Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Missä ovat kaikkein oikeimmat suomalaiset?

Eurooppalaisia emme ole, globaaleiksi emme tule - olkaamme siis suomalaisia. Tällainen ymmärrys on käynyt kansakunnan läpi. Miten ja missä voisimme olla oikein suomalaisia?

Etelässä ja lännessä suomalaiset ovat vaarallisen lähellä Ruotsia sun muuta Eurooppaa. Kieli ja kulttuuri ovat ahmaisseet sieltä piirteitä. Pohjalaiset ovat onneksi säilyneet ainutlaatuisina, muista ei niin ole takeita.  Lautat kuljettavat ihmisiä Ruotsiin, Saksaan ja sitä kautta muuannekin. Huolestuttavaako?

Idässä suomalaiset ovat Venään kyljessä, pohjoisessa ovat he Ruotsin, Norjan ja Venäjän kanssa ritirinnan.

Ainoana turvallisena tukikohtana puhtaalle, aidoimmalle suomalaisuudelle on keskinen maa. Jo Antero Varelius loihe ja lausui yli 150 vuotta sitten, että Keuruulla murteet ovat yhdistyneet keskenään harmonisesti.

Kauan on luultu/tiedetty/arveltu, että Keuruulla puhutaan puhtainta suomea. Kun nyt viime vuosina olemme taas 1500- ja 1700-lukujen jälkeen oppineet, että yhteinen kieli on kansakunnan, valtion ja kulttuurin perusta, kysymys puhtaimmasta ja aidoimmasta suomalaisuudestakin lienee ratkennut.

Emme ole pohjalaisia, emme raukoilta idän, etelän emmekä pohjoisen rajoilta. Olkaamme siis kaikki oikeita suomalaisia, keskisuomalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Missä ovat kaikkein oikeimmat suomalaiset?"
- Perussuomalaisten jäseninä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yksi kansa, yksi kieli, yksi mieli, yksi Puolue.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olipa nopea vastaus... mutta mitäpäs tässä viivyttelemään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #3

Vain sydämessään voi tietää kaiken...

Syntymäpaikka kun on sydän Suomen, miksi siis suotta mä kiittelisin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Täällä on kaikki mi kallista on.

Maan kallein vesi, lähes kaikkeimmat elinkustannukset ja bussimatka kaupungin keskustaan.

Miksi siis suotta ma kiittelisin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jos savolaiset luopuvat murteestaan ja mielenlaadustaan ja jos he kauniisti pyytävät, heidät voitaneen liittää Keski-Suomeen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Paavo Lipposen (Muistelmat I) mielestä myös maisema on Kuopiossa maailman kaunein. Näkymä Puijolta Kallavedelle on ihaninta mitä ihminen voi nähdä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Elsa Heporauta esitteli historiakuvaelmassaan Suomen menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden, maan heimot, Vanhan Ajan ja Uuden Ajan. Kuvaelma esitettiin nuorisoseuran valtakunnallisessa juhlassa Jyväskylän Lounaispuistossa, mikä luo taivaallisen, profeetallisen hohteen sen viisaiden sanojen ylle.

Kuvaelmassa Keski-Suomi on lapsi, joka esittää vuorosanansa Savon ja Hämeen välissä:

"Minä pieni tyttönen,
Keski-Suomi, sydän Suomen.
Koko maa jo tietää sen:
Hämeen, Savon uusi huomen."
(Elsa Hästesko: Aikain arvot. - Martti Alpiranta: Nuorten liitto. Suomen nuorison liiton vuosikirja XIV-XV. Helsinki 1923.)

Nyt tämä pikkutyttönen Keski-Suomi on kasvanut oikeaksi Suomi-neidoksi, ja koko maan äidiksi. Itse asiassa koko maaksi. Se ei ole vain Suomen sydän vaan myös sen kohtu ja synnytyskanava. Voiko sen kauniimpaa näkymää enää olla?

Jyväskylän kohtumaisuudesta kirjoittaa esikoisromaanissaan Harry Forsblom, Suomen johtava postmodernisti. Hän kirjoittaa siinä paljon muutakin Jyväskylästä, kuten myös muissa romaaneissaan. Tohtorismies ja kirjailija Harry Forsblom sen tietää, mikä ja mitä Jyväskylä ja Keski-Suomi ovat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuten Saksan esiromantiikan filosofit opettivat, kansakuntaa yhdistää paitsi sama kieli, myös sama historia.

Jyväskylän historia jo kertoo, että Keski-Suomi on oikea, puhdas ja aito Suomi. Jyväskylä kehitettiin aikoinaan määrätietoisesti ja vasiten, tieten ja tahtoen suomenkielisen oppi- ja kirjasivistyksen tyyssijaksi. Ruotsinkielisen Helsingin vastapainoksi huom. huom.

Toimituksen poiminnat