Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Tottelematon kansalainen Erkki Tuomioja

Vihaiset nuoretmiehet Erkki Tuomioja ja Jukka Kemppinen ovat ärähtäneet kansalaistottelemattomuudesta. ET tosin ei ole vihainen, JKstä en mene vannomaan. ET tosin ei ärähdä, JKstä mene tiedä.

JK mainitsee blogissaan, että kansalaistottelemattomuutta vastaan ei pidä asettua, mutta kansalaistottelemattomuudesta on rangaistava. ET rementää kosivullaan, että

  • Aidossakin demokratiassa voi olla perusteluja tietoiselle kansalaistottelemattomuudelle, jos se on avointa ja sellaista, että siihen ryhtyvät ovat Gandhin tai Martin Luther Kingin tavoin valmiita kantamaan siitä seuraavaa vastuuta. Tällaiseen johtava vakaumus voi pohjautua vain yksilöiden sisäistämiin yleisinhimillisiin eettisiin normeihin, ei mihinkään raamatun, koraanin tai mein kampfin kaltaisiin ylhäältä annettuihin direktiiveihin. Tällainen eettinen näkemys voi, kuten edellämainituilla, perustua uskonnolliseen vakaumukseen, mutta ilman mitään muihin vakaumuksiin kohdistuvaa poissulkevuutta.


Saksassa ja Suomessa lapset, aikuiset ja kansa on opetettu tottelemaan. Kun hyve, tässä tapauksessa kuuliaisuus, kasvaa liialliseksi, siitä tulee pahe. Olenkin aina muistuttanut opiskelijoille, että he eivät olisi liian kilttejä. Eräässä tutkimuksessa muuten väitetään, että tulevat suurmiehet ovat olleet lapsina täysiä riiviöitä ja koulussa kauhukakaroita. He ovat oppineet jo varhain tottelemattomuutta. Orjuus ja alistuvuus eivät tuota suuria luovia ihmisiä.

Kansalaistottelemattomuus on lievää asettumista poikkiteloin lain kanssa, jos laki estää ihmisoikeuksien toteutumista. Laki voi olla passiivisesti väkivaltainen, myönteinen kansalaistottelemattomuus ei voi.

Mohandas Gandhin ja Martin Luther Kingin toiminnan taustalla olivat Henry David Thoreaun ajatukset. Kansalaistottelemattomuus ja siviilirohkeus ovat aika vanhoja juttuja. Gandhin mukaan väkivaltaan ei pidä vastata väkivallalla. Jos ihmistä kohdellaan alentavasti, ihmisellä on kuitenkin oikeus ellei peräti velvollisuus puolustautua, aseeseen tosin tarttumatta.

 

Jyväskylän Talven Rauhanseminaari

Erkki Tuomioja, Martti Korhonen, Kai Sadinmaa ja Timo Virtala esittivät Jyväskylän Talvessa 2013 näkemyksiään rauhasta ja siviilirohkeudesta. Moninaisten, rikkaitten esitelmien ytimessä heillä kaikilla oli näkemys sodan ja rauhan kietoutumisesta toisiinsa nykymaailmassa uudella tavalla.

Erkki Tuomioja korosti väestöräjähdyksen muuttaneen koko maailmaa ja tehneen meidät riippuvaisiksi toisistamme. Hänen mukaansa ihmiskunnan olisi pikaisesti koottava voimansa taistelussa ihmisen, hyvinvoinnin, luonnon ja rauhan puolesta. Aikaa on vähän.

Kai Sadinmaan mukaan on menossa finanssipankkien sota kansoja vastaan, suurpääoman taisto hyvinvointivaltion kimppuun, rahasota ihmisyyttä vastaan jne. Ytimessä on kilpailuyhteiskunnan eriarvoistava vaikutus, kauniitten, rikkaitten ja röyhkeitten ylivalta. Olisi noustava yksissä tuumin hyvien arvojen ja ihmisyyden puolesta.

Timo Virtala kertoi passiivisen vastarinnan keinoista passiivista ja aktiivista väkivaltaa vastaan.

 

---

Asialliset kommentit kirjoituksen aiheesta ovat tervetulleita. Valheet, mustaukset yms. aktiiviset ja passiiviset turpiinannot lentävät viitaan kuin leppäkeihäs. Käytäthän omaa kuvaasi ja nimeäsi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Erkki Tuomioja jos kuka on harjoittanut kansalaistottelemattomuutta elämässään. Yllyttänyt aseistakieltäytymiseen, raahattu putkaan poliisin toimesta šaahin vastaisesta mielenosoituksesta, osallistunut nokkamiehenä Wanhan Ylioppilastalon valtaukseen, jossa rikottiin lukkoja ja ikkunoita, vuotanut salaisia Zavidovomuistioita ulkomaiselle lehdistölle, hillunut mielenosoituksessa Neuvostoliton suurlähetystön edessä vuonna 1968, j.n.e.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onko kuvasi sanoissa, saisi se olla valokuvanakin? Onko Eki ihan oikeasti ollut noinkin tuhma. Lienee muuttunut legendaksi jo eläessään noissa starinoissa. Nuoruus ja viisaus, vanhuus ja viisaus pätee hänessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vankkumaton EEC-sopimuksen vastustaja puuhaa Urpilaisen kanssa Kreikalle takuutuksia. On siinä tietty ironia.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #3

Todellakin. Ja silloin oli kyse vain vapaakauppasopimuksesta - sekin oli hänelle ja Tarja Haloselle liikaa, kosska molempien nimet komeilivat vastustusadressin kärkipäässä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #4

Ootko sie miten syvällä sukellellu?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olisiko UKK perässähiihtäjineen enempi kuin ET puuhannut neukuissa.

Vaikka ei silti, perässähiihtäjineen UKK nähtiin myös Saraaveden jäällä, Laukaassa. Jolloin hän huikkasi pilkkivälle miehelleni: "Onko onki ottavainen?"

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mites tottelematonta tämä on:

"Tällaiseen johtava vakaumus voi pohjautua vain yksilöiden sisäistämiin yleisinhimillisiin eettisiin normeihin, ei mihinkään raamatun, koraanin tai mein kampfin kaltaisiin ylhäältä annettuihin direktiiveihin."

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Tuo nyt on vain täydellistä JK:n käsitesekoilua. Juristit eivät ymmärrä että yhteisöilmiöt ja yksilötunnot ovat eri kategorioita, eikä ole tapaa jolla yhteisötaso voitaisiin palauttaa yksilön tuntoihin.

Normimoraali kuuluu sosiaalisesti sitovaan yhteisöön, jossa kunnian ja häpeän tunnot ohjaavat yksilöä. Omantunnonetiikka taas on mahdollista vain pitkälle yksilöllistä eriytymistä suosivassa järjestelmässä, jollainen eurooppalaisella uudella ajalla kehittynyt demokratiakin voi olla.

Laki ja oikeus ovat eri asioita, ja siellä missä ne joutuvat ristiriitaan, on oikeudentuntoisten ihmisten tietysti reagoitava. Jos järjestelmä on sosiaalisesti yksilöitä sitova, lakia vastaan asettumisesta seuraa että järjestelmä eliminoi kapinallisen. Jos järjestelmä on "demokraattisempi" saattaa seurata laintulkinnan muutos tai peräti uuden paremman lain säätäminen.

Oikeudentuntoa kehitetään vain ja ainoastaan lain kustannuksella. Ei ole oikeudenmukaisempaa maailmaa jota ei rakennettaisi lainkunnioituksen kustannuksella. Muistakaa, että demokratia oli alkujaan laiton kapinaliike sääty-yhteiskunnassa vallinneita syntyperään perustuvia erioikeuksia vastaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kemppinen on kyllä kauhean hyvä kirjoittaja, tosin omalta kannaltaan.
http://kemppinen.blogspot.fi/2013/07/hetken-hetken...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #11

"" Kemppinen on kyllä kauhean hyvä kirjoittaja ""

Mielestäni ei ole. Eikä Tuomioja ole niinkään moraalinen, vaan poliittinen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #12

Niin no, aika peto on hän kirjoittamaan. Minusta yksi parhaista, tämä JK, ikävä tunnustaa. Vaikka en häntä millään muotoa ihailekaan. ET on vielä parempi kirjoittaja, minusta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nyt eikun odotamma vakaumuksellisia omantunnon miehiä jos kohta naisiakin Tuomiojan puolustajiksi. Samoja, jotka ovat raivokkaasti ja piiskaa säästämäti puolustaneet Räsästäkin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jaa. Odottelen tässä, että SM Räsäsen hakkaajat alkavat roimia myös UM Tuomiojaa ja KE Orpo ehdottaa kehityskeskustelua (voi Orpo parka) ET:llekin. ;-)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Niin kehittävää. Sille, joka pääsee keskustelemaan ETn kanssa.

Joachim Seetaucher

Tässä dokumentissa esiintyy kansalaistottelematon Tuomioja muun muassa:

http://www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/shaahipa...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onko ET oikeasti ollut joskus noin nuori? Tunnistetaanko mielenosoittajissa ketään muuta bloggaria? Veikkaisin melkein heitä siellä olevan.

Sampsa Kuukasjärvi

Ymmärtääkseni Gandhin toimintaan vaikutti enemmän vuorisaarna ja perinteinen hindulainen väkivallattomuuden ihanne kuin Thoreau.

Mielestäni Tuomiojalla on tästä aiheesta fiksua argumentointia, jota kaikkien kannattaa pohtia poliittisesta vakaumuksesta riippumatta.

Tuomioja muuten näkyy ohjelmassa mielenosoituksessa kohdasta 7:24 alkaen.

(Laitanpa muuten minäkin kuvan ja tietoa itsestäni kunhan ennätän. Olen vasta äskettäin liittynyt Uuteen Suomeen. Katriina, olet minulle nimenä tuttu, koska olemme samasta kaupungista, mutta emme tietääkseni ole tavanneet.)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kun toit esille asioita Gandhista. Olisin halunnut kirjoittaa juuri hänestä tarkemmin, mutta en ehtinyt. Gandhi on ollut aiheena myös Timo Virtalan hienoissa esitelmissä ym. toteutuksissa. Olen toki harrastanut Gandhia, Intiaa ja Kiinaa nuoresta ellei lapsesta asti.

Kari Virtanen

Intiaa ei vapauttanut kolonialismista Gandhi, vaan japanilaiset. Martin Luther Kingin kristilliset hyveet rajoittuvat lähinnä siihen, että hän oli prostituoitujen ystävä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #21

Ainakin Kristus oli prostituoitujen ystävä.

Kari Virtanen

Viimeksi Suomessa kun ET:n sidosryhmä ryhtyi toden teolla kansalaistottelemattomuuteen, niin saldona oli n.40000 kuollutta.

Maailmanlaajuisesti ET:n sidosryhmän uhreja lasketaan nykyään olevan n. 165 miljoonaa. Mikään muu uskonnollinen ryhmittymä islamia lukuunottamatta ei pääse lähellekään.

ET:n sosialistisen sidosryhmän pyhiä kirjoituksia ovat mm Marxin Pääoma ja Hitlerin Mein Kampf.

ET:n Valistus/humanismi/sosialismi on uskonto siinä kuin mikä muu uskonto tahansa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mitä tarkoitat tällä:

"Viimeksi Suomessa kun ET:n sidosryhmä ryhtyi toden teolla kansalaistottelemattomuuteen, niin saldona oli n.40000 kuollutta."

"ET:n sosialistisen sidosryhmän pyhiä kirjoituksia ovat mm Marxin Pääoma ja Hitlerin Mein Kampf."

Tiedätkö, että ET on koko ikänsä ollut rauhanliikkeen aktivisti ja kantaa aina takissaan rauhanliikkeen tunnusta? En ole koskaan missään huomannut hänen kannattavan Marxia saati Hitleriä, vaikka olen lukenut paljon Tuomiojaa ja seurannut hänen kannanottojaan.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"" Tiedätkö, että ET on koko ikänsä ollut rauhanliikkeen aktivisti ja kantaa aina takissaan rauhanliikkeen tunnusta? ""

Kun sotahaukka George W Bush taustavoimineen valmisteli hyökkäystä Irakiin ja Suomen silloinen pääministeri Paavo Lipponen neuvotteluissa Bushin kanssa päästi tilanteen luisumaan siihen että Bush saattoi kiittää Suomen hallitusta koalitioon liittymisestä

-- ja kun Suomi todellakin osallistui Pentagonin sodanvalmisteluoperaatioihin, mm. irakilaisdiplomaattien karkoitukseen ja aiemmin vain YK:n mandaatilla toimineen Helena Rannan asiantuntija-avun antamiseen USA:n käyttöön --

missä oli silloin ulkoministerinä toimineen "rauhanmiehen" moraali?

Kuten tuolla ylempänä totesin, Tuomioja on poliittinen, ei moraalinen toimijna.

Paavo Lipposen pahasta töppäyksestä tuossa:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #34

Toivottavasti tähän vastaisi joku joka tuntee asian. Kirjoittelen lonkalta vastauksia yleensä, mutta tähän en osaa sanoa mitään. Vaatisi monipuolista perehtymistä.

Mitä Sinusta ETn olisi silloin pitänyt tehdä toisin? Miten paljon yksi mies voi sanoa ja vaikuttaa sellaisessa tilanteessa? Veikkaisin, että sellaisissa kuvioissa on tosiasiassa mukana melko monta suomalaista, kenties muunmaalaisiakin. Sooloilijat ovat ministereissä harvinaisia, vai mitä. Kiitos kun jaksat kesäiltana kirjoitella tällaisista yksityiskohtaisista jutuista.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #35

"" Miten paljon yksi mies voi sanoa ja vaikuttaa sellaisessa tilanteessa? ""

No, en tässä lähde pohdiskelemaan tai kaivamaan esiin kaikkea sitä kauheutta joka ulkoministeriössä tuona ajankohtana niitti virkamiehiä.

Enkä puhu Tuomiojasta muuta kuin että hän ei mielestäni ole ihastelun väärti. Puhun oikeastaan sinusta -- ettei yhden naisen kannata sanoa noin paljoa Tuomiojasta, jonka toimesta valtakunnassa on haudattu likaisia sota-asioita asioita tekopyhän vaikenemisen alle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #36

Olen itsekin huomannut, että ei kannata kirjoittaa kenestäkään neutraalisti saati myönteisesti. Ja kannattaisi neuvoa toisia.

Kari Virtanen

Totuus on monesti tarua ihmeellisempi. :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vai että kuva pitäisi olla. Hm. Mistä minä nyt sellaisen, tähän hätään?

Matti Kurjensaaren esseekokoelmassa Silmätikut (Tammi 1971) kirjoittaja esittelee muiden muassa Erkki Tuomiojan. "Toiset ovat vasemmistolaisia sen takia, että ovat köyhiä, toiset sen takia, että ovat älykkäitä."

Tuomioja on ollut todellinen lapsitähti, ja sen jälkeenkin koko ajan julkisuudessa. Kurjensaari ennusti, että "kun Erkki Tuomioja vuonna 2008 julkaisee poliittiset muistelmansa, hänellä on aihetta hymähdellä nuoruutensa toilauksille". Pieleen meni! Tuomiojan ura ei ole lähelläkään päättymistä, eikä hänen nuoruudessaan ole mitään nauramista.

"Hyväntekeväisyydellä ei poisteta epäkohtia", siteeraa Kurjensaari nuorta Tuomiojaa. Hieno, aidosti vasemmistolainen aforismi!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

ET on Suomessa poikkeuksellinen lahjakkuus ja rauhanmies, ja lisäksi vaikuttava persoonallisuus. Oli merkillistä kuunnella Jyväskylässä hänen pitkää, seikkaperäistä, lukemattomia tarkkoja yksityiskohtia sisältänyttä esitelmäänsä, jonka hän piti ilman ainoatakaan muistiinpanoa. Olisipa esitys videoitu.

Kari Virtanen

Eiköhän vasemmistolaisia olla sentakia, että ei tunneta asioita, halutaan enemmän kuin viitsitään, tai kun kaverikin on?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kenenkähän kohdalla olisi niin. Tavallisempaa taitaa olla, että on lapsesta ja nuoresta asti pitänyt tärkeinä ja halunnut ajaa joitakin asioita, joita sitten huomaa vasemmistonkin ajavan. Niin sitten menee enempi vähempi kimppaan tai yhteistyöhön samaan suuntaan kulkevien kanssa. Vasemmistolaiset eivät ymmärtääkseni ole laumasieluja. Ei tietenkään pitäisi yleistää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Muistutan myös näkemyksestä, jonka mukaan "demareissa on parhaimman näköiset mimmit".

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sitä minäkin olen ihmetellyt, miten monta kaunista naiskansanedustajaa on. Jutta Urpilainen muuten on todella kaunis luonnossa, kuvat eivät tee hänelle oikeutta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #30

Uskon sen, vaikka olenkin nähnyt Urpilaisen vain uutiskuvissa ja televisiossa. Ja entäs Maarit Feldt-Ranta...

Nyt taitaa olla parasta lähteä iltauinnille viileään Saimaaseen!

Kari Virtanen

Itse olen pitänyt ET:tä esimerkiksi Lähi-Idän suhteen jo vuosikymmenet lähinnä sotahulluna rasistina.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minä Suomen suurimpana rauhanmiehenä.

Kari Virtanen

Ymmärrän. Maailmansodat olivatkin sosialistien(mukaanlukien NSDAP)suurimpia rauhanprojekteja tähän mennessä.

Kari Virtanen

Viittaatko ET:n antisemitismiin?

Kari Virtanen

Suomessa melko olematonta, jos Kirkkoa ja Kärkkäistä ei lasketa kristityiksi(toinen luterilainen ja toinen lestadiolainen).

Toimituksen poiminnat