Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Erkki Tuomioja valmistelusta

"Olin valtiovarainministerin sijaisena hallituksessa, kun kehykset esiteltiin eduskunnalle annettavaksi ja otin Arhinmäen aloitteesta tehdyn lausuman omaan esittelyyni. Sen mukaan yritys- ja osinkoverouudistuksen lainvalmistelun yhteydessä arvioidaan uudistuksen kasvu-, työllisyys- ja tulonjakovaikutukset ja hallitus tekee tarvittaessa muutoksia hallitusohjelman tavoitteiden toteutumisen varmistamiseksi. Tämä on siis hallituksen kanta ja lähden siitä, että sen mukaisesti myös toimitaan, jos osoittautuu, että vaikutukset ovat aivan muunlaisia kuin mitä asiasta hyvin pikaisen ja ilman tarkkoja arvioita tehdyn esittelyn perusteella päätettäessä otaksuttiin." ET

Erkki Tuomioja muistuttaa, että demokraattinen päätöksenteko edellyttää vaihtoehtojen avointa arviointia.

ET on taas asioitten ytimessä.


Tässä kolme uutta maan tapaa:

  1. Valmistelu voi olla tarkkaa ja tarkoituksenmukaista, mutta päättäjille asiat tuodaan valmiiksi pureskeltuina. Maan tärkeimmät asiat tuodaan pöytään niin nopsasti, että niihin ja niiden seurauksiin ei ehdi perehtyä.
  2. Keskeneräisistä asioista ei saa puhua. Ratkaisut on hyväksyttävä. Tärkeistä päätöksistä ei saa valittaa. Päätöksten tekijöitä on tuettava.  
  3. Edetään pienin askelin, joiden vaikutus näyttää vähäiseltä. Kun niitä kertyy yhä uusia, muutokset ovatkin suuria. 

Näistä uusista tavoista seuraa, että

  • Suomi eriarvoistuu vauhdilla,
  • epäviisaat ja epäoikeudenmukaiset ratkaisut saavat sijaa politiikan eri alueilla: kunnassa, koulussa, yliopistossa, terveyden- ja vanhustenhuollossa, työttömyyden ns. hoidossa ja köyhäin ns. hoidossa

 

 

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Niille, joita asia koskee, tulisi kertoa jo valmisteluvaiheessa. Niin ei tehdä.

Asiantuntijoilta ei kysytä. Heidät leimataan jääveiksi. Päätökset koko yhteiskunnalle keskeisten alojen muutoksista tehdään alan ulkopuolella.

Jotta kulissien takainen sumpliminen onnistuisi, virkoihin ei valita kyseisellä alalla tutkintonsa suorittaneita, korkeimmin kouluttautuneita ja meritoituneita.

Ikäsyrjintä edistää huonoa hallintoa ja epätervettä päätöksentekoa: Kun alan kokeneimmat ja parhaat asiantuntijat pelataan pois, kenttä on avoin pelimiesten tahtomille muutoksille, aluevaltauksille ja elintilan (Lebensraum) haltuunotolle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jos demokratia toteutuisi, olisi jo tapahtunut, kuten suomalaiset kaikissa kyselyissä ennen eduskuntavaaleja kertoivat:

uuden eduskunnan tärkein tehtävä on köyhyyden ja työttömyyden poistaminen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Demokratia edellyttää, että vasemmisto lopettaa päätöksenteon hyvin pikaisten ja ilman tarkkoja arvioita tehtyjen esittelyjen perusteella kehysriihessä tai ihan missä tahansa Suomen kansalaisten elämään vaikuttavassa kokouksessa.

Erityisesti vasemmiston tulee kiinnittää huomiota tapaan, jolla se julkisuudessa esittää keskeneräisiä päätöksiään.

Lasse Laaksonen

Kaikkien kähmintöjen äiti oli kielilaki. Komiteassa suomenkieliset olivat vähemmistönä. Puheenjohtaja oli korkeimman hallinto-oikeuden presidentti, siis vallanjako-oppia rikottiin. Vaikutusanalyysiä ei julkistettu edes perustuslakivaliokunnan sitä vaadittua. Syylliset olivat Halonen ja Lipponen. Heitä ei demokratia eikä Suomen laki heitä koskevin osin kiinnosta.

Toimituksen poiminnat