Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Niklas Herlin ja Vesa-Pekka Kangaskorpi, suurkiitokset!

Niklas Herlinin US on kansainvälisestikin uniikki, saati Suomessa. Se on maan ylivoimaisesti paras ja monipuolisin blogifoorumi, ja muukin osa US:sta on petraantunut vuosi vuodelta. Eri taustoista, suunnista ja puolueista olevat kirjoittajat valitsevat riemunkirjavasti aiheita ja käsittelevät niitä vapaasti. Keskustelulle on selvät ohjeet.

Joskus NH tai päätoimittaja Markku Huusko voisivat antaa meille uusiakin ohjeita, jos mellastelemme liian valtoimina. Onko esim. tarkoitus, että puoluepolitiikkaa vähennettäisiin? Ei ole lehden vika, jos emme kirjoita aina hyviä juttuja ja jos keskustelu riistäytyy käsistä. Nykyisiä keskustelu- ja kirjoitusohjeita noudattaen voimme kukin osaltamme petrata tilannetta. - Jostain syystä NH:iä ja toimittajia välillä morkataan kovastikin. Kannan voi toki kertoa lehden linjasta, mutta miksi sahaisi oksaa, jolla itsekin kököttää?

Kiitos, Niklas Herlin!

Toinen lehdistön tuki ja sen luotsaaja laman karikoissa on Vesa-Pekka Kangaskorpi Jyväskylästä. Hän on pelastanut useita lehtiä ahdingosta ostamalla niitä tai niiden osakkeita. Usein ihmetyttää, miksi hän sijoittaa niin paljon julkaisuihin, jotka eivät ehkä tuota kovin hyvin. Varmaan hän arvostaa mediaa yhtenä demokratian ja maan hyvinvoinnin takaajana.  Keskisuomalainen on hänen kaudellaan vahvistunut ja monipuolistunut, joten eivät rahatkaan  ole toivottavasti menneet kankkulan kaivoon.Monipuolisena osaajana VK toki tietää, mitä tekee.

Keskisuomalainen on joka suhteessa erinomainen kumppani. Olen suunnilleen koko ikäni ollut sen kanssa yhteistyössä eri asioissa, ja se on aina ollut 10+:n arvoista. Lehden väki on uutteraa, asiallista ja ammattitaitoista.

Kangaskorpi sukuineen edustaa sitä, mikä maakunnassa on parhainta. Pitäisin häntä lisäksi maan huippuna luontokuvaajana. Otoksia on Facebookissakin.

  • Mieheni on tuntenut VPK:n ja hänen perheensä ja sukunsa lapsesta asti. Hän kasvatti yhtä ja toista heidän maillaan päärakennuksen tuntumassa. Eräs Viljo-niminen VPK:n sukulainen ja heidän suuren talonsa asukas oli mukana mieheni omaisten kukkakaupassa yhtenä omistajana ja osakkaana.
  • Valtakunnallinen kulttuurivaikuttaja Elsa Heporauta oli muuten Viljon äidin sydänystävä ja vieraili usein suvun talossa. Haastattelin aikoinaan Viljoa, kun kirjoitin Heporaudasta kaksi kirjaa. Elsa kirjoitti nykyiseen Keskisuomalaiseen jutun jos toisenkin. Analysoin kirjoissani mm. artikkeleita, joita hän lähetti rintamakirjeenvaihtajana lehteen kansalaissodan itärintamalta.

Yksikään lehti ei pysy samanlaisena edes vuotta. Keskisuomalaisen ja Uuden Suomen toimitustyö ovat petraantuneet. Samalla jokin toinen lehti menee alaspäin. 

  • Keskisuomalaisessa kiinnittää huomiota pyrkimys ilmaisun ja otsikoinnin tarkkuuteen eräiden muiden ansioiden lisäksi, samoin eri-ikäisten lehti-ihmisten hyvä rinnakkaiselo. Mieheni muistaa ihan samat asiat lehdestä jo ajoilta, jolloin hän oli siellä toimituksessa hommissa kesäisin. Harmi sinänsä, että hän ei laittanut artikkeleitaan talteen. 

Mieheni peruutti pari päivää Keski-Suomen Viikon tilauksen. Keskisuomalainen hänelle tulee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lehdistöstä olisi vielä sata ajankohtaista asiaa kirjoitettavana. Ehkä joku ottaa niitä esille kommenteissa.

Tässä pikku muistelus vuosien takaa:

Koululaisena ns. Helsingin lehtiä jakaessa sain jokaisesta jakajankappaleen. Laitoin jakajankappaleet joskus postiluukkuihin näin ikään: Uuden Suomen tilaajalle lahjaksi Kansan Uutiset jne. Ideana oli ilahduttaa saajaa ja panna hänet tutustumaan toisenlaiseen kuin omaan näkemykseen. Vasta aikuisena tajusin, miten suurta ihmetystä ja ehkä myös raivoa sen täytyi saajissa herättää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olet ollut lapsesta asti media-alalla. Ei silloin varmaan kukaan aavistanut että nyt meille 'usasissa' lukee myös kansan uutiset ja maaseudun tulevaisuus jne .

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lehdet ovat tärkeä osa elämäämme. Jokainen huomaa sen, jos pysähtyy ajattelemaan asiaa. Satakunnan Kansa on suvussani keskeinen. Äidin isoisä oli siellä latojana, ja muistan, mitä eri asioita hänen kerrotaan sanoneen sen eri jutuista kommentteina. Valitsin sen ensimmäiseksi julkaisufoorumikseni, koska se tuntui läheiseltä mutta oli maantieteellisesti kaukana. Jokainen tuttu, opiskelu- ja työkaveri jne. ei siis nähnyt niitä yleensä kolmea kirja-arvostelua, jotka kirjoitin sinne viikoittain.

Uusi Suomi tuli tärkeäksi, kun syystä tai toisesta panin talteen kaiken siellä toimittajana aikoinaan ollutta Lassi Nummea koskevan aineiston. Nummesta tuli vähitellen tärkein ja pitkäaikaisin tutkimuskohteeni. Koska en onnistunut pääsemään aiheesta eroon, se oli sitä oikeaa. Sillä tavalla Nummi myöhemmin kertoi neuvoneensa, kun nuoret ovat kyselleet häneltä puolison valinnan pulmissa: Jos yrityksistä huolimatta ei pääse eroon toisesta ja rakastaa häntä, hän on se oikea.

Mieltymykset ovat tienviittoja elämän taipaleella.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Usarin osalta olen samaa mieltä mutta mullikkasanomista en. Lähinnä ksml:n keskustelupalstan muutosten jälkeen lopetin totaalisesti verkkokeskusteluihin osallistumisen koska omia avauksia ei enää sallittu vaan ainoastaan toimituksen rajaamat aiheet.

Usarin ohella pidän myös kusarin (KU verkkolehti) keskustelupalstaa elävänä ja lisäksi kolumnistit ovat mielestäni siellä huippuluokkaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mielenkiintoista. Aika ei riitä kaikkeen, eikä Ksml:n keskustelupalstoja tule seuratuksi. KU:ssa ovat uutiset hyvin valikoituina esillä, blogeja en ole tullut vilkaisseeksi. Täytyy joskus katsoa niitä.

Oman alueen uutiset kiinnostavat. Maakuntalehdet tuovat usein esille valtakunnallisestikin tärkeitä asioita.

Keskisuomalaisen kulttuuriosasto oli välillä surkea oltuaan Anja Penttisen ja Teppo Kulmalan kaudella erinomainen. Rock ja raanut olivat sittemmin sen pääasialliset aiheet. Nyt se on taas kohentunut, kaikeksi onneksi. Sivun yläosaan saa mukavasti nostetuksi tärkeitä asioita pienessäkin tilassa.

Urheilua lähes kaikissa lehdissä on monet sivut. Kaipa niitä sitten luetaan, vaikka moni loikkaa ne yli.

Lehdenteon kulut ovat varmaan valtavat. Vaatii taitoa saada ne katetuiksi. Lama karsi alkuun mainoksia ja ilmoituksia, nyt niitä on taas paljon eri julkaisuissa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kirkon ja seurakuntien tuki alan lehdille oli tänään aiheena YLEn uutisessa. Merkillistä kaiken kaikkiaan, panee pohtimaan.
http://yle.fi/uutiset/ehdotus_seurakuntien_tuet_po...

Puoluetuki on kai hyvä olemassa. Voisiko ajatella, että puolueitten lehdet tulisivat juttuun ilman sitä. Ainakin se vaatisi työtä ja tasoa. Omakustanteiset puolueitten lehdet olisivat ehkä hyväksi.

Pekka Salo

"http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/nakokulma/3027494/samojedien-kuningas"

Esimerkiksi tuo juttu Kansan Uutisissa on ihan kiva.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, nyt olenkin vilkaissut KU:n blogeja. Tuo edustaa 1½:ta vas:n 2 tärkeimmästä intressistä: Venäjästä ja vallan havittelusta. Vas ei ole Venäjään päin rähmällään vaan ihan mahallaan, ja demareihin päin se on aina ollut pyssy tanassa. Paavo Haavikon Venäjä-tekstit ovat sitä paitsi parempia.

Kiitokseksi kommentista - teksti tekstistä:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12885853090...

Yhden ja kahden asian tahi kirjan ihmisiä ja liikkeitä kannattaa kavahtaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset