Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kun SAK ja Akava ikätyöttömän hylkäsivät

Muistuttiko kansanedustaja kollegojaan vai ketä rakennekynsien ja räpsy-ripsien vaaroista? Ainakin he hänen mukaansa tekevät työtä henkensä kaupalla, jos rakentelevat kynsiään ja ripsiään. Saisivat purkaa mitä ovat rakentaneet. 

Massatyöttömyys ei aikaansaa eduskunnassa tuskan parahduksia, mutta ei AY-ssakaan ikätyöttömyys.

Entinen pääluottamusmies Hannu Hyttinen kirjoittaa metallimiesten, siis edesmenneen isänikin liiton Ahjo-lehdessä asiasta osuvasti. Hän korostaa, että ikätyöttömien asemaa on heikennetty.

  • Pitkän uran metallimiehenä tehnyt kerimäkeläinen Hannu Hyttinen jäi eläkkeelle lyhyen työttömyyden jälkeen. Uusi elämän tilanne vaati uudet asenteet ja otteet arkeen. Hyttinen pitää itseään kuitenkin onnekkaana. - Vuosia vaativissa luottamustehtävissä ollutta oloneuvosta huolestuttavat eläkkeelle siirtyjien asioita enemmän ikääntyneet työttömät.
  • Peli alkoi koventua jo minun aikanani ja meno tuntuu vain pahenevan. Ymmärrän hyvin, etteivät työttömiksi jääneet yli viisikymppiset uskalla puhua julkisuudessa asioistaan, sillä pelko sulkee suut.
  • Missä on nyt miljoonan jäsenen SAK? Sillä olisi muutakin tekemistä kuin neuvotella työssä olevien palkoista ja muista työehdoista.

 

Akava ei ole Pekkaa parempi. Tässä vastineeni Keski-Suomen Akavan nokkanaisen Tuula Peltosen lehtijuttuun.

 

Käräytä työtön päivässä

 

Tuula Peltosen vastauksesta unohtuivat akateemisten työllistämishankkeet, joita hänellä olisi eduskuntapuolueen kansanedustajana hyvä mahdollisuus viritellä. Kysyin häneltä juuri niistä Keskisuomalaisessa 28.8.

 

Peltonen toivoo asiallisuutta. Päättäjien ja jokamiehen työttömyyspuhe on tutkitusti epäasiallisen leimaavaa ja mustaavaa. Työtön on siinä laiska, työkyvytön, alkoholisoitunut, masentunut tuilla keplottelija, joka on yli-, ali- ja väärin koulutettu ja jonka tiedot ovat vanhentuneet ja paras käyttöpäivä kaukana takanapäin. Suosittelen tutkimusten lukemista. Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa julkaistu, työttömyyspuhetta analysoiva opinnäytetyö on hyvä johdatus aiheeseen.

 

Kesällä tuli voimaan työ- ja elinkeinoministeriön  laaja ohje työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä (TEM/1298/00.11.03/2013, Finlex, viranomaisten määräyskokoelmat). Keski-Suomen TE ei pyynnöstä lähettänyt linkkiä siihen, vaikka jokaisen tulisi tuntea se. Ohje kertoo, mitä työtön ei saa tehdä ja mistä hän ei saa kieltäytyä. Lähtökohtana on näkemys työttömästä määräysten, kieltojen ja toimien kohteena. Hänen itsemääräämisoikeutensa ei tule esille.

 

Netistäkin löytyvää julkaisua kannattaa lukea länsimaisen oikeuskäsityksen valossa. Ministeriö antaa lopuksi tarkat tiedot (ohjeet?) tukia väärinkäyttävien, rikollisten työttömien käräyttämisestä. Se julkaisee ilmiantoasioista lomakkeenkin. Lisäksi se neuvoo TE-viranomaisia toimissa käräytettyjä työttömiä vastaan. Nimetöntä ilmiantajaa suojataan. Ei käy ilmi, saako nimetön aiheettomasta ilmiannosta satinkutia. Työttömän oikeuksia ei korosteta eikä aina edes mainita.

 

Peltosen suosittelema rakentavuus olisi parempi kuin leimaaminen,  hyvinvointirakenteitten purku ja tulonsiirrot köyhiltä rikkaille. Eivätkö työ ja hyvinvointi ole enää jokaiselle kuuluvia ihmisoikeuksia?

-----

PS

Tuula esitteli meille pitkäaikaistyöttömille ja pientä eläkettä saaville kampanjansa vastuuhenkilöille rakennekynsiään. Niitä oli erilaisia, mm. jouluksi tavallista koristeellisemmat.

Keskisuomalaisessa on 7.9. sivulla 10 puolen  sivun artikkeli Tuula Paltosen ulosottomerkinnöistä. Kun lehti uutisoi niistä 2011, niitä oli 11. Silloin Tuula lupasi siitä lähtien hoitaa asiat kunnolla. Lehti kertoi, että sen jälkeen oli uusia mekintöjä 17. Ne on yksilöity ja lueteltu. Moni velka on yrittäjille, joille jokainen sentti on tänään tärkeä. Netistä löytyy tietoja aiemmistakin rekisterimerkinnöistä. Oliko joku niistä meikeistäkin, en käy tarkastamaan. Rakennekynsistä, meikeistä, kauneudenhoidosta tms.

Mielenkiintoinen on Peltosen velka demarilehdelle. Keski-Suomen Viikko  olisi ollut mennyttä lehteä, ellei sen pelastuskampanja olisi onnistunut jokunen vuosi sitten. Edellinen päätoimittaja muisti minua suurella kiitoksella kampanjan aloituksesta ja voimaperäisestä toteutuksesta. Uusi nuori päätoimittaja heivasi minut, monivuotisen ja tätä ennen aina yksinomaan kiitetyn kolumnistin avustajakaartista ensi töikseen ja jätti julkaisematta kauan aikaisemmin sovitun kirjoitukseni. Tuula ei pyynnöstä huolimatta ole puuttunut asiaan.

Kuten arvostettu oikeusoppinut sanoi tänään uutisissa, rikkaan ihmisoikeudet toteutuvat paremmin kuin köyhän. 

Keskisuomalaisen mukaan Tuula Peltosen kansanedustajan palkkio on 6300 kuussa. En ole pyytänyt enkä saanut häneltä senttiäkään korvausta esim. bensakuluista hänen kampanjansa vastuuhenkilönä.

Ainoa asia, mitä tässä elämässä kadun, on Tuula Peltosen tukeminen. Lähiomaisten ja muiden haukut olen siitä saanut kokea, puoluetoverien rähjäämisestä puhumattakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

On nuo kivoja miettiä kuin noilla palkoilla jää laskuja maksamatta. Monet meistä maksaa alle 2000€ palkastaan vuokrat, sähköt, vesilaskut, tulonhankkimiskustannukset(auto) ja vielä ruoankin perheelleen. Ei siinä auta valittaa.

Toimituksen poiminnat