Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Ketä ovat ikärasistit?

Ikärasismi on hyväksyttyä. Ikääntyviä ja työttömiä saa julkisesti häpäistä, solvata ja sortaa. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita on nyt noin 100 000, alle 30-vuotiaita 60 000.

Iäkkäillä työttömyys on korkeampaa kuin kenelläkään muulla. Ikääntyneistä työttömistä puolet on pitkäaikaistyöttömiä. Suomessa on ikäsyrjintää enemmän kuin muualla. Suomi eriarvoistaa kansalaisiaan nopeammin kuin mikään toinen OECD-maa.

Ikätyöttömälle ei kukaan maailmassa anna työtä. Kukaan ei maksa senttiäkään, vaikka hän tekisi mitä.

Kukaan ei anna edes riisikupillista, jonka orjat muualla kuulemma saavat. Tulot eivät riitä leipäpalaan kuussa: kaikki menee asumiseen.

Nuoruuden, voiman ja valtapolitiikan korostus ovat ominaisia fasismille.

  • Ketä ikärasistit ovat?
  • Ketkä myyvät äitinsä ja mummonsa näin halvalla, ja miksi? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Tapio Vehmaskoski

Suomenkieli Katriina: Ei "ketä" vaan keitä!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ikärasismi on hyväksyttyä. Ikääntyviä ja työttömiä saa julkisesti häpäistä, solvata ja sortaa. Sekö ei kiinnosta?

Tapio Vehmaskoski

No joo.
Olen kyllästynyt mediaan. YLE ja TV3 eivät osaa jauhaa muuta kuin sanoisinko p…kaa.

Paperimedian lukemisen lopetin ajat sitten.

Rasismi sanana on turhake kuten homo, lesbo ja feministi.

Alan kääntymään ikääntyneeseen sisimpääni. Yritän kuunnella onko siellä enää ihmistä, joka voisi vapautua nykyajan hömpästä ja kaikista nimetyistä turhakkeista.

Herra varjelkoon minua näkemästä/kuulemasta Toivosia, Korhosia ja erityisesti pressiclubia taikka näiden sukulaissieluja.

Yritän vielä seurata US-blogia, mutta sekin on alkanut tympiä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #7

Minua taas eivät oikeus ja vääryys, yhdenvertaisuus ja eriarvoisuus lakkaa koskaan kiinnostamasta.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Ehkä saivartelua, mutta kai myös isät ja isoisät ovat yhtälaisesti ikärasismin kohteena?

Lisäksi nuo tuhannet suhteutettuna ikäluokkien kokoon muuttuvat todellisuuteen eli Suomessa on todellisuudessa nuorisotyöttömyys eikä vanhuustyöttömyys. Mutta en silti kiistä ikärasismia ja sitä esiintyy erityisesti raflaamilla aloilla liike-elämässä kuten mainonta, markkinointi ja myynti.
Julkiset työnantajat päinvastoin ovat erittäin vastuuntuntoisia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Julkiset työnantajat päinvastoin ovat erittäin vastuuntuntoisia." Miten tämä ilmenee?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Ketä ikärasistit ovat?

Entinen kansanedustaja ja EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman kirjoitti 25.3.2013 lehteen ja esitti ominaiseen tyyliinsä varsin perustellun epäilyksen että SDP:n nykyinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen olisi ikärasisti. Minulla on juttu tallessa. Se julkaistiin ruotsinkielisessä Arbetarbladet verkkolehdessä.

Onko meillä ketään eduskunnassa tai kaupunginvaltuustossa, joka kantaa huolta ihmisistä ja lukee iltalehtiä? Tämän kysymyksen esittää Jacob Söderman Arbetarbladetin kolumnissaan 10.2.2013.

Pääministeri Katainen ilmoitti yhdessä haastattelussa että Kyproksen operaation tarkoitus oli pelastaa Kyproksen veronmaksajat! Ne olivat siis tärkeämpiä kuin suomalaiset veronmaksajat. Ja ovathan eläkeläiset kovemmin verotettuja kuin työssä käyvät.

Olen useaan otteeseen lukenut ex-kansanedustaja Tommi Tabermanin kirjoitus Yhteiskunnan Viholliset, joka julkaistiin Uutispäivä-Demarissa 4.1.2008. Siinä on melko kattava luettelo niistä, jotka eduskunnassa silloin pidettiin yhteiskunnan vihollisina. Pari poimintoa tässä:

”Budjettikeskustelun aikana opin, että pelottavin näistä joukoista on se, jota kutsutaan ikääntyviksi.”

Ja onhan niitä vielä muitakin. Lapset ja ne jotka ”avaa suunsa ja sanoo ääneen sen minkä kaikki näkevät ja tietävät: Tämä on väärin!”

Ei se ikärasismi taida paljoakaan vähentynyt eduskunnassa sitten 2008. Ehkä pikemminkin se on lisääntynyt.

Hufvudstadsbladetin haastattelussa 10 huhtikuuta 2013 sanoo kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta näin:

“Valtionosuuksien lisäleikkaukset ovat valitettavasti tarpeellisia. Emme voi jättää kuntia talouskriisin ulkopuolelle. Heidänkin on kannettava vastuunsa ja silloin eivät veronkorotukset ja leikkaukset ole vältettävissä”

Tämä pitää lukea oikealla tavalla. Itse asiassa Feldt-Ranta sanoo näin:

Valtionosuuksien lisäleikkaukset ovat valitettavasti tarpeellisia. Emme voi jättää kuntien lapset, koululaiset, vanhukset, köyhät ja sairaat talouskriisin ulkopuolelle. Heidänkin on kannettava vastuunsa ja silloin eivät veronkorotukset ja leikkaukset ole vältettävissä.

Ja millä tavalla nämä mainitut kansalaisryhmät ovat muka vastuussa talouskriisistä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

1 Mistä ensimmäisessä kappaleessa mainitun kirjoituksen saisi käsiinsä, ja koska se ainakin minulle on hankalaa, voisitko siteerata sitä vaikka lyhyestikin?

2 Voiko MFR jättää itsensä/tulonsa leikkausten ulkopuolelle kumminkin?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #18

Tusen tack!!!

Miksi en löytänyt kirjoitusta lehdestä, vaikka olen tottunut etsimään ja löytämään aineistoa? Ei löytynyt kirjoittajan ja aiheen nojalla netistä, ei vain ei. Oliko sitä kätketty, ja miksi, ja kuka?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #21

Hei!

Minä en käyttänyt hakutoimintaa, vaan menin kolumneihin (koska muistin lukeneeni sen siitä) ja selailin ajassa taaksepäin. Tämähän oli kirjoitettu 25.3. eli oli varsin tuore vielä. Ei se kyllä mitenkään kätketty ollut minun mielestäni.

En tiedä mitä oli vialla hakutoiminnassa. No, ei tässä mitään. Pääasia on että löytyi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Fasismille on ominaista johtajuuden korostus demokratian sijasta. Huono johtajuus sekä synnyttää ikärasismia että perustuu sille.

Johtaja, joka ei ole tehtäviensä tasolla, tarrautuu yleensä valtaansa ja asemaansa kouristuksenomaisesti. Hän hokee minä minä minä. Hän samastaa itsensä ja tehtävänsä ja luulee tehtäväkseen oman asemansa pönkittämistä. Sitä varten hän taas kerää ympärilleen hovia nuorista ja/tai taitamattomista. On varmaan, että nämä tulevat tukemaan hänen valta-asemaansa, koska se on ainoa kiipimiskeino heille itselleen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Itse asiassa Feldt-Ranta sanoo näin: Valtionosuuksien lisäleikkaukset ovat valitettavasti tarpeellisia. Emme voi jättää kuntien lapset, koululaiset, vanhukset, köyhät ja sairaat talouskriisin ulkopuolelle. Heidänkin on kannettava vastuunsa ja silloin eivät veronkorotukset ja leikkaukset ole vältettävissä."

Blogijutussa mainittu, pätkätöissä 30 v uurastanut raataja ei voi tuloillaan kattaa kuin asumisen. Entä leikkausten jälkeen?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työelämässä, politiikassa ja koko yhteiskunnassa kukoistaa herkkusienijohtaminen:

"Herkkusienijohtaminen (mushroom management): Ei välitetä tiedottaa työntekijöille ja hyväksikäytetään heitä, ja koetaan pätevät työntekijät uhkana omalle arvovallalle (pidetään pimeässä ja kylmässä, ruokitaan lannalla - ja kun on kasvanut tarpeeksi isoksi, leikataan pää poikki)."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Antisuunnittelumalli

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

30 vuotta verollista työtä tehnyt henkilö olisi jo oikeutettu täyteen eläkkeeseen. Hänen kokemusperäinen ammattitaitonsa kuuluisi periyttää nuoremmalle harjoittelijalle opastuksessa. Rasismia on myös sellainen kun 30vuotta liukuhihnatyössä ollut ja nivelensä kipeäksi kuluttanut duunari joutuu kipukynnyksensä rajoilla vääntämään vielä kymmenen vuotta ennen eläkkeelle pääsyä, kun joku nuorempi voisi tulla hänen tilalleen.

Oikeudenmukaisuutta ja solidaarisuutta olisi katsoa jokaista ihmistä yksilönä, ei sen mukaan, milloin on syntynyt.

Olen nähnyt 80v henkilön paremmassa kunnossa kuin 50v henkilön. Kuinka kukaan työnantaja voi katsoa vain syntymävuotta?

Jokaisesta on jonkun tekijäksi, opastaakin voi vaikka pyörätuolista.

Ellei pitkään verollisessa työssä ollut saa työtä, olisi vain oikeudenmukaista päästää hänet kunnolliselle eläkkeelle. Ehkei silloinkaan suurille tuloille pääsisi, mutta ei ainakaan joutuisi niille työvoimatoimiston pakollisille kuntoutus jaksoille, joista ei kuitenkaan saada irti duunarille toivottua tavoitetta, työllistymistä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, siinähän oli monipuolisesti asiaa!

Jokainen on oikeutettu työhön ja kunnon palkkaan. Eivät pitkäaikaistyöttömät hingu eläkkeelle, ainakaan minun tuntemani.

Nykytilanne on ainutlaatuinen. Minua vanhemmat sanovat, että he eivät ole koskaan ennen nähneet tällaista ikärasismia. Ja muuta monenlaista sortoa ja vääryyttä. Tää voiko olla totta... Vai Minna Canthin näytelmää kenties...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Merkillistä on myös seuraava. Olen kirjoittanut näistä asioista vuodesta 07. Tarkoituksena on ollut saada tilanne päättäjien tietoon. Kun uskoo ihmisestä hyvää, luottaa että tietoon tullut suuri vääryys korjataan heti yhteistuumin ja kunnolla.

Mutta...

Ainoakaan päättäjä ei ole vastannut kirjoituksiini, ei ainakaan tosissaan. Saatika että joku olisi pikkusormellaan tehnyt asialle jotakin. Samaan aikaan tilanne on muuttunut yhä pahemmaksi.

Mitä tämä osoittaa?

Pekka Pylkkönen

http://www.perustamisopas.fi/sites/perustamisopas....

Tuossa sinulle kerrotaan, kuinka yritys perustetaan. Ensi viikolla sinulla on jo työpaikka!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kolmannesmiljoona työtöntä ovat yrittäneet ikänsä kaiken.

Markku Nieminen

Me sosiaalidemulit olemmme hallituksessa isolla mandaatilla ja meillä on valtaa vihreiden ja jukipunaisten kommunistien kanssa. Me sosiaalidemulit kyllä tiedämme mitä täytyy tehdä.

Se että suomalaiset ovat työttömiä johtuu suomalaisten alkoholismista ja laiskuudesta. Sosiaaliavulla loisivat suomalaiset vievat vain maanmuuttajien asuntoja, maanmuuttajien joita sosiaalidemuli huippututkija ja johtaja juhana vartiainen VATTista tietää meidän tarvitsevan heti 100 000.

Kun suomilaisten siiderisuiden sosiaaliavut lakkkautetaan vapautuu asuntoja myös pakkolunastusten ansioista osakepuolelta koska ikityöttömät laiskamaisterit ja juopot eivät pysty maksamaan sähkö, kiinteistö ym. viherveroja.

Sosiaalidemokraatti ei tarvitse enää iniseviä suomijuoppoja vaan maailma on globaali eikä suomen sukurutsaisesta kansasta tarvitse välittää kuten erkki tuomiojakin on sanonut reilut 30 vuotta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos "tiedoista".

Olen seurannut Erkki Tuomiojan kannanottoja 30-40 v. Missä ja milloin hän on ollut kertomaasi kantaa? "eikä suomen sukurutsaisesta kansasta tarvitse välittää kuten erkki tuomiojakin on sanonut reilut 30 vuotta."

Toimituksen poiminnat