Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kai Sadinmaa ja Jutta Urpilainen

Kilpailu, jo antiikissa ihailtu agon, on pahe. Kai Sadinmaa muistutti kilpailu- ja tehokkuusyhteiskunnan syrjäyttävyydestä. Hän vieraili kutsumanani Jyväskylän Talven Rauhanseminaarissa Mikael Agricolan päivänä. Sadinmaa ei sanoja säästellyt. Kuten ei Agricolakaan, joka nimitti oppilaitaan kesyttömiksi elukoiksi.

Ennen Sadinmaata esitelmöinyt Erkki Tuomioja kertoi, että USAn osuus maailman sotavarustelumenoista on 41 %.

Sadinmaa puhui moral hazardista, yleisestä moraalikadosta, joka murtaa yhteiskuntaa. Eurooppaa "pelastetaan" tuhomalla se. Epäoikeudenmukaisuuden tunne on väistämätön. Ihmiset ovat polvillaan suurten ahneiden finassipankkien edessä. Rahanpesijät määräävät politiikan tahdin. Olemme totisesti umpikujassa. Valtio riisuu itseään ja murentaa rakenteitaan. Sen tehtäväksi jää vain suurpääoman palvelu, rikkaiden etujen ajaminen. Näin Sadinmaa jylisi. Hän tietää sodan olevan jo käynnissä: sitä on turha enää odottaa.

Jutta Urpilainen sanoi hiljattain, että Suomessa ei ole puututtu sosiaaliturvaan. Tänään hän mainitsi, että rakenteisiin on vielä puututtava.

  • Olen vuodesta 2007 kirjoittamasta päästyäni kirjoittanut työttömien ja muiden köyhien asiasta. Uskon ihmisestä hyvää: kun hän kuulee vääryydestä, hän korjaa sen. Kerron taas kerran, että Suomessa on lähes miljoona köyhää. Suomea eriarvoistetaan nopeammin kuin mitään muuta OECD-maata. Työttömyysavustusta olisi jo 15 vuotta pitänyt nostaa kolmanneksella, jotta sillä eläisi. Joka vuosi senkin jälkeen se olisi tarvinnut tarkistuksen. Vuodesta 2007 useimpien työttömyysturva ei ole noussut sentilläkään, mutta menot ovat räjähtäneet nousuun. Päättäjät maksattavat virheensä yhteiskunnan heikoimmilla.
  • Jos edessä oleva rakennemuutos merkitsee sitä, että työttömille ei anneta työtä tai edes korvausta jolla eläisi, se merkitsee heidän siirtämistään getosta keskistysleiriin.

Kiitos, Kai Sadinmaa!

Seuraavan seminaarin aiheesta olemme jo sopineet. Se on hyvä.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tässä lisää Kai Sadinmaan puheesta. http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/297913... Aiheesta on laaja artikkeli myös Keski-Suomen Viikossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.... Suomessa on lähes miljoona köyhää

oooooooooooo

Suomessa on lähes miljoona suhteellisesti köyhää.
Köyhät ovat Afrikassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tuloni riittävät juuri ja juuri asumiseen, sen lisäksi eivät kuukaudessa leipämureneenkaan. En ole Afrikassa.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Sadinmaa:"Kyse on suurten finanssipankkien sodasta kansakuntia vastaan, suurpääoman hyökkäyksestä hyvinvointivaltiota vastaan, rahan sodasta ihmisyyttä, ihmisen sielua vastaan, rikkaiden ja vahvojen sodasta köyhiä vastaan."

Perusteellinen kirjoitus aiheesta ja vinkki myös Sadinmaalle, jos sattuu näitä lukemaan.

http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

niin.... puutuin vain tuohon ilmaisuun. Yhdellä lukemisella ei oikein selvinnyt kuka sitä tässä yhteydessä on käyttänyt. Näennäisesti se on pelkkää sanoilla keikarointia, mutta kyllä ilmaisulla on syvempikin merkitys.

Afrikassa, latinalaisessa Amerikassa lisää, on taatusti sata miljoonaa ihmistä jotka sanoisivat että olisipa meilläkin tuollainen suomalainen köyhyys.

Ehdottomasti kaikkia hädässä olevia on autettava missä ikinä he ovatkin. Tähän auttaa selkeä kuva todellisuudesta. Sanan jalostunein muoto on teko.

Sadinamaata on tullut kuunneltua radion aamuhartauksissa.
Hän puhuu asiaa. Tosin välillä häivähtää mieleen, että "totuus ilman rakkautta on raakuutta". Ehdottomasti Sadinmaata kuitenkin kannattaa kuunnella.

--------------
Pari omaa sanaa työttömyydestä:

http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136214-t...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Perusteellinen kirjoitus, mutta täyttä skeidaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomi elää sadinmaalaisittain: almuyhteiskunnassa. Hän tarkoittaa, että köyhät tarvitsevat rikkailta almuja pysyäkseen hengissä. Tarkemmin sanoen elämme kajanneslaisittain: syrjäytetyt rutiköyhät antavat rikkaille almuja tekemällä rikkaille orjahommia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kai Sadinmaa mainitsi poliittisesta johtajapalvonnasta. Sitä on tosiaan pohjoiskorealaisittain lähes kaikissa puolueissa, eniten PS:lla, kokoomuksessa ja kaikkein eniten vasemmistoliitossa. Demareilla sitä ei ole.

Oletko nähnyt kuvan, jossa on kaksi puhekuplaa: Arhinmäki PM:lle: "Sinusta olisi tullut ihan hyvä vasemmistolainen." PM Arhimäelle: "Niin sinustakin." http://www.demari.fi/politiikka/paakirjoitukset/11...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaikella kunnioituksella ja hieman huumorillakin, Sadinmaan jylinä kuulosti PS:n Soinilta "moral hazardeineen". Jostain syystä KS ei arvioinut vallanhimoisten poliitikkojen suunnitelmia ja tekoja. Suurpääoma, pankkiirit ja ahneet saivat kyllä osansa:
EU:n poliitikkojen (EU-maiden talousministerit) moral hazard:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/04/17/n...

Suomalaispoliitikon (sdp) moral hazard:
http://yle.fi/uutiset/urpilainen_laiskin_neste_oil...

Molemmissa toimijana oli sama henkilö: Jutta Urpilainen (sdp). Lisäsi muiden kustannuksia, nosti palkkioita tyhjästä, suostui "tukemaan Kyproksen rahanpesijöitä" ja aluksi leikkaamaan piensäästöjäkin. Ja sanoo olevansa Täti TIukka.
Eikö se ole "morald hazardia"?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Katriina kirjoitti: "Uskon ihmisestä hyvää: kun hän kuulee vääryydestä, hän korjaa sen."

Minä en! Olen oppinut empiirisen kokemuksen kautta että n.s. kruununpoliitikot - puoluekannasta riippumatta - kääntävät selkänsä sille joka kertoo vääryydestä.

Olen myös nähnyt sen omin silmin. Paraisilla FSD:n piirikokouksessa 2011.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kannanotostasi. Tallessa ikä eletty, mutta eteenpäin elävän mieli.

Kun on käyty kaikki kohdat, sitten tietänet enemmän.

Toimituksen poiminnat