Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Mitä Timo Harakka sanoi köyhistä ja rikkaista, ja koskeeko se työttömiäkin?

Miksi en saa jatkaa kirjallisuudentutkimusta? Aineistoa ja ideoita on vaikka kymmeneen tutkimukseen. Miksi en saa opettaa kirjallisuutta? Näen unta keskusteluista opiskelijoiden kanssa...

En tutki enkä opeta, koska en halua rikkoa lakia. Virallisessa julkaisussa kielletään työttömältä  tutkimus. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu Työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä (TEM/1298/00.11.03/2013) on voimassa 1.7.2013 alkaen. Laajan tekstin lopussa kerrotaan, että kuka tahansa saa käräyttää työttömän, joka kiellosta huolimatta työskentelee.

  • Teksti on yhtä leimaavaa ja epäluuloista työttömyyspuhetta, kuin muukin virkamies- ja jokamiespuhe on tutkitusti.
  • Teksti ei korosta työttömän oikeuksia. Ehkä niitä ei olekaan?  Sitä se korostaa, että hänet saa ilmiantaa vaikka nimetön. Aiheettoman ilmiannon tekijällä ei mainita olevan teostaan seurauksia. Kuinka voisikaan olla, kun hän toimii anonyymisti.

En ole koskaan ennen tavannut yhteiskunnassa tällaista asennetta johonkin ryhmään, kuin tänään työttömien kastiin. Sitä saa päivittäin aiheetta syyttää, leimata ja solvata. Ja siltä saa viedä ihmisoikeuden työhön.

Kirjailija, toimittaja Timo Harakka havahdutti tänään aforismillaan lukijat näkemään uudelta kannalta työttömien saaman kohtelun.  

Timo Harakka kirjoitti Facebookissa:

  • Ennen oltiin kateellisia rikkaille. Nyt ei ole varaa. Ollaan kateellisia köyhille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Työttömällä ei ole lupaa mihinkään muuhun kuin syrjäytymiseen. Työpaikkoja ja palkanmaksuhalua ei juurikaan ole havaittavissa ja jos aikansa kuluksi omaksi piristyksekseen työtön jotain tekee, sanktiot ovat seurauksena.

Työttömiä kadehditaan, joutilaisuudesta, mutta kyllä sekin monia työn veroisesti rasittaa ainakin henkisesti, kun joutuu miettimään selviytymiskeinoja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ketä tämä palvelee? Ei ainakaan yhteiskuntaa. Menetetään suunnaton määrä työtä, joka auttaisi kaikkia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eihän tämä mitään palvele - koipeen ampuminen.
Ymmärrän ja valitan. Ei edes akateeminen maailma uskalla ajatella toisin, vaikka tarjous tulisi sen monivuotiselta ex-lehtorilta:
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/143412/Turun+ylio...
Pitäneekö muuttaa toiseen maahan? ;-)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #15

Minäkin olen tarjoutunut ilmaiseksi harjoittelijaksi Jyväskylän yliopistoon ja Jyväskylän kaupungille, turhaan. Kummastakin kyllä vastattiin ystävällisesti. Olen jo kerran ollut työttömyyden vuoksi kaupungilla tukityöllistettynä, ja periaatteena on, että sama henkilö ei pääse sellaiseen pestiin kahdesti. Yliopistolle ei enää oteta tukityöllistettyjä. Vaikka pystyisin kyllä olemaan myös yliopistonlehtori, tutkija, erikoistutkija, projektityöntekijä tms. Tampereen yliopistosta minulla on professorin lausunto, että olin yhtä pätevä professorin sijaiseksi kuin eräs toinen henkilö, ja suuntautumistani opetukseen arvostettiin erityisesti, mutta lausunnon mukaan tuo toinen henkilö laitoksen tunteneena työntekijänä nimitettiin sijaisuuteen.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Silloin kun Suomessa kansa jakautui kahtia ja tarttui aseisiin, ei liikkeelle paneva voima ollut mikään toisen ideologian ylenpalttinen ihannointi, vaan liikkeelle paneva syy oli köyhyys ja kurjuus. Siihenkö tilanteeseen taas tulevaisuudessa ollaan ajautumassa?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Siihenkö Suomea ja Eurooppaa ajetaan? Sinä ja minä teemme kaikkemme, että se ei toteutuisi.

Viha, katkeruus ja kateus ovat liikkeellepanevia voimia. Ei köyhissä, vaan vaanpitäjissä.

Timo Harakka kirjoitti tästäkin aiheesta, Kreikka-politiikan kautta.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Suomalaisten työttömyydestä ja köyhyydestä todenmukainen puhuminen on poliitikoille kautta linjan jonkinlainen tabu. Sanotaan että hyökkäys on paras puolustus ja voitaneen siis olettaa että päättäjämme puolustelevat huonoja päätöksiään hyökkäämällä työttömiä ja vähävaraisia vastaan syyllistämällä heitä nykytilanteesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Totta. Joka kerran, kun päättäjän tai jokamiehen suusta tulee sana työtön, siitä tulee samalla syytöksiä.

Oletko huomannut, että työttömien aina väitetään menettäneen työkykynsä? Aina sanotaan, että taidot ovat vanhentuneet, miksi?

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Se on luultavasti tietynlaista psykologiaa, millä työttömät pyritään uskottelemaan voimattomiksi vailla vaikutusmahdollisuuksia oleviksi, siis tarkoitus on pitää työttömien armeija helpommin hallittavana joukkona.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #8

MIKSI? Kuka hyötyy laajamittaisesta vääryydestä, joka raaistaa yhteiskuntaa sen kaikilla alueilla?

Työttömistä puhutaan valhetellen pahaa kaikkialla. Jos lähden paikallisbussilla jonnekin, kuulen bussikuskin mollaavan työttömiä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen Vastaus kommenttiin #11

Tämä on nyt hyvin vahvasti luokkayhteiskunta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #13

Työlliset/työttömät, vallanpitäjät/vallanalaiset.

Työttömyys on tärkein syy köyhyyteen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mielestäni työ on ihmisoikeus ja jos valtio ei kykene takaamaan kansalaisille työtä asianmukaisella palkalla, on kansalaisella siitä huolimatta oikeus tehdä tarpeelliseksi katsomiaan töitä.

http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=oikeus...

Tämä systeemi jossa työtön ei saa tehdä mitään järkevää tai kehittävää, on valtion taholta tulevaa systemaattista ja järjestelmällistä kiusaamista ja ihmis- ja perusoikeuksien vastaista toimintaa, jolle kansalaisten pitäisi haistattaa pitkät huilut. Lähibaarissa saat istua työttömänä päivät pitkät, eikä kukaan sano mitään. Mutta auta armias jos teet jotain kehittävää, järkevää tai hyödyllistä, valtava armeija viranomaisia on kyttäämässä ja estämässä toimintaasi perusturvan menettämisen uhalla.

Tähän toimintaan on koulutettu sosiäälitädit ja valtio tieteilijät, aikuiset pitkälle koulutettut ihmiset, ovat saaneet valtavan koulutuksensa vain voidakseen harjoittaa systemaattista kiusaamista kansalaista kohtaan. Puhumattakaan niistä poliitikoista ja korkeimmista virkamiehistä, jotka systeemin kehittämisen takaa löytyvät. Voiko todellakaan lapsellisempaa porukkaa olla olemassakaan? Järjestelmä on jo niin vinoutunut ja suoranaisen sairas, ettei näin itse aikuisena ihmisenä uskoisi systeemin takana olevan täysipäisiä aikuisia ihmisiä.

Mutta mitä teet kansalaisena kun edustuksellinen diktatuuri on säätänyt mielivaltaiset lait ja säännökset, joiden alla ihminen on täysin voimaton, edes ihmis- ja perusoikeuksia ei noudateta, vaikka niitä juhlapuheissa kovasti korostetaan. Elämme täysin Kafkamaisessa valtiossa, jossa kansalainen on todellakin kahlittu täysin mielivaltaisten lakien, pykälien, asetusten ja sääntöjen viidakkoon.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuka tosiaan olisi 10-20 vuotta sitten uskonut, että yhteiskunta muuttuisi tällaiseksi?

Eniten sitä ihmettelee kaikkia fiksuja kunnon ihmisiä, jotka eivät tippaakaan välitä. Ilman heitä tilanne ei olisi tämä. Vaikeneva suuri enemmistö mahdollistaa hirmuteot. Eikö heillä ole edes ketään tuttua tai omaista tässä kurjimuksessa, niin että he havahtuisivat? Eipä kai. He pitävät huolen perheenjäsenistään ja verkostostaan: jokaiselle heistä riittää työtä ja hyvinvointia.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ihan tavallisen teknikon koulutuksen omaavaastakin tuntuu siltä, että työkkäri toiminnallaan aiheuttaa tuskaa ja kipua sellaisen työttömän elämään, joka on tottunut työelämässään ajattelemalla ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia ja esittämään parannuksia työnantajansa toimintaan.

Mutta työkkärihän peristeisesti ei tunnista eroja asiakkaidensa välillä - ainakaan sen jälkeen, kun ammattisuojan kesto on ohi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aivan, olemme tottuneet auttamaan kaikkia, ratkaisemaan jokaisen eteen tulevan ongelman ja ponnistelemaan pyyteettömästi yhteiseksi hyväksi. Mutta nyt kuulemme päivittäin, että olemme itse yhteiskunnan mätäpaise ja ongelma.

Meillä olisi paljon annettavaa: työmme, osaamisemme, välittämisemme, kokemuksemme, solidaarisuutemme.

Ja minulla sen lisäksi intohimoinen ote kirjallisuuteen, joka voi antaa lapsille ja nuorille jotakin korvaamatonta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Olen sanonut tämän aikaisemmin. Ja sanon sen mielelläni uudestaan.

Me, jotka olemme tai olemme olleet työttömiä pidetään yhteiskunnan vihollisina. Meiltä voidaan seuraamuksetta kavaltaa rahamme, kunhan kavaltaja muistaa kavaltaa riittävän vähän, riittävän monelta, riittävän pitkän ajan kuluessa. Silloin se ei ole kavallus, eikä edes rikos, vaan hyvää hallintoa.

Haluaisin lainata osan eräästä tekstistä, jonka silloinen kansanedustaja Tommy Taberman kirjoitti Uutispäivä Demarissa 4.1.2008. Kirjoituksen otsikko oli juuri "Yhteiskunnan viholliset". Siinä hän kertoo mitä hän oli oppinut budjettikeskustelun aikana.

"Yhteiskunnan viholliseksi voi joutua yllättävän helposti." aloitti Taberman.

"Joskus riittää vain se, että avaa suunsa ja sanoo ääneen sen minkä kaikki näkevät ja tietävät: Tämä on väärin! Moni on päätynyt marttyyriksi vain seuraamalla sydämensä ääntä. On yllättävän vaarallista olla ihminen ihmiselle."

Sitten hän jatkaa:

"Yhteiskunnan vihollisista puhuttaessa on tietenkin pakko myös mainita erilaiset joutilaat kuten työttömät, opiskelijat, ja taiteilijat. Yhteiskunnan kannalta kaikilla kolmella on erittäin huono hyötysuhde.

Työttömät voisivat ruveta tekemään töitä, opiskelijat opiskella itsensä äkkiä valmiiksi, ja taiteilijat lakata ruikuttamasta apurahaa ja muuta yhteiskunnan tukea.

Jos työttömiä, opiskelijoita ja taiteilijoita ei olisi, Suomi olisi pysyvästi vauras maa, onnela."

Taberman lopettaa kirjoituksensa näin: "Kerran kuulin hyvän kysymyksen: Mikä on Sibeliuksen Finlandian rahallinen arvo? Se on hyvä kysymys. Voiko ihmisenkään arvoa niin kutsutulla järjellä mitata?"

Tabermanin kirjoitus on paras näkemäni silminnäkijän kertomus siitä ketkä eduskunnassa pidetään yhteiskunnan vihollisina.

Teoista päätellen, tai pikemminkin olemattomista teoista päätellen, vuoden 2008 arvomaailma eduskunnassa, siten kun Taberman sen esittää ei ole muuttunut tähän päivään. Pikemminkin vaikuttaa siltä kun se olisi entisestään raaistunut.

"On yllättävän vaarallista olla ihminen ihmiselle."

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Komea kommentti.

Irvokasta kyllä, moni ratsastaa yhäti TT:lla.

Kuten kerron kommentissa 16, olen tarjoutunut palkattomaksi työntekijäksi sekä Jyväskylän yliopistoon että Jyväskylän kaupungille. Jyväskylän Työväenyhdistyskään, johon kuulun, ei voi pestata minua. Eikä esim. Keskisuomalainen.

Kuulisin mielelläni, montako 30 vuoden yliopistouran tehnyttä työtöntä dosenttia Keski-Suomessa on. Tämä kiinnostaa ihan siksi, että maakunnassa kuitenkin koko ajan annetaan ihmisille työtä. Miksi siis ei minulle? Eikö monipuolinen koulutus ja osaaminen erinomaisine papereineen ja portfolioineen merkitse mitään?

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"On yllättävän vaarallista olla ihminen ihmiselle."

Osui ja upposi.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Terve Katriina,

työnantajana en ole koskaan saanut työvoimatoimistosta työntekijää. Työvoimatoimisto ei ole kiinnostunut siitä mitä työnhakija osaa, ja mitä han haluaa tehdä, vaan mikä hänen koulutuksensa on. Minua ei kiinnosta koulutus, vaan osaaminen, ja ennen kaikkea se mitä työntekijä haluaa tehdä.

TEM'in systeemien antiikkisuutta todistaa se, että mainitsemasi julkaisua "Työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä" ei löydy muuna kuin skannattuna versiona! Eli jos haluan etsiä 166-sivuisesta dokumentista jotain, minun pitää ensin muuntaa se etsittävään .pdf -muotoon! Kivikautista...

Miksi etsin ko. dokun kynsiini oli sen epäilyni vahvistaminen, että kyllä sinä Katriina saat tutkia niin paljon kuin kyljistä lähtee, kunhan kukaan ei maksa sinulle siitä, eikä tutkimisesi tähtää tutkintoon.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aineistoa oli vaikea saada käsiinsä. Jokin taho sivulauseen sivulauseessa mainitsi sellaisen olemassaolosta, ja sehän kuuluisi jokaisen työvoimatoimiston jokaisen asiakkaan ja kaikkien muidenkin lukemistoksi.

TE-toimisto ei pyynnöstäni lähettänyt siihen linkkiä. TEM-ministeriöstä ohje tuli: "... kyse on työ- ja elinkeinoministeriön ohjeesta työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä (TEM/1298/00.11.03/2013). Ohje on annettu 18.6.2013 ja tuli voimaan 1.7.2013. Se löytyy Finlexistä (www.finlex.fi) kohdasta viranomaisten määräyskokoelmat. Vapaaehtoistyötä käsitellään ohjeessa sivuilla 18-20. Ohje kokonaisuudessaan on noin 160 sivua."

Teksti löytyi pdf:nä ja tulostin sen heti. Nyt aineiston saatavuutta on entisestään suuresti vaikeutettu. Miksi?

Taiteilijoista ja tieteentekijöistä on asiaa sivulta 51 alkaen. Siinä on tarkat tiedot siitä, että pienimuotoinen kirjoittelu ja julkaisu on mahdollista, olemassaolevien omien tutkimusten julkominen uudessa muodossa jne., eivät uudet hankkeet jne. Toiminnasta ei saa olla taloudellista hyötyä jne.

Suomi on yksissä päätetty kehittää maaksi, jossa ihmiset nopeasti tulevat maailman korkeimmin koulutetuiksi. Miksi korkeimmin koulutetun ei siis anneta tutkia?

Asia ei ole havaintojeni mukaan kiinnostanut ainoatakaan päättäjää. Niin, hehän ovatkin muita kuin korkeimmin koulutettuja ja muita kuin aktiivisia tutkijoita.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Työvoimatoimisto ei ole kiinnostunut siitä mitä työnhakija osaa, ja mitä han haluaa tehdä, vaan mikä hänen koulutuksensa on."

No jos itse et osallistu työntekijäsi osaamisen arviointiin, niin goodbye.
Täytyyhän yrittäjän kyetä itse tunnistamaan työntekijäehdokkaansa osaaminen ja taidot.

Mutta sen mitä sanot työkkäristä allekirjoitan. Työkkärissä ollaankin työllistämässä itseänsä työttömien kustannuksella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä estää sinua tekemästä tutkimusta jos kerran olet työtön?
Luen kiinnostavan palstasi kuhan ehdin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Yhteiskunta kiristää työttömiä "harkinnanvaraisella työttömyyskorvauksen maksamisella" tai oikeammin maksamattomuudella.
Kyseessä on ihmisten täydellinen alistaminen ja heiltä viedään pikkuhiljaa *kaikki* vaikuttamisen mahdollisuudet: Et saa tehdä mitään itsesi hyväksi; opiskella, toimia vapaasti työttömien yhdistyksissä, tutkia yrityksen perustamista ja pohjustaa sitä - ilman heidän lupaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin, mutta voihan sitä nykylain mukaan harkinnanvaraisestiko opiskella
Mut on se pirullista kun ne muttaa semmoset kun korvauksen edellyttämät työssäolopäivät tiedottamatta ollenkaan.
Täytyy kolleroida: olen niin kiukkunen, Herlin meinaa bannata mut ellen osaa käyttäytyä hänen ehdoilla, mutta ei suostu yhtään sanomaan mikä hänen mielestä ei ole "aikuista". must ei oo reilua.
Perustetaanko oma keskusteluryhmä Henry, sähän osaat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #24

Kommenttiin 24

Olisin eri kertoja mennyt joihinkin opintoihin, ja siksi olen huolellisesti tutustunut tarjolla olevaan työvoimakoulutukseen yms. Se on poikkeuksetta sisältänyt asiakokonaisuuksia, joita olen itse aikoinaan ollut opettamassa ja luennoimassa.

Uusi Suomi on parasta mitä tiedän nykyisin. Se on koko maailmassa seurattu: palautetta eri maanosista tulee, vaikka se ei läheskään aina näy kommenteissa täällä.

Niklas Herlin tukee työttömiäkin enemmän kuin yksikään toinen taho sallimalla avoimen kirjoittelun ja keskustelun. Foorumia on jatkuvasti kehitetty parempaan suuntaan. En ole huomannut ohjeissa mitään, mitä en voisi hyväksyä. Sitä paitsi lehden ja nettilehden omistajalla, kustantajalla ja toimittajalla on täysi vapaus päättää, mitä hän julkaisee ja mitä ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Aivan, tiedän, mutta omalla palstallaan herlin ei nyt suvaitse jotain mikä ärsyttää, enkä tiedä mistä on kyse kun ei kerro, ilmeisesti olen jotenkin loukannut ja minäkin loukannuin, että yöunet jäivät vähäisiksi. en todellakaan haluisi hännen bannaavan mua senkin takia että osaan olla niin helvetin pirullinenkin akka. Päinvastoin kuin sinä,joka vaadiit itteltäsi ihan liikaakin ymmärrystä ja hyvyyttä ja rakkautta kaikkia kohtaan.
en missään tapauskessa halua olla huonoissa väleissä Niklasin kanssa.
Muista bannajista ei oo väliä.
keskustelimme muutamien seutukunnan seurapiiriläisen kanssa treffeillä tästäkin ja siitä kommentiketjujen kohtalosta josta omassa blogissani puhun.
oli ihanaa tavata ystäviä.
Mull on koko ajan sydän kurkussa milloin heitetään romukoppaan koko julkaisusta.
olen minäkin kirjoittanut aikoinani Aamulehden mielipiteeseen tästä työttömyyskurssimyllytyksetä, kerran kun poika sanoi: mitä sä mulle valitat, kirjoita lehteen. nii oikke! siltä istumala näpyttelin jutun jolle annettiin näyttävästi tila.
no, eihän semmonenkaan mihinkään vaikuta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #30

Kaikella on aikansa auringon alla. Tärkeää on vain yksi.

Rakkautta ei voi pakottaa, ostaa eikä vaatia. Platon sen tietää Symposionissa, että ihmisen toiminta eri muodoissaan on rakkautta. Sitä ovat kaikki tiedot ja taidot.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Platoninin olen valitettavan vähän tutustunut, mutta hänen ideoiden maailma on reaalisena olimassa. Meidän päässämme.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Vielä parempaan vois kehittää, olen koko ajan kaivannut mahdollisuutta henkilökohtaisenkin viestintään. Kyllä oli monen mutkan kautta että saatiin pienen porukan salatreffit julkisesti järkätty. Hyvä kun on sinuun yhteystiedot. mut olis kauhee vaivaa ettii kaikki yhteydet jos kokonaan yllättäen bannattaisiin niin kuin joillekin on käynyt.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 21

Yllä olevassa vastauksessa 25 on tästä. Kerron siinä tieteentekijöiden osuudesta määräyksissä ja ohjeissa.

Työvoimatoimistossa on aina sanottu, että yhdistystoimintaa ja kaikkea vapaaehtoistoimintaa kannattaa harrastaa niin paljon kuin ikinä mahdollista. Ja että kannattaa verkostua mahdollisimman laajasti. Ja että jos työllistyy, työllistyy verkostojensa kautta. Näin on sanottu yhä uudelleen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Riippuu täysin työvoimatoimistosta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Katriina!
Kuten tiedät olen jo muutaman vuoden seurannut kirjoituksiasi ja (minun kannaltani) kehitystäsi.
Olet ehkä eri mieltä kanssani, mutta vielä kaksi vuotta sitten näit asiat toisenlaisina. Eikä ihme, koska tämä kokonaisuus joka maahamme on rakennettu on vankila, jonka kaltereita ei näe, jos ei itse istu sisäpuolella.

Ja olet alkanut näkemään tämän vankilan koko karmeudessaan. Sen karmeus ei ole niinkään siinä, kuinka meitä kurjistetaan, vaan iolet nähnyt myös kuinka meitä estetään auttamasta itse itseämme ja auttamasta omaa maatamme tästä tilanteesta.
Tarkoitan sitä, etten itse ole maksiksikaan omasta tilanteestani, mutta minua piinaa toivottomuus katsellessani kuinka yhä useampi joutuu tähän elämisen alhoon josta ulospääsy tehdään yhä vaikeammaksi.
Näen ainoana ratkaisuna muuttaa muille maille, koska samaan aikaan kun ihmisiä ajetaan kuilun reunalle, he näkevät vain sen minkä haluavat nähdä, eli auringon paisteen vielä hetken ennen kuin koko lammaslauma ajetaan rotkoon.
Ja näillä lampailla ei ole enää kuin yksi tarkoitus => vaalikarjaa, jonka määkintää muka kuunnellaan 2 - 4 viikkoa ennen vaaleja.

Olen iloinen nähdessäni, että Sinä näet.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömien asema ja kohtelu kovenee kuukausi kuukaudelta ellei viikko viikolta. Aloin kirjoitella, jotta voisin kertoa muille työttömyydestä. Olin varma, että se vähitellen muuttaisi asenteita, ja ryhmää alettaisiin kohdella inhimillisesti. Tärkein tavoite oli ja on, että jokaiselle järjestyisi työtä. Ikävä kyllä tilanne on vuosien varrella mennyt yhä huonommaksi.

Työttömiin ei liene koskaan ennen suhtauduttu yhtä tylysti kuin nyt. Työttömyyspuhe on tutkitusti mustaavaa ja epäluuloista viranomaisteksteissä, yleisönosastoissa, kommenteissa ja kaikkialla elävässä elämässä.

Hyväntahtoisena itseään pitävä päättäjä ujuttaa myönteisimpäänkin kannanottoonsa ja tekstiinsä piikkejä työttömistä: nämä ovat hänen mukaansa lannistuneita, passiivisia ja alkoholisoituneita, he tarvitsevat terapiaa, heidän osaamisensa on vanhentunutta, he tarvitsevat välttämättä kuntoutusta, heillä on halu, tarve ja taipumus käyttää tukia väärin...

Näin on mediassa, netissä ja sen ulkopuolella luotu kuva työttömistä kelvottomina surkimuksina. Siksi yhteiskunnan on kohdeltava työttömiä kuin karjalaumaa. Sitä on ajettava luukulta luukulle, sille on sähköpaimenesta annettava iskuja, sille ja muille on annettava kuva siitä yhteiskunnan mätäpaiseena, viheliäisenä loisten laumana, joka laiskottelee työkyvyttömänä ja -haluttomana.

Maailman vauraimpiin kuuluvassa maassa jokaisen työllistäminen on järjestelykysymys.

Olen lukemattomia kertoja ehdottanut Suomeen työttömien parlamenttia eduskuntaan, maakuntiin ja kuntiin. Olen kirjoittanut asiasta lukemattomille kansanedustajille, ministereille, kotikuntaani, jopa presidentti Tarja Haloselle. Työttömätkin ovat ihmisiä, ja olisi kohtuullista kuulla heitä asioissa, jotka koskevat heitä ja samalla koko maata.

Vai ovatko työttömät ihmisiä?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tässä linkki tapaukseen josta ihan selvästi käy ilmi, että viranomainen oli astunut yli toimivaltansta pyrkiessään ohjaamaan työtöntä sellaiseen toimintaan, mitä ei edes lasketa viranomaistoiminnaksi.

http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/201...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset