Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Akateeminen työttömyys kasvaa ylivoimaisesti nopeiten

Eriarvoisuus lisääntyy Suomessa Euroopan nopeiten. Ikärasismia ja naisten syrjintää on meillä enemmän kuin muualla. Ikätyöttömiä solvataan päivittäin joka lehdessä ja nettifoorumilla.

Juutalainen oppinut kertoi juuri televisioidussa holokaustin muistotilaisuudessa Turussa, mistä holokaust alkaa. Se ei ala kesitysleireistä vaan siitä, kun jokin ryhmä eristetään muusta yhteiskunnasta.

Työttömien getto on totta tänään Suomessa. Kaikkein korkeimmin koulutettu ikätyötön lukee päivittäin kirjoituksia ja kommentteja, joissa eläkeikää lähestyvät, työttömät ja korkeasti koulutetut ajetaan syntipukkeina erämaahan. Duunari moittii akavalaisten työttömyysturvaa varmaankin tietämättä, että sillä ei nykyiselläänkään elä. Lisäksi se on pudonnut yhden vuoden aikana 15,3 %.

Löydät helposti netistä tietoa työttömyyden kasvusta eri koulutusryhmissä. Vahinko vain, että asia ei kiinnosta Sinua. Työttömyys on riehahtanut nousuun erityisesti korkeamman korkeakoulututkinnon suorittaneilla ja tutkijoilla.

Pitkäaikaistyöttömät tutkijat ovat turhaan yrittäneet kertoa kansanedustajille ja muille päättäjille Suomen tilanteesta jo vuosia. Oppi on kaatunut ojaan. Ei työttömillä tutkijoilla vaan päättäjillä.

  • Samaan aikaan toisaalla: kansanedustajat viihdyttävät oletettua yleisöään netissä. Julkisesti ja salaa he lisäksi
  • kehuskelevat itseään ja toisiaan, ja
  • syyttelevät työttömiä, jotka kuolevat 14 vuotta nuorempina kuin muut, ja
  • sanoin ja teoin pilkkaavat Suomen 700 000 köyhää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

PS Yllättävää tietoa työttömyyden kasvusta eri ryhmillä löydät helposti Akavan sivuilta.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Suomessa eletään kuin viimeistä päivää ja ilmeisesti ollaankin lähellä viimeistä päivää. Kaikki kupataan mikä voidaan. Kusettamisiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Katos, Katriina pitkästä aikaa!

Kaikki on suhteellista, jopa työttömyys. Etelä-Euroopassa menee (lukujen valossa) paljon huonommin. Joka toinen nuori maleksii joutilaana, joten "sosiaalinen kriisi" kuplii kuin pottukattila. Ja sosiaali-ilmaus on sieltä keveimmästä päästä; juttu saattaa ryöstäytyä kapinaksi ja vallankumouksellisuudeksi.

Berlusconi lupasi äänestäjilleen käteistä rahaa. Pitäisikö poliitikkojen kautta Euroopan antaa sama lupaus, niin kansa rauhoittuisi edes täksi kevääksi?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Meillä he lupaavat ja jakavat vain itselleen ja toisilleen, siis rahaa, nämä päättäjämme.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Akavan sivut paljastavat tilanteen lahjomattomasti. Lokakuun 2012 lopussa työttömänä oli 13 087 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta henkilöä. Se on 2 517 enemmän kuin vuotta aiemmin. Nousu on 23,8 prosenttia. Eniten on kasvaut työttömyys filosofian maistereilla (lisäystä 445, 28%), diplomi-insinööreillä (lisäystä 360, 23%) ja kauppatieteilijöillä (lisäys 321, 25%). Lokakuun 2012 lopussa työttömänä oli 919 tutkijakouluttua (lis./tohtoria); heitä oli vuodessa siinnyt uusia 102 ihmistä eli 12,5 prosenttia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos on kauppatieteilijä, tutkijakoulutettu ja taiteilijakoulutettu, niin prosentit taitavat vain nousta.
Mutta Katariina Kajannes puhuu asiaa, joka voi muuttua ns. aivovuodoksi samalla, kun otamme tänne lisää tulevia maistereita, insinöörejä ja tutkijaksi koulutettavia muualta täysihoitoon ja ilmaiseen koulutukseemme...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On syytä olla tyytyväinen jokaisesta nuoresta suomalaisesta, joka muuttaa työn, rehtiyden ja kunnon kohtelun perässä Suomesta muualle. Tavoittelihan Eino Leinokin Viron kansalaisuutta, mutta hän viisastui vasta elämänsä ehtoolla.

Pertti Kostiainen

vielä ei olla nähty mitään, kun vientiteollisuus on ajettu nurin tai ulkomaille, vähenee valtion tulot niin paljon että on pakko alkaa vähentään myös valtion virka/työntekiöitä silloin vapautuu paljon porukkaa tähän "työvoimapulan" riivaamaan maahan että oksat pois.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vähintään 40 vuotta ovat kokoomuslaiset kertoneet työvoimapulan olevan ovella. Ja nyt on Suomi pahimmassa kriisissä kuin koko sinä aikana. Ei silti, moni hyötyy lamasta ja toisten köyhyydestä. Siksikö kokoomus ja keskustavoimat haraavat täysillä vastaan vasemmiston yrittäessä kohentaa työllisyyttä?

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Siellähän on sosialistidemokraatit, nuo julkishallinnon ja ammattiyhdistysliikkeen ylimmät ystävät hallituksessa.

Toinen sosialistipuolue pitää pääministerin paikkaa.

Sanoja pulppuaa, muttei tekoja.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ja, persujen konsti asiantilan korjaamiseksi on?

Mikä se pelkän puheensorinan lisäksi on? Ei yhtikäs mikään.

Katriina Kajanneksen huoli on aiheellinen. Kun akateeminenkin työttömyys on nousussa, ollaan kyllä huonossa tilassa.

Toisaalta tottakai se heijastuu koulutteuihinkin, kun työpaikkoja siirretään ulkomaille tehtäväksi. Kun ovat korkeammin palkattuja, myös säästöä syntyy.

Toki tuo on lyhytnäköistä porvaripolitiikkaa, mutta ovat valinneet tuon tien.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

TIU

Kukahan se päättää akateemisten kohtalosta? Otetaan esimerkkinä yliopistot ja korkeakoulut. Siellä valta, raha ja korkeat asemat on keskitetty oikeistolaisille ja keskustalaisille voimille. Ne määräävät jokaiselle hänen paikkansa. Korkeimmin koulutetut ja kokeneimmat kortistoon -, nuoret maisterit heidän tilalleen, kunhan ovat keskusta-oikeistolaisia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

KaKa.
Julkishallinnon puolella rekrytointi näyttäisi olevan puoluepolitrukkien hallussa: jäsenkirja on tärkein ansio - ei kelpoisuus, pätevyys, kokemus ja suhteellisuudentaju.
Tällaisista virkanimityksistä on ikävä lukea päivittäin. Se myös kertauttaa omat virheensä.

Harri Rautiainen

"Akateeminen työttömyys kasvaa ylivoimaisesti nopeiten"

Suomessa painotetaan koulutuksen merkitystä elinkeinorakenteen muuttuessa. Teoriassa akateemisesti koulutetun ei pitäisi koskaan olla työttömänä. Jos ei muuten, niin hän hakeutuu työhön, johon vaaditaan opistotason koulutus. vastaavasti syrjäytetty opistotasoinen hakeutuu alemmalle tasolle, jne...

Mutta suomalainen ansiosidonnainen korvaus passivoi ihmisiä ja aiheuttaa mainitsemaasi eristäytymistä. Akateemisesta koulutuksesta huolimatta ei ajatella laatikon ulkopuolelle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hallitusohjelma ja kaikki muut hupitekstit linjaavat korkean koulutuksen Suomen menestystekijäksi. Toki se takaa menestystä keskusta-oikeistolaisille professoreille, rehtoreille ja dekaaneille. Miksei myös 25-vuotiaille maistereille. Muuten linjaus on kyllä syvältä. Suomessa koulutusjärjestelmä on suurimpia tuhlareita ja, niin kuin postmodernistiset professori- ja tohtorikirjailijat sitä kuvaavat, inferno vailla vertaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tosi on Katriina Kajanneksen kirjoitus, johon vain pari lisäajatusta.

- Akateemisesti koulutettuja on paljon työttöminä. Kuinka moni on opiskellut sellaista alaa, jossa ei ole ollutkaan toivoa saada työtä? Esimerkiksi vaikka eri kuva- ja näyttelijä- sekä soittajataiteilijat puhumattakaan muodikkaasta media-alasta. Käsite akateeminen koulutus on levinnyt kuin pullataikina käsittämään yhä uusia aloja.

- 700000 köyhää tilastot kertovat ja ne ovat oikeassa, koska "köyhyyden" on joku ryhmä ensin määritellyt. Kuka siis on "köyhä"? Tilastokeskusken yksi määritelmä on, että Suomessa köyhyysrajana pidetään yleensä 60 prosenttia mediaanitulosta eli väestön keskimääräisistä tuloista. Kansainvälisissä tilastoissa köyhä on ihminen, joka ansaitsee vähemmän kuin dollarin päivässä.

Suomessa "köyhyys" on suhteellinen väestön keskimääräisistä tuloista riippuva luku. Jokainen "köyhä" Suomessa ylittää YK:n ja Maailmanpankin yhden dollarin rajan.

Harri Rautiainen

Aivan oikein.

Kun Nalle Wahlroos päättää maksaa itselleen hiukka enemmän osinkoa Sampo-konsernista, niin 'köyhien' määrä maassa lisääntyy.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

ES, et sitten ole nähnyt leipäjonoja etkä kuullut EUn köyhyyskriteereistä? Etkä siitä, että työttömyyskorvauksilla ei elä. Ne olisivat jo 15-20 vuotta sitten tarvinneet kolmanneksen verran indeksikorotusta. Menot kasvavat vinhasti, ja hyvinvoivien hyvinvointi. Jotta sellainen valtio.

Jukka Kaulanen

"syyttelevät työttömiä, jotka kuolevat 14 vuotta nuorempina kuin muut, ja
sanoin ja teoin pilkkaavat Suomen 700 000 köyhää".

Katriinalta ihan hyvä ja asiallinen kirjoitus taas, mutta yllä mainituissa ryhmissä akavalaisia ei paljon ole.

Kurjuus iskee vasta nyt akavalaisiin, kun esim meidän rakentajien työt annettiin jo vuosikymmen sitten ulkomaalaiselle pimeälle työvoimalle. 500 miljoonaa on hävitty joka ikinen vuosi pelkästään rakennusalalla. Sillä olisi palkattu kymmeniätuhansia akavalaisia.

Rakennusalalle tuli pelkästään joulukuussa (ei vuodessa) yli 1.000 uutta työtöntä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eikö korkeasti koulutetuissa ole köyhiä? Et sitten ole kuullut pätkätöitä 30-40 vuotta tehneistä tohtoreista, joiden palkka voi olla puolet siitä mitä duunari saa monella alalla. Lomitta ja eduitta orjatyössä raadettuaan tohtori heitetään kortistoon haukuttavaksi, eikä hän elä saamallaan korvauksella.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Katriina Kajanneksen poliittiselle uusajattelulle annoin kunniamaininnan Viljo Heinosen blogissa 'Kasvukeskuspolitiikka syrjii..' (22.2.)

Eriarvoisuudesta talouskriin syynä osui silmiin hyvä kirjoitus:

Robert Skidelsky: Inequality is Killing Capitalism.

"But, beyond this, we cannot carry on with a system that allows so much of the national income and wealth to pile up in so few hands. Concerted redistribution of wealth and income has frequently been essential to the long-term survival of capitalism. We are about to learn that lesson again."

Eli tulojen ja varallisuuksien keskittyminen harvojen käsiin on talouskriisin syy. Siltä suunnalta on myös uudet ratkaisut etsittävä. Yhteisöveron alennus ei ole ensisijainen.

http://www.social-europe.eu/2012/11/inequality-is-...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

JK

Tarvitaan keskustelua, mutta se ei riitä. Keskustellessamme Suomi eriarvoistuu EU/OECD-maiden nopeimmin. Muualla se tiedetään ja on pantu merkille, ei Suomessa. Pieni otsikko tästäkin, tuloerojen kasvusta meillä yms. on voinut olla maakuntalehdessä sivun alalaidassa hömpän alla, vai onko ollut sielläkään.

Otsikoissa on "hummani hei", ei se mitä tapahtuu todella.

Matti Laaksonen

"Eriarvoisuus lisääntyy Suomessa Euroopan nopeiten. Ikärasismia ja naisten syrjintää on meillä enemmän kuin muualla. Ikätyöttömiä solvataan päivittäin joka lehdessä ja nettifoorumilla."

Voi voi. Tervetuloa todellisuuteen. Helpompaa kuin elää jossain kuvitellussa, täysin utopistisessa tasa-arvon hyvinvointimaassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomi on raamatullinen utopia. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät.

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2012/12/24/huo...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Arvopresidentti Tarja Halonen muistutti, että eriarvoisuuden kasvu ei ole luonnonvoima vaan seurausta poliittisesta tahdosta ja päätöksestä.

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/halonen-pitaa-v...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan. Eriarvoisuus on sisäään rakennettu pohjoismaisen hyvinvointivaltion sosialidemokraattiseen perinteeseen: tunnetaan yleiskielessä nimellä valtionhoitajapuolue, joka ei voi olla väärässä.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Niin kauan kun kansa hyväksyy tämän, ei pahemmin ole nokan kolauttamista. Hyvin on pelottelutekniikka ja propaganda onnistunut ja köyhä kansa kumartaa!

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Kumma ketju. Kaikki siunailevat ongelmaa ja syyttävät poliittisia vastapuolia. Kukaan ei edes yritä analysoida selvää ongelmaa, mistä se johtuu ja mihin se johtaa.

Perimmäinen syy on tämä, Myöntäkää se:

http://jusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127129-taloud...
http://jusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128206-tyolli...

Martti Matsola

Oliskos se taas kuiteski se nousu jo täs?

Mites se meni, että pimeintä on just ennen ku päivä valkenee.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Joo, mutta lue se toinen linkkini. Kaikki 2000-luvun nousut kaikkialla maailmassa ovat oleet "työllistämättömiä nousuja": työllisyys ei enään palaa lamaa tai taantumaa edeltävälle tasolle. Sama tuotanto, niin teollisuudessa, kuin palveluissakin, saavuteetaan pienemmällä työvoimalla. Ja luonnollinen seuraus tästä on, että ostovoimattomat markkinat eivät enempää vedäkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset