Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Vanhuksen itsemurha joka toinen päivä - vanhustenviikollakin?

Joka toinen päivä yli 65-vuotiaan itsemurha. Yli 60-vuotiaamme voivat heikommin kuin länsimaissa yleensä. Voit yksilönä ja ryhmien jäsenenä vaikuttaa tähänkin, ja vaikutat joka tapauksessa.

Ikärasismista on tullut maantapa. Johtavat poliitikot hyväksyvät sen nokkaa kopauttamatta. Päin vastoin he muistuttavat, että tämä ei ole riippumattoyhteiskunta. Ikätyöttömät ovat maan ylivoimaisesti vainotuin ryhmä. Muistatko poliitikkoa tai ihmistä, jolta heruu heille myötätuntoa, apua tai TYÖTÄ? Ei tule heti mieleen.

  • Oletko kommentoinut ilkeämielisesti ja halventavasti ikätyöttömyys-aihetta? Huonoon omaantuntoon ei ole aihetta, vai mitä? Myös poliitikkojen, päättäjien ja virkamiesten työttömyyspuhe on tutkitusti syyttävää, epäilevää ja mustaavaa, ei vain jokamiehen.
  • Halveksitko yli 60-vuotiaita sanoin ja teoin? Ei se  mitään, sillä se on maantapa. Työttömien elinikä on reilusti lyhyempi kuin muiden. Lisäksi rauhoittavien, masennuksen hoidossa käytettävien ja unilääkkeitten tiedetään voivan lisätä itsemurhariskiä. Mutta ei kai se mitään, onhan riski varsinkin ikäihmisillä suuri?

Letkeää vanhustenviikkoa kaiken ikäisille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yli 60-vuotiaitten eriarvoisuus on valtava. Suuri osa heistä voi erinomaisesti, työskentelee korkeaan ikään, nauttii hyvää palkkaa ja hyvää eläkettä. Samat sunnuntailapset (sunnuntaivanhukset) matkustelevat, herkuttelevat, syövät ja liikkuvat monipuolisesti, harrastavat jne.

Toinen puoli yli 60-vuotiaista on köyhiä, osa mustattuja ja syytettyjä pitkäaikaistyöttömiä, onnesta ja hyvinvoinnista osattomia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joo.... joskus on väitetty että Suomessa on maailman terveimmät lapset, mutta sairaimmat vanhukset. Lieneekö totta?

Suuri vaara on että vanhuudesta sinänsä tehdään sairaus.

Voi olla että nuoret jopa pelkäävät vanhuksia, koska eivät ole tottuneet meihin, koska sukupolvet elävät erillään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suuri(n?) osa vanhuksista voi oikein hyvin, hoidattaa itseään ja nauttii elämästä. Toisilla menee kehnosti.

En ihan arvelisi, että kenen hyvänsä kannattaisi lähteä vanhuksia ulkoiluttamaan ja hänen kotiinsa auttamaan. Moni vanhus on tarkka siitä, kuka hänen kotiinsa saa tulla. Ketä vaan ei hyväksytä auttajaksi.

Oma äitini kaatui ravintolan portaissa selälleen, kun veimme häntä ruokailemaan. Onneksi ei käynyt kuinkaan. Mutta entä jos olisi käynyt. Hän käveli portaikon luo ketterästi, kun itse nousin autosta, enkä ehtinyt hätiin ajoissa. Entä jos asialla olisi olut joku ventovieras. Vastuu vanhusten kanssa puuhailevilla on suuri.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Minä olen pyytänyt saada adoptoida lapsilleni mummon, jota voitaisi käydä välillä katsomassa, tai jota voitaisi vaikka viedä kauppaan. Vaan syrjäseudun vanhukset on joutuneet kaupunkiin muuttamaan, kun ei enää edes posti tahdo toimia.

Taksiseteleitä lääkärissäkäyntiä varten ei tahdo saada ja kaupatkin on kaukana.

Perustuslaissa sanotaan että kaikkien omatoimista asumista pitää tukea ja jokaisella on oikeus päättää asumispaikastaan. Ei muuten toteudu.

Vanhuksilla on jonkun tutkimuksen mukaan huonommat oltavat kuin vangeilla, vaikka nykyiset vanhukset ovat olleet luomassa oikeasti hartiavoimillaan hyvinvointiyhteiskuntaa, joka nyt ahneuttaan vie tärkeiden oikeuden ihmisenarvoiseen elämään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tärkeitä näkökohtia.

Onneksi ainakin Jyväskylässä vanhusten kotihoitoa tuetaan esimerkillisesti. Kiitos kaupungille, sen yksiköille ja työntekijöille! Moni vanhus on niin tyytyväinen, että ei osaa nimetä asiaa, johon toivoisi kohennusta.

Mutta miksi itsemurhat eivät ole vanhuksilla vähentyneet, vaikka ovat muilla? Itsemurha on vanhuksilla tavallisempi kuin muilla. Miksi muuten asia ei keiku otsikoissa eikä ajankohtaisohjelmissa?

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Kohta saattaa tulla ohjelmia, sä aloitat, joku toimittaja varmasti lukee näitä juttuja. Tänne voi kai kopioida jonkun tutkimuksen tai tilaston todisteeksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #5

Voi kun olet luottavainen ja uskot ihmisistä hyvää!

Vuodesta 07 olen kirjoittanut työttömyydestä ihan tarkoituksena levittää tietoa ja ajatuksena, että tiedon myötä asia muuttuu.

Katin kontit.

Samana aikana työttömän asema on heikentynyt kuukausi kuukaudelta ja asenteet työtöntä kohtaan koventuneet. Työttömyys on kasvanut ennätysmäiseksi.

Kun palkka on noussut yli 50 %, samana aikana monella työttömällä ovat tulot sentilleen samat kuin ennen. Eliniän ennuste työttömällä on näinä vuosina laskenut laskemistaan.

Puoluepamput pamputtavat työttömiä. Ketään muuta syntipukkia heillä ei ole, ja peiliin he eivät ole katsoneet. Eivätkä katso.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Mitä varten luulet ,että me työttömät ja eläkeläiset saamme suhteellisen vapaasti kirjoitta tällaisiin blogeihin? Juuri siksi, ettei se vaikuta mihinkään.
Katsoisivat puoluepamput johonkin muaallekin kuin peiliin, niin voisivat paremmin tietää mitä todellisuudessa tapahtuu.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #10

Poliitikot kyllä jossain määrin kuuntelevat ihmisiä. Mutta eipä ole näkynyt vanhusten tai työttömien puolesta joukkoliikettä. Se taas johtuu jokamiehestä ja hänen arvoistaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta Jyväskylän seudulla vanhusten hoito kalliissakin yksityiskodissa saattaa olla täysin retuperälle.
Vanhuksia makuutetaan päivät pitkät yksin jätettyinä. Tuskin edes syömisessä avustetaan. Juomiseksi tarjotaan halvinta mehutiivistetta, kun juoma olisi vanhukselle tärkeä. Mistään smootieista ei tietoakaan.
Kotihoito ei riitä kaikille vanhuksille kun rupeaa kaatuilemaan tai dementiasta on liikaa haittaa.
Valvotaanko näitä yksityislaitoksia käytännössä ollenkaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #12

Kaikki valittelevat, paitsi muutama tuttu vanhus. Nämä ovat tyytyväisiä kaikkeen saamaansa hoitoon ja apuun, eivätkä he ole kysyttäessä koskaan osanneet sanoa, mikä voisi olla paremmin. He eivät kumminkaan ole tahdottomia ihmisiä, jotka vain olisivat mieliksi hoitajalleen.

Kun esim. Kyllön terveyskeskuksen oloista alituisesti valitellaan eikä siellä kuulemma ainoakaan asia ole kunnossa, miksi toinen vanhus on tyytyväinen ja kiitollinen siellä saamstaan hoidosta??? Tätä olen aina ihmetellyt.

Äitini on uskomattoman reipas ja pirteä. Hänessä on säihkettä ja kipinää vaikka muille jakaa vielä 9-kymppisenä. Hän ei ole tahdoton nukke, mutta juuri hän kertoo saavansa parasta mahdollista hoitoa omalääkäriltään, kaikilta hoitajilta, sairaalassa ja terveyskeskuksessa silloin kun hän on niissä, kotona silloin kun hän on siellä. Hän kertoo saavansa apua, hoitoa ja lääkäriajan aina tarvitessaan, ja nopeasti. Mikä vikana, kun hän ei ryhmäydy valittajakuoroon?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Minunkin äidilläni oli positiivinen asenne eikä valittanut hoidosta, vaikka vuosikaupalla joutui halvaantuneena makoilemaan, sentään päivittäin nostettin pyörätuoliin. Vaipoissa oleminen tosin koki nolona, sairaanhoitaja vielä ammatiltaan. Ja joskus huokaisi, että olisihan se helpotus päästä jo pois.
Itse en uskoisi alistuvani sellaiseen kohtaloon.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #20

Hienoja nuo hyvänsisuiset elämänmyönteiset vanhukset! Kenties jokaisessa olisi ainesta sellaiseksi, jos saisi siihen kasvutukea.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Suomalaiset ovat iloinneet kansainvälisistä vertailuista, joissa menestymme hyvin esimerkiksi kilpailukyvyssä ja oppimistuloksissa sekä elämisen laadussa. Tähän tunnelmaan tuo nyt säröä Global Age Watch -indeksi, jonka mukaan ikääntyneiden hyvinvointi on Suomessa länsimaiden heikoimpia."

Artikkelissa "Suomi ei olekaan ikäihmisten onnela" viitataan myös suomalaiseen ikärasismin huippuosaamiseen. Oppiihan sitä vaikka miten nuori, kun kädestä pitäen opetetaan.

http://www.demari.fi/politiikka/paakirjoitukset/15...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Monelle on tiukka paikka eläkkeelle lähtö.
Normi päivärutiini loppuu, työ-yhteisön sosiaalinen turvaverkko poistuu...
Monella tulevalla eläkelläisellä oireet on havaittavissa ennen työsuhteen loppua mutta siihen auttaa heidän kutsuminen työporukan rientoihin myös eläköitymisen jälkeen.
Osoitetaan ettei heitäkään ole unohdettu !

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Merkillistä, että moni terve sairastuu eläkkeelle jäädessään äkillisesti. Astma, sydäntauti tai muut vaivat iskevät kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olisikohan tässä sama ilmiö kuin siinä, että tunnollinen virkamies sairastuu flunssaan heti loman alkaessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei ole mikään ihme jos sairastuu kun yhtäkkiä jää tyhjän päälle silloin kun työ on ollut olennaisin elämänsisältö. Minäkin sairastuin kun virka lopetettiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #21

Sinulla onkin elämänkokemusta, joka auttaa ymmärtämään.

Tänään moni sairastuu työssä. Talot potevat, eikä niitä hoideta ennen ihmisten sairastumista. Ja armoton meno työssä tekee monet muutenkin kipeiksi. Yksi syy hankaluuksiin on se, että yksi ikäluokka on poistettu joukosta. Juuri se, joka osaisi opastaa ihmisellisempään yhteisöllisyyteen ja arvo-kkaaseen elämiseen nuorempiakin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En tiedä työpaikkaa, jossa eläkeläisiä ei kutsuttaisi pikkujouluihin ja muihin juhliin. Eläköitymistäkin juhlitaan lahjoin, puhein, lauluin ja kakkukahvein.

Pitkän uran samassa työpaikassa tehnyt työtön ei sen sijaan saa minkäänlaista arvoa keneltäkään, ei työpaikaltaan, ei sen johdolta eikä kollegoilta.

Erään yliopiston rehtoria muistettiin kyllä hänen jäädessään eläkkeelle. Silti samaan syssyyn vaadittiin jättämään työhuone. Onneksi hän ei alistunut vaan käyttää huonetta edelleen päivittäin. Kannatti kapinoida.

Erinomaisesti tuntemani dosenttinainen opetti ja tutki yliopistossa 30 vuotta, pitempään kuin moni kunnianarvoisa eläkeläinen. Kuinka ollakaan, hänen määräaikainen pestinsä päättyi. Seuraavaan pätkään valittiin sopiva nuori mies, joka ei edes edustanut kyseistä linjaa. Nuori naispuolinen esimies lähetti dosentille lyhyen viestin. Parin sanan kiitos laitokselle tehdystä työstä ja samaan hengenvetoon, että työhuone on tyhjennettävä heti ja avain luovutettava. Ei muuta, ei silloin eikä myöhemmin.

Suomessa eläkeläinen on joka suhteessa paremmassa asemassa kuin ikätyötön.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö Jkylän yliopistolla ole mitään entisten opettajien ja oppilaiden yhdistystä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #22

Varmaan monia miellyttää sellainen toiminta, ja hyvä jos sitä on. Itse en ole mennyt edes omiin luokkakokouksiin, täytyisi kai mennä. Olen kollegoihin, koulukavereihin jne. mieluummin yhteydessä muuten.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

En minäkään ole osallistunut Alumnin toimintaan. Luokkakokouksiin kylläkin, meil on ollut harvinaisen tiivis ja lämminhenkinen porukka.
Joihinkin opiskelutovereihin ysrävyys on säilynyt koko ajan.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hyvä kirjoitus erittäin tärkeästä asiasta.

Tv-uutisissa oli juttu jostain kunnasta, jossa ihmiset soittavat aamulla yläkoululaiselle, jolla on vaikeuksia herätä. Herramunjee! Tällaistakin siis yhteiskunnassamme tapahtuu.

Ensinnäkin ennuste suhtautumisesta kaikkiin avuntarvitsijoihin mm vanhuksiin on todella huono. Tällaisesta kunnan henkilön herättämästä yläkoululaisesta tulee joskus vastuullinen henkilö. Minkäkö vastuun? "Mulle kaikki heti ja mut pitää herättää, kun en itse viitsi eikä äiti pysty."

Toiseksi näkisipä joskus tuollaisia "herättäjähenkilöitä" käymässä avustamassa vanhuksia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miksi otamme ihmiset tasapäisinä laumoina: peruskoululaiset, lukiolaiset, amislaiset, työlliset, työttömät, eläkeläiset?

Ja näistä laumoista sitten valitaan yksi tai kaksi, joihin satsataan. Yksi lauma on voimavara ja maan tulevaisuuden tae, muut ovat menoeriä, epäluotettavia, tautisia, inhottavia, eläkepommeja, pummeja, tyhöhaluttomia, laiskoja.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen.

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen, ainutkertainen, korvaamaton, yksilö. Vai onko?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ns. Leikattu indeksi on vienyt ennen keskituloiset eläkkeensaajat alle köyhyysrajan. Keskusteltiin juuri iäkkään naapurini kanssa asiasta, miten tiukoille on jouduttu.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sepä se. Eläkkeisiin tulee kumminkin vuosittain pieni korotus. Sellainen, jota moni työtön ei ole saanut senttiäkään ainakaan 10 vuoteen.

Olen jutellut lukemattomien eläkeläisten kanssa. Jokainen valittaa eläkeläisten oloja surkeimpina mahdollisina. Kukaan ei tiedä eikä ota huomioon paljon surkeampia työttömien oloja ja tuloja.

Kumminkaan heikoilla olevien ryhmiä ei pidä laittaa vastakkain aseet kädessä.

On paljon mätää Tanskanmaalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se korotus tuskin kattaa edes vuokran nousua, puhumattakaan viime aikojen elintarvikkeiden hintoja.
Minä olen kyllä kirjoittanut huomattavasti enemmän työttömien törkeästä kohtelusta kun valittanut vanhusten toimeentuloa. Mutta rupeaa tosiaan ihmetteleen miten sillä ns. takuueläkkeellä selviää. Onko kukaan edustajistamme laskenut miten peruspäivärahalla tai minielääkkeellä tule toimeen, muuta kun valehtelevia tilastoja tuijottamalla.
Köyhillä ei todellakaan ole vähäisintäkään syytä kadehtia toisiaan.
On täysin harha, että vähäosaiset eläisivät yhtään leveämmin jos humanitaarinen maahanmuutto lopetettaisiin.
Tämä ei ole mikään nollasummapeli! Mikä joltakin köyhiltä viedään se ei taatusti siirry toisten köyhien olojen parantamiseen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #23

Kiitos tarkoista kommenteistasi! Keskustelu on US:n parhaita anteja. En ole voinut viime aikoina paljoa osallistua siihen, kun odottelin nettiyhteyden ja modeemin asennusta. Nyt ne ovat kunnossa, ja odottelen silmälääkärille pääsyä. Varmaan kirjoittelu helpottuu sen jälkeen. Mutta jatketaan, keskustelu on elämän suola.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Nimenomaan keskustelun takia minäkin täällä olen, siinä tulee itsellekin uusia ajatuksia. Ja etukäteen ei tiedä mihin saattaa johtaa. Välillä vähän turhautuukin.
Toivon, että saat apua silmälääkäriltä.
Juttelin pitkään ystäväni kanssa, joka on siivoamassa yli satavuotiaan äitinsä asuntoa Jyväskylässä. Pitäisköhän sielläkin poiketa pitkästä aikaa? Joitakin ystäviä silläkin suunnalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #29

Ollaan yhteydessä. Olisi mukava olla yhdessä jossakin hankkeessa. Niitä on monenlaisia suunnitteilla, ja niissä toimitaan kaikkien halukkaitten tehojen kanssa kimpassa. Järjestäjinä eräät kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistykset.

Piku Koo

Sukupolvet on erotettu toisistaan kulttuurin tuhoamisen ja rakennemuutoksen keinolla. Elikkä laillisen ja hyvän ? päätösvallan siunaamina.

Jatkuva papatus kvartaalitaloudesta, hallituksen arvoton ja puhtaaksi viljelty talouslinja, poliitikkojen sydämetön visiottomuus, itsensä myyminen, nopea tietotekninen ja muu teknologinen kehitys katalysoivat lisää tätä eroprosessia.

Häpeällistä.

Silti, tästä voi vain parantaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Parhaita vertaisryhmiä kaikille ovat ryhmät, joissa on eri-ikäisiä ja eritaustaisia ihmisiä. Kaikki olemme toistemme vertaisia.

Toimituksen poiminnat