Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Mannerheimin "rakkaus"kirjeet, leirillä kuolleet ja työttömyys-tappopolitiikka

Tunnetko Mannerheimin kirjeet Kittylle? Tuija Pallaste esittelee niitä HS:n kk-liitteessä, netissäkin. Luin ne eilen useaan kertaan. Olen aiemmin perehtynyt saatavilla olevaan Mannerheim-aineistoon mm. erästä tutkimustani varten, ja odotin turhaan rakkauskirjeiksi väitetyistä teksteistä lisävaloa kirjoittajastaan.

"Tämä sota ja sen sensuuri ovat saaneet aikaan sen, etten tapani mukaan enää uskoudu kirjoittamalla ajatuksiani paperille", Mannerheim kirjoittaa 25. 11. 1918. Yhtä ja toista hän sentään raapusti paperille. 

Mannerheim suutelee kirjeitten lopussa aatelisen Catharina ”Kitty” Linderin kädet märiksi suunsa eritteestä. Hän kertoilee kiireistään, shampanja-aamiaisesta ja viinitarjoilusta. Metsästysretkien suunnitelmat ja muistot täyttävät hänen ajatuksensa, ja hän iloitsee mukaansa nimetyistä Mannerheim-leivonnaisista.

Suomi näki silloin nälkää ja kauhuja - nimenomaan köyhien ja alistettujen Suomi. Yksin leireillä kuoli nälkään heinätuppo kädessä, tauteihin ja surmattuina 12 000 ihmistä. Mannerheimia se ei harmittanut saati järkyttänyt. Häntä kiinnosti, mitä ihmiset puhuvat hänestä ja hänen avioerostaan.

Samalla tavalla hyvinvoiva Suomi osoittaa tänään piittaamattomuutta miljoonan köyhän ja kolmannesmiljoonan työttömän kärsimyksistä. Se rähjää heille ja syyttelee heitä lehdissä, verkossa ja kasvokkain.

PS-kansanedustaja osoittaa kuitenkin tänään US-blogissa jaloutensa: hän toivoo, että työttömien annetaan tehdä työtä ilmaiseksi.

Köyhä ja työtön  kuolevat 16 vuotta nuorempina kuin muut suomalaiset. Se oikea Suomi kertoilee lehdissä, verkossa ja muualla lomareissuistaan, lentomatkoistaan, hankinnoistaan ja vaatteistaan.

Varo, köyhä. Mannerheim hengittää niskaasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mahdolliset kommentit omalla kuvalla ja nimellä. Kiitos!

Alexius Manfelt

Hienoa Katriina, otat kantaa rajusti erään uskomattoman myytin murtamiseksi. Sillä Mannerheim rakensi tietoisesti ja monien innokkaalla avustuksella itsestään suurta myyttiä. Myyteissä ei yleensä ole kuin aavistus totta ja kaikki muut tietoisesti synnytetty hämärää usvaa.

Kiitos!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yllättävä kommentti. Kaikki ovat eilen ja tänään suoltaneet Mannerheimista tuntevana ihmisenä jne.

Alexius Manfelt

Menneen urani aikana törmasin rasnkalaisessa yliopistossa kolleegoiden kysymykseen, että miten me Suomessa opetamme historiassa Mannerheimin sotienvälisen oikeistodiktatuurin? Oli muuten vaikea kysymys ja jouduin pohtimaan, miten ranskalaiset historiantutkijat siis kolleegani ajattelevatkaan meidän historiastamme ja sen tulkinnoista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #4

Sivistyneitä ranskalaisia kannattaa kuunnella.

Heitä kannattaisi kuunnella myös työttömyyspolitiikan kysymyksissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

En ymmärrä mitä tarkoitetaan Mannerheimin sotienvälisellä oikeistodiktatuurilla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #11

Siinäpä hyvä havainto. Minusta taas asia on helppo ymmärtää. En sen sijaan ymmärrä Jari Tervon kaiketi mustaksi huumoriksi tai valkeaksi valheeksi tarkoitettua väitettä, että Mannerheimista paljastuisi "rakkaus"kirjeissä patsaan sisältä ihminen, inhimillinen puoli.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

En ole niitä kirjeitä lukenut, mutta kaiketi niistä jotain inhimillisiä yksityiskohtia ilmenee. Eikö Mannerheim pitänyt kuppilaa sotien välissä?
En ole asiantuntijaa, siksi kysynkin. J.Tervo on taatusti minua paremmin syventynyt Mannerheimin elämänkertaan

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #13

Kun Mannerheimilta kysyy, kannattaa vastauksen saadakseen joko käyttää tervettä järkeä, mennä spiritistiseen istuntoon tai harjoittaa tiedettä. Mihinkähän näistä Tervoskanto on turvautunut. Tietääkseni ei mihinkään, onhan hän kaunokirjailija.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Kaiketi kirjailija käyttä samoja lähteitä kun tutkijakin.
Olen käynyt Mannerheimin kotimuseossa ja nähnyt hänen käyttämä kenttävuode. Olen lukenut hänen muistiinpanonsa "tutkimusmatkastaan" ja nähnyt hänen haalimansa esineitä. Olen nähnyt filmipätkän jossa selvästi ilmenee inhimillinen kiusaantuneisuus maanisessa tilassa olevan mielisairaan
sotakaverin syntymäpäivävierailusta.
Kuulin huhuja että suuri sotasankari sminkkasi vanhoilla päivillään.
En tiedä onko totta, mutta jotkut pitävät turhamaisuuttakin inhimillisenä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #4

Ranskalainen ystäväsi taisi sotkea sotien välisen Suomen ja Unkarin keskenään?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Unkarin_kuningaskunta_(1920%E2%80%931946)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #14

Ei Suomea ja Unkaria voi sekoittaa toisiinsa, eiväthän ne ole edes samaa heimoa. Liioin ei voi sekoittaa toisiinsa Mannerheimia ja hänen homoseksuaalista sydänystäväänsä, josta HS-artikkelikin kertoo. Mannerheim on kirjeissä piinallisen tietoinen siitä, että hänen elämäänsä seurataan. "Rakkaus"kirjeitten kirjoittaminen oli hänelle tarpeen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #16

Sarkasmi on vaikea tyylilaji!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Meillä kuunnellaan jopa unkarilaisia ja turkkilaisia enemmän kuin ranskalaisia tällaisissakin asioissa. Amerikkalaisista puhumattakaan: heistä on tullut suomalaisille yli- ja aliminä, ylittämätön esikuva ja voittamaton ihanne.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mannerheimiin liittyy kieltämättä myyttejä, joita on onneksi alettu purkaa.

Seuraava sopiva myyttien purkukohde olisi sosialidemkoraattien rooli viimeisen sadan vuodea aikana. Siihen liityy monta myyttiö, joita vasta ryhdytään hieman availemaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kommentista. Se ei tosin liity aiheeseen. Olen US:ssa yksityishenkilö enkä edusta SDP:tä. Moitteet sitä vastaan osoitettakoon muille kohdehenkilöille.

Alexius Manfelt

Luin muuten juuri Martti Ahdin väitöskirjan Salaliiton ääriviivat, jossa kerrotaan pääsääntöisesti samasta ajasta kuin Mannerheim kirjoitteli kirjeitään ko. neidille.

Tuolloin Mannerheim olisi ollut valmis myymään Suomen itsenäisyyden Venäjän valkoisille kenraaleille, jos olisi saanut Suomen hallituksen hyökkäämään vapauttamaan Pietaria. Omat intressit olivat paljon tärkeämmät kuin Suomen itsenäisyys.

Muutenkin kirja tuo esille Mannerheimin kiinteät siteen äärioikeiston vallankaappauksen suunnitteluun, siis estää tasavallan toteutuminen ja Ståhlbergin valinta presidentiksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mannerheimhan oli Ståhlbergin vastaehdokas ensimmäisissä presidentinvaaleissa.
Mannerheimhan painottaa omissa muistelmissaan omaa ansiotaan siinä, että perustuslaki antoi presidentille niin paljon valtaa. Lieköhän ajatellut presidentin virkaa itselleen jo tuolloin?
Juuri virkansa menettäneenä tsaarinupseerina Mannerheim tietenkin ajatteli enemmän Venäjän tilannetta ja sen mahdollisuuksia enemmän kuin silloista Suomea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset