Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kesäloma kaikille lapsille

Lomatoiminta varattomille yleistyi sotien jälkeisinä vuosikymmeninä. Moni järjestö perusti lomakoteja ja ylläpiti niitä talkoilla. Kesäsiirtolat olivat suosittuja, samoin harrastusleirit.

Yksi köyhyyden EU-kriteeri on mahdollisuus lomailla kodin ulkopuolella viikko vuodessa. Miljoonalle suomalaiselle se ei ole mahdollista.

Olisiko keino, jolla kaikille lapsille järjestyisi kesäloma - matka, leiri tms. - poissa kotoa, terveellisessä ympäristössä ja elvyttävissä touhuissa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miksi kotoa on päästävä pois?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaiketi lomaa pidetään tärkeänä, koska sen puute on yksi köyhyyden tunnus.

Osattomuus ja köyhyys on liian monen lapsen kohtalo.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en ainakaan päässyt lapsena millekään leireillä, enkä näe tätä mitenkään huonona asiana.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #5

Monelle kesäsiirtola ja partio- ja musiikkileiri ovat lapsuuden parhaita muistoja, tai omalla kesämökillä vietetty aika.

Tänään lapsiperheissä on äärimmäistä köyhyyttä ja monenlaista vaikeutta. Perheet tarvitsisivat apua selviytyäkseen arjesta niin, että huostaanottoja ei tarvittaisi niin paljoa.

Joachim Seetaucher

Hiukan elitistinen asenne köyhyyteen. Moni haaveilee siitä, että selviäisi laskuistaan ja veloistaan sekä että vielä jäisi rahaa ruokaostoksiin.

Kyllä viikon kesäloma poissa kotoa on hyvin sekundäärinen tavoite todellisille ahdingossa eläville.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Loman pitäminen elitistisenä osoittaa asenteiden muuttuneen. Lomakoteja ja lomamahdollisuutta varattomille ylläpitivät ennen kaikista eri taustoista olevat tahot ja yhteiskunnan ja kulttuurin vaikuttajat. Myös yksi tutkimuskohteistani, Kalevala-korun ideoija tai perustaja, kirjailija Elsa Heporauta.

Joachim Seetaucher

Kesäloman viettäminen on pitkälti eurooppalainen ilmiö. USA:ssa ylemmät toimihenkilöt ovat 60-luvun jälkeen käytännössä luopuneet kesälomistaan, koska sellaisen vaatiminen vaarantaisi urakehityksen ja työsuhteen. Aasiassa kesälomia ei ole oikeastaaan koskaan tunnettukaaan. Maailmalla naureskellaan meikäläisten pitkille sapattiviikoille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #7

Varmaan luovumme kokonaan lomista, jos synnymme seuraavassa elämässä Japaniin.

Tässä ja nyt lapsiköyhyys ei ole marginaalinen ongelma. Kyllä se koskettaa koko yhteiskuntaa. Jotakin olisi keksittävä lasten auttamiseksi, vai onko heidän kärsimyksensä vain hyväksyttävä.

Severi Sironen

Kesäloma kaikille pienyrittäjille, jotka eivät ole viiteen vuoteen lomaa nähneetkään!

Severi Sironen

Ei ole kuulunut vaikka muuta väitetään.

No pian aletaan yhteisen kuorman syöjäksi ja ryyppäjäksi, vuosikymmenen ankaran hikoilun, turhan veronmakselun ja laumaeläinten solvaamisen päätteeksi, kun kerran herrat sitä haluavat. Voin kertoa että ei tule millin vertaa omantunnontuskia siitä.

Muut voivat hoitaa hommat vuorostaan - täällä aletaan haittaeläimeksi ihan kostona tälle sirkukselle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kirjoista ja sivustoilta löytyy kuvia entisajan lomakodeista, joissa äidit viettivät aikaa lastensa kanssa, ja lasten leireistä ja kesäsiirtoloista. Niitä pidettiin välttämättöminä. Niiden hyväksi ponnisteltiin yhdessä. Miksi ei tänään?

Severi Sironen

En ole äiti.

Vaan aika saatanasti tälle kiittämättömälle taviskansalle hikoillut yksinnäinen mies. HUOM!: En todellakaan ole ainoa sellainen - sitä en väitä ,vaan tuon vaan asian esiin kunnes huomenna en enää voi kommentoida.Meitähän piisaa. Orjia jotka talutetaan teuraalle ensimmäisenä kuin Jyskyhevonen eräässä kirjassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sotalapset itkevät osaansa vielä tänään, ja kaikki ovat myötätuntoisia.

Tämän päivän lasten kärsimys ja lasten huostaanotot eivät herätä myötätuntoa ja auttamishalua.

Severi Sironen

Ei todellakaan - ei ainakaan minussa. Näet kun en kannata lisääntymistä ollenkaan, koska minusta on tehty läpikyynikko lauman toimesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyynikot ovat lisääntyneet valtaisasti.

Severi Sironen Vastaus kommenttiin #16

Kiitos siitä taviksille ja sosiaalidemokratialle + oligarkkisioille joita hyysätään alinomaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #17

Sioilla ei ole tänään kehuttavat olot.

Mutta jutussa on kyllä puhe lapsista ja heidän lomantarpeestaan.

Severi Sironen Vastaus kommenttiin #18

Eihän täällä kukaan lomaa tarvitse, vaan kunnon orjiksi pitää kaikkien kasvaa heti kun kävelemään pystyvät. Onhan vain hienosto ja heidän orjansa. Toki hienoston kersoilla pitää lomaa olla itseasiassa koko elämä. Kuten esim. Ruotsin prinsessalla.

Materialismin palvonta tulee palamaan laavassa. (ei missään uskonnollisessa vaan ihan oikeassa laavassa)

Paavali Pohja

Ei nyt oikein ymmärrä näitä dissaavia kommentteja mitä tähän Katriinan kirjoitukseen tullut. Kesäloma lapsille jossain maaseudulla järven rannalla, voi olla jotain ihan toista kun hengailu kivikylässä jossain ostarilla, steissillä.
Itse olin nuorena poikana monena kesänä kesäsiirtolassa/erilaisilla leireillä, eikä niistä välttämättä mitään huonoja muistoja ole jäänyt.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

" Kesäsiirtolat olivat suosittuja, samoin harrastusleirit. "

Tuosta varmaankin käy ilmi se, että vähävaraiset vanhemmat saivat tilaisuuden käydä tapaamassa huostaanotettuja lapsiaan, kunhan vaan sossut asiasta entisille lasten vanhemille riittävän ajoissa ilmoittivat.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Miksi kukaan kehtaa moittia Katriinan juttua? Tämä on tärkeä asia johon tulee kiinnittää huomiota. Tähän ei tarvitse sotkea lastensuojelua tai mitään muutakaan poliittista näkökulmaa. Peruste on että jokaisella lapsella tulee olla samat mahdollisuudet leirille pääsyyn, kaupungit eivät enää järjestä samalla tavoin leirejä kuin omassa lapsuudessani. Minne ne ovat kadonneet? Siellä missä itse olin leirillä lapsena, on nykyään yksityinen järjestäjä ja leirimaksu on myös sellaista luokkaa, ettei minulla ole omiani varaa laittaa samalle leirille. Kun kaupungin järjestämät leiripaikat ovat täynnä, niin lapsi jää ilman mahdollisuutta ohjattuun kesätoimintaan poissa kotoa. Eihän siinä kodissa olemisessa mitään pahaa ole, mutta kun kaveri pääsee leirille, niin kyllä toisen suusta tulee kysymys: Miksen minä pääse? Sanotaanko lapselle totuus, ettei ole rahaa? Vai valehdellaanko jotain tyyliin että naapurin muksut lähtee leirille kun ei niiden vanhemmat jaksa hoitaa itse. Kyllä minä haluaisin että kaikilla lapsilla olisi oikeus päästä halutessaan leirille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset