Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kiurun ja Arhinmäen "osaamistason lasku pysäytettävä"

Tiede-, yliopisto- ja koulupolitiikkaa ei korjata kantamalla säkeittäin rahaa eikä "valoa" pimeisiin hometaloihin eikä jatkamalla universtasten peittoja hölmöläisittäin. Krista Kiurun surkeasti muotoiltu vetoomus Oppilaiden osaamistason lasku pysäytettävä on kohdistettava häneen ja Paavi Arhinmäkeen. Kokemattomat ja taitamattomat ministerit osoittavat todeksi lauseen, jota he tuskin osaavat suomentaa saati tulkita: qualis rex, talis grex. 

Viime hallitukselta perityn, yliopistoväen yksimielisesti vastustaman yliopistouudistuksen sato on synkkä. Akateemisen joukon kriittiset seminaarit, artikkelit, julkilausumat, kirjat ja selvitykset kaikuvat kuuroille korville. Yliopistojohto veisaa ministerien kanssa yhtä virttä tehokuudesta ja huippuosaamisesta. He ylläpitävät näennäiskeskustelua kestofraasein ja syyttävät vastuullista kritiikkiä kielteisen ilmapiirin luomisesta. Minkä tahansa tieteellisen julkaisun tärkeimmät sanat ovat raha, digitaalinen, menestys, tehokkuus, kilpailu, englanninkieliset ref-julkaisut...

Yliopistoista on viety viimeinenkin demokratia, ja politiikka on kielletty asia. Eiväthän piilo- tai julkipoliittiset virkanimitykset, tieteen linjaukset ja kenottaminen Amerikoihin ole politiikkaa, vai mitä. Englanninkieliset maisteriohjelmat ja kotimaisen kulttuurin opetusvirkojen opetusnäytteen englanninkielisyys ovat laillisuuden rajoilla - tietäisi vain, kummalla puolen rajaa.

Tieteentekijöiden pj Tapani Kaakkuriniemi kirjoittaa Acatiimissä

  • Yliopistot toimintaympäristöineen ovat jatkuvan hämmennyksen vallassa, sanan kaikissa merkityksissä, jolloin mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos. Tämä ei ole pelkästään pienen Suomen todellisuutta, vaan myös monen meitä suuremman maan yliopistot ovat ajautuneet umpikujiin. Koko akateeminen yhteisö on joutunut koirakouluun, jonka opettajilla on monenlaisia keinoja takataskussaan.

Koulu- yliopisto- ja tiedepolitiikka ovat sellaisia, kuin Eero Tarasti kuvaa romaanissaan.

Tänä hallituskautena OPM on lakkauttanut Semiotiikan instituutin, joka oli 25 vuoden ajalta Suomen tieteitten loistosaavutus ja Suomen tieteen ja kulttuurin näyteikkuna maailmalle. Tarastin eksistentiaalisemiotiikkaa luetaan ahmien kaikkialla maailmassa, kirjaimellisesti.

Lapset kuljetetaan jättikouluihin busseilla, ja heidän käteensä annetaan kännykkä ja läppäri. Psykiatri Jari Sinkkonen on ilmaissut huolensa siitä, että lapset käperyvät niiden ympärille, ja Euroopan Neuvosto on suositellut niiden käyttörajoitusta kouluihin.Suomessa lapset ja nuoret kaikkien muiden tavoin altistuvat wlan-säteilylle enemmän kuin missään muualla.

Media uutisoi kanojen huonosta kohtelusta, ei oppilaitosten broilerismista. Asiantuntemattomat ja yksiniitisiksi vaiennetut poliitikot ylistävät Suomen koulujärjestelmää, vaikka peruskoulu rapistuu käsiin kuin vettynyt, homeinen rakennus. Asiantuntijat vaiennetaan, monet myös syrjäytetään muuten.

  • Tiede- yliopisto- ja koulupolitiikka on auttamatta surkein osuus hallituksen toiminnasta. Hallitusohjelmassa esitetään, että suomalaiset ovat lähivuosina maailman korkeimmin koulutettuja. Nykynäkymin se merkitsee: maailman sivistymättömimpiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Osuva ja aiheellinen kirjoitus Katriinalta.

Hyvä lause:
"Yliopistoista on viety viimeinenkin demokratia, ja politiikka on kielletty asia."

Demokratiaa ei ole viety vain yliopistoista vaan monesta muustakin toiminnosta. Professori Raunio todisteli EU-politiikan hoitoa Suomessa erittäin sulkeutuneeksi vaikka sulkeutunut piiri itse väittää toisin.

Julkishallinnossa ja virastoissa ei tunneta sanaa demokratia. Esim. VTV:n pääjohtaja esitteli lähinnä omia näkemyksiään VTV:n kantoina (HS 19.11.). Hallinnon virastoissa poliittisten näkemysten muotoilu on sallittu vain päälliköille. Virastoista on tehty epädemokraattisia päällikkövirastoja.

Väitän että niinsanotun kestävyysvajeen, josta VTV:n pääjohtajakin oli kovin huolissaan, pohjimmainen syy on yhteiskunnallisen demokratian kuolema.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hautajaisissa ollaan, pitkissä sellaisissa. Mutta mistä demokratian kuolema johtuu?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, koulutusputket kapenevat ja valmistellaan maaperää yksityis- ja eliittikouluille.
Missään yliopistossa en ole ikinä käynyt, mutta tiedän että tekniikan alalla on aina ollut eräänlaista "tee markkinoiden tilaama diploomityö ja proffa vie rahasi"-systeemi.
Nyt näyttää siltä, että yliopistoista on kokonaisuudessaan tehty mammonahautomoita ja samalla pidetty huolta siitä, ettei 1970-luvun ilmiöille ole kasvupohjaa, eli opiskelijoiden kyky kyseenalaistaa otetaan pois jo alunalkaen - opetuksen ohjauksen ja painopisteiden kautta.

Duunarikeskiluokka jaettiin jo muutama vuosikymenen sitten proleihin ja työttömiin. Ja ay-väki hiljennettiin.
Duunarikeskiluokan virhe oli siinä, että he uskoivat saavuttaneensa jotain mitä ei voida ottaa pois - että taistelu on hiljentynyt ja tarvitsee vain keskittyä tavaran keräämiseen.
Yhteisöllisyys tapettiin ja suurin yksikkö oli perhe.

Nyt on akateemisten vuoro - ollut jo kauan, mutta nyt se alkaa puremaan: on niitä, joilla on virka, on niitä joilla on jokin apuraha tai pätkä jotakin ja sitten on paarialuokka. Tuloksena harmaat yliopistot, joissa pitää olla hiljaa, jottei putoa alaspäin yhtä askelmaa.
Yliopistokeskiluokka ei ole koskaan oikein ymmärtänyt kenen joukossa seistä - tosin tästä on loistokkaita poikkeuksia. Tai ainakin oli.

Henry

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Huomaat, että koulu-, yliopisto- ja tiedepolitiikka ovat yhteiskunnan ydinaluetta. Ja se sairastaa pahasti.

Ei kannattaisi pitää ääntä pelkästään jonkin ryhmän puolesta, mutta kusessa ollaan kaikki suomalaiset.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, Juhani ja Henry, veljeni merellä myrskyävällä, näistä keskusteluista, joita on ollut jo kauan, kauan. Nyt on kova syysmyrsky yhteiskunnassa, kuten tiedätte. Veneen keikuttajia riittää, ja monelta veden varaan heitetyltä katkaistaan ranne, jotta hän ei takertuisi reunaan eikä veisi pelastusveneestä paikkaa paremmilta ihmisiltä.

Olisiko Teillä muuten tuloa Jyväskylään? Täällä on taas Jyväskylän Talvi etupäässä maaliskuussa ja Kevät etupäässä huhtikuussa. Ollaan yhteydessä, jos voisitte osallistua johonkin tapahtumaan esim. alustajana tai keskustelijana. Monenlaisia suunnitelmia on tehty, mutta niitä ei voi vielä julkistaa. Aiheina niin pahuus (Tarmo Kunnas ja Kai Sadinmaa) kuin hyvyys (Eero Ojanen). Ja monet mm. kirjallisuuden ja yhteiskunnan kysymykset.

Jyväskylä on sillä tavalla keskeinen, että jokaisella on tänne joitakin siteitä, niin Teilläkin. Moni piipahtaa täällä ja jotkut jäävät, useimmat lähtevät.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lasten oikeuksien päivänä sopii muistaa, että tänään lapsi on onnekas, jos sattuu pääsemään alkoholi- ja huumehoitoon. Kaikki eivät pääse.

Koulu- ja yliopistopolitiikkaan kietoutuu eri tavoin aamun uutinen lääkkeitten kulutuksen lisääntymisestä myös huumekäytössä:

http://yle.fi/uutiset/laakkeiden_kaytto_huumeena_l...

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kaikki pitää nykyään olla niin mahdottoman helppoa ettei itse tarvitse mitään tehdä asian eteen. Niin oppimisenkin alueella. Ei tule toimimaan. Tai oikeammin: toimii juuri niin kuin blogisti kirjoittaa. Osaamisen taso menee alas kuin lehmän häntä. Eikä osaamattomat päättäjät, jotka eivät edes kuuntele osaavien mielipiteitä, saa korjausta aikaiseksi. Hyvä että sentään edes ymmärtävät että menee huonompaan suuntaan.

Henry Björklid osuu kommentissaan naulan kantaan.

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olet oikeassa. Tenttisuorituksesta, joka ei olisi ennen mennyt läpi, on nyt pakko antaa paras tulos eli 5.

Kallista on ja halvalla menee, suomalainen koulu, yliopisto ja osaaminen.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Siinä alennusmyynnissä ei mene ainoastaan koulu, yliopisto ja osaaminen, vaan paljon muutakin. Lyhyesti sanottuna siinä menee maamme tulevaisuus saman tien.

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hämeenlinnan lyseossa sain kolmannella luokalla ruotsin kokeesta arvosanan 1-. Sen olisi pitänyt olla -40, mutta 1- huonompaa ei annettu. Silloin muistan ihmetelleeni, miten on matemaattisesti ja filosofisesti mahdollista osata negatiiviisesti ruotsia. Löysin tuon koevihon pari vuotta sitten ja huomasin, että nykyisillä arvosteluperusteilla ja - menetelmillä arvosanaksi olisi tullut tyydyttävä. Tuskin kukaan kaipaa niitä pelkästään virheiden laskemisen aikoja; on menty järkevämpään suuntaan.

Ehkä viisitoista vuotta sitten eläessäni rehtorina koulumme fysiikan ja kemian opettaja halusi ostaa kohtuullisen kalliin laitteen, jolla tutkitaan kiihtyvyyttä. Hän oli innoissaan laitteesta, mutta oppilaita ei kiinnostanut kokeilu eikä pohdiskelu. Sanoivat kaikkien niiden asioiden löytyvän helposti netistä nopeasti ja varmasti. Huolestuin kehityksen laadusta ja olen juuri nyt vielä huolestuneempi. Menneessä maailmassa oli ihmisiä, jotka näkivät pohdiskelun ja vaivannäön arvokkaaksi ja tarpeelliseksi; nykyisessä taitaa vaivattomuus ja helpollapääsy olla voitolla.

Jos tapahtuu näinä aikoina, että oppivelvollisuusikää nostetaan vuodella, joutuvat ajatteluun ja työntekoon tottumattomat nuoret oleskelemaan joutilaina parhaat kehitysvuotensa. Kun heistä ei tule tekijöitä, osaajia ja kehittäjiä, kuka maksaa meidän eläkkeemme?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nooo, Siperian kautta tämä paksukalloinen kansa taas oppii - mutta kalliiksi tulee. Ja kestää taas pitkään rämpiä suosta ylös.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hyvät suhteet joiden ylläpito on kehittynyt jo niin korruptoituneeksi ja saanut lopulta syntymään mätäpesäkkeitä poliittiseen hallintoon, näistä pahimmat silloin tällöin puhkeaa ja kansa ihmettelee miten tämäkin on annettu kehittyä tälläiseksi. Kaiken pohjalla on vahva ja hyvin tehty perusta, niin koulutuksessa kuin rakentamisissakin. "tee markkinoiden tilaama diploomityö ja proffa vie rahasi", kun alusta alkaen on opetettu filunki pelillä pärjääminen niin syntyy tälläisiä "tuulipuistojen" rakentajia vihreän ja puhtaan ilmaisen tuuli-energian opeilla. Jyväskylän seutu on varmaan jäänyt kaavoituksessa tuulettomaksi alueeksi kun ei sinne ole näitä "puistoja" vielä saatu. Tamir Faader teki diplomityönsä tuulivoimaloista, avioliitto Mauri Pekkarisen tyttären kanssa aiheutti valtavat paineet saada nopeasti kaavoitettua tuhansille tuulivoimaloille rakentamispaikat ja ylihintaisen syöttötariffin valtion takuulla. Nyt olemmekin saaneet ulkomaisella työvoimalla ulkomaisia valtavia yli 200m korkeita tuulivoimaloita alle kilometrinkin päähän asutusta niinkuin tänne Poriin. Hiljaisiakin ovat, sanoo Pekkarinen, samanlaista hyrinää kuin jääkaappi. Metsään ne kauniisti maisemoidaan, lento-estevalot luovat tunnelmaa synkkään, pimeään syksyyn. Kiuru taas veti kotiinpäin ja Porin seudulle on tulossa satamäärin näitä infra-äänigeneraattoreita jotka äänillään tuhoavat ihmisten terveyden. Samalla kun tuhoavat laajat puhtaat metsät eläimineen. Faader on Taaleritehtaan tuulivoima johtaja ja ehkä yhteiskunta jaksaa maksaa sitä syöttörahaa että siitä työstä perhe hyvinvoivana elää. -Kuka pystyisi tämänkin kuplan ja harhan ilmaisesta rahasta puhkaisemaan, ihan aikuisen oikeasti.. minä en jaksa enkä pysty siihen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Aalto yliopistoa on totuttu jo pitämään huippuyliopistona ja sellaisena kerää rahoituksen ja muun kerman päältä, muut yliopistot saavat sitten mitä saavat kuorittua. Ei pelkällä rahalla saada huipputason tutkimusta, on kuitenkin tosiasia.

Aalto yliopiston osalta vilkaisin vähän edellisiä huippuahjooon liittyviä kirjoituksia joista siteraan tähän yhtä,

"Media kertoo (esim. TS.fi 17.10.2010), että Aalto-yliopisto ja Tuulivoimayhdistys julkistavat ilosanomaa, jonka mukaan

Tuulivoima tulee kannattavaksi noin 2015 ja säästää siten valtion tukirahoja satoja miljoonia.

Entä miten siitä tulee kannattavaa?

Silloin sähkön hinnan arvioidaan nousseen niin korkeaksi, että kuluttajat maksavat kaikki tuulivoiman kulut jo sähkölaskussaan.

Ei tarvita enää verovaroja. Ja säästöä syntyy. Hienoa pojat."

w.nordpoolspowwt.com 21.1.2013 41,46 €/MWh, vielä on tukirahan tarvetta pojat.

Tuulivoiman syöttötariffi takaa tuottajalle varmuuden saada tuottamastaan sähköstä 12 vuoden ajan tukea 83,5 euroa/MWh.

Vuotta 2015 odotellessa tuhoutuu suomalaista metsäluontoa 100 000 ha, luonnon monimuotoisuus peruuttamattomasti häviää ja ihmisten asuinympäristöjä katoaa tuulivoimateollisuuden tarpeisiin. Hienoa pojat.

Aiheeseen liittyen viittaan myös Euroopassa esille nostettuun keskusteluun, jolla saattaa olla lonkeronsa Suomeenkin, opinahjoihin, suomalaiseen päätöksentekoon? http://www.reuters.com/article/2013/11/19/hsh-inve...

Toimituksen poiminnat