Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Työhaluttomia ja työtään rakastavia

Odottelen edelleen vastauksia kansanedustaja Tuula Peltoselta (ks. ensimmäinen kommentti). Anita Kärki kirjoitti tänään TP:lle esittämieni kysymysten liepeiltä kolumnissaan Keskisuomalaisen pääkirjoitussivulla: 

  • Työttömien sanotaan olevan työhaluttomia ja työssäkäyvien ahkeria laiskojenkin edestä. - Mutta työssäkäyvien joukosta työhaluttomuutta vasta löytyykin. Sitä vain kutsutaan kiertoilmauksilla downshiftauksena tai se naamioidaan nokkelasti hyväpalkkaisten itse valituksi osa-aikatyöksi.

Erinomainen kolumni kannattaa lukea, jos monipuolinen pohdinta rahasta ja onnesta, työstä ja työttömyydestä kiinnostaa. Teksti löytyy helposti netistä. Olen huomannut saman kuin Anita Kärki yllä olevassa lainauksessa, mutta en olisi tohtinut mainita asiasta ilman hänen kirjoitustaan.

Päivittäin kuulee ja lukee työllisten narinaa työn ja työpäivän vaikeudesta, ikävistä aamuheräämisistä, kenkuista kollegoista, harmillisista oppilaista ja heidän vanhemmistaan, korjaajaansa odottavista ainevihkopinoista, keljuista maanantaista, nopeasti ohi vilahtavista viikonlopuista jne. jne. Kun loman odotus sai työlliset suoltamaan kauhukuvauksia työstään, luuli heidän virkistyvän lomareissuillaan. Ikävä kyllä ne näyttävät pikemminkin nujertaneen heidät. Töihinpaluu on heille poikkeuksetta yhtä helvettiä...

Tätä kaikkea en olisi ilman Anita Kärkeä tohtinut mainita, sillä en halua loukata ketään enkä kirjoittaa kenestäkään ikävästi.

  • Kaiken huippu on eräs kansanedustaja, joka valittelee jokaisessa päivityksessään, tviitissään ja blogissaan - joko väsymystä, huonosti nukuttua yötä, suurta työmäärää, sitä että hän joutuu lauantainakin puhumaan jonnekin tai viikonloppuna saamaansa puhelua... Ei ole kauaa siitä, kun sama nainen valitteli, ettei esiintymiskutsuja ole jaettu tasaisesti eli hän ei ole päässyt tarpeeksi usein esiintymään... Onneksi hän ei edusta Keski-Suomea.

Itse en ole harmitellut työpäiviäni. Aloitin ne säännöllisesti tunnin kimppalenkillä säässä kuin säässä klo 5-6. Sitten nopsasti työpaikalle, jossa olin monesti klo 21:een tai 22:een ruokatunneitta. Tein työtä myös viikonloput ja lähes koko lomat. Kutsumustyötään ja kaikkia siihen kuuluvia ihmisiä rakastaa, eikä työtunteja laske. Eikä harmittele pientä palkkaansa, pätkätöitään eikä jatkuvaa kouluttautumista siinä sivussa.

  • Ensimmäisessä kommentissa kirjoitukseni, joka ilmestyi tänään Keskisuomalaisessa. Olen saanut siitä paljon kiitosta. Mitähän ystävällistä blogikollegat sanovat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Peltonen, puutu työttömyyteen

Akateeminen työttömyys on Jyväskylässä maan korkein. Tuula Peltonen (sd.), Keski-Suomen Akavan pitkäaikaisena puheenjohtajana ja toisen kauden kansanedustajana olet oikea henkilö toimimaan. Hallituspuolueen kansanedustajalla on siihen erinomaiset mahdollisuudet.
Vetoan sinuun yhdessä maakuntaväen kanssa, että alat ponnekkaasti vaikuttaa erilaisten työllistävien hankkeitten käynnistämiseksi esimerkiksi Euroopan unionin ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Hankkeet ovat välttämättömiä Keski-Suomessa, joka uhkaa näivettyä kovaa vauhtia. Akateemisen, koulutus- ja kulttuurialan projekteja tarvitaan. Hallitus on päättänyt, että suomalaisista tulee lyhyessä ajassa maailman korkeimmin koulutettu kansa.

Työtä on valtavasti, mutta kukaan ei halua maksaa palkkaa. Tehtäviin ei läheskään aina valita osaavinta eikä kokeneinta. Suomen pahinta rasismia on ikärasismi. Toiseksi vetoan sinuun, että toimit ikääntyvien työpaikat turvaavan lain saamiseksi. Ruotsissa ei ole samanlaista ikärasismia, joten mallia voi ottaa naapurista.

Samalla kiitän kutsustasi osallistua syyskampanjasi avaukseen, jossa on esillä syysmuotia ja politiikkaa. Kutsutut pitkäaikaistyöttömät ja pienituloiset eläkeläiset ovat väärä kohderyhmä tälle maksulliselle tapahtumalle. Jos jonkun tulot eivät riitä edes elämiseen, miten hän voisi hoidattaa hiuksensa ja ostaa vaatteet, joissa voi saapua tilaisuuteen? Entä onko aihe onnistunut kurjistuvassa suurtyöttömyyden ja köyhien Keski-Suomessa, ja työväenpuolueen kansanedustajalta?

Olet julkisesti moittinut nuorisotyöttömiä työhaluttomiksi. Kansanedustajat ja ministerit antavat mustaavalla työttömyyspuheellaan päivittäin kansalaisille luvan syytellä ja syrjiä työttömiä.

Nyt voit näyttää, että teet kaikkesi keskisuomalaisten työllistämiseksi oikeisiin töihin kunnon palkalla. Ja että solidaarisuus ei ole yhden- vaan kahden- ja monensuuntaista. Ja että politiikka on muutakin kuin puheita.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Mä olen aina rakastanut työtäni, monenlaista olen tehnyt ja kaikesta tykännyt.

Työhön lähteminen on usein ollut vaikeaa näin lapsiperheen äitinä, eikä maatalouslomittajana oikein saa yhdistettyä perhettä ja työtä. Mutta kun työpaikalle asti pääsen, huokaisen helpotuksesta, vihdoin sain itsestäni riippumattomat asiat hoidettua ja pääsin perille.

Työtä tehden aika kuluu siivillä ja palkkapäivänä on mukavaa ajatella että sain taas itse tienaamillani rahoilla laskut maksettua, kyllä niistä voisi enemmän ruokaankin jäädä, mutta kuitenkin kiva saada laskut maksettua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset