Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Pillereitä ja palvelua - työttömyyspolitiikkaa ½ miljoonalle

Hämeensillan apteekki kuuluu mainostaneen antavansa Pillereitä ja palvelua. Sanat passaavat työttömyydenhoitoonkin. Työttömyyttä lääkitään masennuksena ja ahdistuksena. Palvelu taas on tässä yhteydessä työttömän pakkopalvelua muille.

  • Työttömien toimeentuloturvaan sidottua työpanosta tai päivätoimintaa perustellaan psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämisellä sekä yksinäisyyden vähentämisellä. - Tällä halutaan ihan yksinkertaisesti ehkäistä syrjäytymistä, Parpo toteaa. - Natsi-Saksan juutalaispropagandaa vai erään virkamiehen sanat Demokraatin mukaan?  

Poliitikot ja viranomaiset ovat siis valmiita tarjoamaan työttömille yhteistyötä ja osallisuutta. Kullervo Rainion (professori, kansanedustaja ja runoilija) Käytännön psykologiassa on Rainion piirtämä kuva tällaisesta yhteistyöasetelmasta. Lähetyssaarnaaja kiehuu padassa, alkuasukas seisoo vieressä kauha kädessä.

Etsin tänään Erich Frommin Tuhoavasta ihmisestä tukea väitteille työttömien ja osattomien katkeruudesta ja aggressiivisuudesta. Löytyikin ihan muuta. Tuttu ilmiö tiedemiehelle ja totuudenetsijälle.

Yhteiskunnan tilanteeseen sopii hyvin Frommin kuvaus aggressiota synnyttävistä 

  1. suggestioalttiudesta, joka johtuu yksilöiden voimattomuudesta ja pelosta johtajia kohtaan,
  2. ryhmänarsismista, heiveröisten ja voimattomien yksilöiden liittoutumisesta puolustamaan ryhmäänsä ja saamaan tukea sen narsistisuudesta; ryhmänarsismi on tärkeimpiä aggression syitä ja
  3. narsismista poliitikkojen ammattitautina.

Fromm näkee kansansuosion tavoittelun poliitikkojen itseterapiana, jolla he pyrkivät suojautumaan hajoamiselta, masennukselta ja mielisairaudelta.  

Kuten Fromm osoittaa, tuhoavuus johtuu alistumisesta yhteiseen pahaan ja tottelevaisuudesta. Hän muistuttaa, että ihmiset on aivopesty tottelemaan.

  • On osoitettu kokein, että ihminen on määräyksen tai suggestion saatuaan valmis järjettömään julmuuteen syyttömiä kohtaan.

Frommin teorian valossa työttömyyspolitiikka on kostoa. Kuten Saksan juutalaispolitiikka taannoin, se poistaa aggression kohteet näkyvistä, vie heiltä ihmisyyden ja mahdollisuuden rakentavaan toimintaan. Vietyään heiltä tietysti ensin työpaikat.

Juhana Vartiaisen puhe työllistämisen pelottelukeinoista on hyvin linjassa Frommin kirjoitusten kanssa.

 

***

Lähde Erich Fromm: Tuhoava ihminen (The Human Destructiveness, 1973). Suom. Matti Kannosto. Kirjayhtymä: Helsinki 1976.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyllähän se todelta vaikuttaa. Olen tottunut lukemaan Jungin ja Frommin teoksista paljon ylösrakentavampaa tekstiä. Lainastosta löytyi kuitenkin vain tämä teos.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Etsin Frommin kirjasta perusteluja päivittäisille väitteille työttömien aggressiivisuudesta. Niitä en löytänyt.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Seuraavankin valossa päättäjät ja päätösten toteuttajat ovat aggressiivisia, työttömät kurkottelevat kohti elämän myönteistä tarkoitusta:

"Ihmisen pääyllykkeitä ovat hänen järjelliset ja järjettömät yllykkeensä; hänen kurkottautumisensa kohti rakkautta, hellyyttä, solidaarisuutta, vapautta ja totuutta aivan yhtä hyvin kuin hänen halunsa määrätä, alistaa ja tuhota sekä hänen narsisminsa, ahneutensa, kateellisuutensa ja kunnianhimonsa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset