Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Erkki Tuomioja, primus inter pares

Erkki Tuomioja huomautti Jyväskylän Talvessa Mikael Agricolan päivänä, että me ihmiset olemme tänään toisistamme riippuvaisia enemmän kuin koskaan ennen, niin myös valtiot toisistaan.

  • – Parhaassakin tapauksessa meillä on vain muutama vuosikymmen aikaa sopeuttaa kaikki ihmisen toiminnot maapallolla ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän kehityksen vaatimukseen. Kukaan ei voi varmuudella tietää, onko tämä enää mahdollista, mutta joka tapauksessa meidän on koetettava toimia niin kuin se olisi vielä mahdollista. Kansan uutiset 

Erkki Tuomioja saa ihmiset liikkeelle. Hänen ajamansa asiat ovat sellaisia, että kaiken ikäiset kannattavat niitä. Suuri Aalto-sali on tupaten täynnä, kun hän vierailee Jyväskylässä. Tuomioja esitelmöi tiedemiesmäisen tarkasti ja mukaansatempaavasti. Ilmestyyköhän Agricolan päivän esitelmä hänen sivuilleen, sillä hän piti sen papereitta, ja se olisi julkaisemista varten kirjoitettava.

Tuomioja on valtiomies ja humanisti. Hän on korkeasti oppinut ja syvällisesti sivistynyt, kuten useimmat maailman suurimmista poliitikoista ovat olleetkin.

Tuomioja korosti Jyväskylässä, että sodan ja rauhan käsitteillä on tänään toinen sisältö kuin vielä toisen maailmansodan jälkeen. Ongelmat on kyettävä ratkaisemaan yhdessä. Voimapolitiikka ei hänen mukaansa ratkaise enää mitään ongelmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Erkki Tuomioja – integer vitae scelerisque purus.

Kari Virtanen

Humanistit ovat vastuussa 200 miljoonasta ruumiista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

USA on vastuussa 41 prosentin osuudella siitä, että maailma käyttää rahoja sotavarusteluun. Samalla kun äärimmäinen köyhyys lisääntyy USAssa.

Kari Virtanen

USA edustaa nykyään sosialidemokratiaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kertomasta, en olisi tiennytkään.

Tämä edustaa sosialidemokratiaa http://www.sdp.fi/fi/component/content/article/62-... Rauhanaate on siinä keskeistä.

Kari Virtanen

Rauhanaate on sosialidemokratiasta kaukana.

Esimerkkeinä Suomen sisällissota, Ahtisaaren uhkaus tuhota puoli miljoonaa serbisiviiliä ja Tuomiojan rasistinen antisemitismi, joka tähtää juutalaisten kansanmurhaan.

Harri Lehtimäki

"nuhteeton elämältään ja rikoksesta
vapaa"

Tuomioja? "O tempora, o mores!"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset