Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kuka puhuu syrjäytyneistä tai muista rupusakkina?

Kemppinen:  "Paljon puhuttu 12 prosenttia eli rupusakki". Mikä sakki tämä on, sekö, jota ei hyväksytä naapuriin? Köyhiä taas on paljon enemmän, miljoona.

  • Onko Sinusta paikallaan leimata jokin ihmisryhmä rupusakiksi?
  • Mitä ryhmää JK tarkoittaa?
  • Missä olet kuullut rupusakki-sanaa käytetyn politiikassa tai missä olet huomannut sitä tarkoittavia väitteitä?
  • Leimasiko entinen kansanedustaja Ilkka Taipale suuren osan syrjäytyneistä rupusakiksi, ja jos, niin minkä takia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kognitiotiedemiehenä, kirjallisuuden kogniotutkimuksen Suomeen tuoneena ja vakiinnuttaneena tiedän, että yksikin käsite tai metafora avaa kokonaista ajatussuuntaa ja esim. ihmiskäsitystä, eriarvoistavia ajatusmalleja jne.

Kun professori leimaa suuren osan suomalaisista rupusakiksi, miksi hän tekee niin ja ketä hän tarkoittaa? Hänen oman alansa koulutuksen saaneitako? Niitä nuoria juristeja, joille palkkatyön sijasta tarjotaan palkattomia hommia? Oman poikansa, muistaakseni juristin, erinomaisuutta hän on toki ylistellyt.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Soininvaara kirjoittaa rupusakista:

"Yksi tapa jäädä huonolle eläkkeelle on elää työttömänä perusturvan varassa ilman varsinaista lääketieteellistä työkyvyttömyysdiagnoosia. SAK:lle näyttää olevan kovin tärkeätä säilyttää hajurako kunniallisten ansiosidonnaista päivärahaa saavien työttömien (oikeuttaa eläketurvaan) ja perusturvan varassa kituuttavan rupusakin välillä (ei oikeuta eläketurvaan)." http://www.soininvaara.fi/2010/08/02/katala-takuue...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kunnianarvoisa tutorini Kemppinen puhuu asiaa, mitä nyt Vietnamin sodassa hiukan horjahtelee. Kommunistien kapina syksyllä 1971 kaatui kaiketi siihen, että suurlähettiläs Beljakov tapasi kännissä möläytellä asioita.

Rupusakkia 12 prosenttia...tarkoittaako persujen äänestäjiä kunnallisvaaleissa? Paha mennä sanomaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yritin kirjoittaa julistamatta ja omaa kantaa paasaamatta. Niin, että kommentoija voi kertoa oman juttunsa. Olen pari blogia sitten sanonut, että minusta JK on maan parhaita blogittajia mutta että olen monesta eri mieltä kuin hän. Melkein kaikesta, kun tarkemmin ajattelee.

Käytät sanaa kunnianarvoisa. Monelle vain sellainen on kunnianarvoisa, josta hän katsoo hyötyvänsä, jonka hän tuntee tai joka ajattelee samoin kuin hän. Toisten nuoleminen ja toisten polkeminen ovat minusta yhtä vastenmielisiä seurata. - Minulle joka ihminen on täsmälleen yhtä kunnianarvoisa.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Käsittääkseni Kemppinen ja Soininvaara käyttävät tuota rupusakki-termiä hieman ironisesti. Jossain mielessä pahempana pidän sitä, osin tiedostamatonta asennetta, mitä esiintyy esim. monella AY-liikkeen edustajalla; Työelämän ulkopuolella olevia, ja erityisesti pitkäaikaistyöttömiä, pidetään jotenkin toivottomina tapauksina. Heistä ei tarvitse välittää, koska he ovat toisen luokan kansalaisia.

Laura Taimio

Onko rupusakki niitä jotka eivät halua esittää olevansa täydellisiä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Päivän mittaan funtsiessa on tullut mieleen vähän kelju miete. Kelju siksi, että haluaa aina ajatella ihmisistä hyvää, kunnioittaa jokaista jne. On aina tottunut kunnioittamaan vanhuksia, ihan luonnostaan. Mutta on kai myönnettävä, että jotkut heistä ovat höppänöitä siinä 7-kymppisestä alkaen. Kaikeksi onneksi vain jotkut heistä. En keksinyt höppänä-sanaa tarkoittamaan Liikkasta ja Kemppistä, vaan sen sanoi eräs fiksu, arvostelukykyinen minua puolet nuorempi ihminen, ei ilkeyttään vaan fiksuuttaan hän sen sanoi.

Ilman sarvia ja hampaita on sanottava, että kaverukset Antti Liikkanen ja Jukka Kemppinen rakentavat itselleen blogeissaan pyramidia tai mausoleumia, jonne elävän elämän äänet eivät kantaudu. He ovat tottuneet ajattelemaan itseään täydellisyyksinä, ihmisinä joiden jaloissa toiset ryömivät, ja he ovat tottuneet pitämään itseään verrattoman älykkäinä, lahjomattomina ja skeptisinä humanisteina. Omat piirteet ovat kumminkin vanhemmiten kärjistymistään kärjistyneet. Siellä he blogissaan kököttävat haukkumassa kaikkea mikä liikkuu ja kulkee, samalla kun he ovat kumpikin oman maailmankaikkeutensa liikkumaton keskipiste. Ympärillään oma lahjakas jälkikasvu, perilliset. Sen sijaan muut nuoret (esim. työttömien laumat) eivät ole olemassa heille, ei liioin miljoonan köyhän Suomi.

Huh huh. Pakko myöntää, mutta niin se on.

Olisikohan ruvettava realistiksi. Kirjallisuuskriitikkonakin olen aina ollut myönteinen. Liian myönteinen?

Toimituksen poiminnat