on arvokasta.
Onhan tietysti myös oravanpyörätyö arvokasta, mutta onko Sinulla (olit kuka tahansa), jotain annettavaa tuleville sukupolville? Vai haluatko tehdä työtä vain, jotta voisit kuluttaa?
Ihminen tarvitsee työtä - ja sitä on vaikka kuinka paljon, joskin palkallista työtä on Suomessa jatkuvasti vähemmän.

Siis viimeiset 20 vuotta absoluuttinen työtuntimäärä on Suomessa pienentynyt ja meidän työikäisten määrä ei ole pienentynyt. Eli työt tulee tehtyä ilman tätä "vara-arsenaalin" jatkuvaa paniikkia siitä "miten päästä mukaan?"
Mihin mukaan olisi päästävä? Oravanpyöräänkö?
On siis parempi tehdä yhteiskunnallista työtä kuin olla jatkuvasti vatsahaavan partaalla ja joutua ennenpitkää yhteiskunnan rasitteeksi.

Vielä näin: Anna enemmän kuin saat ja pidä huolta siitä, että painoarvosi on enemmän kuin yksi ääni jossakin lammastarhavaaleissa noin joka toinen vuosi. (Käytä painoarvoasi/osaamistasi äänesi moninkertaistamiseen vaaleissa.)

Tähtää kuitenkin mahdollisimman täydelliseen riippumattomuuteen ja itsenäisyyteen. Pidän aiheesta luennon Mikkelissä ensi viikon torstaina.
"Opi ja opeta" sekä "Kaikilta kaikille" ovat minun teemani.

Tervetuloa kuuntelemaan.

Henry

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Olikos se niin, että asut jossain saaressa Henry?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Noin kilometri Paraisten kaupungintalolta. ;=)
Juu, Parainen on tällainen saari, jossa on siltoja.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset