Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Hyvä seksi, parempi mieli

Suhtautuminen seksiin paljastaa paljon ihmisestä ja yhteisöstä. Sanotaan, että se oli erityisen luonnollinen antiikissa ja joillakin luonnonkansoilla. Sitten se luettiin synniksi. Yleisesti rajoittunutta ja kielteistä on ajattelu, jos yhteisö kieltää joiltakin oikeuden seksiin. Jos esim. ehkäisy, naisen oikeus määrätä omasta seksuaalisuudestaan ja nuorten itsetyydystys on suurikin synti mutta lapsen hyväksikäytön saa helposti anteeksi.

Seksi on seksiä hyville jos kohta pahoillekin. Toivottavasti kumminkin luonnollista ja hyvää. Seksistä ei ole pitkä matka muuhun hyvään. Seksi on toinen toisensa auttamista, sanoi eräs jyväskyläläiskuuluisuus. Hyväntekeväisyyttäkö siis? Mene tiedä. - Tempasen samaan syssyyn muutakin rakkaudesta. Onhan seksi rakkautta.

 

Onko politiikassa rakkautta?

Psykoanalyytikko, sosiologi ja filosofi Erich Fromm (1900-1980)  kirjoitti, että aito rakkaus virtaa luovuudesta ja uudistumisesta. Ehkä kiinnostavimmissa teorioissaan Fromm tutki ihmistä yhteisön jäsenenä. Rakkautta hän pohti useissa teoksissaan yksilöllisenä ja yhteisöllisenä ilmiönä.

 

Tuho tai elämä

Fromm muistutti, että yksilö ja yhteisö valitsevat tuhon tai elämän. Arvot ja toiminta seuraavat tästä valinnasta. Kuolemaan suuntautuva ihminen suhtautuu elämään mekaanisesti ja ihmisiin ikään kuin esineisiin; kuolemaan suuntautuvassa yhteiskunnassa palvotaan kuolleita asioita, kuten rahaa, autoja ja koneita. Luovuuden estyminen johtaa toimettomuuteen tai ylenmääräiseen puuhailuun.

Rakkautta Fromm korosti toimintana, ei vain tunteena. Rakkaus on vastaus keskeisiin yksilön yhteiskunnassa kohtaamiin ongelmiin. Platonin tavoin Fromm piti hyvyyttä ensisijaisena: paha on hyvän ja sitä ruokkivien asioiden sulkemista ulkopuolelle. Rikas kulttuuri ja kunnollinen kasvatus auttavat arvostamaan itseä ja toisia.

Rakkauden Fromm näki vastuullisuutena, kunnioituksena, huolenpitona ja tietona. Rakkaus voi parhaiten silloin, kun yksilö on vapaa toimimaan aidon ominaislaatunsa nojalla. Yhteiskunnan tulisikin antaa jäsenilleen mahdollisuus kasvaa eheyteen ja vapauteen, josta nousee järkevyys, itsenäisyys ja luonteva yhteys toisiin. Terve yhteiskunta tarjoaa ympäristön, jossa vapauden, eheyden, arvokkuuden ja rakkauden tarpeet voivat täyttyä. Ellei näin ole, yhteiskunta on sairas.

 

Toimiva rakkaus

Järjen lisäksi tarvitaan intuitiota ja havahtumista. Toimiva rakkaus synnyttää luovan ajattelun, joka vapauttaa auktoriteeteista ja auttaa suhtautumaan asioihin tuoreesti. Eettisyyden varassa rakennetaan maailma, jossa toisen hyvinvointi ja arvo ovat yhtä tärkeitä kuin oma hyvinvointi ja arvo. Kun ihminen taistelee, jotta toisella olisi sama oikeus työhön, leipään ja vapauteen kuin hänellä, maailma muuttuu.

Alistaminen ja alistuminen eivät ole rakkautta. Yhteiskunnassa, jossa ihmisiltä viedään työ ja yhdenvertaisuus, tarvitaan havahtumista tosiasioitten näkemiseen, yhteisvastuuseen ja toimintaan. Politiikan ei tarvitse olla  aseman tai vallan tavoittelua: politiikka voi olla sytyttävää intohimoa oikeudenmukaisuuteen.

Toiminta voi olla määrätietoista ja silti joustavaa. Siinä voi näkyä viisaus ja intohimo. Rakkaus, sanalla sanoen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oikeastaan piti kirjoittamani myös suomalaisesta äitikompleksista (suhde naiseen) ja isäkompleksista (suhde demareihin), mutta kaikkea ei ehdi. Toukokuun yö on lyhyt.

Veikko Penttinen

Nietzsche tuon jo sanoiksi virkki, kristinusko antoi Erokselle myrkkyä, se ei tosin siitä kuollut, mutta huononi lajissaan ja muuttui paheeksi.

Impotentit miehet ja rupsahtaneet eukot ne ovat jahdanneet iloista antajaa aina ja kaikkialla. Kateus piilotetaan uskonnollisen hömpötyksen taakse.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olisi tosiaan täytynyt kirjoittaa suomalaisten äitikompleksista (suhde ja asenne naiseen) ja isäkompleksista (suhde demariin).

Samanlaiset linnut ne aina yhdessä lentävät. Sinä ja sapekas mielipuoli Nietzsche, yksi ....n taustafilosofeista, hän joka neuvoi miestä ottamaan mukaan ruoskan, kun menee naisen luo.

Terve seksi, terve ihminen. Sairas ihminen, sairas suhde seksiin ja ihmiseen itsessä ja toisissa.

Suhde seksiin kertoo paljon. Suhde mihin hyvänsä kertoo suhteesta seksiin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Seksi on toinen toisensa auttamista, sanoi eräs jyväskyläläiskuuluisuus." Eräässä arabimaassa tuomittiin ulkomaalaispariskunta vankeuteen huoruudesta, kun olivat harrastaneet seksiä eivätkä olleet naimisissa. Tuomioistuin perusteli tuomiotaan siten, että molemmat osapuolet olivat käyttäneet toista osapuolta hyväksi.

On monenlaista kateutta. Ihmiset kadehtivat toisetensa varallisuutta ja menestymistä. Korkeakouluissa maisterit ja tohtorit toisiaan. Kalamiesten kateus on on yksi pahimpia ja se on tosi vakavaa ja anteeksiantamattoman syvällistä. Pahin on kuitenkin seksikateus. Met Lapissa sanomme sitä pillukateudeksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miksi seksi on tullut vaikeaksi suomalaisille. Ei kait se sitä ole aina ollut. Ehkä luonnonkansoille se oli helpompaa, ennen kristinuskon tuloa.

Kaikkea maailmassa on joskus pidetty pyhänä, palvottu. Myös sukuelintä. Miehen ja naisen, miten milloinkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tuli lappilaiskommentista mieleen eräs iäkkäänä kuollut sukulaiseni. Hän oli äitini samanikäinen serkku, upea persoonallisuus. Soitteli urkuja yöllä Porin kirkossa, ja puuvillatehtaan tytöt sanoivat pirun soittavan. Lausui Tagoren suomennetun runotuotannon nauhalle.

Kun viimeisen kerran kävimme katsomassa häntä, hän oli sairaana muuttanut syntymäkaupunkiin, edesmenneitten vanhempiensa taloon. Kolme avioliittoa kokenut mies sanoi mm. seuraavaa. Hän kertoi yrittäneensä kansakoululaisena kurkkia tyttöjen hameen alle ja ihmetelleensä, mitä siellä mahtaa olla. Ja hän sanoi, että ei oikein vieläkään tiennyt sitä. Viisas mies, rakasti naisia, naista.

Kari Ahveninen

*huokaus* no ei tästäkään ollut paljoa apua kellekään frustroituneelle... eikä suomalaisille. Suomalaiset ovat aina naineet, milloin poikki ja milloin pitkin (reittä) mutta naitu on joka tapauksessa, muuten suomalaisugrilaisen kansan taru olisi loppunut jo monta vuosituhatta sitten.

Onneksi eivät ole kuunnelleet liian viisaita, muuten olisi saattanut sukupuutto uhata!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onneksi eivät kaikki kuulu uskonsuuntiin, lahkoihin ja kirkkokuntiin, joissa asenne seksiin on epäterve. Niissä ja niitten liepeillä lapsistakin usein tulee jossain määrin epäterveitä, ja sitten epäterveitä aikuisia. Hirmuinen määrä ahdistusta syntyy siitä, kun ihmisiä ahdistetaan muottiin ja rajoitetaan.

Miksi ihmeessä kirkot ja lahkot yrittävät määrätä ihmisten seksuaalisuutta? Ehkä ne tietävät, mikä mahti se on. Seksillä orjuuttaminen ja seksin kielto ovat vallankäyttöä pahimmastaan.

Seksi, ihmisoikeus?

Lauri Korhonen

Seksi - intohimo - politiikka. Oliko se siinä? Kaikki muu kokeiltu jo?

Toimiva rakkaus synnyttää luovan ajattelun. Just.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Muutamassa hyvässä viharomaanissa asia on kuvattu hyvin. Viha kaventaa ja luo rajoja, ehkäisee luovuutta.

Lauri Korhonen

Hyvässä viharomaanissa?

En tiedä mitä lukemasi kirjat kertovat mutta jos nostaa katseensa todellisuuteen niin aika luovalta viha näyttää ainakin minusta. Viha länsimaita kohtaan. Viha väärin uskovia kohtaan. Viha omia kansalaisia kohtaan. Vihan luovuudesta löytyy esimerkkejä niin historiasta kuin nykyisyydestäkin.

Rakkaus on sokea - sanotaan. Näkeehän tuon käytännössäkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #15

Esim. Lassi Nummen romaani Viha.

Vihan teot ja ajatukset ovat thanatos-tekoja ja -ajatuksia.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #22

Käytäntö pesee parhaimmatkin teoriat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Se näkyy naamasta jos lakkaa saamasta. Ja näkyy se kommenteistakin.

Lauri Korhonen

Kysyin kädeltäni. Olisi ollut valmis leikkiin vaikka saman tien. Jäin miettimään näkyykö sekin naamasta jos lakkaisi antamasta? Osaatko sanoa?

En edelleenkään ymmärrä yhteyttä seksin ja politiikan välillä mutta joo. Meitä on moneksi mikä minä olen tuomitsemaan mistä kukakin tykkää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En osaa sanoa aluetta, johon seksi ei ulottuisi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hermann Hessen Arosusi, romaani jossa opetetaan ymmärrystä, iloa ja seksiä. Nykyinen Arosuteni taitaa olla neljänteni. Kaksi luin hajalle, kolmannen kähvelsi/lainasi samainen pappi josta yllä pari sanaa, jyväskyläläinen kuuluisuus. Kaikitenkaan hän ei sovi otsikon "Hyvä seksi" alle.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

En allekirjoita ollenkaan, että seksi olisi jotenkin erikoisesti rajattu jossain kirkollisissa piireissä sen enempää kuin ei-kirkollisissa. Äidit opettaa tyttärilleen sen minkä ovat itse aikanaan oppineet, mutta tytäret tekevät kuitenkin suunnilleen sen miltä heistä oikealta tuntuu. Enimmäkseen pihistelemään.

Kuten tekevät pojatkin eli luonto opettaa. Naapurit olivat ateisteja kommunisteja, mutta ei Meeri antanut, ei vaikka polvipussit pölyssä rukoilin.

Ja mikä on epätervettä suhtautumista seksiin? Ei sitä voi normittaa. Yksilöinä me kaikki suhtaudumme seksiin omalla tavallamme ja on väärin lokeroida jokaisen itsensä asettamia rajoja tai vapautuneisuutta. Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä.

Sen sijaan olen lukenut kyllä nuorison keskenään ja joukossaan luomista paineista seksin suhteen. Pitäisi pysyä joukon mukana ja olla yhtä hyvä. Jos joku sitten kehuu kokemuksillaan, kokevat toiset sen ehkä ahdistuksenakin, kun ei olla yhtä kokeneita tai päin vastoin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja viisaus, sanottiin ennen. Mites nyt?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Omena on terveellisempi, terveempi (gesund) kuin hulluruoho eli ”paholaisen omena” (Devil’s Apple). Terve ja terveellinen ovat sama sana, gesund, saksassa ja saisivat olla suomessakin.

Hedelmistään puu tunnetaan, ja hulluruoho ja omena vaikutuksistaan.

Epäterve suhtautuminen seksiin, herran tähden, eikö se näy siinä, että lasten hyväksikäyttö, nuorten häiriintyminen ja psyykkinen oireilu / sairastuminen, naisten alistaminen, myös seksiin, on jossakin paljon yleisempää kuin toisaalla? Sama vaimon alistaminen näkyy sitten kaikilla muillakin elämänalueilla kuin perhe-elämässä.

Ei seksi ole rajoitettu papeilla, en ole sellaista sanonut. Mainittu pappikin oli ajanut erään lukuisista au-kumppaneistaan itsemurhaan ja kuten kirjoitin, ei ollut edes hyvä seksissä.

Lauri Korhonen

Mitä sanot siihen että lasten hyväksikäyttö näyttäisi olevan joissakin kulttuureissa yleisempää kuin toisissa? Toisissa enempi kai sääntö ja toisissa poikkeus.

Perverssioita on ollut iät ja ajat ja ajat muuttuvat.

Seksistä on helppo puhua kun pysytään mukavuusalueella. Kun puhutaan sukupuolineutraalista avioliitosta puhutaan mukavista ihmisistä ja ihmisoikeuksista ja adoption mahdollisuudesta ja rakkaudestakin. Mutta kuinka usein puhutaan tässä yhteydessä hyvästä seksistä?

Mehiläiset ilman kukkia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hyväskikäyttöä ja yleensä käyttöä on niin monenlaista. Käyttö ihmisen yhteydessä puhuu jo puolestaan. Esineistymisestäkin, tietty.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #20

Eikö seksi ole hyväksikäyttöä. Kerroit yllä "En osaa sanoa aluetta, johon seksi ei ulottuisi."

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mutta kuljemmeko kohti Sodomaa ja Gomorraa?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Riippuu sijainnista (eedenissä, siitä itään vai missä paikassa?) ja monesta muusta asiasta.

Vastaus kaikkeen tärkeään löytyy sisimmästä. γνῶθι σεαυτόν

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Yhteisön kehittyminen "kulttuurievoluutiossa" vaati seksuaalisuuden kontrollia ja lisääntymismahdollisuuksien "demokratisoitumista". Valitettavasti tämän kontrollin toteutuminen yhteisössä kehittyi, kuten yleensä evoluutiossa helpoimman tien kautta, kieltojen ja tabujen synnyn kautta. Sama olisi toki voinut tapahtua ymmärryksen lisääntymisen kautta, mutta se olisi ollut evolutionaarisessä mielessä valtava askel. Nyt saamme sitten kärsiä tabuista ja keskustelemattomuuden tuomasta ymmärryksen ja nautinnon puutteesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes
Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Yksi ongelma on siinä, että biologisesti ajatellen naisen kannattaa haluta seksiä vain jollakin tapaa erinomaisen miehen kanssa, siis sellaisen, joka omalla arvostetulla kykyalueellaan kuuluu sinnen top 10-20%:n. Suurin osa miehistä on kuitenkin taviksia tai huoniksia. Sukupuolisiveys ja se, että lähinnä vain miehet tekivät töitä ja ansaitsivat rahaa johti ennen siihen, että taviksille ja huoniksillekin riitti vaimoja. Nykyään naiset ovat itsenäisiä ja valitsevat monesti mieluummin sinkkuuden kuin taviksen tai huoniksen miehekseen. Oikeastaan kaikilta muilta osin naisten itsenäistyminen on ollut erinomainen asia yhteiskunnalle.

Luulisi, että jos ihmisten seksuaaliset tarpeet saataisiin suurelta osin tyydytettyä, moni asia korjaantuisi etenkin mielenterveyspuolella.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Psykoterapoidut väittävät, että hoitohuipennuksessa asiakas houkutellaan puhumaan seksistä ja harrastamaan sitä kumppaniensa kanssa. Seksityöntekijöitä lisää, silläkö homma hoituu ja vallankumous estetään. Henkisiä, psyykkisiä, tieteellisiä, medisiinisiä, hengellisiä vai ruumiillisia, en osaa sanoa. Vai peräti poliittisia.

Auervaarallista toisaalta, ja kallista. Ja vapaan tahdon riistävää. Kallista on mutta halvalla menee, seksi. Vai toisin päin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset