Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Tuula Peltonen - akateemisesta työttömyydestä

Akateeminen työttömyys on Jyväskylässä maan korkein. Keski-Suomen Akavan pitkäaikaisena johtajana ja toisen kauden kansanedustajana olet oikea henkilö toimimaan asiassa.

Työtä on valtavasti, mutta palkkaa ei halua kukaan maksaa. Tehtäviin ei läheskään aina valita osaavinta eikä kokeneinta. Kuten varmaan tiedät, Suomen pahin rasismi on ikärasismi.

Yhdessä maakuntaväen kanssa vetoan sinuun, että alat toimia, jotta saadaan laki turvaamaan ikääntyvien työpaikat. Ruotsissahan ei ole sellaista ikärasismia, joka on näinä vuosina päässyt vallalle Suomessa, joten mallia voi ottaa naapurista.

Toiseksi vetoan sinuun, että alat ponnekkaasti vaikuttaa erilaisten työllistävien hankkeitten käynnistämiseen esimerkiksi Euroopan Unionin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Hallituspuolueen edustajana sinulla on siihen erinomaiset mahdollisuudet. Nyt hankkeita tarvittaisiin erityisesti Keski-Suomeen, jota uhkaa kovaa vauhtia näivettyminen. – Ajatus avoimen kirjeen kirjoittamisesta sinulle on maakunnan kaikkein korkeimmilta akateemisilta piireiltä, ei minulta.

  • Samalla kiitän kutsustasi osallistua syyskampanjasi avaustapahtumaan, jossa on esillä syysmuotia ja politiikkaa. Pitkäaikaistyöttömät ja pienituloiset eläkeläiset ovat väärä kohderyhmä tällaiselle maksulliselle tapahtumalle. Jos jonkun tulot eivät riitä edes elämiseen, miten hän voisi hoidattaa hiuksensa siisteiksi ja ostaa kengät ja vaatteet, joissa voi saapua tilaisuuteen? Entä onko aihe onnistunut kurjistuvassa suurtyöttömyyden ja köyhien Keski-Suomessa, ja työn puolueen kansanedustajalta?

Jäjestämässäni yleisötilaisuudessa olet julkisesti harmitellut nuorisotyöttömien työhaluttomuutta. Nyt voit osoittaa, että teet kaikkesi keskisuomalaisten työllistämiseksi kunnollisiin töihin kunnon palkalla. Ja että solidaarisuus ei ole yhden- vaan kahden- ja monensuuntaista. Ja että politiikka on muutakin kuin puheita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On vihdoin korjattava suhtautumista työttömiin, varsinkin ikä- ja pitkäaikaistyöttömiin. He eivät ole työkyvyttömiä alkkiksia, joita sopii pallotella ja soimata mielin määrin. Pitkäaikais- ja ikätyötön eivät ole hylkiöitä, joille kuuluu osoittaa kuudennen luokan orjahomma.

Kuka on muuten keksinyt, että he olisivat työkyvyttömiä ja -haluttomia tai että olisi oikein osoittaa heille vain vaatimattomia apuhommia?

Ei kulu päivää, että myös ja nimenomaan kansanedustajat ja ministerit eivät julkisella mustaavalla työttömyyspuheellaan antaisi kansalaisille lupaa ja esimerkkiä toimia samoin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asia ja aihe ovat aiheellisia.
Olen joskus ihmetellyt sitä, että myös valtio ja kunnat työnantajina näyttävät olevan melko huonoja esimerkkejä bloginne alalla: ikäsyrjintä ja meriiteistä piittaamattomuus.

Strategiassa ja juhlapuheissa sanotaan yhtä, mutta käytännössä tapahtuu aivan muuta. Kukaan ei näytä valvovan, että lakia noudatettaisiin eikä yleensä kukaan joudu vastuuseen nepotismista, ikärasismista tai meritoituneiden ihmisten syrjimisestä esim. rekrytointitilanteissa. Asioita salataan ja/tai niistä vaietaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Arvelisin, että sellaiset sanktiot, joihin voi kuulua myös henkilökohtainen vastuu, saattaisivat hillitä akateemista syrjintää.

Esim. korvausvastuuseen voisi joutua myös vaikkapa tiedekunnan hallintopäällikkö, mikäli hän ei ole huolehtinut siitä, että hän itse ja hän esittelijänä tai esimiehenä on laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan po. asiassa joko aktiivisesti tai passivisesti. (vaikkei varsinaisia virkoja enää ole, vaan työsuhteita...)

Jos siis yliopistolle syntyy korvausvastuu vaikkapa määräaikaista ketjutusta tai irtisanomista koskevalla virkamieslautakunnan langettavalla päätöksellä, yliopisto joutuu toki korvaamaan. Mutta samalla virheen tehnyt hallintoelin/ virkamies ei voisi päästä kuin koira veräjästä, vaan hätäkin voidaan vaatia vastuuseen.

Jonas Hellgren

"Työtä on valtavasti"

Oikeaa todellista työtä olisi tehtävänä vaikka kuinka paljon. Akateemiset taas eivät oikein osaa tai halua tehdä mitään oikeaa työtä. Tuo akateeminen puuhastelu ja "hallinnointi" on pelkkää rasitusta veronmaksajien kukkarolle.

Totuus on että julkiselta sektorilta on vielä pakko vähentää hallinnossa ja tutkimuspuuhastelussa olevaa henkilöstöä vielä rajusti. Rahat on loppu.

Valtiolle ja kunnille edullisemmaksi tulee laittaa nuo tyhjäntoimittajat työttömyyskorvaukselle ja sitten eläkkeelle, jonka reaaliarvon annetaan hiljakseen tippua. Kertyneen omaisuutensa käyttäkööt hoivapalvelujen ostoon. Elättinä oleminen loppuu. Voi vain vikistä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mikä on oikeaa työtä? Akavassa on mm. kirjastolaisia, diakoniatyöntekijöitä, sosiaalialan ihmisiä, metsänhoitajia, farmaseutteja, hamppulekureita, juristeja, inssejä, valmentajia, opettajia, myynti- ja markkinointiväkeä, ekonomeja, lekureita joka lähtöön, tieteentekijöitä, proffia, agronomeja, pappeja, upseereja sun muita. Heistäkö ei kukaan mielestäsi tee työtä?

Toisekseen: hallitus on päättänyt, että suomalaisista tehhään maailman korkeiten koulutettu kansa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mie oon ollu järkkäämässä Tuulalle työpaikkaa eduskuntaan, ja mieheni ja minun "työ"panos siinä hommassa oli melkomoinen. Ellei sitten ratkaiseva. Tuula pyysi minua ensikseen oliko se miksi kampanjapäälliköksi tms. ja sitten "tiedotusvastaavaksi".

Työttömyydestä on tietennii hänen kanssaan puhuttu aika paljon, tai ei hän ole muuten puhunut mutta kysymyksiini vastannut. Yksi vastaus kuului, että kolmas sektori työllistää työttömiä? Muitakin vastauksia muistan ja voin tuonnempana ottaa essiin.

Tuulalla saattaapi olla US:n kirjoitusoikeudet, tai ainakin ne saa nopsasti. Oottelemma vastauksia ja keskustelua.

PS Anteeksi murresanat, niitä tulee helposti Karjalasta, Länsi-Suomesta ja keskeltä maata, kun sellaisia on jo syntymäkojissaan kuullu.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Katriina on oikeassa. Kaikki rehellinen työ on arvokasta on se sitten ruumiillista tai henkistä. Hyvinvoinnista, turvallisuudesta tai tuotantoon liittyvästä työstä hyötyy koko yhteiskunta. Palkkaerotkin pitäisi saada kapeammiksi, jotta kaikkien töiden arvokkuus paranisi.

Tuula Peltonen on mukava ihminen. Hän on opettaja ja siksi paneutunut eduskuntatyössä sivistysasioihin. Nyt myös puolustukseen. Ymmärrän hyvin, että hänellä ei ole aukottoman syvällistä näkemystä työttömyyden, elinkeinoelämän, talous- ja veropolitiikan asioista. Useilla edustajilla ei ole. He joutuvat luottamaan oman puolueensa/ryhmänsä nämä asiat tunteviin edustajiin ja tukevat näiden esityksiä. Hallituspuolueessa tämä on jopa liki pakko.

Itse olin 24 vuotta eduskunnassa ja olin aktiivisena jäsenenä eri kausina lähes kaikissa valiokunnissa. Neljä vuotta valiokunnan jäsenenä antaa vahvan käsityksen ja hyvät tiedot hallinnonalan asioista.
Suosittelenkin tuleville (ja ykyisillekin) edustajaille, älkää juuttuko samaan valiokuntaan moneksi kaudeksi, vaan laajentakaa omaa asioihin perhetymistänne monipuoliseksi.

Ps. Yhdyn Katriinan näkemykseen siitä, että Keski-Suomea uhkaa vakava näivettyminen. Se on jo pitkällä. Kymmeneen vuoteen ei juuri myönteistä kehitystä ole nähty. Tätä olen yrittänyt pitää esillä, mutta esim. maakuntalehti on nihkeä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sakari Knuuttila ja Kalevi Olin pitävät työllisyydenhoitoa tärkeänä (ja muista kuin kansanedustajista mm. Ahti Ruoppila), kummallista että kaikki eivät pidä. Kuten yhteistyökumppaneihini kuuluvat professorit ovat muistuttaneet, hallituspuolueen kansanedustaja saa neuvoja ja apua työllistämishankkeitten käynnistämisessä.

Mitähän asiassa olisi tehtävä? Esim. Keski-Suomen Liitossa ei ole otettu huomioon akateemista työttömyyttä, kulttuurialaa tms. tavalla, jolla olisi pitänyt ja pitäisi. Olen ollut sinnekin yhteydessä, ja kaikkialle.

PS Tietysti Tuula on mukava ihminen, sen kiistää vain harva. Miksi hän kuitenkin tarvitsee jatkuvasti puolustamista? Minäkin olen puolustanut häntä moniaat vuodet. - Kaikkien arvostama Kalevi Olin ei ole koskaan tarvinnut puolustamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset