Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Demariliike uudistuu

 

Kansanedustaja Susanna Huovinen ehdotti Demokraatti-lehdessä uutta Forssan ohjelmaa. On 110 vuotta Forssan julistuksesta, joka oli rohkea ja johdonmukainen.

 

Susanna Huovinen on oikeassa tässäkin: Suomi kannattaa laajasti demariarvoja, mutta se ei näy täysimittaisesti SDPn kannatuksessa. Ohjelma ja osaaminen ovat hyviä, sanomaa tulisi saada paremmin perille.

 

Ennen eduskuntavaaleja suomalaiset pitivät kaikissa kyselyissä tärkeimpinä asioina työttömyyden ja köyhyyden poistamista. Puolueen periaatteet ja keinot näissä päämäärissä häipyivät taustalle tv:n osin viihteellisissä ja keinotekoisissa vaalikeskusteluissa. Se johtui keskustelujen suunnittelijoista ja toimittajista. Kunnallisvaaleissa painotus työhön ja oikeudenmukaisuuteen ja julisteet olivat erinomaiset.

 

Työ, oikeudenmukaisuus, hyvinvointi ja yhdenvertaisuus ovat aina olleet SDPn aluetta. Jo Turun kokous kirjasi 1899 Suomen työväenpuolueen tavoitteeksi työväen taloudellisen ja yhteiskunnallisen vapauttamisen. Päämääriä olivat myös kahdeksantuntinen työpäivä ja maksuton opetus kaikissa oppilaitoksissa. Mielenkiintoinen on ponsi rauhanaatteen kehittämisestä ja toteuttamisesta. Edellytetty täydellinen yhdistymis-, kokoontumis-, lausunto- ja painovapaus ei ole vieläkään selviö. Ei ole tavatonta, että esimies kuulustelee työntekijää toiminnasta aatteellisessa, yleishyödyllisissä yhdistyksissä. 

 

Forssan kokouksessa Sosialidemokraattinen puolue muotoili ohjelmansa esimerkillisen selkeästi. Se rakentuu kansainvälisen sosialistisen työväenliikkeen yhteisistä periaatteista, joissa sosialidemokratia jäsentyy vapauden ja tasa-arvon liikkeeksi. Lähes kaikki vuoden 1903 tavoitteet on saavutettu, mutta ei kertakaikkisesti. Tänäänkin on puolustettava kahdeksantuntista työpäivää ja kunnollista vähimmäispalkkaa.

 

Forssan ohjelmassa on ajankohtaista varsinkin köyhälistön olojen kohentaminen ja köyhälistön ”tekeminen henkisesti ja aineellisesti taistelukykyiseksi”. Kun oikeutta työhön, kaikkien hyvinvointia, ay-liikkeen asemaa ja ihmisten yhdenvertaisuutta murennetaan määrätietoisesti, niitä on puolustettava vielä määrätietoisemmin.   

 

SDP on nyt yhtä tarpeellinen kuin 1903. Puolueen aatteellinen perintö on ainutlaatuinen. Uusi Forssan ohjelma saisi olla ruisleipää, ei sokerikuorrutettua  ”innovaatiota”.

----

Kolumni "Vanha ja uusi Forssan ohjelma", Keski-Suomen Viikko 17.4.2013

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Forssan ohjelma, mihin unohtui taistelu tietämättömyyttä vastaan? Tiede ja tutkimus taas kunniaan, eikö?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Maailma ihmeellinen on, suurin ihmeistä ihminen" - Sofokles. Tämä oli mottona antiikin kirjallisuuden luentosarjallani.

Tieto vanhenee, tiede vanhenee. Taide ei vanhene.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Hmm, uskonto on siis taidetta, niinkö?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #3

Antiikki oli tässäkin viisaampi kuin nykyaika.

Musiikki, rytmi - kaikki.

Joskus on käytävä kaukana tullakseen lähelle.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Ennen eduskuntavaaleja suomalaiset pitivät kaikissa kyselyissä tärkeimpinä asioina työttömyyden ja köyhyyden poistamista"

Eiköhän suomalaiset pitäneet tärkeimpänä asiana sitä, että lopetetaan tykkänään osallistuminen näihin järjettömiin tuki- ja takauspaketteihin.

Ja demarit pettivät tässä asiassa täysin äänestäjänsä. Tämä on fakta.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Katriina, sovitaanko niin, että et enää täällä loukkaa alkuperäisen Forssan ohjelman kirjoittajia typeryydelläsi?!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Minua ei sido mikään muu kuin Jumala minussa" - Mika Waltari

Porvaria ei sido mikään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On vaikea ajatella, että joku loukkaisi edellisiä sukupolvia. Sen sijaan moni loukkaa ihmisyyttä itsessään, ja toisissa.

On vaikea ajatella, että joku loukkaisi ketään typeryydellään. On ilmeistä, että moni loukkaa toista pahuudellaan.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Demarit ovat kuin varjo entisestään. Laiva on kääntynyt Perussuomalaisten puoleen. Nykyään todellinen työväenpuolue on PS. Demarit mokasivat mahdollisuutensa lähtemällä kokoomuksen apupuolueeksi ja se tulee näkymään seuraavissa vaaleissa. Audin takapenkki oli liian houkutteleva

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minulla ei ole koskaan ollut mitään PSia vastaan, kuten olet ehkä huomannut. Olisi antoisaa keskustella kanssanne. Onko tämä samojen kliseitten hokeminen Sinusta keskustelua?

Vaalit tuloksineen eivät ole osoitus jonkin aatteen tai puolueen voimasta tai heikkoudesta, vielä vähemmän niiden oikeassa tai väärässä olemisesta. Siitä ja PSn keskustelutavasta tulee mieleen mustien saappaitten kopina, IKL, suojeluskunta ja varsinkin talonpoikaismarssi, jolle isoisänikin osallistui. Taisi hän kuulua noihin kaikkiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Nykyään todellinen työväenpuolue on PS." Sanat sanoja on, teot painavat vaan

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Ohjelman välittömät vaatimukset ovat toteutuneet lukuun ottamatta kirkon ja valtion eroa, suoraa demokratiaa ja koulujen uskonnonopetuksen lakkauttamista.

Entäs tämä vaatimus, unohdettu kuten toverit Ruotsissa ovat tehneet?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nostakaa vaan siellä SDP:ssä salkoon punanen lippu!
Häviätte oikein kunnolla seuraavat vaalit!

Reijo Tossavainen

Demareiden tilanne ei ole kadehdittava. Perinteinen työväki on hyljännyt puolueen. Nykyajan valkokaulustyöläisiä kilvoittelee niin moni puolue, että mahdollisuudet eivät ole kovin suuret.

Demareiden kannatus on suurinta yli 65-vuotiaiden keskuudessa, noin 30 prosenttia. Nuorten keskuudessa kannatus on alle 10 prosenttia.

Demarit vajoaa samaan sarjaan Vasemmistoliiton kanssa. Uusi Forssan kokous on todennäköinen. Maailma on kuitenkin muuttunut. Demarit joutavat museoon.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos tunnustuksesta - siitä että et väittänyt SDPn vajoavan samaan sarjaan tyhjiä puhuvan ilmapallopuolueen PSn kanssa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kannanotoistanne. Ne ovat mielenkiintoisia.

Markku Nieminen

Meitin demulien on turvattava rahakkaimmat suojatyöpaikat EUvostoliitosta meille demuleille. Keinoina tähän on meitin vipppaamat ja pois lahjoittamat rahat sekä EU mielisairain mamutuspolitiikka.

Pitkäaikaistyöttömät ym. roskaväki äänestelee meitä demuleita koska on niin vajaaälyisiä tehtiin me minkälaista politiikkaa tahansa lol.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En ole ennen huomannut, mutta ääri-äärioikeistolaisessa isoisässäni on samaa kuin PSssa. Se, mikä hänessä oli aikoinaan rajoittunutta. Mutta hänessä oli vielä enemmän eroja heihin nähden - se, mikä hänessä oli parasta. Olen aina kunnioittanut ja rakastanut häntä. Hän oli miehekäs ja ryhdikäs, eikä hän vanhemmiten mesonut eikä melskannut, päin vastoin. On paikallaan katsoa häntä vähän etäämpää.

Lauri August Ahti oli opinkäymätön mies. Hän oli mestaripuuseppä, joka kirjoitti huonosti ja suurella käsialalla.

Pappa oli nuoresta asti ollut ennakkoluulojensa vanki mutta vapautui niistä vanhemmiten. Hän ei ollut nähnyt kuin Pentinkulman ja sen mitä näki talonpoikaismarssilla ja sodassa. Lapsiinsa hän kylvi nuoruutensa ennakkoluulot ja demarivihan. Kun he pikkulapsina katsoivat ikkunasta vappumarssia, hän sanoi heille: "Noiden perään älkää koskaan lähtekö." Tällainen asenne tislautuu joskus seuraavassa sukupolvessa kitkerämmäksi kuin se oli edellisellä. Joka kerta kun tapaan äitiäni, hän haukkuu demareita. Itse en koskaan moiti hänelle mitään puoluetta.

Pappa ei ollut sillä tavalla fanaatikko politiikan suhteen kuin PSt. Vasta viime vuosina olen useista merkeistä huomannut, että perhe ilmeisesti aikoinaan kovasti ihaili Hitleriä. Mutta niin teki suurin osa suomalaisia.

Pappa arvosti jokaista ihmistä ja katsomusta ainakin vanhemmiten, eikä hänelle tullut mieleen yrittää käännyttää toista ihmistä johonkin katsomukseen. Politiikasta en muista hänen puhuneen. Uskonnosta on jäänyt mieleen hänen sanansa: "Jokaisella on kirkko omassa sänkyssä."

Vaikka olen hyvässä tarkoituksessa ja tosissani etsinyt, en ole nähnyt USssa avarakatseista ja älyllisesti ja ajattelultaan joustavaa, toista ihmistä tämän katsomuksesta huolimatta kunnioittavaa PSta. Sen sijaan olen nähnyt PSia, jotka koneellisesti toistavat kerran oppimaansa. Ajatusta, joka on tarttunut heihin kuin Hitlerin iskulauseet aikoinaan saksalaisten tajunnan magnetofoninauhaan. Fanaatikkoja, jotka ovat älyllisesti, ymmärrykseltään ja arvostuksiltaan lahkomaisen kapeita. Ihmisiä, joiden ajattelu, toiminta ja "keskustelu" ovat kaavamaisia ja perimmälti väkivaltaisia: kuin nyrkki silmään toisin ajattelevalle.

Suomalaisissa on toki aina ollut sellaistakin, mutta ei ihan perusluonteisesti. Onneksi on myös toisenlaista ihmisyyttä ja suomalaisuutta.

Lapsellisuus on tärkeä pappaa ja PSia yhdistävä piirre. Makean- ja suklaanhimo oli pappan ominaisuuksia vielä vanhana miehenä. Mikä PSsta on makeaa, sen olen nähnyt. Mutta pappa oli rauhallinen siinä missä PSt ovat aggressiivisia propagandisteja.

Vuodesta toiseen toistuvat huudot Hitlerin ja Kosolan puoleen eivät tehneet näistä peruslahkoista sen myönteisempiä, viisaampia ja parempia. Päin vastoin.

Vallanhimo, pikkumaisuus ja poliittinen ahdaskatseisuus eivät komista ihmisiä eivätkä kansoja.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

K.K.: "Vallanhimo, pikkumaisuus ja poliittinen ahdaskatseisuus eivät komista ihmisiä eivätkä kansoja." - Tästä olen blogistin kanssa samaa mieltä.
---
Ehkä on syytä tarkastella, mitä ns. johtaviin asemiin nousseet saavat aikaan poliittisten toimiensa kautta. Sdp:tä uudistava pj. ja VM sopii malliksi, sillä EU:n tilanteesta riippumatta hän "koneellisesti toistaa kerran oppimaansa".
(1) EU-maiden talousministerit (mm. VM Jutta Urpilainen) päättivät:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/04/17/n...
Tästä Suomelle koituvasta lisälaskusta (n. 546.000.000 €) Urpilainen ei kertonut eduskunnalle tai kansalle. Sen teki Taloussanomat.

(2) Sdp:n uudistumisen päämoottori toimi myös näin:
http://yle.fi/uutiset/urpilainen_laiskin_neste_oil...

Molemmissa toimijana on sama henkilö: hän lisäsi kaikessa hiljaisuudessa Suomen kustannuksia noin puoli miljardia, nosti palkkioita tyhjästä, taipui tukemaan Kyproksen "rahanpesijöitä ja veronkiertäjiä" ja - ainakin aluksi - leikkaamaan Kyproksen alle 100.000 €:n talletuksia.

Kaikella kunnioituksella, tämä ns. moral hazard ei täytä rohkean uudistumisen tunnusmerkkejä.
Keskustellaanko tästä uskottavuuden ongelmasta sdp:n sisällä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aktiivisesti politiikkaa ja kirjoittelua seuraavana en ole huomannut, että missään muussa puolueessa kuin SDPssä olisi täysin avointa keskustelua ja kritiikkiä omasta politiikasta. Olen jatkuvasti käynyt osaltani tätä keskustelua.

Ei voi ihmettelemättä seurata sitä, että SDPtä jatkuvasti syytetään kokoomuksen politiikasta. Niin paljon ja niin monesta tuutista, että kenenkään aika ei riitä sen skeidan siivoamiseen. Media on valjastettu ison rahan asialle.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

"Suomi kannattaa laajasti demariarvoja, mutta se ei näy täysimittaisesti SDPn kannatuksessa"

Ehkäpä tuossa kannatuksessa näkyy se että suomalaiset ovat avanneet silmänsä demarien kaikkitietävälle besserwisseriydelle jossa he myös kuvittelevat suurimman osan kansaa kannattavan "demariarvoja".

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ennen eduskuntavaaleja suomalaiset pitivät kaikissa kyselyissä tärkeimpinä asioina työttömyyden ja köyhyyden poistamista. Jos työ, hyvinvointi ja tasa-arvo olisivat muille hallituspuolueille yhtä tärkeitä arvoja kuin demareille, asioille olisi tehty paljon enemmän kuin nyt.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ehkäpä demarienkin kyvyttömyys kattaa lupauksiaan näkyy nyt hajaannuksena. Koittakaa saada SAK kuriin niin sitten ehkä saadaan työpaikkoja syntymään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lisäksi demarit ovat Suomessa erittäin suvaitsevaisia ja anteeksiantavia.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/04/1...

Vastaavista sekaannuksista johtuen on naapurimaassa sisarpuolueessa ministerit jopa eronneet tehtävistään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Erkki Tuomioja Fssa: "Jotta tällainen juttu ei lähtisi elämään ihan omaa elämäänsä totean saman, kuin tänään Ylelle. Minulla on reilusti toistaa sataa matkapäivää vuodessa. Hotelleissa vaaditaan aina luottokorttitiedot, johon annan UMn kortin. Laskun hoitaa yleensä avustaja, mutta mahdolliset omat menoni maksan käteisellä tai omalla kortillani. Kiireellisissä tilanteissa voi kuitenkin käydä niin, etten ole paikalla kun lasku maksetaan. Tällöin olen aina ilmoittanut avustajalleni ja Suomessa sihteerilleni, että hoidan oman yksityisosuuteni maksun heti Suomessa.Tämä tapahtuu viimeistään silloin kun matkalaskun allekirjoitus tulee eteeni.
Yhtään omaa menoa ei ole jäänyt maksamatta niin, että siitä olisi enää hallinnon normaalissa tarkastelusmenettlyssä ollut tarvetta huomauttaa."

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuitenkin poliittiikkojen olisi ennalta hyvä muistaa se, ettei ole tärkeää miten asia on vaan miltä se näyttää! Olisi varmasti läpinäkyvämpiäkin tapoja toimia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Läpinäkyvyys politiikassa on aina hyväksi. Vai voitko sen kieltää?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Demareita näivettää se, että sanojen ja tekojen välillä on ammottava ja leveä kuilu, jonka pohjaa ei näy.

1. Silloin Jeesus puhui kansalle ja opetuslapsilleen
2. sanoen: "Mooseksen istuimella istuvat kirjanoppineet ja
fariseukset.
3. Sentähden, kaikki, mitä he sanovat teille, se tehkää ja pitäkää;
mutta heidän tekojensa mukaan älkää tehkö, sillä he sanovat,
mutta eivät tee.
4. He sitovat kokoon raskaita ja vaikeasti kannettavia taakkoja ja
panevat ne ihmisten hartioille, mutta itse he eivät tahdo niitä
sormellaankaan liikuttaa.
5. Ja kaikki tekonsa he tekevät sitä varten, että ihmiset heitä
katselisivat. He tekevät raamatunlausekotelonsa leveiksi ja
vaippansa tupsut suuriksi
6. ja rakastavat ensimmäistä sijaa pidoissa ja etumaisia istuimia
synagoogissa,
7. ja tahtovat mielellään, että heitä tervehditään toreilla, ja
että ihmiset kutsuvat heitä nimellä 'rabbi'.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miten tämä liittyy demareihin? Kuilu sanojen ja tekojen välillä? Demareita ei voi syyttää kokoomuksen, vihreiden, KDn ja vasurien politiikasta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

SDP meni vaaleihin teemoilla, joista yksi oli oikeudenmukaisuus.

Jos maksat kaupassa 50 centin ostoksen kahden euron kolikolla, sinun kuuluu saada 1:50 takaisin. Jos se myyjältä unohtuu, voit pyytää sitä, ja todennäköisesti saat myös.

Minä olen pyytänyt että ne ylimääräiset - ja laittomat - puhelinmaksut, mitä on langetettu niille, jotka ovat soittaneet eri valtion virastoihin - ja eritoten työvoimahallinon toimipisteisiin - maksettaisiin takaisin.

Olen keskustellut asiasta tällä palstalla Mikael Jungnerin kanssa oikein julkisesti. Hänen blogillaan, josta otin käydyn keskustelun myös talteen. Jungnerin keskusteluhalut asiasta loppuivat hyvin lyhyeen. Mutta hänhän onkin sitä mieltä että pitää olla vähintään 10000 euron kuukausipalkka ja miljoona pankissa ennen kuin olet jotain.

Kun KELA sai tämän käytännön loppumaan kolmessa kuukaudessa, niin työvoimahallinnolle siihen meni kuusi vuotta.

Tein takaisinmaksuasiassa omalle puoluepiirilleni aloitteen siitä että maksettaisiin takaisin. Piirikokous päätti ettei ehdotusta hyväksytä. Asiaa valmistelleen valiokunnan puheenjohtaja kävi ihan erityisesti puhujapöntössä tähdentämässä että valiokunnan päätösehdotus tarkoitti juuri sitä ettei mitään maksettaisi takaisin. Päätös tehtiin piirikokouksessa Paraisilla syksyllä 2011. Valiokunnan ehdotuksen mukaan.

Tämän jälkeen mentiin vaaleihin muka oikeudenmukaisuuden puolesta.

Kyllä minusta on sanojen ja tekojen välillä todella iso kuilu.

Olen lähettänyt kirjeen kaikille kansanedustajille asiasta. Heistä kukaan ei ole näyttänyt olevansa toden teolla kiinnostunut tämän vääryyden oikeisemiseksi.

10.4.2013 Demokraatti tiesi kertoa että Jouni Backman oli lausunut salissa:

“Myönnän, tunnustan ja myös pyydän anteeksi, että tämä ei varmasti mennyt kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Mutta vastuullinen päättäjä on valmis tarttumaan myös sellaisiin yksityiskohtiin, jotka kaipaavat täsmennystä.”

No, tässä puhelinmaksuasiassa niitä vastuullisia ei näytä ainakaan löytyvän.

Vanhassa hyvässä kirjassa annetaan ymmärtää että se johon voi luottaa pienessä, on sellainen että häneen voidaan luottaa myös suuremmassa asiassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #38

Olet sisukas ja jaksat taistella. On paljon asioita, joitten puolesta on taisteltava.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #39
Tapio Niemi

Demareista kun puhutaan olisi katsottava tekoja ei niinkään puheita ja kauniita sanoja. Perusturvan määrä pysyi 20-vuotta samalla tasolla, Demareilla olisi ollut montakin hallitusvastuu kautta korjata asia, muta mitään ei tehty eikä köyhän ja vähävaraisen asiat kiinnostanut. Siinä sitä on Demarien solidaarisuutta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mitä puoluetta tämä on kiinnostanut enemmän kuin demareita? Eriarvoisuuden poisto on demareille ykkösasia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos rouva Kajanne on rehellinen itselleen niin myöntää että nykyinen politiikka on mahdollista vain SDP:n suosiollisella tuella. Kysymys on vain miksi SDP toimii vastoin peruskannattajiensa etuja?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tunnen erään rouva Kajanteen, enkä ole koskaan epäillyt hänen rehellisyyttään. Ennen sinua ei kukaan ole epäillyt minunkaan rehellisyyttäni.

Toimituksen poiminnat