Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Häpeä vai häpäisy

Häpeäisitte, mutta kun ette voi, Antti Liikkanen kirjoittaa Puskuri-bloginsa kommentissa tänään. Tosiaan, milloin häpesimme viimeksi? 

Ei tarvitse palauttaa paanukaton tervausta, jalkapuuta eikä muita häpeärangaistuksia... Hetkinen, vai ovatko ne edelleen olemassa lehdissä, televisiossa ja netissä - taitavatpa olla.

 

Häpeä tunteena

Tunteissa ihminen liittyy todellisuuteen. Ne toimivat kimpassa havaintojen ja ajatuksen kanssa. Tunteetkin välittävät tietoa, omanlaistaan. Lisäksi ne ovat hyviä ja nopsia tiedostamaan, jos se suodaan niille. Tunteet ovat liikkuvia ja häilyviä, mikä tekee ne vaikeiksi tarkastella.

Tunne-elämä näyttää, millainen on suhde kohdattuun, ja osoittaa yksilön ja yhteisön asenteet ja arvot. Tunteitten kautta syntyvät merkitykset asioille.

Tunne avartaa tai kaventaa ymmärtämistä. Tuntemisen yksiniitisyys ei ruoki ihmistymistä. Pikemminkin eläimellisyyttä ja laumautumista.

Häpeämätön pikkulapsi on hyvä laittaa rauhassa mietiskelemään asenteensa ja tekojensa seurauksia. Koulussa on vähän sama juttu. Jos lapsi kasvatetaan kiinan-keisariksi ja euroonpan-omistajaksi, toisesta ihmisestä tulee hänelle tieltä raivattava este.

Häpeä on  tarpeellinen peilinä, josta näkee omat tekonsa. Se auttaa eläytymistä toisen osaan ja kokemuksiin, välittämistä, kunnioitusta ja arvostusta.

Häpeämättömyys korvaa tyhjiön, joka jää häpeän tilalle.

Ne häpeävät, joiden ei niin tarvitsisi.

Niitä häpäistään, jotka eivät ole sitä ansainneet.

 

  • Olisiko maailma parempi, jos siinä olisi vähemmän demareita, juutalaisia jne.? Sitä kokeiltiin neukuissa ja natseissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onhan teillä demareilla kuitenkin joukossanne henkilö, joka keneltäkään lupaa kysymättä menee vaikka Kiinan keisariksi kasvatetun puheille!

Lasse Laaksonen

Nyt vaan näyttää siltä, että ainakin Suomessa on vähemmän demareita. Ja aina vaan vähenee. Liekö sen parempi Suomi.

Sekin auttaisi, jos 51% demareista olisi demareita. Mutta kun 51% demareista on Kokoomusta noin 100 piirua oikeammalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Porvarien sakinhivutus SDP:tä ja jopa yksittäisiä SDP:n kannattajia kohtaan samoin kuin ison rahan Kok- ja Kep-median vääristelevä kuva kaikesta demareihin liittyvästä ei palvele demokratiaa eikä yhteiskunnan tervettä kehitystä. Puhe ja toiminta demareita vastaan on vähintäänkin passiivista väkivaltaa.

Toimituksen poiminnat