Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Väkivalta vai ihmisarvon antaminen

Presidentti muistutti veteraanipäivän pääjuhlassa Jyväskylässä tänään päivien tunnuslauseesta Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta. Irvokkaampaa virkettä ei juuri ole. Suomea eriarvoistetaan OECD-maista nopeimmin, ja vaatimus nuorten erityiskohtelusta on eriarvoistava. Nuoria "muistetaan" vain harvoin heidän parhaakseen. - Valhe on huono perustus mille tahansa.

Tunnuslause on passiivista väkivaltaa. Timo Virtala, Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteeri, suomentaa parhaillaan kirjaa, jonka esipuheessa selvitetaan passiivisen väkivallan käsitettä. Esipuheen on kirjoittanut Mahatma Gandhin pojanpoika Arun Gandhi. Hän pitää passiivista väkivaltaa jopa vaarallisempana kuin suoraa fyysistä väkivaltaa.

Suomennettava teos vaikuttaa kiinnostavalta. Rakenteellinen ja muu katseelta kätkeytyvä väkivalta on lisääntynyt Suomessa. Mitä eriarvoisuuskaan on muuta kuin väkivaltaa? Odotan kirjan ilmestymistä ja keskustelua sen aihepiiristä.

  • Arun Gandhi kirjoittaa: "Passiivinen väkivalta tulee esille tuhansin eri tavoin, kuten resurssien tuhlaamisena, ylikulutuksena, vihana, ennakkoluulona, nimittelynä, ja sadoin äkkiseltään katsottuna viattomin teoin, jotka satuttavat ihmisiä jopa alitajuisesti. Passiivinen väkivalta antaa polttoainetta fyysisen väkivallan liekille, joten mikäli haluamme sammuttaa tämän liekin, meidän täytyy lopettaa sen ruokkiminen. Miten? ”Meidän on oltava se muutos, jonka toivomme maailmassa näkevämme,” isoisäni Gandhi sanoi."  

---

Rauhanliike ansaitsisi julkisuutta enemmän kuin se saa. Timo Virtalan työ ja esim. taannoinen Rauhanseminaari ovat monipuolisia ja kiinnostanevat monia. Siksi olen kirjoittanut niistä jokusen blogijutun.

Timo Virtala esiintyi hiljattain Jyväskylän Talven Rauhanseminaarissa. Erkki Tuomiojan, Kai Sadinmaan ja Martti Korhosen esitelmien jälkeen nähtiin Virtalan draama Arndt Pekurinen. Siitä on jaksoja netissä, ja sen teksti on pääosin kirjailijan sivuilla.

Aluksi Virtala valaisi väkivallattomuutta. Hän muistutti, että se ei ole passiivista - se on äärimmäisen aktiivinen totuuden, sielun ja rakkauden voima. Luonnehdinnassaan Virtala viittasi Mahatma Gandhiin. Tämä korosti rohkeutta ja itsensä arvostamista väkivallattomuuden keskeisinä tekijöinä.

Gandhin mukaan ei pidä katsoa vierestä, kun vääryys tapahtuu.

Näytelmänsä johdantojaksossa Timo Virtala mainitsi, että väkivallaton vallankumous on tehokas. Sen vaikutus on pitkäaikainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jyväskylä rakennettiin 1800-luvulla määrätietoisesti suomenkilisen oppi- ja kirjasivistyksen keskukseksi.

Ja sitten
Ja sitten
Ja sitten

Mitä tapahtui, kun suomalaiset kokosivat joitakin vuosia sitten kansalaisadressin kotimaisen kirjallisuuden aseman vahvistamiseksi siellä? Allekirjoittajia olivat myös Paavo Haavikko ja Lassi Nummi.

Ja tänään?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Presidentin mukaan suomalainen sankaruus oli "myös sopeutumista kylmään, nälkään ja kaiken puutteeseen – tämän päivän mittapuun mukaan epäinhimillisiin olosuhteisiin. – Silti, Te pysyitte ruodussa". http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/presidentin-juh...

Tänään on sankaruutta taistella suomalaisten yhdenvertaisuuden puolesta. Epäinhimillisissä oloissa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pääjuhla kannattaa katsoa TV1:n arkistosta. Jos ei jaksa katsoa sirkusesitystä, kenttäpapin puheenvuoroa ja iskelmälaulajaa, Finlandia ja pari muuta musiikkiesitystä ovat sitäkin upeampia. Samoin salin kaunein nainen, nuori vaalea kaunotar, joka istuu rva Haukion vieressä, on katsomisen arvoinen. Hän on Keski-Suomen suurin sankari.

----
Jyväskylä on arvo- ja talouskriisissä. Se unohtaa kaverin totaalisesti, ellei tämä ole... tai ... Erityisen laitonta on ikäihmisten ja työttömien kohtelu.

"88-vuotias Helka jäi neljän seinän sisään: "Elämä on ollut rankkaa"" Kaupunki eväsi häneltä lain vaatimat kuljetuspalvelut.
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/88-vuotias-helk...

Omaishoitajilta leikattiin rajusti, niiltä sotaveteraanienkin rakastavilta hoitajilta.

Lasten ja nuorten kohtelusta on runsaasti esimerkkejä.

Tässä työttömyydestä, joka on maakunnassa synkintä 10 vuoteen. http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/keski-suome...

Onko jyväskyläläinen työtön muuten maan korkeimmin koulutettu ja muutenkin meritoitunein? Jyväskyläläinen virkamies ei sitä ole, eivät edes korkeapalkkaisimmat heistä.

Pekka Salo

Jyväskylän Lyseon suurin poika Otto W. Kuusinen oli todellinen rauhan poliitikko eli syvällinen pasifisti jota jopa Arndt Pekurinen ei saavuttanut tasoltaan.

Pjotr Hadermann

Kohtuuton verotus on myös brutaalia väkivaltaa ja ihmisarvon alentamista ryöstämällä hänen työpanoksensa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset