Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Jutta löysi syyllisen, työttömät

Yksilön ja yhteisön sivistys/sivistymättömyys näkyy suhtautumisessa heikoimpiin ja syrjittyihin. Vappuna Jutta remensi: Hallitus pystyy parempaan, SDP pystyy parempaan, minä pystyn parempaan. Eilen hän paljasti meille paremman puolensa löytäessään ainoan syyllisen ... työttömistä.

Onko Jutan SDP ikärasismin äiti?

Olen päivittäin tukenut ja puolustanut Juttaa kaikkialla vuosia. Miksi? Hän iskee rakennekyntensä meihin köyhimpiin ja heikoimpiin, jotka valmistimme hänelle tien. Myös meihin häntä moninkertaisesti koulutetumpiin akateemisiin työttömiin.

Jörkka sanoi loppuviikosta, että kansanedustajat eivät ole kovin älykkäitä. Löytyykö heistä älyä tärkeämpiä hyveitä, joita ovat 

 • horjumaton oikeudenmukaisuus,
 • ehdoton pyrkimys tasa-arvoon,
 • luotettavuus,
 • empaattisuus,
 • äänestäjien, kansan edun asettaminen joka tilanteessa oman edun edelle,
 • nöyryys muualla kuin sanana,
 • palvelevuus, ei öykkäröinti,
 • viisaus,
 • vallanhimon puute,
 • ymmärrys eli hyvä näkökyky,
 • luopuminen asettamasta etusijalle niitä, joista katsoo hyötyvänsä,
 • harhan huomaaminen harhaksi eli luopuminen nykyisenlaisen koulutusyhteiskunnan pönkittämisestä,
 • viisaimpien, ei tyhmimpien ottaminen neuvonantajiksi,
 • omatunto ja sosiaalinen omatunto,
 • itsenäinen ajattelu ja puhe,
 • luopuminen liturgiasta

SDP on aina ennen tukenut riistettyjä. Miten nyt?

Suurimmat julmuudet, yhteiskunnan raaistumisen ja vajoamisen alkukantaisiin hirmutekoihin on aina mahdollistanut huonojen johtajien seuraajalauma. Niinkö käy nytkin?

 • Aatosta jaloa ja alhaista mieltä, tunteitten paloa ja kylmyyttä siellä, syömmehen pienehen mahtua voi, kaiken mi kohtalo soi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Rainer Salosensaari

Nyt olet oikeilla jäljillä! Demareilla ei taida enää olla muuta "viholliskuvaa" kuin muutenkin ahtaalle ajetut, sillä julkisen sektori on sekä kokoomuksen että demareiden erityisessä suojeluksessa, maahanmuuttoa ja sen kustannuksia ei poliittisen korrektiuiden takia uskalleta arvostella ja yrityksiä lepytellään jotta eivät enää taloudellisen taantuman varjolla laittaisi työntekijöit kilometritehtaalle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miljoonan köyhyys ja 400 000:n työttömyys ykkösasiaksi. Pakkoruotsi, mamut ja sateenkaari eivät ole yhtä tärkeitä juttuja kuin ne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Työttömiä on vähintään tuplasti, Tuosta luvusta on poistettu työllistämistoimenpiteiden alaiset työttömät kuten kursseilla pyöritetyt.
Sitten laitetaan rahaa "elvytykseen" johon työläiset haalitaan EU:n halpamaista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #8

Ainut mitä aina joskus ihmettelee on se, miten päättäjät kehtaavat. Mutta sitä kysyy yhä harvemmin.

Kehtasivathan he myös natseissa, neukuissa ja DDR:ssä, jota Suomi muistuttaa päivä päivältä enemmän.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Historian kulkua ei taaksepäin voi kääntää. En tiedä mitä muistuttaa mutta hirvittää.
Olen käyttänyt käsitettä manipulatiivinen ihminen, eli palkkion perässä suuntautuva kulutusyhteiskunnalle ominainen ihmistyyppi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #13

Juu sellainen tulee joka askeleella vastaan k(o)ulutusyhteiskunnassa.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Jutan pitäisi vaihtaa puheittensa kirjoittajaksi henkilön, jolla on kosketus aitoon elmään. Voi olla, että hän on puheensa itse kirjoittanut ja kiireessä mukaan tule epätarkkoja sanontoja. Yhden puheen heikkojen sanontojen perusteella ei pitäisi määrittää ketään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jotakin outoa on poliitikossa, joka tarvitsee vuodesta toiseen jatkuvaa puolustamista yötä päivää. Yksi merkillisyys on hänen sanojensa ja tekojensa välinen ero monessa kohden. Ikävä kyllä sanat ja teot 400 000 työtöntä kohtaan ovat yhtä julmia.

Vappupuheet Jutta on kertonut kirjoittavansa aina vapunaattona. Jos hänellä sanoistaan huolimatta on puheitten kirjoittaja, on silti sataprosenttisesti hänen omaa syytään, mitä hän puhuu ja miten.

Niin kauan kuin Jutta on ollut tapetilla eli valituksi tulemisestaan lähtien hän on saanut päivittäin ankaraa kritiikkiä joka taholta. Sanatkin hänestä toistuvat samoina vuodesta toiseen. Sekä poliittisten vastustajien että ikänsä demareissa olleitten suusta. Jokainen asioita seurannut tietää tämän. Jutan puheet ym. asiat alkavat yhä enemmän muistuttaa sitä kuvaa, joka maan vakautuksellisimmilla demareilla on ollut hänestä alusta asti. Sitä kuvaa, jota minäkin olen vuosia yrittänyt kumota.

Minua ei Jutta eikä kukaan kansanedustaja kiinnosta. Itsepä ovat asiansa sotkeneet. Minua kiinnostavat vapaus, veljeys ja tasa-arvo ja niiden alennustila, työttömien saama raaistuva kohtelu ja lisääntyvä köyhyys.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin kauan kun Urpilaisen puhetta on kuultu tiedoitusvälineissä, hän on runsaasti viljellyt harhaanjohtavia vertauskuvia, puhunut tautien ja tulipalojen leviämisestä sekä valuvioista, kun kyseessä on ollut rahapolitiikkaa joka ei millään tavoin ole verrattavissa mainittuihin ilmiöihin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Asiallinen kommentti tänään lukutaidon päivänä, Neitsyt Marian päivänä ja pitkäaikaistyöttömän kotimaisen kirjallisuuden dosentin syntymäpäivänä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Toivotan Onnea!
(Yleisen kirjallisuustieteen draamalinjan cumlauden suorittanut.)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #16

Kiitos! Elämän juhlapöytä on katettu meille jokaiselle. Pidot jatkuvat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #12

Onnittelut!
Hyvä, että tämän bloginkin näkökulma nousee esille.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Viljo Heinonen kirjoitti 8.9.2013 14:53

"Jutan pitäisi vaihtaa puheittensa kirjoittajaksi henkilön, jolla on kosketus aitoon elmään. Voi olla, että hän on puheensa itse kirjoittanut ja kiireessä mukaan tule epätarkkoja sanontoja. Yhden puheen heikkojen sanontojen perusteella ei pitäisi määrittää ketään."

Ei se vaihtamalla parane. Riippumatta siitä kuka sen puheen on kirjoittanut, Jutta Urpilainen on sen puheen pitänyt, ja tällä tavalla myös ottanut vastuun sen sisällöstä. Vai haluaako Viljo Heinonen väittää ettei Jutta Urpilainen ole vastuussa sanomisistaan, koska ne on kirjoittanut joku muu??

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mielenkiintoinen keskustelu on tänään virinnyt. Kysymys ihmisen vastuusta on syvällinen.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Joo, vastuussa on, mutta en ole hänen enkä kenenkään muunkaan poliitikon puheita niin tarkaan seurannut, eittä voisi niistä jotain linjaa päätellä. Jaa Soinin puheisa on kyllä selvä linja: Missä EU, siellä ongelma ja sitä rataa.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Jos teot ja sanat ovat kiljuvassa ristiriidassa, ei puheiden pehmentely auta. Teot kun kertovat hiukan enemmän. Jutta on tekemässä Suomesta opinnäytetyötä Bilderbergille hyvinvointivaltion harvennushakkuilla.

Jutan päätä ei varmaan kääntäisi sekään, vaikka rautalangasta vääntäisi sellaisen himmelin, josta näkyy, että hän tuhoaa sekä maansa, että puolueensa..

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sanat sanoja on, teot painavat vain. Onneksi Jutta ei sentään tuhoa isänmaata. Vaikka hänelle isänmaallisuutta onkin köyhiltä sahaaminen ja sirklaaminen, jossa ovat innolla mukana kaikki puolueet.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moni on pohtinut sitäkin, toimivatko Suomen päättäjät näin, koska he ymmärtävät vai koska he eivät ymmärrä?
Kummassakin tapauksessa jotenkin puistattaa.
Ja, kyllä. Kyllä isänmaata on (jommasta kummasta syystä) jos ei vielä tuhottu, niin nakerrettu ainakin. Tämä aika tullaan muistamaan traumaattisena kansakunnan historiassa: oman aikamme versio lumedemokratiasta ja/tai pysähtyneisyyden ajasta. Eräänlanen itsetuhoinen neo-finlandisierung ilman järkevää syytä...?

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Mä juuri omaan blogiini liitin Demarien peruskirjoituksen. Se on loistava, mutta käykö meille niin ettei Pastori tunne Raamattuaan?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, mielenkiintoista. Kirjoitat blogisi kommentissa näin:

---
Ote Demarien peruskirjasta:

"Kokiessaan yhteisön omakseen kansalaiset ottavat vastuuta sen kehityksestä ja yhteisö menestyy. Hengen laiskuus, välinpitämättömyys ja oman edun tavoittelu ovat yhteisöllisyydelle vieraita. Jokaisella on vastuu kykyjensä mukaan ottaa selvää ja osallistua, puuttua tapahtumien kulkuun. Tästä kasvaa aito tasavertaisuus ja sitoutuminen yhteisiin päämääriin."

---

Hyvä sitaatti. Poliitikot osoittavat hengen laiskuutta, välinpitämättömyyttä ja oman edun tavoittelua. Sinä ja minä tätä: "ottaa selvää ja osallistua, puuttua tapahtumien kulkuun".

Entä yhteinen tavoite? Jos se on puolueen johdolla työttömien höyhentäminen ja ihmisarvon riisto muutenkin sorretuilta, Sinä ja minä emme jaa sitä.

Harri Rautiainen

"Onko Jutan SDP ikärasismin äiti?"

Katriina, et käyttäisi rasiami-sanaa ikäsyrjinnästä puhuttaessa.
R.-sana on jo kärsinyt niin pahan inflaation, ettei todellisia rasisteja enää saada käpälälautaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Fiksuimmat tuntemani, pitkään Keski-Euroopassa opiskelleet ihmiset rinnastavat ikätyöttömien Suomessa saaman kohtelun siihen, joka kohtasi juutalaisia natsi-Saksassa.

Sanoilla on historiansa, johon kuuluvat käyttöyhteyksien ja merkitysten muutokset.

Kerran juutalainen, aina juutalainen.

Joka kerran keksitään, sitä aina epäillään.

Harri Rautiainen

En lähde kiistelemään.
Totean vain, että juutalaiset kohtasivat rasismia, ikätyöttömät syrjintää. Työttömyys ei ole rotu.

Elo Kemppainen

”Pienten heikommassa asemassa olevien ihmisten auttaminen on ainoa tie jonka perustalla sosiaalidemokraattinen aatemaailma lepää.”
(Rafael Paasio)

Tämä teksti on ilmeisesti ollut joskus pyhä arvo, perusta, jolla mitataan ihmisyyttä, teksti on osa reliefiä, missä Rafael Paasion korkokuva kasvoista katsoo vasemmalle.

Onkohan tämä reliefi vielä Uudenkaupungin Työväentalon ovenpielessä.?.

Taidan mennä huomenissa katsastamaan...

Tämä samainen reliefi kuvineen ja teksteineen peitettiin rautakaupan mainoskyltin alle 90-luvulla kun Uudenkaupungin Työväenyhdistyksen talo vuokrattiin rautakaupan tiloiksi. Arvot ja pyhät ovat häälyviä käsitteitä kun raha, pienikin, puhuttelee.

SDP on kussut pahasti kintuilleen ja alta onkin paljastunut 'Demaripuolue', se puolue ei paljon köyhien ja heikommassa asemassa olevien perään katsele...

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Kaikki jotka olisivat valmiita aitoon Demariaatteeseen, liittykää Demaripuolueeseen, Demarit kannattavat enemmistön mielipidettä. Jos siellä on sadasta edes 51 yhtä mieltä aatteen puhdistuksen puolesta, periaatteen mukaan kuuluisi näiden mielipidettä noudattaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Demarit ovat paras Suomessa tietämäni puolue. Mutta ei kai missään puolueessa ole jäsenäänestyksiä usein? Jos olisi:

Jos Suomessa toimisi esittämäsi demokratia, köyhyys ja työttömyys olisi poistettu. Ennen eduskuntavaaleja nimittäin suomalaiset pitivät niiden poistoa uuden eli nykyisen eduskunnan tärkeimpänä tehtävänä.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen Vastaus kommenttiin #23

Kaikki puolueet taisivat pitää samaa linjaa työttömyyden poistamisen suhteen.

Kukaan päättäjä ei ole tainnut minunkaan mietteitä työllisyyden parantamiseksi edes lukea, vaikkei ne ole missään pöytälaatikossa. Olisi kiva saada edes joku laskelma tai muu peruste siihen, miksei niitä voisi kokeilla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #27

Olet esittänyt suuren määrän realistisia juttuja.

Ajatuksille ei "innovaatioiden" ja "tahtotilan" Suomessa ole tilaa. Eikä toimille puuhastelun Suomessa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vastaus kommenttiin 21

Demariaate on hyvä.

Elo Kemppainen

Minulle on jäänyt sellainen mielikuva, että Tanner, Lipponen, Ahtisaari, Lasse Lehtinen ym. saman kategorian 'tyypit' ovat niitä 'demareita'...

...kun taas, Paasio, Sorsa, Tuomioja ym. tähän kategoriaan kuuluvat ovat 'sosiaalidemokraatteja'...nämä sosiaalidemokraatit toki vähän katsoisivatkin heikossa asemassa olevien auttamisen olevan peruskivi, tämän aatelajin maailmassa...'demarius' ei mielestäni ole missään määrin 'sosiaalidemokratiaa'...

Minun puolesta Suomen Sosialidemokraattinen Puolue voi ja saa olla niin demaria, niin demaria kuin lystää...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #32

Mielenkiintoista, millaisia intohimoja SDP herättää suomalaisissa. Vihaa joka on rakkautta, ja rakkautta jossa on paljon kriittisyyttä.

Elo Kemppainen Vastaus kommenttiin #36

Pienenä 'anekdoottina' voitaisiin huomioida sellainenkin mahdottomuus, että SDP:ssä on suhteellisesti vähiten sosiaalidemokraatteja - kun taasen Perussuomalaiset puolueessa on suhteessa eniten 'sosiaalidemokraattisesti' ajattelevia kansanedustajia...merkillistä...'Perääti merkillistä', sanoisi 'demari' Koivisto, presidentti...

http://2.bp.blogspot.com/_3mHQYwYhrqk/SwEFaLfSOhI/...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Katriinalle olen kait sanonut monesti ja nyt sanon Ritvalle (hieman karrikoiden):

1) Puolueet eivät ole jäsenistään kiinnostuneita - nehän ovat selvää pässinlihaa. Heitä tarvitaan vain jalkatyöhön, ajattelua siedetään kunhan se on hiljaista. Päätökset ja ideat tulevat ylhäältä. Puheoikeus on - kunhan se ei johda mihinkään.

2) Puolueet ovat kiinnostuneita liikkuvista äänestäjistä, koska ne tuovat kasvua kannatuslukuihin.

Siksi:
3)
Paras tapa toimia poliittisella kentällä on olla sitoutumaton. Voi aina antaa kiitosta sinne mihin se kuuluu; ja risuja.
Ja me olemme varmaankin Suomen suurin ryhmä, joskin ei mikään kiinteä koalitio, mutta sellaista se demokratia on.
_____________________________________

Kaikille eri puolueiden jäsenille:
- Uskotko saavasi yhtään vakavaa ideaa läpi vuonna 2013? 2014?

Riippumattomat ja poikkipoliittiset ryhmät toimivat näin:
- Jokainen jolla on idea voi ryhmän sisällä (ja ulkoa) etsiä samanmielisiä ja alkaa toteuttamaan ideaansa ilman äänestyksiä tai ylhäältä tulevia siunauksia. Hankkeen ideoista, vaikeuksista, voitoista jne. voi (ja on hyvä jos niin tekee) jatkuvasti tiedottaa muita ja muut voivat heitellä lisäideoita, vaikka eivät juuri tässä ryhmässä toimisi.

Meillä on menossa tällainen EU-/eurokriittisen ryhmän järjestäytyminen yms. Siellä voi myös opiskella tietsikkajuttuja videoiden avulla (suomeksi) ja minulta/minun kauttani saa apua ja erilaisia resursseja:
http://haudankaivajat.weebly.com/opi-ja-opeta.html

Henry

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olisin mieluummin sitoutumaton sosialidemokraatti kuin sitoutumaton porvari. Se ei ole koskaan estänyt minua olemassa yhteistyössä monien tahojen kanssa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Entä sitoutumaton kansalaisjournalisti?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

SDP vaikuttaa siltä, että se yrittää pitää AY-liikettä entisessä loistossaan.

Tärkeämpiä vaikuttaa olevan ansiosidonnaisen työttömyysturvan saajat kuin pitkäaikaistyöttömät.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miten tästä pitäisi syyttää demareita, eikö näistä asioista päätetä yhdessä? Samantapaista priorisointia on tänään koko yhteiskunnassa. Fiksua on yritys päästä kaikkien tasa-arvoon ja kaikkien tasa-arvoiseen kohteluun.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Asioista tietty päätetään yhdessä. Onhan meillä oikein sixpäk-hallitus päättämässä. Joku ehdottaa jotain ja siitä äänestetään. Joskus toinen antaa periks toisen vaatimuksissa, jotta saa oman juttunsa läpi jne.

Näin mää siis tän ajattelisin :D

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Lisään vielä, että liitoissa on valtavasti eroja. SDP:n pitäisi yrittää yhdistää liittoja, eikä yrittää olla vahvimman liiton puolella.

Laissa meillä ei Suomessa ole edes minimipalkkaa. Siitä varmasti olisi paljon apua monelle matalapalkka-alan työntekijälle.

Toisaalta joissain asioissa olisi liittojenkin hyvä antaa periksi. Vaikka tiedän kyllä, että Suomen talouden takia on ostovoimaa tärkeää. Monet palkansaajat eivät pysty tiputtamaan palkkojaan, koska on lainoja tai perheen elättäjä jne.

Monet työttömät eivät kuulu liittoihin, eivätkä saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Köyhät ovat oikeesti jääneet ulkopuolelle. SDP:n pitäisi ottaa kantaa erilaisiin työllistämistoimenpiteisiin. Esim: kuntouttamiseen ja työharjoitteluun.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Lisään vielä, että liitoissa on valtavasti eroja. SDP:n pitäisi yrittää yhdistää liittoja, eikä yrittää olla vahvimman liiton puolella.

Laissa meillä ei Suomessa ole edes minimipalkkaa. Siitä varmasti olisi paljon apua monelle matalapalkka-alan työntekijälle.

Toisaalta joissain asioissa olisi liittojenkin hyvä antaa periksi. Vaikka tiedän kyllä, että Suomen talouden takia on ostovoimaa tärkeää. Monet palkansaajat eivät pysty tiputtamaan palkkojaan, koska on lainoja tai perheen elättäjä jne.

Monet työttömät eivät kuulu liittoihin, eivätkä saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Köyhät ovat oikeesti jääneet ulkopuolelle. SDP:n pitäisi ottaa kantaa erilaisiin työllistämistoimenpiteisiin. Esim: kuntouttamiseen ja työharjoitteluun.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onko puolue-asia niin kohtalokas? On sanottu, että meissä on kaikissa pieni demari, pieni kokoomuslainen jne. Toisin sanoen voi tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa ja kunnioittaa ja ymmärtää heitä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kirjoitat myös tavallaan siitä, että rehellisyys maan perii, mutta liian pitkällä viivellä. Itseään ja lapsiaan silmiin katsova aidosti vastuullinen ja kunniallinen ihminen, joka voi nukkua yönsä rauhassa, ei todellakaan oli juuri nyt kysytty. Mutta sellaisia Suomi tarvitsee yhä kipeämmin.

Kaikissa puolueissa, niiden ohjelmissa, kannattajissa on hyviäkin piirteitä. Jostain syystä ne eivät yhdisty missään yhdessä polttopisteessä, vaan ovat hajallaan. Oletan vallan todellakin turmelevan myös paljon hyvää.

Kauna, kateus ja historiallinen viha eivät houkuttele situoutumattomia, jotka etsivät demokratiaa, jossa myös ihmisyksilöllä, hänen ainutkertaisuudellaan, vapaudellaan, ilollaan, luovuudellaan ja oma-aloitteisuudellaan on yhteisöllisyyden ohella arvoa. Ihminen tarvitsee arvostusta ja tilaa hengittää. Ei vain säätelyä ja valvontaa.

Kunpa osaisimme ymmärtää, mikä ero on välineillä ja päämäärillä, jottei välineistä ja metodeista tule päämääriä. Näistä hyvin pitkälti käydään tätä henkien taistelua...

"The tempter offers wealth, comfort, excitement, but in return the victim must sell her soul, nor does the other party forget to exact his due to the uttermost farthing."

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Itse henkilökohtaisesti pidän demarien rappiota Suomen kannalta parhaana asiana pitkään aikaan: se voisi luoda perusteen hyvinvointivaltion jatkamiselle. Perusteet:

1) Demarit ovat pääosin menneisyyteen takertuva etupuolue, ns. "saavutettujen etujen puolue". Vaikka mm. paperityöntekijöiden ylisuurten palkkojen ajaminen veisi muun maan taloudellisen tuhon partaalle, sitä ajetaan katkeraan loppuun.

2) SDP on kautta historiansa ollut hyvin opiskelija/sivistysvihamielinen puolue. Se on ollut mukana kaikissa hallituksissa missä opintotukea on leikattu joko rahallisesti tai reaalisesti (inflaation myötä). Korkeakoulutuksen rappio Suomessa on pitkälle SDP:n syytä, kun kaikkia taidoista, tiedoista sekä kiinnostuksesta riippumatta koitetaan tasapäistää.

3) Tarpeelliset rakenteelliset uudistukset (mm. sovittelevan työttömyyspäivärahan ulottaminen MYÖS toimeentulotuella elämiseen) on pääosin torpattu johtuen SDP/SAK-akselin härkäpäisestä vastustuksesta. Köyhät köyhtyvät, rikkaat rikastuvat ja sehän käy SDP:lle kunhan perinteinen paperi- ja metallityöläiset joiden takana on vahva liitto saavat pitää ylisuuret palkkansa.

Toivottavaa olisi että SDP:stä nousisi uusi siipi, joka katkoisi ay-liikkeen kahleet ja alkaisi huomioida myös mm. opiskelijat, pätkätyöläiset, eri syistä pitkäaikaistyöttömät/sairaseläkeilaiset ja muut yhteiskunnan todelliset vähäosaiset osana yhteiskuntaa.

Miten se menikään, eikö alle 3000 euroa tienaavat olleet pienituloisia? Ei heidän kannata demareita äänestää (eikä sen puoleen myöskään Kokoomusta).

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Mitähän Katriina Kajanneksella oli mielessä kun kirjoitti

"harhan huomaaminen harhaksi eli luopuminen nykyisenlaisen koulutusyhteiskunnan pönkittämisestä"

Tässä nimittäin on aihe joka kaipaa perusteellista perkausta. Viimeaikainen pääsuuntaus on mielestäni ollut koulutuksen ja sivistyksen latistaminen. Työmarkkinajärjestöjen koulutussopimus (josta Akava onneksi irtautui) on yksi esimerkki. Nuorten ajaminen ns. työpajoihin on toinen. Kulttuurikoulutuksen alasajo on anteeksiantamaton, kulttuuri ja kulttuurikoulutus on tämän päivän oppositio ja niinpä se ajetaan alas. Yhteiskunnallisen tutkimuksen alistaminen poliitikkojen älyyn tai älyttömyyteen kuuluu samaan latistamiseen (valtion sektoritutkimus). Ja näitä riittää.

Nykyinen vallitseva yhteiskuntapoliittinen tietämys ja "sivistys" on luotaantyöntävää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset