Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Oot sä ihan dosentti?

Ihmisen arvo ei perustu saavutuksiin, ammattiin, sosiaaliseen asemaan, alaan, koulutukseen tai kouluttamattomuuteen. Silti dosentti on haukkumasana. Asiantuntijoita ja oppineita voidaan yliarvostaa, mutta miksi juuri dosentti on tullut sylkykupiksi? Suomessa on sentään demokraattisesti päätetty nostaa kansalaisten koulutustaso mahdollisimman korkeaksi.

Dosentti on alansa asiantuntija, joka osaa arvioida ilmiöitä tieteellisen koulutuksensa vaatimalla tavalla. Väitöskirjan pakertamisessa oppii tiedon hankintaa ja sen tuottamista, kriittisyyttä ja muita tietoyhteiskunnassa tarpeellisia asioita. Tutkiminen antaa hyvät lähtökohdat moneen eri asiaan. Tutkijalla on paljon annettavaa muille. 

Selittääköhän tutkijoiden ja erityisesti dosenttien väheksyntää perisuomalainen kateus? Kun poliittiset päättäjät ja laitosten, kuntien ja maan johtajat ja virkamiehet ovat jokseenkin vähän koulutettuja, on nostettava omaa tärkeyttä polkemalla ansioituneempia.

Tämä ei ole Suomessa uusi ilmiö. Meillä on vanhastaan syrjäytetty viisaimmat uuden luojat ja nostettu korokkeelle mitättömyydet. Hyviä esimerkkejä syrjäytetyistä ovat dosentti J. L. Runeberg ja ylioppilas Aleksis Kivi.

  • Onko valta Suomessa sokeampi ja raaempi kuin muualla? 
  • Vaikka toisaalta - Olen nähnyt ruhtinaiden kulkevan jalan ja palvelijat hevosten selässä on vuosituhansia vanha totuus.
  • Suomessa päättäjät ovat alhaisesti koulutettuja verrattuna moneen muuhun maahan. Hekö ovat panneet alulle tieteellisen tiedon ja dosenttien väheksynnän?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ateenalaiset oppineet, monipuolisesti sivistyneet henkilöt joutuivat barbaarisessa Roomassa orjiksi.

Korkeimmin koulutettu henkilö joutuu Suomessa tänään helposti hyväksikäytetyksi ja pilkatuksi. Orjaksi, sanalla sanoen. Niin on myös Suomen Ateenassa. Barbaarit sylkevät ja polkevat häntä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miksi juuri dosentti on tullut sylkykupiksi?"

Riitautan kysymyksen lähtökohdan. Muistutan sanonnoista "majurina mies on tyhmimmillään" ja "insinööri on diagnoosi". Jokin aika sitten työpaikkailmoituksia irvailtiin: "palvelukseen halutaan ekonomi, merkonomi tai muuten vain reipas työntekijä".

Poliisikoulun pääsykokeeksi sanotaan leikki-ikäisten puulaatikkoa, johon erimuotoiset esineet on osattava pudottaa niitä vastaavien aukkojen kautta. Poliisipartion jäsenet ovat luku- ja kirjoitustaitoiset - kumpikin erikseen. Joskus 70-luvulla yleistyneistä kaksinäyttöisistä rannekelloista sanottiin, että viisareista näkee ajan, ja numeroiden perusteella poliisi tietää kuinka se merkitään.

Valtion virkamies on kuulemma siitä kätevä aviopuoliso, että se ei tule ikinä töistä väsyneenä, ja lehdenkin se on jo ehtinyt lukea. Taiteilija on henkilö, joka nauttii apurahaa - alkoholina. Poliitikko, no sehän tiedetään: ajatus saattaa katketa mutta puhe ei varmasti. Kansanedustajan palkka, eikä ikinä istuntosalissa - torkkupeitotkin saivat talon tiliin!

Sanonta "päivystävä dosentti" taitaa olla katkaisemassa Katriinan pinnan, vai? Minkäs kansa sille voi, että Johan Bäckman on mikä on; dosentti?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Etkö voi keskustella asiallisesti? Minun pinnaani ei ole katkaisemassa mikään, mutta kadehtijoilla ja monella muulla voi olla toinen juttu. Siitähän pääministerikin kohdallaan vihjaisi: ylirasitus ja kiire vaikuttavat.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Selkokielellä: dosentti voi olla haukkumasana, mutta vain yhtenä monista. Sellaista titteliä ei ole olemassakaan, josta joku ei piikittelisi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #7

Toisen ihmisen ja hänen alansa, ammattinsa, sosiaalisen asemansa, oppiarvonsa tai sen puutoksen pilkkaaminen kuuluu pikemminkin barbaariseen, imperialistiseen ja sotaiseen Roomaan kuin sivistyneeseen Ateenaan.

Tämä rinnastuu täysin politiikkaan. Ihmisen arvo ei määräydy hänen katsomuksensa eikä puolueensa nojalla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #8

Joo, ja onhan tässä maailmassa muitakin paikkoja, ja niillä omat kulttuuripiirteensä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #9

Kirkko, yliopisto ja puolue ovat toistensa kaltaisia, ja ne rinnastuvat mihin tahansa muuhun instituutioon. Dante ja mm. postmodernistit kuvaavat tällaisia systeemejä infernona.

Petri Haapa

Tuo valtion virkamiehen lehtienluku työaikana ei ole ihan tuulesta temmattu. Jskus nuorempana olin harjoittelijana erään lääninhallituksen kouluosastossa, jossa suurin osa koulutoimentarkastajista käytti melkoisen osan aamupäivästä lehtien lukemiseen.

EDIT: osa heistäkin oli dosentteja;-)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kai Sadinmaa muistuttaa Dantea monessa suhteessa, mutta siitä ehkä toiste lisää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aarno Loka Laitinenhan keksi termin "päivystävä dosentti" viittaamaan sellaiseen niin sanoaksemme helposti tavoitettavaan akateemiseen henkilöön, joka on aina valmis kommentoimaan tutulle toimittajalle niitäkin asioita, jotka eivät mitenkään liity hänen omaan alaansa.

Laitinen ei tarkoittanut, että dosenttien pätevyyttä omilla aloillaan ruvettaisiin vähättelemään, mutta kukaan ei voi ennustaa mediakeskustelun suuntia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Loka ei käyttänyt sanapariaan vain kerran. Dosentit ovat yhä uudelleen hänen hampaissaan, ja poikkeuksetta hän näkee heissä vain ja ainoastaan pilkattavaa, samoin sitten kaikki muut. On selvä, että Loka katsoo olevansa verrattomasti paljon heidän yläpuolellaan. Vanhastaan on ollut tapana, että maisteria ja hänen tietojaan ja taitojaan arvioi henkilö, joka on vähintään lisensiaatti, lisensiaattia henkilö joka on vähintään tohtori jne.

Ben Kaergin

Jospa tässä olisi sitten ehkä ja mahdollisesti tullut sekoitetuksi keskenään dosentti ja desantti?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Juntit nimittelevät korkeamman sosioekonomisen statuksen omaavia, onko tämä jokin uutinen? Minulle tämä tuli harvinaisen selväksi jo kouluaikana, ihan mustelmien myötä.

Arvelisin näppituntumalta asialla olevan jotain tekemistä sen kanssa, että tohtori ja professori ovat jotenkin selkeitä tiedollisen auktoriteetin titteleitä. Tohtori on on sellainen erikoisalan astiantuntija joka väittelee ja professori tietää asiastaan seuraavana Jumalasta. Mut dosentin kriteerejä ei tiedä oikein kukaan (en minäkään oikein) ja jotenkin hämärä, sellainen tylsä väliportaan virkamies. Jokin sellainen, joka ei ole riittävän hyvä proffaksi. Ja luusereita kelpaa aina nimitellä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Logiikkaasi noudatellen:

Oletko (riittävän hyvä) professori(ksi) vai luuseri?

PS Käytät sanontoja, jotka kyllä tunnen mutta joita en käytä: juntti, sosio-ekonominen status, tiedollinen auktoriteetti. En muista käyttäneeni ihmisestä sanaa tylsä.

Petri Haapa

Kyllä dosentin arvon saamisen kriteerit ovat aika selvät ja yksiselitteiset.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Pointtini nyt oli, että ehkä noin 5% kansasta tietää ne kriteerit kysymättä Googlelta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Käytäntö poikkeaa paljonkin eri yliopistoissa ja tiedekunnissa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Dosentiksi voi hakea tohtori, joka on väitöskirjan jälkeen meritoitunut reilusti. Yleensä siihen tarvitaan erinomainen väitöskirja ja lisäksi toinen väitöskirjan veroinen tutkimus sekä muuta tieteellistä julkaisu- ym. toimintaa. Henkilön koko siihenastisen tieteellisen toiminnan, myös kaikki julkaisut, arvioi kaksi tiedekunnan määräämää henkilöä, yleensä kaksi kokenutta ja ansioitunutta professoria. Tavallisesti kiinnitetään erityishuomiota hakijan meriitteihin yliopiston opettajana.

Tiedekunnan kokous monine professoreineen yms. arvioi virallisen raadin hyväksymän opetusnäytteen jälkeen, onko henkilö tutkimustoimintansa, asiantuntijalausuntojen ja opetusnäyteraadin antaman arvostelun nojalla pätevä dosentiksi. Dosentti on professorista seuraava alaspäin. Asiantuntijalausunnot ovat virallisia ja kohdettaan usein hyvinkin seikkaperäisesti arvioivia asiakirjoja.

Esimerkiksi minun tutkimuksiani sanotaan asiantuntijalausunnossa esimerkillisiksi. Se ei lausunnossa tarkoita, että ne olisivat huonoja esimerkkejä.

Näin vanhastaan. Nykyään dosentiksi voi jossakin yliopistossa/tiedekunnassa tulla vähemmälläkin osaamisella ja pätevyydellä. Joka tapauksessa dosentti on yliopistossa vanhastaan paljon korkeampi kuin esim. tohtori. Hän on kirjoittanut yleensä väitöskirjan jälkeen toisen tutkielman, joka on väitöskirjan laajuinen mutta sitä tasokkaampi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommentissa käytetään dosentista sanaa virkamies. Dosentti(us) on pikemminkin arvo. Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön ja hyvä opetustaito.

Nykykielessä dosentti on pikemminkin se, jolla ei ole arvoa. Sylkykuppi, pilkan kohde. Se joka ei osaa mitään.

Nykykäsityksen mukaan lähes kuka hyvänsä kelpaa alansa (joskus myös kaikkien muitten alojen) asiantuntijaksi. Paitsi tietysti dosentti, jolla on alansa korkein mahdollinen asiantuntemus. Ainakin perinteinen dosentin arvo merkitsee paljon muutakin kuin asiantuntemus. Vuosia ja vuosikymmeniä kestänyt akateeminen koulutus ja opetus- ja tutkimustyö opettaa tekijälleen yhtä ja toista.

Vanhassa Uudessa Suomessa dosenttia ja oppineisuutta arvostettiin. Tilannetta voi verrata nykyiseen. Ahkerimpia bloggaajia lisäkseni on psykiatrian tohtori, joka on ylilääkäri. Olemme toimineet alallamme 30-40 vuotta. Kumpaakaan meistä ei lehti ole koskaan maininnut minkään alan asiantuntijaksi eikä kysynyt kantaamme ainoastakaan asiasta. Olemme sosialidemokraatteja.

Jukka Mäkinen

Eiköhän kyse ole siitä että dosenteiksi päätyvät ne jotka eivät saa opintojen jälkeen oikeita töitä, tai edes pääse suhteilla julkiseen virkaan.
Jäävät sitten sinne nyhertämään akateemisen omaannapaantujottelun pariin ja katkeroituvat jos he jotka tämän napanöyhtänkaivelun joutuvat kustantamaan eivät sitten arvosta, vaikka osaa ja tietää kaiken napanöyhtästä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kun kerroit, en ole koskaan ennen kuullut tällaista.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Sanot: "Väitöskirjan pakertamisessa oppii tiedon hankintaa ja sen tuottamista, kriittisyyttä ja muita tietoyhteiskunnassa tarpeellisia asioita."

Tuosta olen eri mieltä. Voin nimetä väitöskirjoja, joiden pakertajat ovat vain pakertaneet. Muut mainitsemasi asiat ovat jääneet oppimatta.

Väitöskirjan tekijälle asetetaan liian suuri arvostus, se on faktaa.

Petri Haapa

Väitöskirjakin on vain opinnäyte.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kun kerroit. En ole huomannut mainitsemaasi ilmiötä, mutta kuulen mielelläni sellaista mitä en tiedä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On se hyvä, etteivät sentään basistiksi hauku - vai onko? Nyt vaikuttaa Kajannes kulkevan hieman n.s. haavi auki eli irtosympatiaa keräämässä.

Maailman sivu ja ympäri maailmaa on haukuttu, haukutaan ja tullaan jatkossakin haukkumaan mitä erilaisimpia ammatteja ja toimijoita. Vitseissä vain vaihdetaan ammattinimikettä tai muuta termiä. Nyt siis ollaan ihan dosenttina, aiemmin simona, basistina j.n.e. Tulevaisuudessa taas ihan jotain muuta kun ihmiset kyllästyvät ja haluavat olla taas uudella tavalla nokkelia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 22

Siitä varmaan Sinä ja Aarno Laitinen pidätte huolen.

Sinulle myös ketjun viimeinen kommentti, numero 31.

En ole koskaan mollannut enkä väheksynyt ketään hänen koulutuksesa tai sen puutteen, hänen ikänsä, asemansa jne. vuoksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En tunne kertomaasi asiaa.

Olen aina ihaillut tummaihoisia. Äitini oli aikoinaan varma, että saa sellaisen vävykseen - kuultuaan "Ihana musta mies" -huudahduksiani.

Matti Heikkinen

Kyse on tietenkin tästä suorastaan kuolemattomasta hengentuotoksesta.

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Muukalaisp...

Ja juu, olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kauneus ei riipu ihonväristä.

Petri Haapa

Dosentteja on niin moneen lähtöön ja kun äänessä ovat olleet etupäässä ääliödosentit, niin ei ole ihme, että siitä on vähitellen tulossa pilkkanimi.

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen

Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten, sanotaan.

Mä näkisin tämän blogistin kuvaaman ilmiön jatkeena sille, miten yhteiskunnassamme tunnutaan monesti edelleen väheksyttävän koulutusta. Se olisi toki aivan oman merkintänsä aihe. Puhutaan "maalaisjärjestä" ja "tavallisista ihmisistä" ikään kuin akateemisesti koulutetut olisivat jotain todellisuudesta vieraantuneita puuhastelijoita, joille ei oikein uskalla antaa vastuuta mistään.

Tällä on toki jotain tekemistä myös sen kanssa, että Suomessa on niin paljon korkeakoulutettuja. Kun koulutus on arkipäiväistynyt ja avautunut kaikille sosiaaliluokille, on sen arvostus statuksenakin arkipäiväistynyt. Tämä ei toki ole yksiselitteisesti huono asia, mutta silti toivoisi, että pitkään akateemisesti pätevöityneille osattaisiin antaa myös arvoa heidän osaamisestaan, aivan kuten annamme arvoa jonkin alan taitaville ammattilaisille ylipäätään.

PS en oo dosentti.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 28

En väheksy ainoatakaan ihmistä niin paljoa, että sanoisin häntä tai hänen edustamaansa ryhmää tavalliseksi. Jokainen on ainutlaatuinen ja -kertainen maailmassa ja maailmankaikkeudessa.

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen Vastaus kommenttiin #38

Olen täsmälleen samaa mieltä. Siksi en pidäkään siitä, että todella usein julkisessa keskustelussa asetetaan vastakkain "tavalliset ihmiset" ja sitten joku valittu ryhmä, kuten vaikka akateemiset, poliitikot, maahanmuuttajat jne.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #40

Ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen, jokainen ihminen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin, jossa puhutaan ääliödosenteista

Kannattaisiko Sinusta dosentit vaientaa, ja miten sen tekisit?

Jukka Mäkinen

Mitä noita vaientamaan, räksyttää ne räkätitkin. Riittää kun ei arvosta.

Paavali Pohja

Onkohan tällä jotain tekemistä SDPn nykyisen alamäen kanssa..yksi puolueen kannattaja "itkee" kun ei häntä lasketa täällä karuselliin, toinen valittaa kun ei Usari käytä häntä asiantuntijana ja kohottaa itseään jonnekin sfääreihin, kun ei kukaan muu huomaa kehua. rotfl.

Minä voin näin kesken jääneen keskikoulun pohjalta kehua tuota cvtäsi, jos se egoasi jotenkin kohottaa..ihmetellä toki pitää miten noin ansioitunut ja fiksu ihminen on voinut olla työttömänä ikinä.
"en ole katkera mutta kuitenkin" :)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Samaa ihmettelee jokainen minut tunteva.

Tekstintutkijana ja tulkinnan opettajana sanoisin, että tulkintasi ja väitteesi siitä että itkisin ja valittaisin jutussani ja kohottaisin itseni ketään toista ylemmäs eivät pidä paikkaansa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kommenteista. Ovatkohan ne kaikki tulleet tänne asti, e-postiini on tullut tieto päivän mittaan saapuneista 11 kommentista. En taida ehtiä laskea. Yritin vastata kaikille, anteeksi jos jokin kannanotto jäi vastauksetta.

En muista koskaan ajatuksissani, sanoissani enkä kirjoituksissani mollanneeni ketään sen takia,
- että hän on käynyt esim. apukoulun, keskikoulun, kansalaiskoulun, ammattikoulun, uimakoulun, opettajaseminaarin tai että hän ei ole käynyt niitä,
- että hän on ylioppilas, dosentti, tohtori, oppia saamaton, lukunsa kesken jättänyt,
- nuori, vanha, lapsi, vanhus,
- suomalainen, ruotsalainen, venäläinen, tummaihoinen tms.,
- siivooja, myyjä, apuhoitaja, työtön, eläkeläinen, terve, sairas, kirjastosihteeri, kanslisti tms. tms. tms.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset