Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kuka otti kantaa työttömiltä leikkaamiseen = rakenneuudistukseen?

Köyhimpien tukistus = hyvinvointirakenteitten purku sivuutettiin uutisissa. Lea Karjalainen työttömien järjestöstä lankesi loveen, kun työttömiltä leikataan alusta, keskeltä ja lopusta. Miksi?

Koskaan ennen ei köyhimmiltä leikkaamista ole sanottu rakenneuudistukseksi. 

Nuorille työttömille muutoksesta koituu epävarmuutta, hätää ja nykyistäkin heikommat oltavat, laajentuneelle ikätyöttömien joukolle vuotta pitempi viruminen köyhyysrajan alapuolla. Siellä oleva ei osta vaatteita, lähde koskaan matkalle, uusi kolmia silmälasejaan jne.

Työttömiä on nyt lähes 400 000.

  • Kenen huomasit puolustavan työttömiä näinä vuosina, viime viikkoina ja tänään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Rauno Kontiainen

Kun sinä Katriina nyt olet niin kovasti puhunut köyhien ja työttömien puolesta, niin kerrohan nyt hyvä ihminen että mitä tästä pitäisi ajatella:

Me ollaan yrittäjä ja sairaanhoitaja pariskunta ja tehdään työtä aamusta iltaan.

Meillä on kaksi lasta ja asumme Tapulikaupungissa kaupungin vuokra-asunnossa joka on 2h 45m2 ja sen maksamiseen meiltä menee noin puolet tuloista jotka verojen jälkeen saamme käteen.

Olemme nyt asuneet näin viimeiset 4 vuotta ja hakeneet kaupungilta koko ajan isompaa asuntoa. Olimme toivoneet 3h + k, jotta lapsille saataisiin yhteinen huone ja meille myös oma (kun nukutaan nyt olkkarissa patjalla), mutta kaupunki on sitä mieltä että meidän tulot on niin hyvät ettei kaupungilta voida saada asuntoa.

Samaan aikaan meidän yläkerrassa on kaksikerroksinen kämppä joka on 110m2. Siellä asuu perhe jonka molemmat vanhemmat on työttömiä ja lapsia on 4. Kysyimme kapungilta miksi me emme saa isompaa asuntoa meidän perheelle, vaikka käymme töissä mutta vastaus oli: niin isoja asuntoja saa vain perheet joilla ei ole tuloja ja teillä on. Että jos haluamme sellaisen kämpän niin pitäisi hakea sitten työttömänä asumistukea.

Viime yönä taas vaihteeksi yläkerran perheellä oli bileet. Emme saaneet unta kun lattiaa poljettiin hanurin tahdissa ja yläkerran parvekkeelta heiteltiin palavia röökitumppeja meidän pihalle. Jos olisin mennyt vaatimaan hiljaisuutta olisin todennäköisesti saanut puukosta, tai ehkä autoni olisi naarmutettu jälleen kerran kun "mitäs sie rupeet puuttumaan muiden elämään", niinkuin silloin kun tein valituksen taloyhtiölle metelistä.

Että mitäs tässä nyt sitten pitäisi ajatella tästä? Me käymme töissä eikä meidän tuloilla osteta asuntoa, eikä edes vuokrata sellaista joka olisi lähelläkään yhtä hieno ja tilava kuin yläkerran työttömällä perheellä.

Kerrohan pitäisikö meidän jaksaa töissämme jos kaupunginkin neuvo on että jääkää työttömiksi, niin sitten teillä on varaa isompaa kämppään.

Onko tämä hyvä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kysymästä, olen lukemattomat kerrat pitänyt ryhmäsi puolia, moittimatta koskaan sanallakaan köyhiä, olivat nämä työllisiä tai työttömiä.

Monenlaista tulee mieleen kommentistasi. En kuitenkaan ole mikään moittimaan tai neuvomaan toista ihmistä, joten en ota kantaa.

Keijo Räävi

400 euron suoja työttömyysturvalle on kädenojennus työttömille, jotka eivät nykytilanteessa uskalla ottaa vastaan pienipalkkaisia töitä.

Jos suunnitelma menee läpi niin se kannustaa myös työnantajia tarjoamaan töitä jotka muuten jäisivät tekemättä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Historian tunnilla lapsille ja nuorille kerrotaan, että Suomessa ei ole koskaan ollut orjuutta. Kannattaisitkohan tieto päivittää: orjuus on laillistettu 2013. http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2013082917426442_...

ulf fallenius

Pääkaupunki seudulla työttömyys mahdoton asia se on vaan valinta kysymys.Mutta se on selvä että näitä 5000 euron kuukausipalkkoja ei ole yllin kyllin mutta kyllä 1800- 3000euron löytyy tekevälle.Työttömyysturva pitäisi olla aluekohtainen ja pääkaupunki seudulla se tarkoittaisi lähes 0%.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kuningas Maunu Eerikinpoika kielsi orjuuden vuonna 1335. Mikään lainsäädäntöelin ei ole sen jälkeen päättänyt että se palautettasiin. Todellisuudessa sitä on kuitenkin palautettu. KELA esimerkiksi laittaa ihmisiä töihin 40 centin tuntipalkalla. Jos ei hyväksy, seuraa aivan kauheita kostotoimenpiteitä.

Terveisin.

Ingmar Forne

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset