Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Uskomassa vai vapaana ihmisenä?

Jukka Timonen haastatteli väitöskirjaansa varten uskonnollisesta yhteisöstä irtautuneita. Tutkimustulokset ovat sovellettavissa muuhunkin riippuvuudesta parantumiseen. Jos yhteisön sairas vallankäyttö estää itsenäistymisen ja sulauttaa ahtaaseen järjestelmään, vain riuhtaisu auttaa  omalle tielle. 

Persoonallisuus  on suomalaisessa filosofiassa itseisarvo sitten J.V. Snellmanin. Tahto ja ajatuksenvapaus ovat ylittämättömiä arvoja jo J.L. Runebergilla. Uskonnollisissa, poliittisissa ja muissa lahkoissa mennään silti joskus toiseen suuntaan.

Tutkimuksen nimi on osuva: Todellisuudesta toiseen - identiteetin rakentuminen uskonnollisista yhteisöistä irtautuneiden elämänkertomuksissa (Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura 2013). Lahkoon tms. liittyjän todellisuus  muuttuu, niin myös irtautujan. Yhteisöissä todellisuus annetaan valmiina, ja siihen kuuluu jäsenen roolikin. Osaansa on tyytyminen, ja asioiden kyseenalaistaminen on syntiä. Liittyminen on helpompaa kuin ero. Timonen osoittaa irtautujien saavan parasta apua toisistaan: terapeutit ovat elettyyn nähden ulkopuolisia. He eivät tunne autettavien maailaa eivätkä puheenpartta.

Haastateltuja on vain 15. He ovat lähteneet kuka Jehovan todistajista, kuka lestadiolaisuudesta tms. Kun uskonnollinen yhteisö on määrännyt ajattelusta ja tavoista, lähtö murentaa elämän perustan. Ystävät ja omaiset hylkäävät, ja kokemus omasta arvottomuudesta kalvaa. Omat tunteet, toiveet ja ominaisuudet on opittava hyväksymään.

Identiteettitutkimus on tänään kuumaa tavaraa, kuten myös elämänkertomusten analyysi. Teos on ajankohtainen. Sitoutuminen, sidotuksi joutuminen ja vapaaksi riuhtaisu valottuvat monipuolisesti, kun ne näytetään ihmisen omina kokemuksina. Uskonnon uhrit puhuvat vihdoin omalla äänellään.

Ihmisen kasvu ja sen esteet nousevat kirjan pohjalta esille tärkeinä kysymyksinä. Miksi haluamme ahtaat puitteet, kun muukin olisi mahdollista? Mitä tyydytystä meille tuo oman ja toisten ajattelun ja elämän kaventaminen?

Kasvatus ja koulutus on aina sosiaalistamista, totuttamista yhteisön tapoihin ja arvoihin. Persoonallisuudeksi kehkeytyminen ei tapahdu siinä sivussa ongelmitta. Miksi emme valitse vapautta ja anna sitä toisillekin?

Jotakin on vialla, jos kasvu omaksi itseksi estyy. Sitä tapahtuu muuallakin kuin uskonnollissa ryhmissä. Koulutusyhteiskunta on vinksallaan. Koulutus, kulutus, pisteytys ja kilpailu eivät anna ihmiselle juuria eivätkä auta häntä kasvamaan omaan mittaansa.

Kun lapsi pyytää leipää, siihen ei pitäisi leipoa kiveä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eivät uskonnolliset ryhmittymät ole ainoita rymiä, joihin sitoudumme. Aivan samalla tavoin sitoudumme myös muihin ryhmiin. Aina olemme jonkun ryhmän jäseniä.

Jos haluat olla vapaa yksilö, niin paras keino oman vapauden maksimoimiseksi on se, että liityt moniin erilaisiin ryhmiin. Tällöin vältät sen, että mikään yksittäinen ryhmä ei määritä liikaa elämääsi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hyvä oivallus. Otin koulu(vai opiskelu)aikana opiksi Ilpo Mansneruksen sanat. Hänestä mehiläisen kannattaa kerätä mettä useista eri kukista, niin hunajaan ei tule outoja sivumakuja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ketkä "me" te olette? Mihin ryhmään olette Katriina ja Mikko luovuttaneet vapautenne. Minä en ole.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kysymästä, vapaallapa jalalla olen minäkin. Vähän yllättäin sanoi luokkakaverini Liisa N. karonkkapuheessa, että olin jo lapsena vapaa totuudenetsijä. Miks ei, vaikka voisi sen ehkä tarkemminkin sanoa. Mutta en edes yritä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miksi sitten käytät monikon ensimmäistä persoonapronomiiniä ryhmästä johon et edes laske itse kuuluvasi? Mä ainakin oletan että "me" tarkoittaa minä + jotkut muut.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #6

Kiitos huomiostasi. Ei kukaan ihminen ole vielä ihmisyyttään täysin toteuttanut. Ei ole taivaan eikä maan reuna tullut kenellekään vapauden tavoittelijalle esteeksi: vapautta voi aina lisätä, omaa ja toisen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

No mulle on seinät monasti tullut vastaan ja kattokin. Mutta toisen vapautta voi edistää olemalla alistamatta ja manipuloimatta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kuulun mm. puheenvuoro-jengiin, joka odottaa jäseniltään kiinnostusta yhteiskunnallisista asioista ja poliittisista kysmyksistä. Ryhmä velvoitaa minua seuraanaam politiikan ja talouden tapahtumia, ja osoittamaan lojaalisuuteni ryhmälle kommentoimalla poliittisia kysymyksiä säännöllisesti. Jos hairahtuisin lukemaan ja seuraamaan julkkisten elämää ja keskutelemaan siitä, niin puheenvuoron porukka sulkisi minut pois piiristään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Samanlaiset linnut aina yhdessä lentää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On muuten viime aikoina jäänyt ihan retuperälle politiikan ja talouden seuraaminen kun on niin kovasti ryhmäilty tässäkin seurassa. Mutta ei se haittaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikko:
Mutta onko tosiaankin niin että aina kuuluu johonkin yhteisöön? Jos on syrjäytynyt niin että ei kuulu mihinkään.
Hyvä kun muistutit, että kuulunhan mäkin sentään johonkin. Mutta mitä jos te olettekin simulaattoreita, mistä voin tietää?
Suhtaudun skeptisesti neuvoosi liittyä kovin moneen ryhmään. Helposti käy niin ettei muuta ehdi kuin ryhmittyä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mitä tuo ajatuksenvapaus oikein on? Minä en usko siihen. Jo teosofi Yrjö Kallinen totesi, että me emme ajattele vaan ympäristömme ajattelee meissä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin varmaan paljolti onkin että ympäristömme ajattelee meissä. Ajattelee jotkut meistä hiljaisiksi myös.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mielenkiintoinen, tärkeä aihe.

"Miksi emme valitse vapautta". Omien arvojen selvittäminen itselle (esim kirjoittamalla), ja niiden toteuttamiseen panostaminen on omalta osaltaan vapautta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei vapaus ole valinta vaihtoehdoista.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Juu, ei ole, jos sopivaa vaihtoehtoa ei ole valikoimassa. Silloin vapautta on työläämpi valinta vaihtoehtojen ulkopuolelta. Mutta yhtälailla sopiva vaihtoehto saattaa olla valikoimassa. Maailma ei välttämättä läheskään aina ole niin kurja paikka, etteikö varsin samalla tavalla ajattelevia jostain löytyisi.
Joskus voi olla ettei löydy.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Miten voit valita vaihtoehtojen ulkopuolelta???

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos hyvistä kommenteista. Vastaan niihin ja kirjoitan lisää Timosen kirjastakin, jahka tekninen ongelma ratkeaa.

Siihen asti tässä vain pirteän ja värikkään päivän toivotukset.

Toimituksen poiminnat